Waarom Is Het Vermeer Centrum in Delft Een Leuk Museum?

Foto van auteur
Laatste update:

De aandacht voor de schilder Johannes Vermeer is groter dan ooit en steeds meer mensen willen deze bijzondere kunstenaar beter begrijpen. Als groot bewonderaar van Vermeer ben ik nog eens teruggegaan naar het Vermeer Centrum in Delft om goed te kunnen beschrijven waarom het Vermeer Centrum zo’n leuk museum is.

Het Vermeer Centrum in Delft is een leuk museum omdat het geheel gewijd is aan Johannes Vermeer, en je nergens dichter bij het leven van Vermeer kunt komen.

Vermeer heeft naast het Vermeer Centrum gewoond en kwam er vaak omdat daar het St. Lucas Gildehuis stond, waar kunstenaars bijeenkwamen.

Delft is er trots op om de stad van Vermeer te zijn en een bezoek aan het Vermeer Centrum hoort absoluut bij een bezoek aan Delft. Je zult beter begrijpen hoe Vermeer door het bruisende Delft van de 17e eeuw als mens en als kunstenaar geïnspireerd werd.

Waar Ligt Het Vermeer Centrum?

Het Vermeer Centrum ligt aan de Voldersgracht in Delft (Voldersgracht 21, 2611 EV Delft) en het Vermeer Centrum is elke dag geopend van 10:00 – 17:00 uur.

De locatie van het Vermeer Centrum is de locatie waar vanaf 1661 het gildehuis voor het Sint-Lucasgilde was gevestigd. Het Sint-Lucasgilde was de gilde voor schilders en andere kunstenaars in Delft en we weten dat Johannes Vermeer lid van Sint-Lucasgilde is geweest en zelfs in het bestuur heeft gezeten. Vermeer moet vaak op deze locatie geweest zijn en daar andere Delftse schilders ontmoet hebben.

Het Vermeer Centrum is geopend in 2007 maar is wel sterk geïnspireerd op het oorspronkelijke gebouw uit de 17e eeuw. Zo zijn de guirlandes in de voorgevel kopieën van de oorspronkelijke guirlandes die ook in de voorgevel van het historische gildegebouw aanwezig waren. Het is een heel smaakvol gebouw geworden een aanwinst voor het mooie historische centrum van Delft.

Het Vermeer Centrum bevindt zich precies tussen twee huizen in waar Vermeer tijdens zijn leven gewoond heeft. Vermeer is namelijk geboren boven de herberg de Vliegende Vos aan de Voldersgracht 25 en heeft vanaf zijn 9e jaar tot aan zijn huwelijk in de Mechelse Herberg aan de Markt gewoond (zie kaartje hierboven). Dichter bij Vermeer dan in het Vermeer Centrum kun je eigenlijk niet komen.

Tip: Ter gelegenheid van de Vermeer tentoonstelling in het Prinsenhof is begin 2023 een nieuw boek gepubliceerd over Het Delft van Vermeer. Het boek bespreekt het artistieke, intellectuele en sociale klimaat in Delft in de 17e eeuw, waardoor je meer begrip krijgt voor wat Vermeer inspireerde in zijn leven en in zijn werk.

Delft heeft een prachtig historisch centrum en ik zou je aanraden om een wandeling door het centrum van Delft te maken na afloop van je bezoek aan het Vermeer Centrum.

Dat kun je natuurlijk ook combineren met het bezoeken van locaties waar Vermeer zijn Gezicht op Delft heeft geschilderd en de vermoedelijke locatie van het Straatje van Vermeer. Op die manier zal je nog beter begrijpen waarom Vermeer zo’n beroemde schilder is geworden.

Het Vermeer Centrum is uitstekend te bereiken met openbaar vervoer en het is slechts 10 minuutjes wandelen naar het Centraal Station NS in Delft. Op loopafstand liggen ook een aantal parkeergarages rondom het centrum van Delft maar die zijn behoorlijk duur en vaak vol.

