Wat Te Doen In De Provincie Groningen | De 11 Leukste Activiteiten

Foto van auteur
Laatste update:

Ben je aan het uitzoeken wat te doen in de provincie Groningen?

De provincie Groningen heeft veel te bieden en is het overwegen waard als vakantiebestemming in Nederland.

Als geboren en getogen Groningse heb ik voor je op een rijtje gezet wat er allemaal te doen is in de provincie Groningen

De provincie Groningen biedt de vakantiegangers rust en ruimte waardoor het fijn vakantie vieren is in de provincie Groningen.

Ontdek hier wat te doen in de provincie Groningen,

Wat Te Doen In De Provincie Groningen?

Wat is er allemaal te doen in de provincie Groningen?

Landkaart Met 11 Leukste Activiteiten In Groningen

Ik heb ook een landkaart met de 11 leukste activiteiten in Groningen gemaakt zodat je in één oogopslag kunt zien wat voor leuke dingen er allemaal te doen zijn in de provincie Groningen.

Wat te Doen In De provincie Groningen

Ik heb de 11 leukste activiteiten in Groningen op een rijtje gezet zodat jij weet wat te doen in de provincie Groningen.

1. Bezoek De Stad Groningen

Ik heb meer dan tien jaar in de stad Groningen gewoond en vind het nog steeds een prachtige stad. Ik heb daarom in ander artikel de 12 leukste plekjes in Groningen al voor je op een rijtje gezet in een handig plattegrondje van het centrum van de stad Groningen.

De stad Groningen lijkt heel veel op de bekende historische steden in het westen van het land als Leiden, Delft, Utrecht, Den Haag en Amsterdam. Het is er alleen veel rustiger dan in de Randstad en dat is in deze tijd een geruststellende gedachte.

2. Bezoek De Scheve Kerktoren Van Bedum

De toren van Pisa is misschien wereldberoemd, maar de kerktoren van de Walfriduskerk in Bedum is toch echt schever dan die van Pisa. Je hoeft dus niet meer 1500 km naar Pisa te rijden om een scheve kerktoren te kunnen bewonderen.

Bedum was al wereldberoemd als geboorteplaats van Arjen Robben, maar het wordt natuurlijk nog populairder met de scheefste kerktoren van Nederland.

Er is wel een stevige concurrentiestrijd gaande met de Friezen die claimen dat de toren van Miedum in Friesland schever staat dan die van Bedum.

De Groningers nemen die claim van Miedum niet zo serieus want ze vinden het torentje in Miedum van 14 meter hoog eigenlijk geen echte toren.

Welke Kerktoren In De Wereld Is Het Scheefste?

PlaatsHoogteAfwijking
Bedum 36 meter4,18 graden
Miedum14 meter4,72 graden
Pisa (I)57 meter3,97 graden
Suurhusen (D)26 meter5,07 graden

De Groningers zijn ook niet onder de indruk van de claim van Suurhusen in Duitsland, al wordt de toren van Suurhusen in het World Guiness Book of Records officieel als scheefste kerktoren ter wereld genoemd.

Die toren in Suurhusen vinden de Groningers meer “een bouwval in de vorm van een melkpak”.

De Groningers zijn chauvinistischer dan je denkt….

3. Bezoek Het Prachtige Vestingstadje Bourtange

Bourtange is een heel mooi historisch vestingstadje dat eeuwenlang de noordgrens van Nederland beschermd heeft. Bourtange is prachtig gerestaureerd en is één van de leukste bezienswaardigheden in Groningen geworden.

Bourtange is een vesting, gebouwd in een vijfpuntige ster, zodat de kanonnen een goed schootsveld naar alle kanten konden vuren. De muren van Bourtange zijn van zand in plaats van steen omdat zand de kanonskogels beter kon opvangen.

Bourtange is een ontzettend charmant dorpje dat je een heel leuk in interessant inkijkje in de geschiedenis van Nederland kan geven. Er zijn maar liefst vijf verschillende musea in Bourtange waarvoor je een gecombineerde dagkaart kunt kopen voor een hele redelijke prijs. De Museumjaarkaart is helaas niet geldig voor deze musea.

