De 10 Leukste Attractieparken In Nederland; Een Vergelijking


We gingen altijd op vakantie in Nederland en hebben tijdens deze vakanties veel attractieparken in Nederland bezocht. Als ouders wilden we van tevoren zo goed mogelijk inschatten of een attractiepark leuk zou zijn voor de leeftijd van onze kinderen en hoeveel een dagje attractiepark zou gaan kosten voor ons gezin?

Ik heb daarom een overzicht van de 10 leukste attractieparken in Nederland voor je gemaakt zodat je deze attractieparken bij voorbaat al kunt vergelijken.

Landkaart Van 10 Leukste Attractieparken In Nederland

In het landkaartje hierboven, heb ik de locaties van de 10 leukste attractieparken in Nederland aangegeven. Je kunt op de parken in het landkaartje klikken om uit te vinden van waar deze pretparken precies liggen en dan via Google Maps uitzoeken hoe er te komen.

Gelukkig liggen de attractieparken goed verspreid over Nederland zodat er altijd wel een leuk attractiepark in de buurt zal zijn.

1. Waarom Is De Efteling Zo Leuk?

Het adres van de Efteling is Europalaan 1 in Kaatsheuvel.

De Efteling is een attractiepark in Kaatsheuvel, net boven Tilburg en heel goed bereikbaar met de auto. De Efteling is het grootste attractiepark van Nederland en wint bijna elk jaar prijzen voor het beste park met de leukste attracties. Ik vind de Efteling een fantastisch attractiepark dat we vele jaren vrijwel jaarlijks met de kinderen bezochten en het heeft ons nooit teleurgesteld.

Er zijn ook veel spannende attracties voor oudere kinderen. Ik denk dat ik met een gerust hart kan zeggen dat je zelfs tieners mee kunt nemen naar de Efteling en er zeker van kunt zijn dat ze een goede dag zullen hebben. Al zullen tieners dat zelf natuurlijk nooit toegeven!

Het mooiste van de Efteling is dat het eigenlijk voor elke leeftijd van de kinderen genoeg te bieden heeft om een hele dag in het park door te brengen en toch te vertrekken zonder het gevoel te hebben dat je alles gezien hebt. De Efteling is enorm groot en het blijft nog steeds elk jaar uitbreiden met nieuwe attracties voor elke leeftijdsgroep.

Voor de jongsten is het Sprookjesbos een heel charmante attractie waarin sprookjes tot leven zijn gebracht. Bekende sprookjes als Roodkapje en Hans en Grietje, worden uitgebeeld door poppen op een niet-bedreigende manier. De sprookjes liggen allemaal in een bos waarin de paddenstoelen muziek maken om bij te dragen aan de betoverende sfeer. De kinderen rennen van sprookje naar sprookje om te ontdekken wat er als volgende komt. Het sprookjesbos heeft op mij als kind een onvergetelijk indruk gemaakt en ik blijf het als ouder ontzettend charmant vinden.

De attracties voor de oudere kinderen zijn goed verdeeld tussen heel betoverende sprookjesachtige attracties voor de 8-12-jarigen als Droomvlucht en superspannende achtbanen voor de tieners.

Je kunt meer informatie vinden op de website van de Efteling.

2. Waarom Is Attractiepark Walibi Zo Leuk?

Het adres van Attractiepark Walibi is Spijkweg 30 in Biddinghuizen.

Walibi is een spectatulair attractiepark in Biddinghuizen in Flevoland. Dat maakt Walibi tot een voor de hand liggende keuze als attractiepark als je in het midden van het land woont. Een wat langere rit naar Walibi is absoluut de moeite waard als je op zoek bent spectaculaire achtbanen.

Ik denk dat Walibi een perfecte keuze als attractiepark is als je tieners hebt, omdat die erg zullen genieten van de spannende achtbanen en zich niet snel in Walibi zullen vervelen. De hoogste en langste achtbaan van Nederland, Goliath, is één van de topattracties in Walibi en is inderdaad waanzinnig spectaculair.

Er zijn daarnaast volop andere spannende attracties in Walibi, en daarom heb ik Walibi altijd gezien als een ideaal park voor tieners. Laat je tieners maar eens rondkijken op hun website om uit te vinden of het spannend genoeg voor hen zal zijn. Mijn tieners vonden Walibi “echt hartstikke vet” en een groter compliment kunnen tieners niet geven.

