De 25 Leukste Dierentuinen In Nederland; Met Landkaart


laatste update: 2 maart 2023

Ik heb de 25 leukste dierentuinen in Nederland voor je op een rijtje gezet zodat je een goede keuze kunt maken als je een dagje met je gezin naar de dierentuin wilt. Ik heb ook een handige landkaart gemaakt zodat je elke dierentuin in Nederland gemakkelijk kunt vinden, ook de wat kleinere dierentuinen.

Ik heb verder korte beschrijvingen van elke dierentuin toegevoegd, en links naar de websites, zodat je alle informatie hebt om een goede keuze voor een leuke dierentuin te kunnen maken.

Landkaart Met 25 Leukste Dierentuinen In Nederland

Ik heb een landkaart met de 25 leukste dierentuinen in Nederland gemaakt om je te helpen de locaties van deze 25 dierentuinen gemakkelijk te vinden.

De 25 Leukste En Mooiste Dierentuinen in Nederland

Hieronder heb ik een korte beschrijving van elke dierentuin gegeven om je te helpen ontdekken of een bepaalde dierentuin leuk zal zijn voor je gezin. Ik heb ook de link van elke dierentuin toegevoegd, zodat je meer informatie kunt opzoeken als je dat wilt.

1. Artis Amsterdam

Adres: Plantage Kerklaan 38-40, 1018 CZ Amsterdam

Artis is een dierentuin die dicht bij het centrum van Amsterdam ligt. Artis is de oudste dierentuin in Nederland en werd al in 1838 geopend. Artis is ook één van de grootste dierentuinen van Nederland en heeft meer dan 900 verschillende diersoorten.

Artis is wel kleiner dan Blijdorp in Rotterdam en Burgers’ Zoo in Arnhem maar dat is eigenlijk wel een voordeel met kleine kinderen. Er is meer dan genoeg te zien en te doen in Artis om er een hele leuke dag te hebben.

Artis is de meest populaire attractie van Amsterdam en verwelkomt meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar en dat jaar in, jaar uit. Dat gegeven alleen al, kan je geruststellen dat het erg leuk is om met je familie een dagje naar Artis te gaan.

Ik zou wel proberen om met het openbaar vervoer naar Artis te gaan want de parkeergelegenheid bij Artis is beperkt en parkeren op straat is daar erg duur.

Kaartjes: Artis Amsterdam

2. Apenheul In Apeldoorn

Adres: J.C. Wilslaan 21, 7313 HK Apeldoorn

Apenheul is “het leukste dagje uit tussen de apen” en een dierentuin waar je tussen de (kleinere) apen door kunt lopen. Dat is ontzettend leuk, en het is niet verwonderlijk dat Apenheul een topattractie is in Nederland. Het is een onvergetelijke ervaring voor de kinderen (en de ouders).

Maak je geen zorgen over veiligheid, want de grotere apen mogen niet vrij rondlopen. Ik heb Apenheul vorig jaar opnieuw bezocht en vond het nog steeds geweldig. Superleuk!

Kaartjes: Apenheul in Apeldoorn

3. AquaZoo Leeuwarden

Adres: De Groene Ster 2, 8926 XE Leeuwarden

AcquaZoo is een dierentuin in Leeuwarden die is begonnen met een focus op dieren die in of vlak bij het water leven. Tegenwoordig hebben ze een bredere focus en een grotere verscheidenheid aan dieren. Ook hebben ze hun speeltuinvoorzieningen uitgebreid omdat ze hebben begrepen dat een combinatie van het kijken naar zeldzame dieren met een (grote) speeltuin een leuke combinatie is voor gezinnen met jongere kinderen.

Het feit dat het aantal bezoekers de afgelopen vijf jaar is verdubbeld, geeft aan dat Aqua Zoo Leeuwarden een heel aantrekkelijke optie is geworden voor een dagje uit met je gezin.

Kaartjes: AquaZoo Leeuwarden

4. Blijdorp In Rotterdam

Adres: Blijdorplaan 8, 3041 JG Rotterdam

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is de populairste dierentuin van Nederland, met meer dan 1,5 miljoen bezoekers per jaar. We hebben Blijdorp in een ander artikel beschreven als één van de topattracties van Rotterdam. Je kunt dat artikel lezen als je meer wilt weten over Blijdorp en andere attracties in Rotterdam die leuk kunnen zijn voor je gezin.

