Waar Kan Je Het Beste Wadlopen In 2024?

Foto van auteur
Laatste update:

Wadlopen is één van de leukste activiteiten die je in Nederland kunt ondernemen. De overweldigende rust van de Waddenzee maakt wadlopen tot een ervaring die je waarschijnlijk nooit zult vergeten.

In Nederland kun je het beste wadlopen tussen het vasteland van Groningen en Ameland of Schiermonnikoog. Je kunt ook wadlopen naar zandbanken als Engelsmanplaat of Simonszand of vanaf deze zandbanken vertrekken. Er zijn ook korte wadlopen dicht bij het vasteland van Groningen.

De Waddenzee is één van de laatst overgebleven gebieden in Nederland waar natuurlijke processen grotendeels ongestoord zijn blijven functioneren.

De Waddenzee is stil genoeg is om alleen het geluid van de wind en de vogels te horen.

Waar Kan Je Een Wadlooptocht Boeken?

Verschillende bedrijven organiseren wadlooptochten over de Waddenzee. Het is sterk af te raden om op eigen houtje over het wad te gaan lopen. Je wilt voorkomen dat je verdwaald bent tegen de tijd dat de vloed weer opkomt. De gidsen zijn allemaal ervaren en kunnen je veilig over het wad leiden.

Je kunt wadlooptochten o.a. boeken bij de volgende organisaties:

 • Wadloopcentrum Pieterburen
  • Haven 20, 9976 VN Lauwersoog, Tel: 0595 – 528 300
   • Wadlopen naar Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog
   • Wadlopen van en naar zandbanken als Engelsmanplaat, Simonszand en Brakzand
   • Verschillende korte rondwandelingen dicht bij de kust
 • Wadlopen-Pieterburen.nl
  • Hoofdstraat 84, 9968 AG Pieterburen. Tel: 0595-528558/ 528203
   • Wandelingen naar Ameland, Schiermonnikoog
   • Verschillende korte rondwandelingen dichter bij de kust
 • Wadgids.nl
  • Notweg 18, 9891 BR Ezinge, [email protected]
   • Wadlopen naar Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog
   • Wadlopen van en naar zandbanken als Engelsmanplaat, Simonszand en Brakzand
   • Wadlooptochten op maat
   • Verschillende korte rondwandelingen dicht bij de kust

 • Dijkstra Wadlooptochten
  • Hoofdstraat 118, 9968 Pieterburen, Tel: 0595-528345
   • Wandelingen naar Ameland, Schiermonnikoog
   • Wandelingen naar en van zandbanken als Brakzand
   • Verschillende korte rondwandelingen dicht bij de kust
 • Wadloopcentrum Fryslan
  • Baron van Sytzamawei 10, 9105 LH Rinsumageest, Tel: 0519 – 242 10
   • Wandelingen naar Ameland, Schiermonnikoog en Rottumeroog
   • Wandelingen van en naar zandbanken als Engelsmanplaat, Simonszand en Brakzand.
   • Verschillende korte rondwandelingen dichter bij de kust

Het is sterk af te raden om op eigen houtje over het wad te gaan lopen

Landkaart Met Beste Wadlopen

Op de landkaart hieronder vind je de plaatsen je waar je het beste kunt wadlopen en de organisaties waar je een gids voor een wadlooptocht kunt inhuren.

De vertrekpunten voor het wadlopen liggen in de kop van Friesland en Groningen en het is voor de meeste mensen een behoorlijk eindje rijden om hier te komen

Wat Kost Wadlopen?

De kosten van wadlopen hangen af van de wadloop die je wilt maken.

 • De korte rondwandelingen dicht bij de kust kosten meestal € 10-15/ persoon en duren 2-3 uur.
 • De wandelingen naar Ameland en Schiermonnikoog kosten meestal € 30-40/ persoon (inclusief de veerboot terug). De wandeltijd is afhankelijk van de wadloop en bedraagt 3-5 uur. Je kunt je ook halverwege door een bootje laten afzetten op een zandbank maar daar zijn dan natuurlijk wel extra kosten aan verbonden.
 • De wadlopen naar Rottumeroog zijn duurder en kosten € 60-70/ persoon (inclusief de speciaal gecharterde boot om je terug te brengen). De wandeltijd is bijna 4 uur, en de boottocht terug duurt ook ongeveer 4 uur.

Waar kan je het beste wadlopen? Een drooggevallen zandbank in de Waddenzee
Een drooggevallen zandbank in de Waddenzee

Hoe Zwaar Is Wadlopen?

Wandelen over het Wad kan heel uitdagend zijn omdat de ondergrond niet altijd vast hard zand zal zijn. Je zult hele modderige zandbanken moeten oversteken, wat de tocht best uitdagend zal maken.

