De 10 Leukste Bezienswaardigheden In Rotterdam; Met Handige Kaart

Foto van auteur
Laatste update:

Een dagje of weekendje Rotterdam is erg de moeite waard en daarom heb ik de 10 leukste bezienswaardigheden in Rotterdam voor je beschreven. Ik heb ook een interactieve landkaart van Rotterdam gemaakt waarmee je gemakkelijk alles kunt vinden en door kunt klikken naar de websites van alle bezienswaardigheden in Rotterdam.

De Top 10 bezienswaardigheden in Rotterdam zijn

  1. De Markthal
  2. De Erasmusbrug
  3. De Euromast
  4. De Koopgoot
  5. Dierentuin “Diergaarde Blijdorp”
  6. De Kubuswoningen
  7. De Oude Haven
  8. De SS Rotterdam
  9. Het standbeeld “de verwoeste stad
  10. De Kuip

Hoe Krijg Ik Een Goede Eerste Indruk Van Rotterdam?

Om een goede eerste indruk van Rotterdam te krijgen, kun je het beste onderstaande Youtube video bekijken. Deze video is al meer dan 650.000 keer bekeken op Youtube.

Het zijn prachtige drone beelden van Rotterdam en je weet binnen enkele minuten of Rotterdam een stad is die je wilt bezoeken? Ik vermoed van wel want het is echt een hele mooie video.

Landkaart Top 10 Bezienswaardigheden In Rotterdam

In deze landkaart kun je de locaties van de 10 bezienswaardigheden in Rotterdam vinden die ik hieronder beschreven heb.

Als je op de nummers in het landkaartje klikt, kun je via Google Maps uitzoeken hoe je er kunt komen, en kun je ook doorklikken naar de websites.

De Top 10 Bezienswaardigheden in Rotterdam

Hieronder vind je een overzicht van de 10 mooiste bezienswaardigheden in Rotterdam.

1. De Markthal

De Markthal is een enorm gebouw en ligt tussen Blaak en de Laurenskerk. De Markthal is echt enorm groot en wel 120 meter lang, 70 meter breed en 40 meter hoog. Het unieke aan de Markthal is dat het winkels en restaurants combineert in één grote hal met appartement aan de zijkanten. De open ruimte met winkels en restaurants is een moderne variant van de Bazaar in Istanbul.

Ik vind de Markthal een prachtig gebouw en kom er vrijwel elke keer als ik een dagje in Rotterdam ben. De winkels zijn open in de vorm van marktkraampjes. De winkels zijn vrijwel allemaal gericht op voedsel en zien er vrijwel allemaal erg aantrekkelijk uit hoewel het best duur is.

Je kunt meer informatie op de website van de Markthal vinden.

Openingstijden Markthal Rotterdam

DagOpeningstijden Markthal
Maandag10:00 – 20:00 uur
Dinsdag10:00 – 20:00 uur
Woensdag10:00 – 20:00 uur
Donderdag10:00 – 20:00 uur
Vrijdag10:00 – 20:45 uur
Zaterdag10:00 – 20:00 uur
Zondag12:00 – 18:00 uur

Als je wilt dineren in één van de restaurants in de Markthal, is het verstandig om van tevoren te reserveren. De restaurants zijn langer open en je kunt ook via de buitenkant bij de restaurants naar binnen en naar buiten gaan.

Het adres van de Markthal in Rotterdam is: Ds. Jan Scharpstraat 298, 3011 GZ ROTTERDAM

2. De Erasmusbrug

De Erasmusbrug ligt in het centrum van Rotterdam en verbindt het centrum van Rotterdam met de zuidoever van de Maas. De Erasmusbrug is vrij nieuw en werd in 1996 geopend.

De Erasmusbrug is vernoemd naar de Rotterdamse wetenschapper “Erasmus” en kreeg van de lokale Rotterdamse bevolking de bijnaam “de Zwaan“. De Erasmusbrug is enorm hoog, wel 139 meter.

Deze enorme brug kan nog steeds geopend kan worden voor grote cruiseschepen, zodat deze verder stroomopwaarts kunnen varen om daar te kunnen aanmeren. De Erasmusbrug is heel belangrijk voor het dagelijkse verkeer van en naar het centrum van Rotterdam en meestal is het er ontzettend druk.