Walibi staat bekend als een attractiepark voor tieners en er wordt daarom vaak gevraagd of Walibi een minimum leeftijd kent voor kinderen om Walibi binnen te mogen?

Walibi kent geen minimum leeftijd voor kinderen maar wel minimum lengtes voor veel attracties, met het oog op de veiligheid. Die minimum lengtes variëren van 90 cm tot 140 cm en Nederlandse kinderen bereiken de 140 cm rond hun tiende levensjaar.

Dat houdt concreet dus in dat kinderen vanaf 10 jaar in alle Walibi attracties mogen. Bekijk hier de vereiste minimum lengtes van alle Walibi attracties. Voor kleine kinderen onder de 10 jaar zijn de Efteling of Julianatoren geschiktere attractieparken.

Je moet ook even controleren of Walibi wel open is want Walibi is een deel van het jaar gesloten. Bekijk hier de openingstijden van Walibi om te voorkomen dat je helemaal naar Biddinghuizen rijdt en Walibi nog gesloten blijkt te zijn.

Tip: Walibi is een attractiepark waar je gemakkelijk meerdere dagen kunt verblijven. Je kunt er overnachten of zelfs een weekend verblijven weg om jezelf een ritje met vermoeide kinderen achter in de auto te besparen.

Dat hebben we zelf nooit gedaan omdat de rit naar Walibi voor ons nog steeds redelijk was, maar ik kan me goed voorstellen dat dit een aantrekkelijke optie kan zijn voor gezinnen die in Nederland op vakantie gaan. Ook dat kun je allemaal op de website van Attractiepark Walibi Holland vinden.

Efteling Of Walibi?

De keuze tussen Efteling en Walibi is geen gemakkelijke keuze en daarom wordt mij ook vaak gevraagd welke van deze twee parken mijn voorkeur heeft.

De Efteling is een leuker attractiepark dan Walibi voor kinderen onder de 10-12 jaar. Voor tieners boven de 12 jaar heb ik echter een voorkeur voor Walibi, zeker als ze van spanning en sensatie houden. Er is echter in de Efteling ook voldoende te beleven voor tieners.

De Efteling is echt een park voor alle leeftijden en heeft zoveel attracties dat alle leeftijden ook weer tevreden naar huis zullen gaan. Walibi is toch echt wel het ultieme attractiepark voor tieners. Eigenlijk moet je beide parken een keer bezocht hebben.

Je moet vooraf wel even controleren of en hoe lang de attractieparken open zijn, want de openingstijden van beide parken variëren met de seizoenen. De Efteling is het gehele jaar geopend maar Walibi is een gedeelte van het jaar gesloten.

Het is daarom wel verstandig vooraf even de openingstijden van Walibi en de openingstijden van de Efteling te controleren, zodat je niet onverwacht voor een gesloten park staat.

3. Waarom Is Attractiepark Toverland Zo Leuk?

Het adres van Toverland is Toverlaan 2 in Sevenum.

Toverland is een relatief nieuw attractiepark in Sevenum in Limburg. Die regio is heel populair voor familievakanties. Toverland is in 2001 begonnen als een overdekte speeltuin. Die speeltuin is er nog steeds, maar Toverland is sindsdien enorm uitgebreid en trekt ondertussen ook veel bezoekers uit Duitsland en België.

Toverland is nog steeds meer gericht op de jongere kinderen, maar het aantal spannende attracties die je nodig hebt om tieners geïnteresseerd te houden, is gegroeid en dat maakt Toverland tot een goede keuze om een dagje met je gezin door te brengen.

Toverland is een hele welkome aanvulling op de attractieparken in Nederland omdat het in een heel ander deel van het land ligt. Het dichtstbijzijnde attractiepark buiten deze regio is de Efteling en je kunt jezelf dus een rit van 1-2 uur besparen door naar Toverland te gaan.

Toverland geeft een korting tot € 7 per kaartje wanneer je minimaal 7 dagen van tevoren de kaartjes online bestelt. Dat noemen ze de “early bird korting” en kan interessant zijn als je al weet op welke datum je naar Toverland zou willen gaan.

Bekijk deze YT video om te zien wat Toverland te bieden heeft of bekijk hun website om meer informatie over Toverland te vinden.