Als je toch met de auto wilt komen zou ik naar de Parkeergarage Zuidpoort aan de Zuidwal in Delft rijden omdat dit de grootste parkeergarage is en de meeste parkeerplaatsen heeft. Parkeergarage Phoenix aan de Phoenixstraat in Delft is wel dichterbij maar is een veel kleinere parkeergarage en vaak vol.

Het staat niet op de website van het Vermeer Centrum maar je krijgt 25% korting met je museumjaarkaart op de toegangsprijs. Vergeet dus niet om daar toch naar te vragen.

Wat Kun Je Verwachten In Het Vermeer Centrum?

Het Vermeer Centrum is misschien een klein museum maar het is wel één van de 30 mooiste Nederlandse musea.

Het Vermeer museum is uniek omdat het zich volledig richt op het werk van één van de beste schilders die Nederland ooit heeft voortgebracht. Het Vermeer Centrum heeft reproducties van alle schilderijen op ware grootte die van Vermeer bewaard zijn gebleven. Deze schilderijen zijn gerangschikt aan de hand van het jaar waarin hij deze geschilderd heeft.

Je kunt in het Vermeer Centrum dus een volledig beeld krijgen van zijn ontwikkeling als schilder door de tijd heen. Je ziet eigenlijk zijn stijl en interesse door de tijd heen wijzigen en begrijpt de schilder Vermeer daardoor beter.

Tip: begin 2023 heeft een internationaal team van Vermeer experts een nieuw boek over het leven en kunstenaarschap van Vermeer gepubliceerd met de originele titel Vermeer. Door de nieuwe inzichten over zijn maatschappelijke positie, huishouden, geloofsleven, techniek en de invloeden van zijn omgeving te verbinden met zijn werk ga je Vermeer veel beter begrijpen en nog meer gaan waarderen.

Rondom de reproducties is in de kelder nog een permanente tentoonstelling waarin wordt ingegaan op de tijd waarin Vermeer leefde, wie zijn mogelijke leermeester was en welke andere Delftse schilders hem beïnvloed kunnen hebben.

Delft is in de tijd van Vermeer een drukke levendige stad waar veel geld verdiend door handel en de productie van Delfts Blauw aardewerk, bier en tapijten. Dat geld wordt o.a. besteed aan kunst en de grootste liefhebber van Vermeer, Pieter van Ruijven, bleek zelfs 20 schilderijen van Vermeer in zijn bezit te hebben.

De ontwikkelingen in wetenschap en techniek gaan snel in die tijd en Vermeer kende wetenschappers als Antonie van Leeuwenhoek die ook in Delft woonde. We zien in zijn schilderijen ook landkaarten en wereldbollen terugkomen en hij was zich dus zeer bewust van de snel groter wordende wereld.

Op de eerste verdieping van het Vermeer Centrum is een atelier van Vermeer nagebouwd waarin wordt ingegaan op zijn gebruik van perspectief, kleur en licht. Je kunt met lijnen zien hoe Vermeer perspectief aanbracht in zijn schilderijen en de verschillende manieren van lichtgebruik door Vermeer worden op een hele leuke manier duidelijk gemaakt in verschillende lichtkamers.

Je kunt eventueel op de website van het Vermeer Centrum nog meer informatie vinden.

Andere Vermeer Bezienswaardigheden in Delft

Museum Prinsenhof is echt een prachtig museum en slechts een paar honderd meter verwijderd van het Vermeer centrum. Prinsenhof is sowieso een bezoek waard voor liefhebbers van Vermeer omdat dit museum een permanente tentoonstelling heeft over Delftse schilders uit de tijd van Vermeer. We weten dat deze schilders een grote invloed op Vermeer hebben gehad.

Je kunt ook kijken waar Vermeer in Delft gewoond en gewerkt heeft of een bezoek brengen aan de Oude Kerk aan de Oude Delft waar hij begraven is. Vermeer is in de Nieuwe Kerk aan de Markt gedoopt en daar kun je ook het prachtige graf van Willem van Oranje vinden.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.