Ik Probeerde 10 Dagtochten In Nederland; Dit Is De Leukste

Foto van auteur
Laatste update:

Het is erg leuk om een dagtocht in Nederland te maken met je gezin, zeker als je niet op vakantie naar het buitenland gaat.

Ik heb daarom 10 leuke dagtochten, die ik zelf heb gedaan, voor je op een rijtje gezet en de allerleukste dagtocht uitgebreider voor je beschreven.

De leukste dagtocht die je in Nederland kunt maken is om in de ochtend eerst een bezoek te brengen aan de Zaanse Schans. Daarna rijd je door de Beemsterpolder naar één van de pittoreske vissersplaatsjes Volendam, Monnickendam of Marken om deze in de middag te bezoeken.Waar Is De Leukste Dagtocht in Nederland?

Ik heb een landkaartje gemaakt met de locaties van de leukste dagtocht in Nederland om je te helpen deze locaties gemakkelijk te vinden. Als je op de nummers in deze kaart klikt, vind je meer informatie over de locaties.

Wat Is Er Te Doen Bij De Zaanse Schans?

Het rijtje windmolens bij Zaanse Schans is een heel bekend plaatje in Nederland en karakteristieker dan de windmolens van Zaanse Schans kun je het eigenlijk niet vinden in Nederland.

Bij de molens in de Zaanse Schans is een woonwijk uit de 19e en 18e eeuw nagebouwd met houten huizen, schuren en werkplaatsen. Je kunt zien hoe klompen worden gemaakt, een kaasfabriek bezoeken en met de kinderen pannenkoeken eten. Je kunt ook een boottochtje maken om de omgeving vanaf het water te ervaren wat erg leuk is.

Zaanse Schans is een charmant dorpje met meer dan alleen windmolens. Je kunt hier meer informatie over Zaanse Schans te vinden.

Wat Betekent “Zaanse Schans” eigenlijk?

Bijna iedereen in Nederland heeft wel gehoord van “Zaanse Schans” maar niet veel mensen weten wat een “schans” is?

Een schans is een zelfstandig te verdedigen aarden verdedigingswerk, vaak voorzien van bastions en kleiner dan een fort. De naam “Zaanse Schans” komt van een schans die Diederik Sonoy, gouverneur in dienst van Willem van Oranje, in 1574 liet bouwen om zo de Spaanse troepen tegen te houden en Alkmaar te behoeden voor nog een aanval van de Spanjaarden. 

De Spanjaarden hadden in 1573 namelijk geprobeerd om Alkmaar re veroveren en dat wilden Willem van Oranje niet nog een keer laten gebeuren. Tegenwoordig is er niets meer terug te vinden van die oorspronkelijke Zaanse schans uit 1574.

Waarom Is De Beemsterpolder Belangrijk?

De Beemsterpolder is bij velen wel bekend vanwege de heerlijke kaas die er vandaan komt. Wat ik zelf echter niet wist dat de Beemsterpolder heel uniek was in Nederland.

De Beemsterpolder is het eerste geslaagde voorbeeld in Nederland van de afwatering van grote gebieden. De Beemsterpolder werd namelijk al in het begin van de 17e eeuw drooggelegd met behulp van 43 windmolens.

Dat was in die tijd een unieke prestatie als je bedenkt hoe groot de Beemsterpolder is. Als je door de Beemsterpolder rijdt, zie je hoe vlak de streek is en hoe systematisch de afwatering is vormgegeven. Misschien begrijp je dan ook beter hoe het mogelijk is dat een groot deel van Nederland onder de zeespiegel ligt en toch droog blijft?

De Beemsterpolder
De Beemsterpolder

De Beemsterpolder is door UNESCO als werelderfgoed aangemerkt als een meesterwerk van creatieve planning, waarbij de idealen van de oudheid en de Renaissance zijn toegepast op de inrichting van dit op het water gewonnen land.

Het is inderdaad heel bijzonder dat dit grote meer al vier eeuwen geleden is omgevormd tot vruchtbaar land en sindsdien bewoond is en bewerkt wordt door de boeren van de streek. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en de techniek van het waterbeheer van de Beemsterpolder, raad ik je aan een bezoek te brengen aan het bezoekerscentrum van de Beemster Polder Werelderfgoedlocatie in Middenbeemster.

