De Leukste Overnachtingen Langs Het Pieterpad (Alle Etappes)


Ik heb het Pieterpad met ontzettend veel plezier gelopen en ben nu het Pieterpad aan het fietsen. Wat me opvalt is dat het best lastig is om elke keer een leuke overnachting langs het Pieterpad te vinden, zeker nu het de laatste jaren veel drukker is geworden op het Pieterpad. Ik heb daarom in dit artikel de leukste overnachtingen langs alle etappes van het Pieterpad voor je op een rijtje gezet.

B&B Pieterpad Lemele is een zeer geliefde B&B langs het Pieterpad

Tips Om Pieterpad Overnachtingen Te Kiezen

Er zijn natuurlijk veel manieren om het Pieterpad te lopen, maar wat ik het meeste hoor is dat mensen of een weekend of een paar dagen Pieterpad gaan wandelen tijdens een vakantie. Wanneer je een weekend gaat wandelen, heb je vrijwel altijd maar één overnachting nodig, zeker als je de etappes een beetje handig kiest.

Toch is het niet altijd mogelijk om etappes handig te kiezen om het bij één overnachting te laten. Dan kun je natuurlijk kiezen voor een voorovernachting maar dat was niet echt ons ding. Dat houdt namelijk vaak in dat je op vrijdagavond na het werk nog naar het Pieterpad moet rijden en lange files vanuit de Randstad zijn geen leuk begin van een weekendje wandelen.

Daarom kozen wij ervoor om de lastig te bereiken etappes zoals in Noord-Groningen en Zuid-Limburg tijdens een weekje vakantie te lopen en dan met de auto vanuit ons vakantiehuisje naar een etappeplaats te rijden.

Je moet dan natuurlijk wel een dusdanig goede wandelconditie hebben dat je ook echt een paar dagen in één week kunt wandelen. Ik heb in een ander artikel (Is het lopen van het Pieterpad zwaar?) beschreven hoe je kunt inschatten of je dat ook daadwerkelijk aankunt.

Hoe lang?EtappeVerblijf
weekendmakkelijk te bereiken met OV of autoB & B of Hotel
weekmoeilijk te bereiken met OV of autoVakantiepark

Naar schatting lopen nu ± 60.000 wandelaars per jaar het Pieterpad. Het is eigenlijk in alle seizoenen goed druk geworden en dat zul je ook merken als je probeert een overnachting langs het Pieterpad te boeken. Ik ben in 2017 begonnen met het Pieterpad lopen en vond het tijdens en na de Coronaperiode echt veel drukker worden.

Bed & Breakfasts voor een weekendovernachting bleken vaak lastiger te boeken, zeker als het weer wat mooier lijkt te worden, en al helemaal in de weekenden. Mijn advies is daarom om snel te boeken als je een datum in gedachten hebt waarop je een overnachting langs het Pieterpad nodig hebt. Wij vonden Bed & Breakfasts leuker omdat je vrijwel altijd meer ruimte en privacy hebt dan in een hotel, maar je zult door de drukte niet altijd een leuke Bed & Breakfast langs het Pieterpad kunnen vinden.

Daarom heb ik ook hotels opgenomen in de lijst van suggesties omdat daar toch vaak meer plaats is en sommige hotels ook echt heel handig aan het Pieterpad liggen. Het Brinkhotel in Zuidlaren ligt bijvoorbeeld direct aan het eindpunt en beginpunt van een etappe en kent zelfs een Pieterpad arrangement.

Sommige van deze hotels hebben ook erg leuke terrasjes om aan het einde van de wandeling even te kunen uitrusten. Er zijn echter langs het Pieterpad nog veel meer andere leuke horecagelegenheden om even aan de koffie te gaan of te gaan lunchen. Je kunt daar meer over lezen in ander artikel op deze website; de leukste horeca langs het Pieterpad (alle etappes).

Tenslotte waren wij ook gecharmeerd van natuurhuisjes (natuurhuisje.nl), want daar kun je hele leuke trekkershutten langs het Pieterpad vinden. Trekkershutten passen ook echt bij het Pieterpad en bieden comfort, ruimte en privacy. Het nadeel van deze optie is dat je veel van deze trekkershutten voor minimaal twee nachten moet huren. Wij losten dat op door een trekkershut te zoeken in of dichtbij een Pieterpad etappeplaats, en van daaruit één etappe naar het noorden en één etappe naar het zuiden te lopen.

Goedkope Overnachtingen langs het Pieterpad

Een vraag die me veel gesteld wordt, is hoe je goedkope overnachtingen langs het Pieterpad vindt.

