Is Het Archeon Museum Leuk Voor Kinderen?

Foto van auteur
Laatste update:

Ben je benieuwd of het Archeon Museum leuk is voor kinderen? Het kan ook best een uitdaging zijn om kindvriendelijke uitjes te kiezen. Ik heb voor dit artikel het Archeon recent weer eens bezocht en neem je graag me op ontdekkingsreis door het Archeon zodat je kunt ontdekken wat het Archeon kinderen allemaal te bieden heeft.

Het Archeon is een superleuk museum voor kinderen dat zowel leuk als leerzaam is. Het Archeon is de afgelopen jaren (2021-2023) door de kinderen van Museumkids elk jaar weer uitgeroepen tot het leukste museum voor kinderen in Zuid-Holland.

Ik denk dat vooral het feit dat de kinderen zelf (Museumkids) de laatste jaren het Archeon telkens weer het leukste museum voor kinderen van Zuid-Holland vonden, het beste bewijs voor je is dat het Archeon een goede keuze voor een leuk uitje met de kinderen is.

Laten we maar eens gaan ontdekken wat het Archeon te bieden heeft.

Waarom Is Het Archeon Een Kindvriendelijk Museum?

Er zijn een aantal redenen waarom het Archeon Museum een leuk museum voor kinderen is.

  1. Het Archeon is eigenlijk een openlucht museumpark waardoor kinderen door het hele park kunnen rennen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid.
  2. Er zijn de hele dag door veel activiteiten door het hele park heen waar kinderen aan kunnen meedoen. Dat varieert van kanovaren in uitgeholde boomstammen, pijl een boogschieten, tot een gladiatorengevecht bezoeken.
  3. Je vindt overal in het park medewerkers van het museum, Archeo-tolken, verkleed in de kleren van vroeger, die de kinderen uitleg geven over de geschiedenis.

Deze combinatie zorgt ervoor dat het Archeon zowel leuk als leerzaam is en de kinderen echt hun energie kwijt kunnen. Ik snap wel dat de kinderen zelf zo enthousiast zijn over het Archeon Museum.

Voor Welke Leeftijd Is Het Archeon Geschikt?

Voor welke leeftijd kinderen is een bezoek aan het Archeon Museum Park het meest geschikt?

Het Archeon Museum is absoluut รฉรฉn van deย de allerleukste musea voor kinderen in Nederlandย maar hoe leuk de kinderen het zullen vinden, hangt wel van hun leeftijd af.

Ik heb in de tabel hieronder uitgewerkt vanaf welke leeftijd van de kinderen het Archeon een goede keuze is.

Minstens zo belangrijk is natuurlijk de vraag tot welke leeftijd het Archeon nog een goede keuze is.

Leeftijd (jaren)RatingWhy?
0-3๐Ÿ™Zijn nog te jong
4-5๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜ŠVermaken zich prima
6-12๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜ŠVermaken zich prima + educatief interessant
13-18๐Ÿ˜Š๐Ÿ™Twijfelgeval, misschien jonge tieners nog wel
Volwassenen๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜ŠAlleen samen met kinderen

Archeon; Vanaf Welke Leeftijd?

Je hoeft voor kinderen tot en met 3 jaar niet te betalen voor toegang tot het Archeon Museum Park en dat begrijp ik ook wel want die zijn eigenlijk nog te jong om ook maar iets van het park mee te krijgen.

Ik denk dat je vanaf 4 jaar je kinderen mee kunt nemen naar het Archeon en dat ze zich dan prima zullen vermaken.

Het lijkt me echter sterk dat kinderen van 4-5 jaar veel zullen begrijpen van al het educatieve aanbod dat het Archeon te bieden heeft. Veel zal nog langs hen heen gaan.

Ik vind 6-12 jaar de ideale leeftijd om kinderen mee te nemen naar het Archeon want deze kinderen zullen zich รฉn prima vermaken รฉn veel opsteken.