Kaartjes: Diergaarde Blijdorp

5. Burgers’ Zoo In Arnhem

Adres: Antoon van Hooffplein 1, 6816 SH Arnhem

Burgers’ Zoo is een dierentuin in Arnhem en één van de grotere dierentuinen van het land met een oppervlak van wel 45 hectare. Ik heb Burgers’ Zoo vorig jaar opnieuw bezocht en was weer erg onder de indruk van de grootte en het ontwerp van de dierentuin.

Het unieke aan Burgers’ Zoo is dat ze de grootste vlinderzaal van Europa hebben. Dat is een hele belevenis. Het park is verder verdeeld in verschillende delen, het Safari-gedeelte, het Bush-gedeelte, het Woestijn-gedeelte en het Zee-gedeelte. Burgers’ Zoo is echt een moderne dierentuin, één van de mooiste in Nederland.

Kaartjes: Burgers’ Zoo in Arnhem

6. Dierenpark Amersfoort

Adres: Barchman Wuytierslaan 224 3819 AC Amersfoort

Amersfoort onderscheidt zich van andere dierentuinen door de manier waarop ze de dieren van boven en onderaf laten zien. Dat is heel origineel en de kinderen zullen het geweldig vinden.

Een ander innovatief idee van Dierenpark Amersfoort is het DinoPark met modellen van dinosaurussen op hun oorspronkelijke grootte.

Kaartjes: Dierenpark Amersfoort

7. Dierenrijk Zoo

Adres: Baroniehei 1, 5731 RG Mierlo

Deze dierentuin in Mierlo (in de buurt van Eindhoven) is een charmante middelgrote dierentuin in een groene omgeving met veel mogelijkheden voor de jongere kinderen om te spelen in de speeltuinen.

Deze dierentuin heeft 96 verschillende diersoorten, waaronder leeuwen, olifanten en neushoorns. Er zijn veel mogelijkheden voor de jongere kinderen om te spelen in de speeltuinen.

Kaartjes: Dierenrijk

8. Dolfinarium In Harderwijk

Adres: Zuiderzeeboulevard 22, 3841 WB Harderwijk

Het Dolfinarium is een begrip in Nederland en één van de populairste attracties van het land. Ik kan de dolfijnenshows, waarin dolfijnen allerlei trucjes uithalen, van harte aanbevelen.

Het Dolfinarium is één van de leukste dierentuinen van Nederland voor volwassenen omdat het enorm spectaculair is om deze dolfijnenshows te zien. De volwassenen genieten in het Dolfinarium vaak net zo zeer als de kinderen en dat is in lang niet elke dierentuin het geval.

Onlangs is er ook een openluchtwaterpark bij het Dolfinarium gebouwd met veel glijbanen om je eigen vaardigheden in het water te laten zien. Controleer van tevoren wel op de website van het Dolfinarium of het waterpark open is, want het waterpark is niet overdekt en het zal niet het hele jaar open zijn.

TIP: het Dolfinarium biedt een korting tot ± 25% als je vooraf de kaartjes online op hun website koopt (Dolfinarium Harderwijk).

9. GaiaZOO In Kerkrade

Adres: Gaiaboulevard 1, 6468 PH Kerkrade

GaiaZoo is recent al vier keer geselecteerd als “de mooiste dierentuin van Nederland” door het publiek. Deze dierentuin bestaat relatief kort (ongeveer 15 jaar) en de faciliteiten zijn daardoor relatief nieuw en modern.

GaiaZOO is een uitstekende keuze als dierentuin als je in het zuiden van het land woont of voor bezoekers uit Duitsland of België. GaiaZOO is één van de mooiste en spannendste dierentuinen van Nederland.

Kaartjes: GaiaZOO

10. Ouwehands Dierenpark In Rhenen

Adres: Grebbeweg 111, 3911 AV Rhenen

Ouwehands Dierenpark is één van de dierentuinen in Nederland met een rijke geschiedenis. Ze gebruiken hun Chinese reuzenpanda’s om zich te onderscheiden van andere dierentuinen en hebben rondom deze panda’s een heel Chinees concept met de toepasselijke naam Pandasia gebouwd. Daar heb ik als kind maar ook als volwassene wel van genoten.