3. De Euromast; Het Mooiste Uitzicht Over Rotterdam?

De Euromast is een toren in Rotterdam, ontworpen door Hugh Maaskant en gebouwd tussen 1958 en 1960 en met zijn 195 meter verreweg het hoogste gebouw van Rotterdam. Hun heel toepasselijk slogan is “be on top“. Boven in de Euromast zijn restaurants met een adembenemend uitzicht over Rotterdam en de Maas.

Je kunt ook een suite huren om boven in de Euromast op 100 meter hoogte te slapen als je in staat bent om op 100 meter hoogte rustig te kunnen slapen.

Last but not least, voor de waaghalzen zijn er ook mogelijkheden om vanaf de top van de Euromast te skydiven en te abseilen. Nu behoor ik niet tot de doelgroep, maar als je gaat voor de kick is dit wel de ultieme kick die je in Rotterdam kunt vinden. Ik vind het waanzinnige uitzicht al mooi genoeg.

4. Waar In Rotterdam Kun Je Leuk Shoppen?

De Koopgoot is op een heel aantrekkelijke manier gebouwd en heeft veel architectuurprijzen gewonnen. De Koopgoot ligt ondergronds maar is toch heel goed bereikbaar en ik zou het zeker aanraden om hem te bezoeken als je in Rotterdam bent. De Koopgoot is een heel aantrekkelijke plek om leuk te kunnen shoppen.

De Koopgoot is gemakkelijk te bereiken met de metro vanaf het Centraal Station omdat het metrostation “Beurs” midden in de Koopgoot ligt. In de Koopgoot zijn vooral kledingwinkels te vinden en je kunt op de website van de Koopgoot checken of je in de Koopgoot je favoriete merken kunt vinden.

Openingstijden Koopgoot in Rotterdam

DagOpeningstijden Koopgoot
Maandag12:00 – 18:00 uur
Dinsdag10:00 – 18:00 uur
Woensdag10:00 – 18:00 uur
Donderdag10:00 – 18:00 uur
Vrijdag10:00 – 18:00 uur
Zaterdag10:00 – 18:00 uur
Zondag12:00 – 18:00 uur

5. Diergaarde Blijdorp, Dierentuin

Diergaarde Blijdorp is één van de oudste dierentuinen van Nederland en ontvangt jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen bezoekers. Blijdorp is daarmee de drukstbezochte dierentuin van Nederland. Blijdorp is een heel charmante dierentuin en ligt vrij dicht bij het centrum van Rotterdam waardoor het ideaal is voor een middagje met de kinderen.

Ik heb zelf het Oceanium altijd het meest indrukwekkende van Blijdorp gevonden, omdat het je de mogelijkheid biedt om onder de aquaria te lopen en de tropische vissen van onderaf te bekijken, wat een nogal spectaculair gezicht is.

Openbaar vervoer: Het is heel gemakkelijk om naar Blijdorp te gaan met de Randstad Rail (een metro tussen Rotterdam en Den Haag). Er is een metrostation op een paar honderd meter afstand van de hoofdingang van Blijdorp.

Openingstijden Blijdorp

Dag Openingstijden Blijdorp
Maandag09:00 – 18:00 uur
Dinsdag09:00 – 18:00 uur
Woensdag09:00 – 18:00 uur
Donderdag09:00 – 18:00 uur
Vrijdag09:00 – 18:00 uur
Zaterdag09:00 – 18:00 uur
Zondag09:00 – 18:00 uur

6. De Kubuswoningen

De Kubuswoningen zijn een heel geslaagd voorbeeld van de moderne innovatieve architectuur in het centrum van Rotterdam. Ze zijn gebouwd tussen 1982 en 1984 en ontworpen door de architect Piet Blom.

Toen ik de Kubuswoningen zelf voor het eerst zag, vond ik ze heel raar maar toch ook heel fascinerend. De Kubuswoningen zijn één van de gebouwen die Rotterdam de reputatie gaf van een stad die de moderne architectuur heeft omarmd om het beste te maken van de verwoesting van het centrum tijdens de Tweede Wereldoorlog.

7. De Oude Haven

De Oude Haven ligt vlak bij de Kubushuizen en is een heel populaire plek met veel terrassen om te zitten en te ontspannen na een drukke dag in Rotterdam. Er zijn veel restaurants en bars in de Oude Haven om even rustig te zitten voor een drankje of om iets te eten.

