De 12 Mooiste Plekjes In De Stad Groningen

Foto van auteur
Laatste update:

Ik heb ruim tien jaar in de stad Groningen gewoond en ik vind Groningen nog steeds een prachtige stad die eigenlijk meer aandacht verdient.

Ik heb ruim 10 jaar in Groningen gewoond

Ik heb daarom de 12 mooiste plekjes in Groningen voor je op een rijtje gezet.

Ik heb deze plekjes gerangschikt in een wandeling door de stad. Ik heb ook een handige plattegrond van Groningen gemaakt om je te helpen deze bezienswaardigheden in het centrum van de stad Groningen gemakkelijk te vinden.

Als je ook een keer wat buiten de stad Groningen wilt ondernemen, ben je misschien geïnteresseerd in een ander artikel op deze website; de 11 leukste activiteiten in de provincie Groningen.

Plattegrond Van 12 Mooiste Plekjes In Groningen

Het Treinstation Van Groningen

Het treinstation van Groningen is in 2019 door de treinreizigers verkozen tot “het mooiste treinstation van Nederland“. Dit Groningse treinstation is gebouwd aan het einde van de 19e eeuw en is een smaakvolle combinatie van neogotische en neorenaissance architectuur.

Het is vooral de binnenkant van het Groninger treinstation dat het tot het mooiste treinstation van Nederland maakt. De grote hal van het Groninger treinstation en vooral het plafond van deze grote hal zijn adembenemend.

De meeste mensen die deze hal voor het eerst zien, zullen stoppen om naar het plafond te kijken dat ontworpen is door de Groningse kunstenaar. F.H. Bach.

Doe jezelf een plezier en loop dit Groningse treinstation eens binnen om te genieten van dit prachtige plafond. Soms zijn de mooiste plekjes van een stad te vinden in alledaagse gebouwen die door tienduizenden mensen dagelijks worden gebruikt, zoals dit treinstation in Groningen.

Het treinstation in Groningen is ook het begin en eindpunt van een Pieterpad etappe. Ik heb in een ander artikel beschreven hoe leuk het wandelen van het Pieterpad wel niet is.

Het Groninger Museum

Het Groninger museum is één van de 30 mooiste musea in Nederland. Wat het Groninger museum uniek maakt, is dat het gebouw zelf al een postmodern kunstwerk is. Het museum ligt naast het treinstation en de buitenkant van het postmoderne museumgebouw staat in schril contrast met de klassieke architectuur van het treinstation.

Als je Groningen bezoekt, kun je niet om het Groninger museum heen, want de meeste bezoekers van Groningen zullen met de trein komen. Ik raad je in ieder geval sterk aan om het centrum van Groningen met de trein te bezoeken om de bijzonder hoge parkeerkosten in het centrum te vermijden.

Als je vanaf het station naar het centrum loopt, moet je de kleurrijke museumbrug (ook al een kunstwerk op zich) oversteken en kom je langs de ingang van het museum, dat in het midden van de gracht rond de stad is gebouwd.

Dit postmoderne gebouw en brug geven een heel modern tintje aan Groningen, dat verder een stad is met veel historische gebouwen. Het Groninger Museum is een heel mooi voorbeeld dat ontwikkeling en vooruitgang in Groningen niet hebben stilgestaan.

Winkelen In De Folkingestraat

Als je vanuit het Groninger Museum naar het centrum van de stad loopt, loop je door de Folkingestraat, een trendy en heel charmante winkelstraat. De Folkingestraat is zo leuk dat deze al enkele keren is geselecteerd als de leukste winkelstraat van Nederland.

Ik vind zelf de Folkingestraat veel leuker dan de Herestraat, de grootste en bekendste winkelstraat in het centrum van Groningen. De Herestraat is veel meer een doorsnee winkelstraat met bekende winkelketens en merken.

De Folkingestraat is echter een ander soort winkelstraat. Het beste voorbeeld van wat ik bedoel met anders is “Ariola“, een winkel met Italiaans eten. “Ariola” is al twee keer verkozen tot leukste winkel van Nederland. In “Ariola” kun je o.a. zelfgemaakte lasagne, gevulde courgette en tapenade kopen: Italiaanse lekkernijen en alles zelfgemaakt in hun open keuken.

De Vismarkt En De Korenbeurs

De Folkingestraat eindigt op de Vismarkt, een heel karakteristiek voorbeeld van een marktplein omringd door karakteristieke Nederlandse huizen, nu in gebruik als winkels en restaurants.