Ouwehands Dierenpark heeft echter veel meer te bieden dan alleen de panda’s, en veel van hun aanbod is ook binnenshuis te vinden. Dat is best aantrekkelijk gezien het klimaat in Nederland. Deze Youtube video geeft een een leuk overzicht van wat Ouwehands Dierenpark te bieden heeft.

Je kunt meer informatie vinden en online kaartjes bestellen op hun website.

Kaartjes: Ouwehands Dierenpark

11. Safaripark Beekse Bergen In Hilvarenbeek

Adres: Beekse Bergen 1, 5081 NJ Hilvarenbeek

Safaripark Beekse Bergen is de grootste dierentuin in Nederland omdat de dieren daar vrij rondlopen en niet in kooien leven. Dat maakt Safaripark Beekse Bergen tot één van de meest bijzondere dierentuinen in Nederland.

Safaripark Beekse Bergen is met afstand de leukste dierentuin in Nederland voor volwassenen omdat je als bezoeker heel actief bezig kunt zijn.

Je kunt namelijk wandelend of met een bus, boot of eigen auto op safari gaan en daardoor de dieren van heel dicht bij bekijken. Je kunt ook kiezen voor een combinatie van dergelijke safaris. Maak je geen zorgen; het is veilig zolang je je aan de regels van het park houdt.

Tip: Je kunt een korting van 30% krijgen als je de kaartjes voor Safaripark Beekse Bergen online op hun website koopt (Safaripark Beekse Bergen).

Je kunt zelfs tussen de dieren slapen omdat safaripark Beekse Bergen ook een safari resort heeft op het terrein van het safaripark zelf. Je slaapt eigenlijk tussen de wilde dieren in. Ik vind vooral de huisjes tussen de boomtoppen leuk. Safaripark Beekse Bergen en het bijbehorende safari resort zijn echt een heel origineel idee en superleuk.

Je kunt een vroegboekkorting van 15% krijgen als je minimaal 120 dagen vooraf een huisje op het safari resort boekt.

12. Avifauna In Alphen aan de Rijn

Adres: Hoorn 65, 2404 HG Alphen aan den Rijn

Avifauna is een vogelpark in Alphen a/d Rijn. Het is, zoals de naam al zegt, een dierentuin, die zich richt op vogels. Naast het feit dat er veel vogels te zien zijn, zijn er in Avifauna ook veel shows met vogels te zien. Ook het voeren van de vogels is een leuke en populaire activiteit.

Kaartjes: Avifauna

13. Wildlands In Emmen

Adres: Raadhuisplein 99, 7811 AP Emmen   

Wildlands is een dierentuin in Emmen. Wildlands is de grootste dierentuin in het noorden van het land. De dierentuin is onlangs verhuisd naar een nieuw gebied buiten het centrum en is een uitgestrekte dierentuin geworden.

Wildlands Emmen is opgedeeld in vier verschillende delen (van de wereld) om je in één dag een rondleiding door de wereld te laten maken. Ze hebben ook hele mooie en leuke attracties zoals een rondrit met een safaritruck dicht langs de dieren, een indoor boottocht, en zelfs een achtbaan.

Dit zijn ontzettend leuke aanvullingen voor een dierentuin die Wildlands Emmen net dat beetje extra geven.

Kaartjes: Wildlands

14. ZooParc Overloon

Adres: Stevensbeekseweg 21, 5825 JB Overloon

Zoopark Overloon is een redelijk grote dierentuin in Overloon. ZooParc Overloon is gebouwd rond het concept van een expeditie om het bezoek aan de dierentuin avontuurlijker te maken voor kinderen. Ze hebben veel speeltuinen zodat de kinderen zich kunnen vermaken en zijn redelijk geprijsd. Dat maakt deze dierentuin aantrekkelijk voor een dagje uit met het gezin.

Kaartjes: ZooParc Overloon

15. Berkenhof Tropical Zoo

Adres: Langeweegje 10-A, 4434 NE Kwadendamme

Berkenhof Tropical Zoo is een bekroonde middelgrote dierentuin, gelegen in Zeeland. Berkenhof Tropical Zoo is daarom ideaal gelegen voor wie de Zeeuwse stranden bezoekt en op zoek is naar een alternatief voor het strand op een dag dat het weer misschien minder mooi is.