Bourtange heeft ook een heel leuk dorpsplein met volop gelegenheid om wat te drinken of te eten.

Bourtange heeft een hele goede website met veel meer informatie, o.a. over openingstijden. Het is daarom wel verstandig om deze website goed te bekijken, mocht je Bourtange willen bezoeken.

Er staan ook hele mooie filmpjes met luchtopnamen van Bourtange op deze website van Bourtange zodat je al een idee krijgt van de vijfpuntige bouw van de vesting.

4. Bezoek Slochteren; Het Dorp Dat Nederland Rijk Maakte

In 1959 werd bij Slochteren de gasbel aangeboord die Nederland steenrijk zou gaan maken. Ik denk dat je minimaal één keer in je leven Slochteren bezocht moet hebben omdat we allemaal ontzettend van dat aardgas geprofiteerd hebben.

Het meest opvallende aan Slochteren is dat het Slochteren zelf totaal niet van het gas geprofiteerd lijkt te hebben, want het dorp ziet er enorm vervallen uit. Er zijn natuurlijk ook veel aardbevingen geweest door de winning van het aardgas en veel huizen in Slochteren hebben daardoor schade opgelopen.

Het lijkt me daarom een goed idee als we allemaal Slochteren een keer in ons leven bezoeken en daar de economie stimuleren door boodschappen te doen of te gaan lunchen of op een andere manier

Je kunt in Slochteren één van de beroemdste en mooiste “borgen” van Groningen, de Fraeylemaborg, gaan bezoeken wat nu een museum is geworden. Deze eeuwenoude borg ligt in een fraai park en heeft een leuk restaurant in één van de bijgebouwen.

Je kunt meer informatie en de openingstijden vinden op de website van de Fraeylemaborg.

Er gaat niets boven Groningen

5. Bezoek De Menkemaborg In Uithuizen

De Menkemaborg in Uithuizen is een volledig ingericht huis waar een beeld wordt gegeven van het leven en wonen in Groningen in de achttiende eeuw. Het gebouw zelf dateert al uit de 14e eeuw. De Menkemaborg in Uithuizen lijkt veel meer op een burcht dan de Fraeylemaborg in Slochteren.

Ook de tuin rondom de Menkemaborg is veel mooier en netter dan het park rondom de Fraeylemaborg. In een bijgebouw zit een bijzonder leuk restaurant om wat te drinken of te eten.

6. Noordkaap; Het Noordelijkste Punt Van Nederland

De Noordkaap is het noordelijkste puntje van het vasteland van Nederland. Het laatste stukje is alleen te voet of per fiets bereikbaar en het punt zelf is te herkennen aan een mooi kunstwerk “de hemelpoort” van René de Boer.

De Noordkaap is een mooie illustratie waarin Groningen verschilt van andere delen van Nederland. Je hebt een eindeloos uitzicht over de Waddenzee en kunt heel in de verte de Waddeneilanden Ameland en Schiermonnikoog nog net zien. Als je de eindeloze uitgestrektheid en rust van de Waddenzee ervaart, begrijp je waarom de Waddenzee één van de Nederlandse UNESCO Werelderfgoederen is.

Als je je omdraait, zie je echter de eindeloze horizon van het Groningse platteland met uitgestrekte graanvelden en weilanden. De enorme ruimte en eindeloze vergezichten in Groningen zijn wat Groningen zo uniek maakt. Hier hoor je geen auto’s maar alleen de wind en de vogels.

7. Bezoek Het Zeehondencentrum In Pieterburen

Het Zeehondencentrum in Pieterburen is een begrip in Nederland en één van de leukere dierentuinen in Nederland. Zieke zeehonden die in de Waddenzee worden gevonden, worden hier behandeld en na genezing teruggebracht naar de Waddenzee.