Sinds de 15e eeuw is de Vismarkt de plek in Groningen waar vis werd verhandeld en verkocht aan het publiek. Tegenwoordig kun je hier voor nog veel meer terecht. Op dinsdag, vrijdag en zaterdag staat het marktplein vol met kraampjes met vis, vlees, brood, groente en fruit.

Aan de westkant van de Vismarkt zie je een heel mooi neoklassiek gebouw dat de Korenbeurs wordt genoemd. De Korenbeurs werd vroeger gebruikt voor de handel in graan. De grote hal van de Korenbeurs bestaat uit een enorme ijzeren gietijzeren constructie met veel glas. Al dat glas zorgt voor veel licht, wat een voorwaarde was om het graan goed te kunnen beoordelen.

Tegenwoordig is in de Korenbeurs een supermarkt gevestigd, zodat je nog steeds naar binnen kunt gaan en zelf kunt rondkijken.

De historische Vismarkt in Groningen
De vismarkt in Groningen

Noordelijk Scheepvaartmuseum

Twee historische gebouwen aan de Brugstraat zijn de prachtige locaties van het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Groningen lijkt een onlogische plaats voor een scheepvaartmuseum, maar vergeet niet dat Groningen vroeger een verbinding naar de zee had.

De geschiedenis van de scheepsbouw in het noorden van Nederland en de scheepvaart van de Middeleeuwen tot nu komt hier tot leven. Ook zijn er diverse jaarlijkse tentoonstellingen waarin thema’s uit de maritieme geschiedenis worden belicht.

De Hoge En Lage Der A

Om de hoek van het scheepvaartmuseum vind je de Hoge der A en Lage der A, de kades van de oude haven van Groningen. De oude pakhuizen langs de kades verraden de drukte die hier vroeger heerste toen de vrachtschepen hier geladen en gelost werden.

Langs deze kades van de Hoge der A en Lage der A staan maar liefst 28 rijksmonumenten en 11 gemeentelijke monumenten. Het voelt een beetje alsof je in een schilderij stapt.

Ik denk zelf dat je de mooiste foto’s in Groningen kunt maken als je op één van de twee bruggen staat; de Visserbrug of de A-brug. De Visserbrug is mijn persoonlijke favoriet om de meest pittoreske foto’s in Groningen te kunnen maken.

Tegenwoordig vind je langs deze kades diverse bars en cafés met gezellige terrasjes tijdens de warme dagen. Als het regent of koud is, kun je binnen zitten met een prachtig uitzicht op de afgemeerde schepen.

Universiteit Groningen

Groningen is een universiteitsstad en dat houdt de stad jong. Maar waar ervaar je die jeugdige energie het beste? Daarvoor moet je naar het Academieplein, het hart van de universiteit in Groningen.

Aan de ene kant van het Academieplein is de Universiteitsbibliotheek, waar honderden studenten de hele dag studeren. Aan de andere kant van het Academieplein vind je het indrukwekkende Academiegebouw. Er zijn tientallen bars en restaurants in de buurt, waardoor dit gebied een actief en heel gezellig deel van de stad Groningen is.

Het Academiegebouw is het historische hart van de Universiteit Groningen maar het grote moderne complex van de Universiteit Groningen ligt in het noorden van de stad.

Het moderne Universitair Medisch Centrum Groningen ligt ten oosten van het centrum van de stad Groningen.

Groningse Hofjes

Hofjes zijn natuurlijk niet typisch voor Groningen maar er zijn nog redelijk veel hofjes in Groningen in heel goede staat. Deze hofjes werden vroeger gebouwd om gratis onderdak te bieden aan de armen, weduwen en zieken. Tegenwoordig kan iedereen in deze hofjes in het centrum van de stad wonen.

Het is mogelijk om bij een aantal van deze hofjes de binnenplaats op te lopen en te genieten van een rustig moment van stilte. Bij het VVV-kantoor kun je een plattegrond van een stadswandeling krijgen waarbij je langs de mooiste hofjes in het centrum kunt wandelen.

Prinsentuin In Groningen

Een rustige plek in het centrum van Groningen, misschien wel de meest rustige plek in het centrum, is de Prinsentuin. Deze Prinsentuin ligt achter het Prinsenhof, de residentie van de Prinsen van Nassau, als ze in Groningen waren (niet zo heel vaak trouwens).