Berkenhof Tropical Zoo is, niet verrassend gezien de naam, gericht op tropische dieren. Ze hebben ook een fossielenmijn, waar je mammoeten en sabeltandtijgers kunt zien. Ten slotte hebben ze een dinosaurus tentoonstelling, waar je modellen van verschillende dinosaurussen kunt zien.

Kaartjes: Berkenhof Tropical Zoo

16. BestZoo In Best

Adres: Broekdijk 15, 5681 PG Best

BestZoo is een kleine gezellige dierentuin in Best. BestZoo is trots op twee zeldzame diersoorten, de tamandua’s en de wallaroes, die nergens anders in Nederland te vinden zijn.

BestZoo is een kleine charmante dierentuin met een kinderboerderij, veel speelplaatsen voor jonge kinderen en een zeer redelijke toegangsprijs.

Kaartjes: BestZoo in Best

17. De Oliemeulen

Adres: Reitse Hoevenstraat 30, 5042 EH Tilburg

De Oliemeulen is een kleine dierentuin die 30 jaar geleden begon als een reptielenhuis en reptielen zijn nog steeds een belangrijk onderdeel van deze dierentuin.

Er zijn dagelijks shows en demonstraties waarbij de bezoekers dieren als slangen en spinnen mogen aanraken, als ze dat durven. Ook lopen er kleine (ongevaarlijke) dieren vrij rond, wat De Oliemeulen tot een vriendelijke, leerzame, charmante en redelijk geprijsde dierentuin maakt.

Kaartjes: De Oliemeulen

18. DoeZOO in Leens

Adres: Wierde 17, 9965 TA Leens

De DoeZOO heeft een leuk concept dat je iets moet “doen” in een dierentuin in plaats van alleen maar naar dieren te kijken. De rondleidingen worden zeer gewaardeerd, en bezoekers mogen de dieren aanraken, als ze dit durven.

Er is ook een kinderboerderij en voldoende speelplaatsen voor de jongere kinderen. Voeg daar een redelijke prijs aan toe, en het hele gezin kan een heerlijke middag hebben met de kinderen in deze dierentuin.

19. Eekhoorn Express

Adres: Bredaseweg 287, 4872 LA Etten-Leur

De Eekhoorn Express is een heel klein park met 15 verschillende soorten eekhoorns. Het leuke is dat je ze mag voeren met de gezonde voeding die je voor een zeer redelijke prijs (€ 0,50/ portie) in het park kunt kopen. Wat de Eekhoorn Express ook aantrekkelijk maakt is dat de toegang en het parkeren gratis is.

Website: Eekhoorn Experience

20. Plaswijckpark

Adres: Ringdijk 20, 3053 KS Rotterdam

Ik heb Plaswijckpark in een ander artikel uitgebreid beschreven en stel voor dat je het andere artikel leest om meer informatie over Plaswijckpark te verkrijgen.

Wat ik leuk vind aan Plaswijckpark is dat het een dierentuin is in combinatie met een speeltuin/attractiepark. Dat is een perfecte combinatie die Plaswijckparck tot een aantrekkelijke bestemming voor een dagje uit met je gezin maakt.

Kaartjes: Plaswijckpark in Rotterdam

21. Reptielenhuis in Breda

Adres: Aardenhoek 26a, 4817 NE Breda.

Het Reptielenhuis in Breda is de bekendste reptielen dierentuin in Nederland. Er zijn veel reptielen (slangen, hagedissen, krokodillen), amfibieën (kikkers, padden, salamanders) en geleedpotigen (spinnen en schorpioenen).

Je moet hier geen olifanten, neushoorns, apen of leeuwen verwachten. Het is een relatief kleine dierentuin in vergelijking met andere dierentuinen, maar er is geen dierentuin met meer reptielen in Nederland te vinden dan het Reptielenhuis in Breda.

Kaartjes: Reptielenhuis in Breda

22. Zeehondencentrum in Pieterburen

Adres: Hoofdstraat 94a, 9968 AG Pieterburen

Het Zeehondencentrum in Pieterburen is ook een begrip in Nederland. Zieke zeehonden die in de Waddenzee worden gevonden, worden hier behandeld en na genezing terug gezet in de Waddenzee.