Bezoekers kunnen de zeehonden zien en worden voorgelicht over wat de dierenartsen doen om de dieren te genezen. Zeer leerzaam en absoluut een bezoekje waard als je het Waddengebied bezoekt.

Website: zeehondencentrum in Pieterburen.

Spelende en zonnende zeehonden op een zandbank in de Waddenzee
Zeehonden in de Waddenzee

8. Ga Een Keer Wadlopen

Wadlopen is een unieke ervaring in het mooiste natuurpark van Nederland, de Waddenzee.

Het is een fantastische manier om te genieten van de schoonheid van de Waddenzee en verrast te worden door de enorme verscheidenheid aan vogels.

Bekijk deze Youtube video over wadlopen maar eens zodat je binnen een paar minuten een goede eerste indruk van wadlopen hebt en weet of het iets voor jou zou kunnen zijn….

Wadlopen brengt je echt naar het hart van de Waddenzee. Er bestaat geen betere manier dan wadlopen om te ervaren hoe overweldigend de Waddenzee wel niet is.

Wandelen op het Wad is wel iets heel anders dan wandelen op een harde ondergrond en vraagt om een goede fysieke conditie.

Ik zou ook overwegen om een overnachting in de buurt van het wadlopen te boeken

Probeer dit nooit alleen te doen. Je hebt echt een gids op de Wadden nodig. Het kan heel verraderlijk zijn op de Wadden als je de weg niet weet.

Ik zou ook overwegen om een overnachting in de buurt van het wadlopen te boeken. Wadlopen vraagt fysiek best veel van je en het is niet verstandig om meteen na het wadlopen weer een lange autorit te maken.

9. Bezoek Ameland Of Schiermonnikoog

Ameland hoort officieel bij Friesland maar ligt recht boven Groningen en je bereikt Ameland ook via Groningen. Dat is voldoende Gronings om Ameland in dit overzicht op te nemen.

Ameland staat bekend als het favoriete eiland voor familievakanties en heeft die traditie gekoesterd. Je hebt op Ameland geen gedoe met tieners die willen feesten omdat er op Ameland geen mogelijkheid is om te feesten.

Het hoogtepunt op Ameland is het eten van pannenkoeken en ijs als dessert. Niets mis mee, wat mij betreft, maar belangrijk om te weten voordat je de moeite neemt om helemaal naar Ameland te komen. De stranden, de rust en de ruimte op Ameland zijn echter weergaloos en maken het zeker de moeite waard om dit fantastische eiland eens te bezoeken.

Schiermonnikoog hoort ook officieel bij Friesland maar Schiermonnikoog ligt recht boven Groningen en je bereikt Schiermonnikoog ook vanuit Groningen. De chauvinistische Groningers hebben daarom niet zo’n probleem om dit prachtige eiland als Gronings te claimen.

Het eiland Schiermonnikoog heeft de status van nationaal park en dat is volkomen terecht. Schiermonnikoog is zo ongerept als je het in Nederland maar kunt krijgen en het natuurschoon is overweldigend. Je moet naar Schiermonnikoog komen als je het geluid van de wind en de vogels wilt horen, want Schiermonnikoog is beslist geen party-eiland, op geen enkele manier.

Het is een groot pluspunt dat je als bezoeker je auto niet mee mag nemen naar Schiermonnikoog, want dat brengt een zeer ontspannen sfeer met zich mee. Net als veel andere stranden in Nederland beweert Schiermonnikoog het breedste en schoonste strand van het land te hebben. De grootte lijkt van belang te zijn als het om stranden gaat, want veel badplaatsen claimen het breedste strand van het land te hebben. Schiermonnikoog heeft zo’n claim helemaal niet nodig, want het is al een prachtig stukje Nederland.

10. Bezoek Een Wierdendorpje

Als je door het noordelijke Groningse platteland rijdt, zie je met regelmaat een dorpje dat gebouwd is op een heuvel. In het midden van zo’n dorpje staat dan vaak een middeleeuwse kerk.