Als je op zoek bent naar goedkope overnachtingen langs het Pieterpad zijn overnachtingen bij Vrienden op de Fiets en op campings de beste opties.

Vrienden op de fiets is een bij Pieterpad wandelaars populaire mogelijkheid om te overnachten en heel goedkoop vergeleken met andere overnachtingen. Een overnachting bij een logeeradres van Vrienden op de Fiets kost tegenwoordig € 25,- per persoon per nacht, als je een geldige Vriendenpas hebt. Een ontbijtje is bij deze prijs inbegrepen. Afhankelijk van de gemeente waar je verblijft, wordt de prijs wel nog verhoogd met de toeristenbelasting.

Bij Vrienden op de Fiets moet je het niet erg vinden om bij andere mensen in huis te verblijven met minimale privacy. We hoorden ook vaak van andere Pieterpad wandelaars dat overnachtingen bij Vrienden op de Fiets al vol waren en dat zij veel adressen moesten afbellen om nog een slaapplaats voor de nacht te vinden.

Ik heb ervoor gekozen om geen campings langs het Pieterpad in dit artikel op te nemen, omdat campings slechts een gedeelte van het jaar open zijn. Mocht er wel behoefte zijn aan een bespreking van campings langs het Pieterpad, dan hoor ik dat graag via [email protected] en kan ik campings langs het Pieterpad bespreken in een volgend artikel op deze website.

Overnachtingen Voor Pieterpad Fietsers

Sinds enige jaren is het ook mogelijk om het Pieterpad te fietsen en deze Pieterpad fietsers zoeken natuurlijk ook overnachtingen.

De overnachtingen hieronder zijn vrijwel allemaal in Pieterpad etappeplaatsen waar de Pieterpad fietsers ook doorheen fietsen en kunnen overnachten.

Ik heb in een ander artikel op deze website de verschillen tussen het wandelen en fietsen van het Pieterpad beschreven. Dat artikel is misschien interessant voor je als je nog niet zeker bent of het fietsen van het Pieterpad wel iets voor je is.

Landkaart Van Leuke Pieterpad Overnachtingen

Ik heb de leuke overnachtingen langs het Pieterpad gesplitst in twee delen, parallel aan de Pieterpad wandelgidsen I en II om het zo overzichtelijk mogelijk voor je te houden.

Ik heb deze overnachtingen ook opgenomen in een landkaarten en tabellen zodat je meteen ziet waar je moet zoeken. Als laatste heb ik een link naar alle locaties opgenomen in een lijst, zodat je kunt boeken als je dat wilt.

Ik heb leuke vakantieparken langs het Pieterpad aan het einde van dit artikel besproken.

Je kunt de landkaartjes in dit artikel groter maken door rechtsboven in het kaartje te klikken.

Leuke Pieterpad Overnachtingen I

Ik heb de suggesties voor leuke Pieterpad overnachtingen in de eerste Pieterpad wandelgids in de tabel hieronder op een rijtje gezet. Linkjes naar deze overnachtingen kun je onder deze tabel vinden.

EtappeplaatsLeuke Overnachtingen
PieterburenWaddenhoes Gastenverblijven, Natuurhuisje Pieterburen
WinsumDe Loft 32, De Slaapmuts
GroningenHeel veel B&B’s en Hotels in Groningen
ZuidlarenBrinkhotel, Hotel de Zeegser Duinen
RoldeB&B Gasteren, B&B De Pompstee
SchoonlooAppartementen De Eurostee, B&B De Deelderij
SleenDe Driesprong, Ons Huusie (Noord-Sleen)
CoevordenBlokhut de Vlinder, Hotel Talens, Kasteel Coevorden
HardenbergNatuurhuisje Ane, B&B Tussen Vecht en Veer
OmmenHotel Wildthout, Hotel Paping, BB Pieterpad Lemele
HellendoornHotel de Uitkijk, Fletcher Hellendoorn
HoltenHotel Hoog Holten, Hotel Losse Hoes, B&B Plek
Laren B&B Picabella, B&B de Voshaar, 2 leuke natuurhuisjes
VordenHotel de Gravin van Vorden, Hotel Bakker