Bezoekers kunnen de zeehonden zien en worden voorgelicht over wat de dierenartsen doen om de dieren te genezen. Zeer leerzaam en absoluut een bezoekje waard als je het Waddengebied bezoekt.

Kaartjes: zeehondencentrum in Pieterburen

23. Zee Aquarium in Bergen Aan Zee

Adres: Van der Wijckplein 16, 1865 AP Bergen aan Zee

Het Zee Aquarium in Bergen aan Zee is onlangs gerenoveerd en biedt nu onderdak aan meer dan 300 verschillende vissoorten. Als je durft, kun je over een brug boven de piranha’s lopen en oog in oog staan met reuzenhaaien en giftige koraalduivels.

Voor degenen die op zoek zijn naar een minder avontuurlijke ervaring, kunt je ook gaan kijken naar de zeehonden buiten in hun onlangs gerenoveerde zwembad.

Kaartjes: Zee Aquarium in Bergen aan Zee

24. Sea Life In Scheveningen

Adres: Strandweg 13, 2586 JK DEN HAAG

Sea Life is een waterdierentuin in Scheveningen in het hart van Scheveningen aan de boulevard.

Sea Life kijkt uit op de zee zelf en is op minder dan een minuut loopafstand van het strand te bereiken. Dat maakt het een zeer aantrekkelijke gelegenheid om Sea Life te bezoeken om je een paar uur te verstoppen voor de zon of, ook heel goed mogelijk in Nederland, om je te verstoppen voor de regen.

Kaartjes: Sea Life in Scheveningen

25. De Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

Adres: Oosterringweg 34, 8315 PV Luttelgeest

De Orchideeënboerderij in Luttelgeest is volledig overdekte dierentuin en bestaat uit verschillende kassen. De kassen zijn gevuld met kleurrijke tuinen, orchideeën, vlinders en vissen.

De Orchideeënboerderij in Luttelgeest is een heel mooi en verrassend concept een heel leuk idee om eens te bezoeken, zeker als het regent.

Kaartjes: Orchideeën Hoeve in Luttelgeest

Wat Zijn De 3 Grootste Dierentuinen In Nederland?

Veel mensen vragen zich af welke 3 dierentuinen in Nederland het grootste zijn?

Safaripark Beekse Bergen is met ± 120 hectare de grootste dierentuin in Nederland. Burgers’ Zoo is de tweede grootste dierentuin in Nederland (45 ha) en Diergaarde Blijdorp staat op een gedeelde derde plaats, samen met GaiaZOO, beide met een oppervlak van 25 ha.

Safaripark Beekse Bergen is zo groot omdat de dieren daar vrij rondlopen en niet in kooien leven. In Burgers’ Zoo en Blijdorp leven de dieren wel in kooien, waardoor deze dierentuinen een stuk kleiner zijn. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam is wel de grootste dierentuin in Nederland qua aantal bezoekers met ± 1,5 miljoen bezoekers per jaar. GaiaZOO in Kerkrade ontvangt jaarlijks aanzienlijk minder bezoekers.

De 10 Grootste Dierentuinen In Nederland

Ik heb ook voor je uitgezocht wat de 10 grootste dierentuinen in Nederland zijn.

NrDierentuinOppervlakte (hectare)
1Safaripark Beekse Bergen120 ha
2Burgers’ Zoo45 ha
3/4Blijdorp 25 ha
3/4GaiaZoo25 ha
5Wildlands24 ha
6Ouwehands Dierenpark22 ha
7/8Dierenpark Amersfoort20 ha
7/8ZooParc Overloon20 ha
9 Dierenrijk Nuenen16 ha
10Artis14 ha

Bedenk wel dat een grotere dierentuin niet altijd leuker hoeft te zijn, zeker niet voor kinderen. Ik kom met enige regelmaat in Blijdorp en zie dan vaak kleine kinderen die doodmoe zijn van het lopen door deze echt grote dierentuin. Kleinere dierentuinen zijn vaak al meer dan groot genoeg voor kleine kinderen.

Heidi

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland. We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.

GERELATEERDE ARTIKELEN