Toverland biedt tot € 7 korting per kaartje, als je de kaartjes minimaal 7 dagen van tevoren op hun website bestelt

4. Waarom is Attractiepark Duinrell Zo Leuk?

Het adres van Attractiepark Duinrell is Duinrell 1 in Wassenaar

Duinrell is een attractie- en vakantiepark in Wassenaar, redelijk dicht bij de aantrekkelijke Noordzee stranden in dat gebied. Duinrell ligt op een ideale locatie om dingen die kinderen leuk vinden, zoals strand en zee, te combineren met bezoekjes aan het attractiepark.

Duinrell onderscheidt zich van de andere attractieparken in Nederland omdat het naast het attractiepark ook een enorm uitgestrekt zwemparadijs heeft (“waterpark Tikibad”), met meer dan 20 glijbanen heeft. Sommige van deze glijbanen zijn echt heel spectaculair, zo spectaculair dat we er vrij zeker van zijn dat je tieners zich niet zullen vervelen in Duinrell. Maar wel indruk kunnen maken op hun vrienden via sociale media met het hele coole aquapark in hun vakantiepark.

Het attractiepark van Duinrell met meer dan 40 attracties is meer geschikt voor jongere kinderen. Dat maakt Duinrell tot een park dat ik erg leuk vind voor verschillende leeftijdsgroepen van kinderen. Het attractiepark voor de wat kleinere kinderen en het Tikibad voor de wat oudere kinderen al kunnen de kleintjes natuurlijk ook terecht in het rustigere stuk van het Tikibad.

Je kunt meer informatie over de ticketprijzen en openingstijden vinden op hun website. De toegang tot het attractiepark en het zwemparadijs is inbegrepen als je ervoor kiest om in hun vakantiepark te verblijven.

5. Waarom Is Familiepark Drievliet Zo Leuk?

Het adres van Familiepark Drievliet is Laan van ‘s-Gravenmade 81 in Den Haag

Familiepark Drievliet is een leuk attractiepark in Den Haag, in de buurt bij Voorburg. Drievliet is geen groot attractiepark. Het is veel kleiner dan de Efteling en onze kinderen waren niet meer geïnteresseerd om naar Drievliet te gaan vanaf 13-14 jaar. Het fijne aan het feit dat Drievliet veel kleiner is dan de Efteling is dat het ook veel rustiger is. Er zijn een paar spectaculaire attracties die interessant zijn voor tieners en voor hen misschien voldoende als dit een eerste bezoek is.

Mijn ervaring is dat als er één enkele attractie is in een attractiepark die jonge tieners cool vinden, ze de hele middag in die attractie kunnen doorbrengen. Natuurlijk zorgen ze ervoor dat hun vrienden via social media continue op de hoogte worden gehouden van deze coole attractie om daarna helemaal happy naar huis te gaan.

Je kunt meer informatie vinden op de website van Familiepark Drievliet.

Duinrell Of Drievliet?

De attractieparken Duinrell en Drievliet liggen heel dicht bij elkaar vandaan en je rijdt in nog geen 20 minuten van het ene naar het andere attractiepark. Een veel gestelde vraag is daarom of je beter naar Duinrell of naar Drievliet kunt gaan.

Duinrell en Drievliet zijn vergelijkbare attractieparken, al zijn er wel meer spectaculaire attracties in Duinrell, waardoor het geschikter is voor wat grotere kinderen. Duinrell heeft ook het ontzettend gave tropische zwemparadijs Tikibad waar zelfs tieners zich uitstekend zullen vermaken.

Afstand zou geen rol moeten spelen in de keuze tussen Duinrell en Drievliet.

Realiseer je wel dat de primaire doelgroep van het attractiepark Duinrell de leeftijd van 6-12 jaar is. Boven de 12 jaar zou ik daarom niet kiezen tussen Duinrell en Drievliet, maar naar Walibi gaan. Ik zou wel zonder zorgen met tieners naar het Tikibad bij Duinrell gaan, want dat vinden ze vast geweldig.

6. Waarom Is Madurodam Zo Leuk?

Het adres van Madurodam is George Maduroplein 1 in Den Haag

Madurodam is charmant, heel charmant en een enorme aanrader om te bezoeken met jongere kinderen. Madurodam is een miniatuurstad die in 1952 in Den Haag werd geopend en al tientallen jaren een favoriete attractie is voor veel Nederlandse gezinnen. Madurodam trekt jaarlijks meer dan 600.000 bezoekers.

