Is Delft Een Leuke Stad?

Foto van auteur
Laatste update:

We wonen in de buurt van Delft en lopen in het weekend vaak naar Delft om te genieten van deze charmante stad. Wat maakt Delft zo charmant dat iedereen die Delft bezoekt het zo’n ontzettend leuke stad vindt?

Delft is een leuke stad omdat het een centrum heeft met veel karakteristieke grachten en grachtenpanden. In het centrum van Delft vind je een fascinerende geschiedenis, prachtige architectuur en levendige terrassen op loopafstand van elkaar.

Ik heb hieronder de hoogtepunten van Delft uitgebreider beschreven voor als je Delft zelf een keer zelf bezoekt.

Kanaal in Delft met de Nieuwe Kerk op de achtergrond

Wat Zijn De Belangrijkste Toeristische Hoogtepunten Van Delft?

Het prettige aan Delft is dat alle hoogtepunten op loopafstand van elkaar liggen en dat je in 10-15 minuten het centrum lopend kunt doorkruisen. Je kunt in één middag een heel goed beeld van Delft krijgen als je door het centrum wandelt met al die charmante grachtjes.

De belangrijkste toeristische hoogtepunten van Delft zijn

  1. Markt
  2. Nieuwe Kerk
  3. Oude Stadhuis
  4. Oude Kerk
  5. Museum Prinsenhof
  6. Centrum Johannes Vermeer
  7. Straatje van Vermeer
  8. Beestenmarkt

In het landkaartje hieronder kun je opzoeken waar deze toeristische hoogtepunten liggen in het centrum van Delft.

Plattegrond Centrum Delft

In het interactieve kaartje hieronder vind je de leukste hoogtepunten van Delft. Als je op de nummers klikt, kun je meer informatie vinden en kun je doorklikken naar de websites.

De Markt

Het hart van Delft is zonder twijfel de “Markt” met het oude Stadhuis en de Nieuwe Kerk aan weerszijden van dit grote plein. De Markt is omgeven door levendige restaurants, bars en allerlei soorten winkels voor toeristen. Elke donderdag is er een markt op de Markt.

De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is een hele mooie kerk aan de Markt die grote historische waarde heeft voor Nederland. De Nieuwe Kerk dient als laatste rustplaats van Willem van Oranje, Maarten Tromp, koningin Wilhelmina en koning Wilhelm I. Nog steeds worden de leden van het Koninklijk Huis van Nederland begraven in de Nieuwe Kerk.

Het is mogelijk om de Nieuwe Kerk te bezoeken en dat voelt als een bezoek aan het historische hart van Nederland omdat Willem van Oranje hier begraven ligt. Zijn indrukwekkende graf is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in de Nieuwe Kerk.

Je kunt ook de toren van de Nieuwe Kerk beklimmen om te genieten van het beste uitzicht over Delft dat mogelijk is. Je moet 376 treden beklimmen maar je krijgt er wel wat voor terug…

Het historische stadhuis van Delft is gebouwd in het begin van de 17e eeuw door de beroemde architect Hendrik de Keyser toen Delft nog één van de belangrijkste steden van Nederland was. Het Stadhuis weerspiegelt de grootsheid van die Gouden Eeuw en is één van de meest indrukwekkende monumenten van Delft.

Bezoek naast deze historische monumenten ook de vele restaurants, terrassen en souvenirwinkels op de Markt met de typische Nederlandse souvenirs. Ik ben zelf heel enthousiast over een winkel genaamd “Heinen Delfts Blauw” met veel Delfts Blauw, een vorm van aardewerk waar Delft over de hele wereld bekend om staat.

Als je deze winkel binnenkomt, vraag dan wel naar het “echte” Delfts Blauw aardewerk, gemaakt in Delft en met de hand geschilderd omdat ze ook (veel goedkoper) blauw aardewerk verkopen dat in China is gemaakt met gedrukte tekeningen.

Delfts Blauw is een soort keramiek met blauwe decoraties, oorspronkelijk gemaakt in Delft. Delfts Blauw is in de 17e eeuw in Delft ontwikkeld als een goedkoop alternatief voor Chinees porselein dat alleen de zeer rijken van die tijd kon zich konden veroorloven. Tussen 1650-1700 bloeide de Delfts Blauw industrie op en op het hoogtepunt waren er ongeveer 30 fabrieken die Delfts Blauw produceerden.

Vandaag de dag is er nog maar één Delfts Blauw fabriek in Delft in bedrijf, de Koninklijke Porceleyne Fles, en gelukkig is die fabriek te bezichtigen. Tijdens dit bezoek krijg je een complete rondleiding door de geschiedenis en de productie van Delfts aardewerk.

De Oude Kerk

De Oude Kerk, is één van de twee grote oude kerken in Delft. De andere grote oude kerk in Delft is de Nieuwe Kerk.

De Oude Kerk dateert uit 1246 en is de oudste kerk van Delft. Karakteristiek aan de Oude Kerk is de scheefgezakte toren. De punt van de kerktoren staat meer dan 2 meter uit het lood. Het scheefzakken is veroorzaakt doordat de kerktoren half op een gedempte gracht is gebouwd.

Het interieur van de Oude Kerk is sober maar wel indrukwekkend. Ik was me er niet van bewust dat er meer dan 400 graven in de Oude Kerk waren. Hele grote gedeelten van de vloer van de Oude Kerk zijn graven.

Er zijn veel beroemde Nederlanders in de Oude Kerk begraven zoals de zeehelden Piet Hein en Maarten Tromp, de wetenschapper Anthonie van Leeuwenhoek en de schilder Johannes Vermeer.