Prins Willem Frederik van Nassau en zijn vrouw Albertine Agnes lieten de tuin in de 17e eeuw aanleggen. De rozentuin, kruidentuin en prachtige loofgangen geven een heel mooi beeld van een omgeving waarin de prinsen en hun families vroeger een middag in de tuin konden doorbrengen.

Het uitzicht over Groningen vanaf het dakterras in het centrum van de stad Groningen

Uitzicht op de Martintoren vanaf het Forum dakterras

Forum, Het Nieuwe Culturele Centrum

Forum is het nieuwe culturele centrum van Groningen, en de meningen onder de Groningers zijn sterk verdeeld of het Forum nu een mooi of lelijk gebouw is.

Ik vind zelf dit soort moderne innovatieve architectuur wel passen in een stad met veel karakteristieke gebouwen uit het verleden. De tijd heeft immers niet stilgestaan en we moeten niet geheel en al blijven hangen in het verleden.

Aan de binnenkant is het Forum echt prachtig en een enorme aanwinst voor de stad Groningen

Het Forum organiseert talkshows, lezingen, debatten, films, documentaires, cursussen, workshops, festivals, feesten, en tentoonstellingen. Daarnaast zijn er een aantal cafés en een restaurant, werkruimtes, vergaderruimtes, interactieve installaties, de stadsbibliotheek.

Forum heeft ook het hoogste dakterras van Groningen met een fenomenaal uitzicht over het centrum van de stad Groningen. Een bezoek aan Forum is de moeite waard, ook als je alleen maar naar het dakterras en voor het uitzicht over de stad gaat.

De Grote Markt

De Grote Markt is het marktplein in het centrum en het hart van Groningen. Twee van de meest prominente gebouwen van de stad, de Martinitoren en het stadhuis, liggen aan de Grote Markt en staan aan beide zijden van het grote plein tegenover elkaar.

De foto hierboven is genomen tijdens de Coronavirus lockdown in het voorjaar van 2020 maar normaliter ziet de Grote Markt er heel anders uit. In de zomermaanden zijn er op de Grote Markt volop terrassen te vinden, waardoor het een levendige en gezellige plek is om te ontspannen terwijl je nadenkt over wat je misschien wilt zien of doen in Groningen.

Op de Grote Markt worden op dinsdag, donderdag en zaterdag markten georganiseerd.

De Martinitoren

Al meer dan 500 jaar torent de Martinitoren hoog boven de stad. De Martinitoren is de kerktoren van de Martinikerk. Met zijn 97 meter is de Martinitoren de hoogste toren van Groningen en de vierde hoogste toren van Nederland.

Het is mogelijk om de Martinitoren te beklimmen en je wordt dan beloond met een adembenemend uitzicht over de stad en de omgeving. Als je niet van klimmen houdt, is het Forum (zie hierboven) een goed alternatief als je de stad van bovenaf wilt bekijken.

Het Waagplein in Groningen is het gezelligste plein in Groningen door de vele terrasjes

Het Waagplein in Groningen is in de zomer één en al terras

Veel Gestelde Vragen

Wat is het gezelligste plein in Groningen?

Er wordt me vaak gevraagd wat het gezelligste plein in Groningen is.

Dat is best een moeilijke vraag want eigenlijk heeft vrijwel elke plein in Groningen wel zijn eigen charme.

Plein in GroningenWaarom is dit een gezellig plein?
WaagpleinGezellig plein door vele terrasjes
Grote Marktredelijk wat horeca en mooi uitzicht op Martinitoren en Gemeentehuis
VismarktMooiste karakteristieke gevels, wel wat minder horeca

Het gezelligste plein in Groningen is Waagplein omdat hier hele gezellige terrassen te vinden zijn. In de zomer is het Waagplein eigenlijk één en al terras.

De Grote Markt in Groningen is ook een leuk plein maar is wel een stuk groter waardoor het toch een minder gezellig plein is. Je hebt aan één kant van de Grote Markt ook wel redelijk wat horeca maar dat oogt een beetje verloren op dit immense plein.

Vanaf deze terrassen op de Grote Markt heb je wel weer een mooi uitzicht op het fraaie stadhuis en de Martinitoren.

Ik vind de Vismarkt ook een mooi plein met ook meer historische gevels dan de Grote Markt maar er is op de Vismarkt toch aanzienlijk minder horeca te vinden dan op het Waagplein en de Grote Markt.

Het gezelligste plein in Groningen is het Waagplein door de vele terrasjes

Wat Zijn Andere Leuke Nederlandse Steden?

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.