Het is geen verrassing dat de grootste groep kinderen die je in Archeon ziet van de basisschoolleeftijd is.

Archeon; Tot Welke Leeftijd?

Dat zorgt er meteen voor dat Archeon minder geschikt is voor tieners tenzij het jonge tieners zijn en/of ze met een groep zijn waardoor ze zich niet verloren voelen tussen al dieย kleintjes.

Educatief en interactief is het Archeon prima geschikt voor tieners maar ik heb toch steeds relatief weinig tieners daar gezien.

Dat komt volgens mij omdat een ruime meerderheid van de bezoekers in het Archon veel jonger is en dan vinden tieners zelfs een superleuk museum park als het Archeon al snelย kinderachtig.

Dat kun je wel ondervangen door ze met een groep tieners te laten gaan, zodat ze elkaar hebben.

Is het Archeon leuk voor volwassenen?

Er wordt mij ook vaak gevraagd of het Archeon Museum Park ook nog leuk is voor volwassenen.

Het Archeon Museum Park is leuk voor volwassen als ze met hun kinderen gaan.

Ik zou als volwassene niet alleen naar het Archeon gaan.

Wat Kun Je Verwachten In Het Archeon?

Het Archeon is een museumpark met een oppervlak van ongeveer 6 hectare. Dat is een stuk kleiner dan Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem van ongeveer 44 hectare maar het is groot genoeg voor jonge kinderen.

Je hebt namelijk toch echt wel 3-6 uur nodig om het Archeon goed te bekijken en de kinderen te laten meedoen met de activiteiten die ze het meeste aanspreken.

Ik denk dat het Archeon sowieso het meest geschikt is voor kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is niet voor niets zo populair als schoolreisje bij basisscholen. Tijdens mijn laatste bezoek aan het Archeon zag ik op het parkeerterrein 8 bussen van schoolreisjes staan en het was daardoor behoorlijk druk in het park.

Als je rustig door het park wilt lopen is het daarom wel verstandig om je dat te realiseren en goed om te weten dat schoolreisjes meestal vlak voor een zomervakantie plaatsvinden.

Vanaf half juni tot de zomervakanties voor scholen kun je daarom de donderdagen en vrijdagen (populaire dagen voor schoolreisjes) beter mijden als je het park rustig wilt bekijken.

De indeling van het Archeon

Het Archeon is onderverdeeld in drie tijdperken: de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen.

De prehistorie

In dit gedeelte kan je een indruk krijgen hoe mensen in de prehistorie leefden en her der zitten dus verklede museummedewerkers, de Archeo-tolken, die een toelichting geven en/of wat meer vertellen over de geschiedenis.

Het leuke aan het Archeon is dat er ook allerlei activiteiten mogelijk zijn die ontzettend leuk voor kinderen zijn.

In dit gedeelte van het Archeon kun je bijvoorbeeld in kanovaren in een (zogenaamd) uitgeholde boomstam, zelf leren om vuur te maken, een kijkje nemen in een hunebed of slepen met stenen om (zogenaamd) een hunebed te bouwen.

Echt allemaal superleuk bedacht.

De Romeinse Tijd

Ik vond het gedeelte over de Romeinse tijd het meest indrukwekkend omdat dat eigenlijk de mooiste gebouwen van het Archeon waren. Vooral het Romeinse badhuis vond ik erg indrukwekkend

Leuke activiteiten voor kinderen zijn hier een Romeinse tempelceremonie, excerceren als een Romeinse soldaat en het hoogtepunt van het Archeon, het gladiatorengevecht in de arena.

De Middeleeuwen.

Het stadje Gravendam was het Middeleeuwse gedeelte van het Archeon. Wat zo leuk is aan het Archeon is dat je als het ware met de tijd meeloopt en de huizen steeds mooier ziet worden. Ik vond het stoffige straatje in Gravendam met de huizen aan weerszijden hartstikke leuk opgezet.

Leuke activiteiten voor kinderen in dit gedeelte zijn het boogschieten en het zwaardvechten.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.