Wanneer Nederlandse nationale teams deelnemen aan kampioenschappen, dragen ze oranje shirts, wat toch wel een eigenaardige kleur is. Je vraagt je misschien af waarom de Nederlandse nationale teams en hun fans, zoals ik, oranje dragen in plaats van een iets gewonere kleur…
De kleur oranje verwijst naar de familienaam van de Nederlandse koninklijke familie, het Huis van Oranje-Nassau. Hun voorvader, Willem van Oranje, is de stichter van Nederland. De kleur oranje symboliseert onze nationale eenheid en Nederlanders geven uiting aan hun nationale trots door oranje te dragen.
Het is een fascinerend verhaal hoe de kleur oranje zo belangrijk is geworden in Nederland.
Wie Was Willem Van Oranje?
Willem van Oranje werd geboren als Willem van Nassau-Dillenburg in 1533 in kasteel Dillenburg in Duitsland (ten noorden van Frankfurt). In 1544 erfde Willem op 11-jarige leeftijd het Prinsdom Oranje, gelegen in het zuiden van Frankrijk, en werd hij de Prins van Oranje. Het Prinsdom Oranje was in die tijd een onafhankelijk staatje en werd pas in 1713 een deel van Frankrijk.
Willem van Oranje was de leider van de opstand van Nederland tegen Spanje, en hij wordt beschouwd als De Vader des Vaderlands. Hij is waarschijnlijk de belangrijkste persoon die ooit in Nederland heeft geleefd.
Willems volledige naam werd toen Willem van Oranje-Nassau, vaak afgekort tot Willem van Oranje. Het Prinsdom Oranje was het meest belangrijke gebied waar Willem over heerste, want de titel Prins maakte van hem een sovereine vorst, een gelijke van de koning van Spanje. Willem van Oranje heeft echter Oranje tijdens zijn leven nooit bezocht.
De onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje duurde 80 jaar (1568-1648), en Willem van Oranje was de bevelhebber van het Nederlandse leger tot hij in 1584 in Delft werd vermoord. Willem van Oranje woonde in het Prinsenhof in Delft, nu één van de 30 mooiste musea in Nederland.
In die eerste 16 jaar van de oorlog behaalde hij belangrijke overwinningen tijdens de eerste veldslagen tegen Spanje, waarmee hij een basis legde voor De Republiek der Zeven Provinciën, de naam die Nederland in die tijd droeg.
Willem van Oranje was ook een groot voorstander van religieuze tolerantie en één van de weinigen die het idee van een gezamenlijke natie omarmden. Hij was daarmee zijn tijd ver vooruit en een belangrijke bindende factor in de beginjaren van de Republiek der Zeven Provinciën. Pas na zijn dood kregen zijn zoon Maurits van Oranje en Johan van Oldenbarnevelt voldoende uitvoerende macht om de idealen van Willem van Oranje werkelijkheid te laten worden.
Er is recent een hele mooie biografie verschenen voor degenen die meer over Willem van Oranje willen weten. De titel van deze biografie is: De Zwijger, het leven van Willem van Oranje, geschreven door René van Stipriaan.
Wanneer Werd Oranje Voor Het Eerst Gebruikt Als Nationaal Symbool?
Het eerste gebruik van oranje als symbool van Nederland dateert uit 1572 toen de opstandelingen, onder leiding van Willem van Oranje, de stad Den Briel veroverden in de oorlog tegen Spanje.
De vlag van de opstandelingen was “Oranje, Wit en Blauw” (Oranje, Blanje en Bleu) en werd de Prinsenvlag genoemd.
Waarom Veranderde De Nederlandse Vlag Van Oranje Naar Rood?
Er zijn drie verklaringen waarom oranje werd vervangen door rood in de Nederlandse nationale vlag.
Een eerste verklaring is dat het oranje op zee minder goed zichtbaar is. In die tijd was Nederland voor zijn economische overleving sterk afhankelijk van handel overzee. Dit kan in die tijd een overtuigend argument zijn geweest.
Een tweede verklaring is dat oranje te moeilijk te maken was. De kleur rood was gemakkelijker en goedkoper te produceren. Om de kleur oranje te maken, heb je zeldzame grondstoffen nodig. Deze schaarse materialen waren zo zeldzaam en duur dat rood een goed alternatief werd.
Een derde en meest waarschijnlijke verklaring voor de verandering van oranje naar rood in de Nederlandse vlag is dat deze verandering de uitkomst weerspiegelt van een politieke machtsstrijd. Na de dood van Willem van Oranje in 1584 werd zijn zoon Maurits van Oranje zijn opvolger als bevelhebber van het Nederlandse leger. In de volgende twee decennia was Maurits van Oranje uiterst succesvol in de oorlog tegen Spanje en veroverde hij een groot deel van het huidige Nederlandse grondgebied.
In het begin van de 17e eeuw ontwikkelde zich echter een machtsstrijd tussen Maurits van Oranje en de rijke kooplieden van Amsterdam. Maurits wilde de oorlog voortzetten, terwijl de kooplieden een tijdelijke wapenstilstand wilden omdat dat beter zou zijn voor hun handel.
Deze politieke strijd is waarschijnlijk de drijvende kracht geweest om het oranje in de vlag te vervangen door rood. De vervanging van oranje door rood in de Nederlandse nationale vlag was een teken dat de politieke invloed van het Huis van Oranje tanende was.
Op de verjaardagen van de leden van het Huis van Oranje eren de Nederlanders nog steeds hun Koninklijke Familie door een oranje wimpel boven hun nationale vlag te laten wapperen. Dat is echt een typisch Nederlands compromis om iedereen tevreden te houden in de gevoelige kwestie van welke kleur de bovenste baan van onze nationale vlag moet hebben.