 • Pieterburen
  • In Pieterburen ligt Waddenhoes Gastenverblijven vrijwel aan het startpunt/eindpunt van het Pieterpad
  • In Pieterburen bevindt zich ook een heel leuk natuurhuisje dat heel dichtbij het startpunt van het Pieterpad staat. Een belangrijk voordeel van dit natuurhuisje is dat je het voor één nacht kunt huren, waardoor het ideaal is voor een voorovernachting want Pieterburen is lastig met OV te bereiken.
 • Winsum
  • De B&B de Loft 32 en de B&B de Slaapmuts liggen in hetzelfde charmante straatje in het centrum van Winsum, net boven het bruggetje. Vanuit deze B&B’s kun je dan de ene dag de etappe naar Pieterburen lopen en de volgende dag de etappe naar Groningen. Winsum is echt een superleuk stadje.
 • Groningen
  • In de stad Groningen zijn volop locaties in de buurt van het Centraal Station te vinden (Het Centraal Station is het eindpunt/beginpunt van een etappe).
 • Zuidlaren
  • Het Brinkhotel aan het eindpunt/beginpunt van een etappe is een ideale locatie voor Pieterpad wandelaars en kent zelfs een Pieterpad arrangement.
  • Iets onder Zuidlaren ligt Hotel de Zeegser Duinen, vrijwel aan de Pieterpad route in een hele mooie omgeving.
 • Rolde
  • Onderweg van Zuidlaren naar Rolde wandel je door Gasteren waar je de fraaie B&B Gasteren kunt vinden.
  • In Rolde zelf bevindt zich de B&B de Pompstee, dicht bij het eindpunt/startpunt van een etappe.
 • Schoonloo
  • Appartementen Eurostee en B&B de Deelderij liggen in Schoonloo op een steenworp afstand van het startpunt/eindpunt van een etappe. Vergeet niet om eerst even uit te puffen in het typische Pieterpad restaurant, eetcafé Hegeman, het eindpunt van de etappe in Schoonloo.
 • Sleen
 • Coevorden
  • Mocht je ooit een keer in een kasteel willen slapen, dan kun je je kans grijpen in Kasteel Coevorden, maar Hotel Talens is een prima alternatief en echt een Pieterpad hotel.
  • Iets ten zuiden van Coevorden vind je de fraaie Blokhut de Vlinder met een buitengewoon mooie ligging bij een charmant vijvertje.
 • Hardenberg
  • In Hardenberg ligt één van onze favoriete Pieterpad B&B’s, Tussen Vecht en Veer, eigenlijk een groot en modern appartement, hartstikke nieuw en heel mooi afgewerkt (zelfs een sauna is aanwezig).

 • Ommen
  • Ommen is een geliefd vakantiedorp waar Hotel Wildthout en Hotel Paping favoriet zijn onder de Pieterpad wandelaars
  • B&B Pieterpad Lemele is een populair alternatief onder Pieterpad wandelaars, direct aan het Pieterpad gelegen op weg naar Hellendoorn. Het ligt wel nog een behoorlijk eindje onder Ommen, maar het is echt een supermooie B&B, misschien wel één van de mooiste langs het Pieterpad.
 • Hellendoorn
  • Vlak voor Hellendoorn ligt een recent gerestaureerd natuurhuisje langs het Pieterpad dat alleen van vrijdag t/m zondag te boeken is, ideaal voor een weekendje Pieterpad wandelen.
  • Hotel de Uitkijk is een prachtig gelegen hotel in Hellendoorn. Het is misschien wel te mooi voor Pieterpad wandelaars, maar als je toch één keer luxe wilt overnachten langs het Pieterpad, dan moet je echt voor dit hotel gaan.
  • Een wat typischer Pieterpad hotel is het Fletcher Hotel in Hellendoorn, dat ook wat dichter bij het eindpunt/startpunt van de etappe ligt.
 • Holten
  • Hotel Hoog Holten en hotel ’t Losse Hoes zijn heel mooi gelegen hotels op de prachtige Holterberg, zodat je een nachtje in echte Pieterpad sferen kunt doorbrengen.
  • Een heel leuk alternatief is de B&B Plek in het centrum van Holten, een hooggewaardeerde B&B onder Pieterpad wandelaars.
 • Laren
  • B&B Picabella is een prachtig gelegen B&B, net buiten Laren.
  • B&B de Voshaar vind ik een geweldige Pieterpad overnachting met accomodaties als een Pipowagen, een “hooiberg”, een tiny house en een regulier gastenverblijf. Ontzettend leuk!
  • Vlak onder Laren ligt een superhandig gelegen natuurhuisje van waaruit de etappes naar Holten en Vorden prima te lopen zijn. Op hetzelfde terrein ligt ook nog een tweede heel charmant natuurhuisje.
 • Vorden