Madurodam is een attractiepark dat dicht bij Scheveningen ligt waardoor een bezoek aan Madurodam heel goed te combineren is met een dagje naar het strand. Met tramlijn 9 ben je vanaf Madurodam binnen 5 minuten in Scheveningen

Madurodam is vernoemd naar George Maduro, een student uit Curaçao die zich als soldaat van het Nederlandse leger in mei 1940 onderscheidde en later in de oorlog als lid van het verzet tegen de Duitsers. George Maduro stierf in 1945 in het concentratiekamp Dachau en zijn ouders schonken het startkapitaal voor de bouw van Madurodam als monument voor hun overleden zoon.

Madurodam is Nederland in het klein en geeft een beeld van de Nederlandse samenleving. Het is een uniek concept en zal een hele grote indruk op je kinderen maken.

Je kunt de bekende grote gebouwen uit de grotere Nederlandse steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zien, maar er zijn ook veel hoogtepunten uit kleinere steden of dorpen in Nederland te zien. Kastelen, boerderijen en windmolens zijn allemaal te vinden in Madurodam.

Je kunt meer informatie vinden in een uitgebreide review van Madurodam op deze website of op de website van Madurodam zelf.

7. Waarom is Attractiepark Slagharen Zo Leuk?

Het adres van Attractiepark Slagharen is Zwarte Dijk 37 in Slagharen.

Slagharen is een attractie- en vakantiepark in Hardenberg, niet zo heel ver van de grens met Duitsland. Het park opende in 1963 als “Pony Park Slagharen” en was toen heel erg gericht op pony’s. Het attractiepark in Slagharen is volledig gerestyled en is nu een attractiepark in Country & Western stijl. De pony’s genieten nu op een rustige plek van hun pensioen.

Slagharen heeft een subtropisch zwemparadijs, Aqua Mexicana, waarvoor je extra moet betalen, maar de combinatie van een zwemparadijs en een attractiepark is meestal een pluspunt voor kinderen omdat ze die combinatie vaak heel leuk vinden. Als je een huisje boekt in het vakantiepark van Slagharen, heb je gratis toegang tot zowel het attractiepark als het zwemparadijs.

Ik vind dit attractiepark in Slagharen het meest geschikt is voor jongere kinderen van 2-12 jaar. Het attractiepark heeft ongeveer 30 attracties, waaronder twee achtbanen, maar deze lijken niet de sensatiefactor voor tieners te hebben die hen een dag lang bezig zal houden.

Het sterke punt van Slagharen is de combinatie van een attractiepark en een zwemparadijs omdat dat een ideale combinatie is voor kinderen. Ik vind ook de mogelijkheid leuk om te overnachten in het vakantiepark omdat die combinatie meestal heel goed werkt om een familievakantie tot een succes te maken.

Je kunt meer informatie vinden op de website van Attractiepark Slagharen.

De 25 Leukste Dierentuinen In Nederland

8. Waarom is Avonturenpark Hellendoorn Zo Leuk?

Het adres van Avonturenpark Hellendoorn is Luttenbergerweg 22 in Hellendoorn.

Avonturenpark Hellendoorn ligt in Hellendoorn, een dorp aan de noordkant van de Sallandse Heuvelrug. Ik vind zelf de Sallandse Heuvelrug één van de mooiste gebieden in Nederland. Hellendoorn ligt ook niet zo ver van de Veluwe, ook zo’n mooi gebied in Nederland met veel mogelijkheden voor gezinsvakanties.

Hellendoorn is het meest geschikt voor jongere kinderen van 2 tot 12 jaar. Ik betwijfel of je tieners tevreden zult houden met de attracties in dit park, hoewel ze verschillende achtbanen hebben. Net als veel andere attractieparken heeft ook Hellendoorn een zwembad, maar dit is niet een overdekt zwembad.

Je kunt meer informatie vinden op de website van Avonturenpark Hellendoorn.

Slagharen of Hellendoorn?

De attractieparken in Slagharen en Hellendoorn liggen hemelsbreed nog geen 30 km bij elkaar vandaan en daarom komt de vraag vaak op of je met je gezin beter naar Slagharen of naar Hellendoorn kunt gaan?