Als je niet kunt beslissen of het rood of oranje moet zijn, kies je voor beide….
Wat Betekenen De Kleuren Van De Nederlandse Vlag?
De kleuren op de Nederlandse nationale vlag symboliseren het volgende:
Rood symboliseert kracht, moed en dapperheid.
Wit symboliseert eerlijkheid en vrede.
Blauw symboliseert waarheid, loyaliteit, doorzettingsvermogen en rechtvaardigheid.
Wanneer Werden De Kleuren Van De Nederlandse Vlag Officieel?
Het duurde tot 1937 voordat rood, wit en blauw de officiële kleuren van onze nationale vlag werden. De reden daarvoor was dat een Nederlandse politieke partij NSB, sympathiserend met de Nazi’s van Adolf Hitler in Duitsland, het oranje weer in de vlag wilde introduceren in plaats van het rood. Naar hun mening verwees het rood te veel naar het socialisme, dat zij haatten, en zij vonden dat oranje het land veel beter zou verenigen.
De Nederlandse regering wilde niet dat de politieke invloed van het Huis van Oranje-Nassau zou herleven. Zij nam snel maatregelen om het voornemen van de NSB tegen te houden en voerde in 1937 een wet in die de kleuren van onze nationale vlag officieel bekend maakte: rood, wit en blauw. Dat was de juiste beslissing, want wij zijn een trotse democratie en moeten dat ook altijd blijven.
Op dit moment is de waarde van het Huis van Oranje vooral symbolisch en belangrijk als symbool van de eenheid van ons land.
Waarom Dragen Nederlanders Oranje?
Veel gebeurtenissen zijn gekoppeld aan ons nationale symbool “Oranje” gedurende het hele jaar. De meest voor de hand liggende manier waarop we de kleur oranje wereldwijd vertegenwoordigen is door het te dragen bij sportevenementen. Alle nationale sportteams dragen oranje, zo ook het Nederlandse nationale voetbalteam.
Nederlanders dragen oranje als teken van nationale trots en symbool van onze nationale eenheid.
Maar er zijn nog meer nationale evenementen die verband houden met de kleur oranje. Koningsdag is een belangrijke nationale feestdag in Nederland waarop iedereen in het oranje gekleed gaat om onze nationale trots uit te dragen.
Waarom Dragen Nederlanders Oranje Op Koningsdag?
Koningsdag is ook een nationale Feestdag waarbij het normaal is om in een oranje shirt rond te lopen. Koningsdag is de verjaardag van de huidige koning van Nederland, koning Willem-Alexander, en wordt elk jaar op 27 april gevierd.
Nederlanders dragen oranje op Koningsdag als symbool van onze nationale eenheid en teken van hun nationale trots.
Overal in het land worden vlooienmarkten georganiseerd, concerten en festivals georganiseerd. Je kunt overal heen, zolang je maar een oranje shirt draagt.
Waarom Dragen Nederlandse Voetbalsupporters Oranje?
Wanneer het Nederlands elftal een Europees of Wereldkampioenschap voetbal speelt, worden hele straten versierd met onze nationale en oranje vlaggen. Veel supporters dragen oranje shirts op wedstrijddagen, en het hele land is gebiologeerd en verenigd achter het nationale team.
Supporters van het Nederlands voetbalelftal dragen oranje als symbool van hun steun aan het nationale team en als teken van hun nationale trots.
De “Oranjekoorts” kan tot grote hoogte stijgen, en ik heb nog steeds goede herinneringen aan de Nederlandse nationale voetbalteams in 2010 en 2014 die de finale (2010) en halve finale (2014) van die wereldkampioenschappen voetbal bereikten.
Deze YouTube video is al zo’n 400.000 keer bekeken omdat het een fantastisch beeld geeft van de Oranjekoorts die Nederland in die dagen overspoelde.
De “Oranjekoorts” kan tot grote hoogte stijgen
Waar Kun Je Het Beste Oranje Artikelen Kopen?
Als je inmiddels al helemaal in de oranjestemming bent gekomen, wil je vast weten waar je het beste oranje shirts en accessoires online kunt kopen? De grootste online winkel met oranje artikelen is de oranje-artikelen-winkel.nl.
Deze online oranje-artikelen-winkel.nl heeft echt een waanzinnig groot aanbod aan oranje producten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze hebben dat product in oranje.
De hexagonale kleurcode van Nederlands oranje is #FF9B00 dus let erop de juiste kleur oranje te kiezen.
Het Belang Van Oranje Op 4 En 5 Mei.
Elk jaar op 4 mei is het een traditie om diegenen te eren die hun leven gaven, terwijl ze vochten voor Nederland. Op 4 mei hangt onze nationale vlag halfstok.
De volgende ochtend, op 5 mei, wapperen de nationale vlaggen weer vol in top, omdat we op die dag in 1945 het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren.
Het is ongepast om op deze plechtige herdenkingsdagen oranje te dragen.
Is Ons Volkslied Geschreven Voor Van Willem Van Oranje?
Het Nederlandse volkslied is het oudste volkslied ter wereld en heet het Wilhelmus, verwijzend naar Willem van Oranje.
Het Nederlandse volkslied werd ter ere van Willem van Oranje gecomponeerd door Marnix van Sint Aldegonde in 1570. Alleen al het feit dat ons volkslied naar Willem van Oranje is vernoemd, toont de enorme invloed aan die Willem van Oranje in Nederland heeft gehad.