Leuke Pieterpad Overnachtingen II

Dit is het landkaartje met de leukste Pieterpad overnachtingen in wandelgids II

Ik heb de leukste Pieterpad overnachtingen ook per etappeplaats voor je op een rijtje gezet,

EtappeplaatsLeuke Overnachtingen
ZelhemB&B de Silotoren
BraamtB&B Willem & Yvonne, Karels Hotel
Millingen a/d RijnHotel Millingen, B&B Millingen a/d Rijn
GroesbeekB&B Woudzicht, Hotel de Wolfsberg, B&B Rijkzicht
Gennep Hotel de Kroon
VierlingsbeekHerberg Thijssen, B&B Perron 22
SwolgenB&B de Pottenbakker, B&B Gasterie Puur Leven, B&B de Oude Pastorie
VenloHotel American, B&B Villa Anna, gaaf natuurhuisje onder Venlo
SwalmenB&B Slapen en Smullen, B&B de Eppenbeek
MontfortB&B Het Gouden Hert, B&B de Groene Gast, B&B de Meule
SittardHotel de Limbourg, gunstig gelegen natuurhuisje
Strabeek (Valkenburg)Hotel Valkenburg, Hotel de Burghoeve
Pietersberg (Maastricht)Hotel Pastis, Stayokay hostel

 • Zelhem
  • B&B de Silotoren is een ontzettend gave B&B, direct aan het Pieterpad gelegen, bovenin een voormalige silo, van waaruit je op 16 meter hoogte een prachtig uitzicht hebt. Het appartement is echt supermooi afgewerkt wat je verblijf tot een unieke ervaring zal maken.
 • Braamt
  • Overnachten bij Willem en Yvonne is een B&B in Braamt, waar je op het internet alleen maar enthousiaste verhalen over leest en waar je eventueel zelfs met de pot kunt mee-eten.
  • Braamt blijkt zelfs een echt Pieterpad familiehotel te hebben, Karels Hotel, waar veel Pieterpad wandelaars heel positief over zijn.
 • Millingen a/d Rijn
 • Groesbeek
  • B&B Woudzicht is een prachtig gelegen B&B met meerdere kamers, gelegen aan de rand van Groesbeek, één van de mooiste stukjes Nederland die er te vinden zijn.
  • Hotel de Wolfsberg is een familiehotel dat ook in deze hoek van Groesbeek ligt, echt een heerlijk rustige omgeving om bij te komen van een Pieterpad etappe.
  • B&B Rijkzicht, net boven Groesbeek, is een supermooie B&B, in een minstens zo rustige omgeving als de andere twee overnachtingen in Groesbeek.
 • Gennep
  • Gennep is een heel charmant Limburgs stadje waar je op de historische markt (eindpunt / startpunt) een typisch Pieterpad hotel vindt, Hotel de Kroon.
 • Vierlingsbeek
  • Herberg Thijssen is een bekende Pieterpad overnachting in het centrum van Vierlingsbeek, dichtbij het startpunt/eindpunt van de etappe in Vierlingsbeek.
  • B&B Perron 22 is een bij Pieterpad wandelaars heel geliefde B&B in Vierlingsbeek met waanzinnig goede beoordelingen van hun gasten. Je kunt er eventueel ook eten (table d’hôte) en tegen een geringe vergoeding halen en brengen ze van en naar het NS station van Vierlingsbeek en andere Pieterpad etappeplaatsen dan Vierlingsbeek.