De Oude Kerk is nog in gebruik als kerk maar open voor bezoekers wanneer er geen diensten plaatsvinden.

Museum Prinsenhof

Het Prinsenhof is een klein maar bijzonder mooi museum in de historische binnenstad van Delft. In het Prinsenhof heeft één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis heeft plaatsgevonden.

Op 10 juli 1984 werd namelijk Prins Willem van Oranje hier vermoord door Balthasar Gerards. De kogel van Balthasar Gerard raakte prins Willem van Oranje in zijn borst en hij stierf later aan zijn verwondingen.

Het kogelgat is vandaag de dag nog steeds in een muur van het Prinsenhof te zien. Dit is zeker niet het enige wat het Prinsenhof aan historische waarde te bieden heeft. Ook kun je in dit museum veel te weten komen over beroemde Delftenaren, zoals de schilder Johannes Vermeer en de wetenschappers Antoni van Leeuwenhoek en Hugo De Groot, die in hun tijd allemaal heel beroemd waren.

Actuele informatie over de openingstijden en speciale tentoonstellingen in Museum Het Prinsenhof vind je op hun website.

De Schilder Johannes Vermeer

De Nederlandse schilder Johannes Vermeer leefde van 1632 tot 1675 en hij woonde en werkte zijn hele leven in Delft. Je kunt daar meer over lezen in waar woonde en werkte Johannes Vermeer in Delft?

Door zijn verlangen naar grote perfectie, en zijn dood op een relatief jonge leeftijd, heeft Vermeer slechts 35 schilderijen gemaakt. Van deze 35 schilderijen is het “Straatje van Vermeer” zijn beroemdste schilderij. Dit schilderij is te bewonderen in het Nationaal Rijksmuseum in Amsterdam.

Het is jarenlang een verhitte discussie geweest over wat de oorspronkelijke locatie van deze straat in Delft is geweest. In de loop der jaren is een aantal mogelijke locaties geïdentificeerd. In 2015 presenteerde professor Grijzenhout bewijs dat de meest waarschijnlijke locatie waar het schilderij is gemaakt het steegje tussen Vlamingstraat 40-42 was.

Als je dat zelf ook wilt controleren, neem dan gerust een kijkje, want deze locatie ligt 100-200 meter achter De Nieuwe Kerk.

Beestenmarkt

De Beestenmarkt is een plein in het centrum van Delft, dicht bij de Markt, waar veel leuke restaurantjes en barretjes te vinden zijn. Op dagen met mooi weer wordt bijna het hele plein omgetoverd tot een terras onder de majestueuze platanen, waardoor het een heerlijke plek in de schaduw is om te zitten en te ontspannen. De Beestenmarkt is onze favoriete plek in Delft en ook van veel andere mensen omdat het er op mooie zonnige dagen altijd druk is.

Er is een grote variatie aan restaurants en barretjes rondom de Beestenmarkt. Kobus Kuch is een café dat ik uit eigen ervaring kan adviseren. Ze verkopen meer dan 60 duizend zelfgemaakte stukken taart per jaar, dus het moet haast wel goed zijn…

Een andere leuke optie om te bezoeken is de Bierfabriek om de hoek van de Beestenmarkt op de Burgwal 45-49. De Bierfabriek biedt de mogelijkheid om hun zelfgemaakte bieren te proeven die ook je zelf kunt tappen aan je eigen tafel. Dat is leuk en iets wat ik in geen enkel ander restaurant ooit heb gezien.

Wat Zijn Leuke Activiteiten In Delft?

Eén van de leukste activiteiten in Delft is een begeleide stadswandeling omdat het zo’n compacte stad is dat het mogelijk is om een goed overzicht van de stad te krijgen in een wandeling van 1-2 uur. Een wandeling door Delft is als een wandeling door een museum en een gids kan je veel over de geschiedenis van Delft vertellen.

Deze internetpagina geeft een goed overzicht van wat er beschikbaar is op het gebied van rondleidingen in Delft. Let op, niet alle rondleidingen zijn het hele jaar door beschikbaar. Sommige rondleidingen zijn alleen mogelijk in de periode van maart tot november.

De combinatie van een begeleide stadswandeling met een rondvaart door de grachten geeft je de allerbeste indruk van Delft. Meer informatie over deze rondleiding – rondvaart combinatie kun je hier vinden. Ik heb met de boot door de grachten van veel historische Nederlandse steden gevaren en het blijft me verbazen hoe anders elke stad er vanaf het water uitziet dan wanneer je er rondloopt.

Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid Delft verkennen. In dat geval raden wij je aan om langs te gaan bij het VVV-kantoor aan de Kerkstraat 3, naast de Nieuwe Kerk, waar ze kaarten beschikbaar hebben voor stadswandelingen. Je kunt ook deze gratis stadsplattegrond downloaden als je gewoon in Delft wilt rondlopen en genieten van de stad zoals die is.

Delft Vandaag

Delft kreeg in 1246 stadsrechten van graaf Willem II. Het is daarmee één van de oudste Nederlandse steden. Delft is ook één van de belangrijkste steden in de geschiedenis van de Nederlanden vanwege de beroemdste inwoner van Delft ooit, Willem van Oranje, die wordt beschouwd als de grondlegger van Nederland.

Vandaag de dag is Delft een stad met 100.000 inwoners en is Delft de thuisbasis van één van de drie Technische Universiteiten van het land. Als gevolg daarvan wonen er veel studenten in Delft en dat zorgt ervoor dat Delft altijd jong blijft.

Het is deze mix van de belangrijke geschiedenis van Nederland in een historische binnenstad met veel jonge mensen waardoor Delft zo’n charmante en bruisende Nederlandse stad is.

Andere Leuke Nederlandse Steden

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.