Is De Vermeer Tentoonstelling In Delft Een Bezoek Waard?


Het Prinsenhof Museum organiseert van 10 februari 2023 t/m 4 juni 2023 een tentoonstelling waarin het leven van Johannes Vermeer in zijn woonplaats Delft centraal staat. Als groot liefhebber van Johannes Vermeer ben ik snel eens gaan kijken of deze tentoonstelling in het Prinsenhof Museum in Delft een bezoek waard is.

De Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof Museum in Delft is absoluut een bezoek waard omdat je een inkijkje in het leven van Johannes Vermeer krijgt dat je nergens anders vindt. De tentoonstelling laat heel mooi zien hoe Vermeer functioneerde in het sociale en culturele leven in Delft en hoe hij hierdoor beïnvloed werd in zijn leven en werk.

De tentoonstelling van de schilderijen van Vermeer in het Rijksmuseum mag dan misschien al uitverkocht zijn, een bezoek aan de tentoonstelling in het Prinsenhof in combinatie met een bezoek aan het Vermeer centrum iets verderop, is een heel goed alternatief om Vermeer beter te begrijpen.

Bezoek het prachtige historische stadje Delft, de stad van Vermeer, om meer te begrijpen van één van de meest geliefde schilders die Nederland ooit gehad heeft.

Eerste zaal in Vermeer tentoonstelling in Prinsenhof museum in Delft
De eerste zaal in de Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof in Delft

Het Prinsenhof Museum in Delft

Het Prinsenhof is een schitterende locatie voor deze Vermeer tentoonstelling in Delft omdat het Prinsenhof al bestond voordat Vermeer geboren werd. Je bevindt je dus in een omgeving waarin Vermeer zich wellicht ook ooit zelf bevonden heeft.

Het Prinsenhof is ook prachtig gerestaureerd waardoor het ook één van de 30 mooiste Nederlandse musea is geworden. Je stapt in deze locatie als het ware 400 jaar terug in de tijd en waant je daardoor direct in de tijd van Vermeer.

Het Prinsenhof was oorspronkelijk een katholiek klooster dat gebouwd werd rond 1400. In 1572 werd het klooster geconfisqueerd door de Staten van Holland en trok de beroemdste bewoner van het Prinsenhof ooit, Willem van Oranje, in het klooster. Vanuit het Prinsenhof leidde hij de opstand tegen Spanje totdat hij in 1584 door Balthasar Gerards in het Prinsenhof werd vermoord.

Het Prinsenhof heeft ook interessante tentoonstellingen over het belang van de Oranjes voor Nederland en een hele fraaie collectie aan Delfts Blauw. Vergeet vooral niet deze tentoonstellingen ook te bezoeken als je toch in het Prinsenhof bent.

Het Prinsenhof museum bevindt tegenover de Oude Kerk aan de Oude Delft; één van de mooiste grachtjes van Delft. Het Prinsenhof museum bevindt zich ook op slechts een paar honderd meter van de Markt van Delft, de plek waar het leven van Johannes Vermeer zich grotendeels afspeelde.

Je kunt met je museumjaarkaart de Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof Museum zonder verdere kosten bezoeken.

Je kunt meer informatie over het Prinsenhof vinden op de website van Museum Prinsenhof.

Tip: Ter gelegenheid van de Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof is begin 2023 een nieuw boek gepubliceerd over Het Delft van Vermeer. Het boek bespreekt het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in Delft in de 17e eeuw, waardoor je meer begrip krijgt voor wat Vermeer inspireerde in zijn leven en in zijn werk.

De Vermeer Tentoonstelling in het Prinsenhof

De tentoonstelling van Vermeer in het Prinsenhof geeft een heel mooi beeld van het rijke culturele en sociale leven in Delft in de 17e eeuw. Hoewel we niet heel veel van Vermeer zelf weten, wordt op deze manier wel indirect heel veel duidelijk over zijn leven en wat hem als kunstenaar en mens beïnvloed kan hebben.

Johannes Vermeer is opgegroeid in de herberg van zijn ouders; eerst in de Vliegende Vos aan de Voldersgracht en vanaf zijn 9e jaar in Herberg Mechelen aan de Markt. Vermeer heeft eigenlijk zijn hele leven dicht bij de Markt in Delft gewoond en gewerkt.

Zijn vader was naast herbergier ook kunsthandelaar waardoor Vermeer al vroeg in aanraking kwam met kunst en kunstenaars. Deze kunstzinnige omgeving bleek een vruchtbare omgeving te zijn voor zijn enorme talent.

Er hangen fraaie schilderijen op deze tentoonstelling die een beeld geven van deze Markt in Delft in de tijd van Vermeer. Ook hangen er schilderijen van Delft als stad die een interessant contrast vormen met het beroemde Gezicht op Delft van Vermeer zelf.

Wat uit deze Vermeer tentoonstelling ook duidelijk wordt was dat Vermeer een gerespecteerd kunstenaar en inwoner van Delft was. Zo was hij bijvoorbeeld enige jaren het hoofd van het gilde van St. Lucas; het gilde van kunstenaars en ambachtslieden. Ook dat gilde moet een rijke inspiratiebron voor Vermeer geweest zijn.

Zo is bekend dat hij waarschijnlijk nauw samenwerkte met Pieter de Hoogh die schilderijen maakt die qua thema erg veel lijken op die van Vermeer lijken. Ook Jan Steen blijkt tijdens Vermeers leven in Delft gewoond en gewerkt te hebben, al laat Jan Steen natuurlijk wel een andere kant van de samenleving zien dan de hogere klassen waarin Vermeer zich beweegt.

Vermeer mag dan gerespecteerd en geliefd zijn in Delft, rijk is hij er niet van geworden want hij bleek bij zijn overlijden enorme schulden te hebben. Zijn vrouw moest zelf de schulden bij de bakker aflossen met twee van zijn schilderijen.

Toch is bijna de helft van oeuvre opgekocht door een mede-Delftenaar, Pieter van Ruijven, maar daar gaat de tentoonstelling helaas niet verder op in.

De schilderijen van Vermeer zijn momenteel onbetaalbaar maar tijdens zijn leven was zijn productie van minder dan 50 schilderijen waarschijnlijk te laag om zijn gezin te kunnen onderhouden.

Het Vermeer Centrum in Delft

Bezoek Ook Het Vermeer Centrum in Delft

Een bezoek aan de Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof valt heel goed te combineren met een bezoek aan het Vermeer Centrum aan de Voldersgracht; slechts een paar honderd meter verderop gelegen.

Het Vermeer Centrum in Delft geeft veel uitleg over het leven en werk van deze beroemde schilder. Je kunt reproducties zien van al zijn schilderijen met uitgebreide uitleg waarom Vermeer bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Je leert ook hoe Vermeer met licht speelde. Het Vermeer Centrum is geen museum met schilderijen, maar toch heel interessant als je Vermeer beter wilt begrijpen voor wat betreft zijn opzet en keuzes in zijn schilderijen. Het Vermeer centrum geeft je veel meer inzicht waarom Vermeer zo beroemd geworden is.

Een bezoek aan het Vermeer centrum in combinatie met de Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof is een hele goede combinatie voor een dagje Vermeer.

Heidi

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland. We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.

GERELATEERDE ARTIKELEN