 • Swolgen
  • Een paar kilometer boven Swolgen, in Meerlo, vind je B&B de Pottenbakkershoeve, een mooie B&B in een hele mooie rustige omgeving.
  • B&B Gasterie Puur Leven is waarschijnlijk één van de mooiste overnachtingen die langs het Pieterpad te vinden zijn.
  • Een andere leuke optie in Swolgen is B&B de Oude Pastorie, heel dicht bij het beginpunt / eindpunt van de etappen in Swolgen.
 • Venlo
  • Hotel American is een hotel in Venlo, gelegen op een gunstige locatie tussen station en centrum, dichtbij het startpunt / eindpunt van de etappe.
  • B&B Villa Anna is een B&B in een fraaie villa in een hele mooie wijk in Venlo, net boven het centrum van Venlo.
  • Als je meer rust zoekt, moet je even doorlopen en vindt je een prachtig gelegen Finse blokhut aan he Pieterpad op echt een supermooie locatie.
 • Swalmen
  • Pieterpad wandelaars zijn allemaal heel enthousiast over de B&B Slapen en Smullen in Swalmen
  • Ook B&B de Eppenbeek in Swalmen krijgt alleen maar positieve reviews en waanzinnig goede waarderingen van Pieterpad wandelaars.
 • Montfort
  • B&B het Gouden Hert is een gloednieuwe heel gunstig gelegen B&B in Montfort en ze zijn ook bereid je op te halen of te brengen naar volgende etappeplaatsen, zodat je vanuit hun B&B verschillende etappes kunt lopen.
  • B&B de Groene Gast wordt ook enorm gewaardeerd en aanbevolen door veel Pieterpad wandelaars.
  • B&B de Meule is ook een fraaie B&B in Montfort, waar je eigenlijk alleen maar goede verhalen over hoort.
 • Sittard
  • Hotel de Limbourg is weer een typisch Pieterpad familiehotel, gunstig gelegen aan de historische markt in Sittard, zodat je meteen aan de Kollenberg (het eerste klimmetje van de dag) kunt beginnen.
  • Een andere goede optie in Sittard is dit gunstig gelegen natuurhuisje, aan de voet van de Kollenberg en op 5 minuten van het centrum.
 • Strabeek (Valkenburg)
  • Hotel Valkenburg is een mooi modern familiehotel in Valkenburg, dicht bij het startpunt / eindpunt van de etappe in Strabeek.
  • Het Fletcher hotel de Burghoeve is ook heel gunstig gelegen t.o.v. het startpunt, zodat je de dag erna meteen door de mooie Limburgse heuvels loopt.
 • Pietersberg (Maastricht)
  • Hotel Pastis is een vriendelijk kleinschalig familiehotel gelegen aan de voet van de Pietersberg, zodat je meteen kunt instorten als je eindelijk het eindpunt hebt bereikt.
  • Stayokay hostel is een eenvoudig hotel, maar erg mooi gelegen aan de oevers van de Maas en dichter bij het centrum van Maastricht.

Landkaart Met 5 Leukste Vakantieparken Langs Pieterpad

Wij verbleven graag in vakantieparken voor de etappes die voor ons moeilijker te bereiken waren vanuit de Randstad, zoals etappes in Groningen en Zuid-Limburg. Wij reden dan zelf met de auto en met fietsen achterop naar een etappeplaats, maar je kunt natuurlijk ook (deels) gebruik maken van het OV.

Als je zoekt naar de handigste oplossing voor vervoer, ben je misschien geïnteresseerd in een ander artikel (Handige tips voor vervoer naar en van het Pieterpad) dat ik hierover geschreven heb.

Ik heb ook de 5 leukste vakantieparken voor je op een rijtje gezet zodat je een keuze hebt uit leuke vakantieparken langs het Pieterpad.

VakantieparkGeschikt als uitvalsbasis voor Pieterpad etappes
Natuurdorp SuyderooghPieterburen – Rolde
Hof van SaksenGroningen – Coevorden
Hof van SallandCoevorden – Vorden
StroombroekVorden – Millingen a/d Rijn
De LommerbergenGennep – Pietersberg

De 5 Leukste Vakantieparken Langs Het Pieterpad

 • Natuurdorp Suyderoogh is gelegen midden in het Nationaal Park Lauwersmeer en ligt relatief dicht bij Pieterburen. Vanuit dit vakantiepark zijn de meest noordelijke Pieterpad etappes goed bereikbaar.
 • Hof van Saksen ligt vlak onder Rolde, een Pieterpad etappe plaats en is ideaal gelegen om de etappes van Groningen tot Coevorden te lopen. Hof van Saksen is een heel mooi vakantiepark, ons favoriete park van alle hier genoemde vakantieparken.
 • Hof van Salland is een mooi charmant vakantieparkje in Hellendoorn, een Pieterpad etappeplaats, en ligt zelfs direct aan het Pieterpad. Vanuit Hof van Salland zijn de etappes tussen Coevorden en Vorden goed te bereiken.
 • Stroombroek is een vakantiepark in Braamt, ook een Pieterpad etappeplaats, en van waaruit de etappes tussen Vorden en Millingen a/d Rijn goed te bereiken zijn.
 • De Lommerbergen is een leuk vakantiepark in Reuver, van waaruit de Pieterpad etappes in Limburg allemaal goed bereikbaar zijn.

Ik wens je net zoveel plezier met het lopen of fietsen van het Pieterpad als ik heb gehad.

Heidi

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland. We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.

GERELATEERDE ARTIKELEN