Soms zul je zelfs door het water moeten waden en het water kan gemakkelijk je taille bereiken. Bekijk deze Youtube video om in te schatten of wat wadlopen wat voor je is.

Daarom moet je eerlijk zijn over je fysieke conditie en je afvragen of je fit genoeg bent voor een bepaalde wadlooptocht. Het is geen schande om toe te geven dat een wadlooptocht te veel voor je kan zijn! Het goede nieuws is dat wadlooptochten op maat gemaakt kunnen worden.

De wandelingen naar Schiermonnikoog zijn bijvoorbeeld best uitdagend als je direct vanaf de kust vertrekt. Maar het is ook mogelijk om je door een bootje te laten afzetten halverwege bij een zandbank, Brakzand, vanwaar de rest van de wandeling naar Schiermonnikoog gemakkelijker is.

Je kunt dan nog steeds het gevoel van een wadlooptocht ervaren maar het is veel gemakkelijker vol te houden.

11 Praktische Tips Wadlopen

 1. Volg de Gids: Essentieel voor een veilige wadlooptocht; blijf dichtbij en volg alle instructies voor jouw veiligheid.
 2. Ken Route en Tijdsduur: Informeer jezelf over de lengte en het verloop van de tocht om goed voorbereid te zijn.
 3. Zorg voor Goede Conditie: Wadlopen vereist fysieke inspanning; zorg dat je fit bent.
 4. Draag Geschikte Kleding: Kies lichte, sneldrogende kledij. Vermijd katoen, dat blijft lang nat.
 5. Kies de Juiste Schoenen: Draag oude sneakers of wadloopschoenen. Vermijd laarzen; die zuigen vast in modder.
 6. Extra Kleding: Neem een reserve-outfit mee, inclusief droge schoenen, voor na de tocht.
 7. Gebruik Zonnebescherming: Zelfs bij bewolking, draag zonnebrand en een hoed of pet.
 8. Hydrateer Voldoende: Breng genoeg water mee, belangrijk bij warm weer.
 9. Energierijke Snacks: Zorg voor snacks zoals noten of energierepen voor extra energie.
 10. Weerbestendigheid: Neem regenkleding mee en controleer het weerbericht.
 11. Respecteer de Natuur: Laat geen afval achter en verstoor de natuur niet voor een respectvolle ervaring.

Is Wadlopen Gevaarlijk?

Wadlopen is niet gevaarlijk mits je je houdt aan twee voorwaarden.

 • Ga nooit wadlopen zonder een ervaren gids. Je wilt ten koste van alles voorkomen dat je verdwaalt op het Wad of terecht komt in een gebied waar te diepe geulen tussen de zandbanken lopen.
 • Wees eerlijk tegenover jezelf of je fysieke conditie goed genoeg is om te kunnen wadlopen. Je wilt voorkomen dat je halverwege zo moe bent dat je niet of nauwelijks meer vooruit kunt komen. Daarmee zou je ook anderen in gevaar kunnen brengen en dat je wil je natuurlijk echt niet.

Wadlopen is alleen mogelijk bij laagwater. Laagwater komt eens per 12 uur en 25 minuten voor waardoor het moment dat je kunt beginnen met wadlopen elke dag 25 minuten opschuift.

Een gids zal het getij goed observeren voordat de wadloop begint en zorgvuldig het moment kiezen om te beginnen met de wadloop. Ook tijdens het wadlopen zal de gids het getij heel goed in de gaten houden om niet door het getij verrast te worden.

Zonsopgang over de Waddenzee, gezien vanaf Vlieland
Zonsopgang over de Waddenzee

Is Wadlopen Leuk?

Wadlopen is ontzettend leuk en een ervaring die je nooit zult vergeten. Het is heerlijk om in die eindeloze uitgestrektheid te kunnen wandelen en eindelijk geen auto’s te horen. Waar vind je dat tegenwoordig nog in Nederland? De Waddenzee is één van de mooiste plekken in Nederland.

Vrijwel iedereen die ik ken, die ooit aan een wadloop heeft deelgenomen, komt met een positief gevoel over de wadlooptocht terug. Wel hoor ik van vrijwel iedereen terug dat het zwaarder was dan ze van tevoren hadden gedacht.

Vandaar mijn waarschuwing om eerlijk tegenover jezelf te zijn over je je fysieke conditie. Het is geen schande om je halverwege met een bootje te laten afzetten op een zandbank als je twijfelt of je fit genoeg bent om van Groningen naar Ameland of Schiermonnikoog te kunnen lopen.

Wadlopen is ontzettend leuk en een ervaring die je nooit zult vergeten

De Waddenzee in al zijn glorie

De Waddenzee in al zijn glorie

Kun Je Wadlopen Naar Terschelling?