Hellendoorn en Slagharen zijn vergelijkbaar qua grootte, al heeft Hellendoorn wat meer spectaculaire attracties en is daardoor geschikter voor wat grotere kinderen. Slagharen is echter een prima park om met kleinere kinderen een leuke dag door te brengen. Afstand zou geen rol moeten spelen in de keuze tussen Hellendoorn en Slagharen.

Realiseer je wel dat de primaire doelgroep van Hellendoorn de leeftijd van 6-12 jaar is. Boven de 12 jaar zou ik daarom niet kiezen voor Hellendoorn of Slagharen, maar naar Walibi gaan.  Walibi ligt namelijk hemelsbreed nog geen 50 km bij Hellendoorn vandaan.

Controleer vooraf dan wel even of je kinderen al lang genoeg zijn om in de attracties van Walibi te mogen. Met het oog op de veiligheid vereist Walibi namelijk minimum lengtes voor sommige attracties en je kunt een bittere teleurstelling voorkomen als ze daarvoor nog te klein zijn.

9. Waarom is Kinderpretpark Julianatoren Zo Leuk?

Het adres van Kinderpretpark Julianatoren is Amersfoortseweg 35 in Apeldoorn.

Kinderpretpark Julianpark is een attractiepark in Apeldoorn en dicht bij de Veluwe, een prachtig deel van Nederland met veel mogelijkheden voor gezinsvakanties. We hebben een aantal zomervakanties doorgebracht in dit gebied en hebben Julianatoren een paar keer bezocht.

Julianatoren is meer een uitgebreide speeltuin dan een attractiepark en perfect voor kinderen tussen 2-10 jaar. Julianatoren is niet zo groot en heeft lang niet zoveel attracties als De Efteling of Drievliet. Je mag in Julianatoren geen spannende achtbanen verwachten, maar het is een heel charmant en rustig park om een leuke middag in door te brengen met jonge kinderen.

Je kunt meer informatie vinden op de website van Kinderpretpark Julianatoren.

10. Waarom Is Attractiepark Plaswijckpark Zo Leuk?

Het adres van Attractiepark Plaswijckpark is Ringdijk 20 in Rotterdam.

Plaswijckpark is een attractiepark in het noorden van Rotterdam dat zich, net als bijna elk ander attractiepark in Nederland, richt op jonge kinderen. Plaswijckpark komt veel dichter bij een klassieke speeltuin dan de andere attractieparken die we hierboven hebben besproken.

Daar is wat mij betreft niets mis mee, maar het is belangrijk dat je dat weet wanneer je van plan bent het Plaswijckpark te bezoeken. Er is ook een binnenspeeltuin waar de jonge kinderen zich heerlijk kunnen vermaken als het weer niet meezit.

Naast de speeltuin is een deel van Plaswijckpark een kleine dierentuin, en dat is een combinatie die ik ook leuk vind voor jonge kinderen. Er zijn wat apen en boerderijdieren maar dat is meer dan voldoende voor een leuke middag met jonge kinderen in een rustig park.

Tip: Plaswijckpark heeft aantrekkelijke combinatietickets met twee andere attracties in Rotterdam, Miniworld en een cruise in de haven van Rotterdam, de grootste haven van Europa. Dat zijn twee interessante opties voor nog een leuke middag met de kinderen, en de moeite waard om verder te bekijken. Je kunt hier meer informatie vinden over andere toeristische attracties in Rotterdam.

Je kunt meer informatie vinden op de website van attractiepark Plaswijckpark.

De 25 Leukste Stranden In Nederland

Bij Welke Attractieparken In Nederland Kan Je Zwemmen?

De combinatie van een attractiepark en zwemmen is voor veel gezinnen het ideale familie-uitje. Ik heb daarom in een ander artikel op deze website beschreven welke attractieparken een (overdekt) zwembad hebben of een nabijgelegen vakantiepark met een zwembad (bij welke attractieparken in Nederland kan je ook zwemmen).

Ik heb in dat artikel ook voor je uitgezocht hoe ver deze attractieparken van het strand liggen, omdat je bij goed weer natuurlijk ook in zee kunt zwemmen. Dat leek me ook handig voor de families die vakantie vieren aan de kust en een keer een dagje naar een attractiepark zouden willen gaan.

Heidi

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland. We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.

GERELATEERDE ARTIKELEN