Zo’n heuvel heet in het Gronings een “wierde” (een terp) en werd eeuwen geleden opgeworpen door mensen om bescherming te hebben tegen water toen er nog geen dijken waren. Je vindt dergelijke wierden vooral langs de Waddenzee en aan de grote rivieren.

In museum Wierdenland in Ezinge (ook een wierdendorpje) kun je veel meer te weten komen over de geschiedenis van deze wierden en hun rol in de het ontstaan van het Groningse landschap.

De provincie Groningen ligt in zijn geheel boven de zeespiegel (boven 0 meter NAP) maar niet heel veel. De stad Groningen ligt bijvoorbeeld slechts op 7 meter boven NAP. Momenteel wordt de provincie Groningen echter goed beschermd tegen overstromingen door dijken en de wierden zijn dus niet meer nodig.

Bekende wierdendorpjes in Groningen zijn:

 • Ezinge
 • Loppersum
 • Stedum
 • Niehove
 • Middelstum
 • Eenrum
 • Ulrum

11. Wandel De Eerste 2 Etappes Van Het Pieterpad

Pieterburen is ook het startpunt van het Pieterpad, een langeafstandswandeling van bijna 500 km die in Nederland van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht loopt. Ik heb in een ander artikel beschreven hoe leuk het wandelen van het Pieterpad wel niet is.

De eerste etappe van het Pieterpad voert van Pieterburen naar Winsum en de tweede etappe van Winsum naar Groningen. Winsum is in 2020 door de ANWB uitgeroepen tot het mooiste dorp van Nederland en ik vond Winsum ook een heel charmant dorpje.

Als de eerste twee etappes van het Pieterpad je goed bevallen, zou ik je adviseren om de etappes onder de stad Groningen ook nog te lopen omdat ik die etappes de mooiste etappes van het Pieterpad vond. Vooral de etappe van Zuidlaren naar Rolde was echt fantastisch, misschien wel de mooiste stukjes van Nederland.

Leuke Overnachtingen In Provincie Groningen

Ik heb een aantal mogelijkheden voor leuke overnachtingen in de provincie Groningen voor je op een rijtje gezet

Een hele mooie locatie om de provincie Groningen te verkennen is Hof van Saksen, een prachtig vakantiepark op de grens van Groningen en Drenthe. Je kunt hier de website van Hof van Saksen vinden en ik heb in een ander artikel beschreven waarom wij zelf vaak met veel plezier naar Hof van Saksen zijn geweest.

Er zijn ook een aantal hele leuke vakantieparken rondom het Lauwersmeer, een onbekend maar heel mooi stukje Nederland.

 • Natuurdorp Suyderoogh is gelegen midden in het Nationaal Park Lauwersmeer en is een paradijs van rust en ruimte voor natuurliefhebbers.
 • Waterpark Esonstad is een fraai vakantiepark met woningen en appartementen in Oudfriese stijl en gelegen aan de andere kant van het Lauwersmeer.
 • Baayvilla’s is een heel fraai kleinschalig vakantieparkje aan het Lauwersmeer maar op loopafstand van de Waddenzee. Het zijn prachtige villa’s met een spectaculair uitzicht over het Lauwersmeer.

Je kun natuurlijk ook verblijven op Ameland of Schiermonnikoog, de Waddeneilanden die boven Groningen liggen.

 • Op Ameland is vakantiepark Ameland State een goede keuze, gelegen op een steenworp afstand van het prachtige strand van Ameland
 • Op het wonderschone Schiermonnikoog (een nationaal park) ligt Vitamaris, een mooi appartementencomplex met moderne en comfortabele appartementen.

Er is ook een heel leuk kuuroord in de provincie Groningen.

Hotels zijn er ook volop in de provincie Groningen.

Een verblijf in een natuurhuisje (natuurhuisje.nl) is misschien ook een leuke optie, want dan verblijf je op de mooiste plekjes in de natuur van Groningen.

Ik wens je een hele leuke vakantie in het mooie Groningen.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.