De Vissersdorpen Aan Het IJsselmeer

De pittoreske stadjes rond het IJsselmeer, Volendam, Monnickendam en Marken spreken tot de verbeelding van alle bezoekers, met hun authentieke gevels, vissersboten en pittoreske haventjes. Ik raad je aan om slechts één van deze stadjes te bezoeken en het stadje te kiezen die je het meest aanspreekt.

Als je wat meer tijd heeft, kun je natuurlijk meer dan één van deze stadjes bezoeken. Ik vind de combinatie van Volendam en Marken zelf het leukste omdat je een boottochtje kunt maken tussen Volendam en Marken.

Waarom Is Volendam Bekend?

Volendam heeft slechts 22.000 inwoners maar trekt jaarlijks zo’n 2,5 miljoen bezoekers. En daar is een reden voor. Het gebied rond de haven van Volendam is met recht één van de mooiste en meest karakteristieke plekjes in Nederland.

De haven van Volendam zelf is een voorbeeld van de intense aandacht voor de zee van Nederland en haar inwoners. Eeuwenlang was Volendam een vissersdorp en leefde het van wat de zee te bieden had. De kleine huisjes in Volendam illustreren dat het vissersleven een zwaar leven was en dat men heel hard moest werken om te overleven.

Nadat in 1932 de Afsluitdijk was aangelegd en de Zuiderzee was veranderd in het IJsselmeer, was de visserij in deze vissersdorpen niet meer levensvatbaar omdat het zoute water van de Zuiderzee veranderde in het zoete water van het IJsselmeer.

Gelukkig heeft Volendam zichzelf opnieuw uitgevonden als topattracties voor toeristen en hebben ze andere vormen van inkomsten en werkgelegenheid voor hun bevolking gevonden. Zo staat Volendam bijvoorbeeld bekend om zijn unieke kostuums. Frau Antje, het meisje dat Nederlandse kaas promoot in Duitsland, draagt een Volendammer kostuum.

Als je wat meer tijd hebt, raad ik je aan om een boottochtje te maken naar Marken, een andere vissersplaats aan het IJsselmeer, die ik hieronder beschrijf. Een boottocht over het IJsselmeer laat je ervaren hoe het is om op het water te zijn en voelt heel erg Hollands.

Leven naast en op het water is waar het in Nederland om draait. De frisse wind aan het IJsselmeer laat je dat gevoel als geen ander ervaren en Marken is één van de mooiste stadjes van Nederland.

Waarom Staat Marken bekend?

Marken is een extreem charmant stadje dat vooral bekend staat om de karakteristieke groene huizen. Marken ligt op een eiland, maar is met de auto te bereiken als je dat wilt. Met de boot vanuit Volendam is het echter veel leuker en authentieker om in dit zeer karakteristieke dorpje te komen

Marken is moeilijker te bereiken voor toeristen dan Volendam en daardoor veel minder druk bezocht dan Volendam. Dat maakt de sfeer in Marken veel authentieker dan in Volendam.

De groene huizen van Marken zijn een vertrouwd beeld in veel toeristische brochures. Rondom de haven zijn volop bars en restaurants te vinden met een fantastisch uitzicht over het water richting Monnickendam.

Ik raad je echter erg aan om ook rond te slenteren in Marken om de groene houten huizen te bewonderen. Je hebt echt niet meer dan een uur nodig om heel Marken te zien maar waarschijnlijk is deze wandeling door het Marken het hoogtepunt van dit dagje uit want Marken is echt een heel charmant stadje.

Waarom Zou Je Monnickendam Bezoeken?

Monnickendam is het minst toeristisch van deze drie vissersdorpen aan het IJsselmeer. Je moet Monnickendam bezoeken als je wilt ervaren hoe het vissersleven aan het IJsselmeer ooit was. Monnickendam geeft je het gevoel dat het leven hier gewoon verder is gegaan, en dat ze niet hebben gemerkt dat de wereld om hen heen volledig is veranderd.

Als je met je eigen boot deze regio bezoekt, is Monnickendam een uitstekende haven om te overnachten. Het is een heel andere sfeer in Monnickendam dan in Volendam en Marken die veel meer op toeristen gericht zijn.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.