De Oude Haven is een plek in Rotterdam waar je nog steeds kunt ervaren hoe Rotterdam vroeger was. Het beroemde Witte Huis, met uitzicht op de Oude Haven, is in 1940 ontsnapt aan de Duitse bommen en staat nog steeds majestueus bij de ingang van de haven.

8. SS Rotterdam, Een Jaren ’50 Cruiseschip

De SS Rotterdam is een voormalig cruiseschip van de Holland Amerika-lijn dat ligt afgemeerd in de Maashaven aan de zuidoever van de Maas. Wat de SS Rotterdam uniek maakt is dat het volledig is gerenoveerd in de stijl van de jaren ’50 toen het nog de oceanen bevoer.

De SS Rotterdam is te bezoeken en het is mogelijk een rondleiding te krijgen over het schip. Deze rondleidingen worden gegeven door rasechte Rotterdammers waarvan sommigen ook vroeger op de SS Rotterdam hebben gevaren. Ik vond deze rondleiding ontzettend leuk omdat onze gids als echte Rotterdammer ook vol Rotterdamse humor zat en dat maakte de rondleiding tot iets bijzonders.

De SS Rotterdam heeft meerdere restaurants en je kunt er zelfs een hotelkamer boeken, omdat het schip ook is omgebouwd tot hotel. Ik vond het bezoekje aan de SS Rotterdam ontzettend leuk en je hebt vanaf de SS Rotterdam het beste uitzicht op de skyline van Rotterdam.

9. Zadkine’s Standbeeld “De Verwoeste Stad

Het beeld van Zadkine genaamd “de verwoeste stad” is een herinnering aan de vernietiging van het centrum van Rotterdam door Duitse bommenwerpers in mei 1940. Het beeld lijkt op een man met een uitgescheurd hart, zoals het hart op die afschuwelijke dag in mei 1940 uit Rotterdam is gescheurd.

14 mei 1940 is een dag die Rotterdam waarschijnlijk nooit zal kunnen vergeten. Je vindt het indrukwekkende beeld van Zadkine op Plein 1940 aan het einde van de Leuvense Haven, midden in het verwoeste gebied.

Op de luchtfoto van Rotterdam zie je het gebied in centrum dat werd verwoest door het Duitse bombardement tijdens de oorlog in 1940. De grens van dit gebied wordt gemarkeerd door rode lichten op de grond.

Zelfs als je de rode lichten op de grond niet zou opmerken, zie je meteen dat de gebouwen binnen en buiten de “brandgrens” (zoals het wordt genoemd) compleet verschillend zijn en dat de sfeer in die twee delen van de stad totaal anders is.

Landkaart van Rotterdam waarop het verwoeste deel van het centrum is aangegeven

10. Stadion De Kuip

De Kuip is een voetbalstadion in Rotterdam Zuid. Het stadion biedt plaats aan ruim 47.000 toeschouwers. De Kuip is het stadion waar de Rotterdamse voetbalclub ‘Feyenoord’ zijn thuiswedstrijden speelt. Ook het Nederlands voetbalelftal speelt veel van de thuiswedstrijden in de Kuip. Als je de kans hebt om ooit een voetbalwedstrijd in een uitverkochte Kuip bij te wonen, zou ik dat zeker doen. Ik vond het zelf een enorme ervaring terwijl ik niet echt een voetballiefhebber ben.

Het stadion is uniek in de manier waarop het is gebouwd van staal, wat het stadion letterlijk doet schudden als Feyenoord of het Nederlands elftal een doelpunt maakt. Ik zat op de tweede ring en ben behoorlijk op en neer geschud toen het Nederlands elftal een paar keer scoorde. Dat is heel bijzonder om mee te maken.

Waar Kun Je Leuk Uitgaan In Rotterdam?

Als je geïnteresseerd bent in een leuk avondje uit, is de Witte de Withstraat waarschijnlijk de leukste plek in Rotterdam, vol met bars en restaurants. Op warmere dagen zijn de terrassen in de Witte de Withstraat vol met jonge mensen en is het één van de meest bruisende gebieden van Rotterdam.

Als alternatief, vooral als je meer van theaters en films houdt, kun je ook naar het gebied rond het Stadhuisplein gaan. Daar zijn ook veel restaurants voor degenen die voor of na een voorstelling of film wat willen eten. Het Stadhuisplein ligt naast het winkelgebied Lijnbaan.

Andere Leuke Nederlandse Steden

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.