Ameland en Schiermonnikoog zijn zonder meer de populairste eilanden voor wadlopen omdat ze relatief gemakkelijk bereikbaar zijn. Veel mensen vragen zich echter af of je ook kunt wadlopen naar Terschelling.

Wadlopen naar Terschelling is mogelijk maar het is een lange en moeilijke wadloop die slechts enkele keren per jaar plaatsvindt. Je moet erg fit zijn om een wadlooptocht naar Terschelling zelfs maar te mogen starten.

Je moet eerst je retourtje wadlopen naar Ameland afronden en de (zeer fitte) gidsen kunnen bijhouden, voordat je mag deelnemen aan een wadloopwandeling naar Terschelling. Voor het overgrote deel van de mensen is een wadlooptocht naar Terschelling af te raden.

Er worden wel reguliere korte wadlooptochten vanaf Terschelling georganiseerd en dat is natuurlijk hartstikke leuk om een keer te doen als je op Terschelling vakantie viert.

Wadlopen Pieterburen organiseert wadlopen over een drooggevallen Waddenzee. Zeilboten op een drooggevallen Waddenzee
Zeilboten op een drooggevallen Waddenzee

Kun Je Wadlopen In De Winter?

Op het eerste gezicht lijkt wadlopen een activiteit die alleen geschikt is voor de zomer als het wat warmer is. Het ideale seizoen voor wadlopen is van mei tot oktober maar wadlopen in de winter is nog wel mogelijk.

Je kunt ook in de winter wadlopen. Er worden in de winter vooral kortere zwerftochten over de hoger gelegen delen van het wad georganiseerd. Een wadloop naar Ameland of Schiermonnikoog is in de winter ook mogelijk, mits je voorzien bent van een surfpak en surfschoenen.

De beschermende kleding om zo warm mogelijk te blijven is absoluut een voorwaarde om een oversteek naar de eilanden in de winter te kunnen maken. Bij de kortere zwerftochten moet je gummilaarzen en een regenbroek dragen om droog te blijven.

Doordat de wadlooptochten over de hoger gelegen delen van het wad gaan, zul je dan niet nat worden.

Het ideale seizoen voor wadlopen is van mei tot oktober maar wadlopen in de winter is nog wel mogelijk

Zijn Er Speciale Wadlopen?

Wadlopen dicht bij de kust is een uitstekende manier om voor het eerst te ervaren hoe het is om over de bodem van de Waddenzee te lopen of om deze activiteit met jongere kinderen (> 4 jaar) te ondernemen.

Deze wandelingen kunnen worden gemaakt met rubberen laarzen, omdat je geen diepere delen hoeft over te steken. Je kunt je voeten drooghouden terwijl je nog steeds over de bodem van de zee loopt.

De gidsen vertellen over de fascinerende natuur om je heen, en je krijgt dat speciale Waddenzeegevoel. Deze korte rondwandelingen worden op verschillende plaatsen in de Waddenzee georganiseerd en worden door alle organisaties aangeboden, zodat je een tijd, locatie en datum kunt kiezen die voor je geschikt is.

Wadlopen naar Rottumeroog. Rottumeroog is een onbewoond eiland in het oostelijke deel van de Nederlandse Waddenzee, en je zult met een speciaal gecharterde boot terug moeten worden gebracht van het eiland.

De wandeling naar Rottemeroog brengt je door het meest ongerepte deel van de Waddenzee, een deel waar de mens maar even te gast kan zijn tot het tij weer opkomt.

Wandelingen naar Rottumeroog zijn beperkt omdat dit deel van de Waddenzee een beschermd nationaal park is. De wadlopen naar Rottumeroog zijn dan ook de meest bijzondere wadlopen die mogelijk zijn.

Op de boottocht terug naar het vasteland heb je een grote kans om zeehonden te zien op de zandbanken ten oosten van Rottumeroog.

De wadlopen naar Rottumeroog zijn dan ook de meest bijzondere wadlopen die mogelijk zijn

Veelgestelde Vragen

Wadlopen Met Overnachting

De vertrekpunten voor het wadlopen liggen in de kop van Friesland en Groningen en het is voor de meeste mensen een behoorlijk eindje rijden om hier te komen.

Dat doe je niet snel in een dagtocht, zeker niet als je ook nog terug moet rijden terwijl je na het wadlopen best moe zult zijn.

Het is daarom echt verstandig om 1-2 overnachtingen dicht bij het wadlopen te boeken, zodat je uitgerust kunt beginnen aan de wadloop en uitgeput kunt neerstrijken na afloop van de wadlooptocht.

Ik heb daarom in een ander artikel op deze website suggesties voor leuke overnachtingen dicht bij de vertrekplaatsen van de wadlopen verzameld.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.