Is Het Lopen Van Het Pieterpad Zwaar?

Foto van auteur
Laatste update:

Toen ik wilde beginnen met het lopen van het Pieterpad, was ik onzeker of ik dat wel aan zou kunnen? Een wandeling van 500 km is veel langer dan ik ooit gelopen had. Dat bleek uiteindelijk reuze mee te vallen door het op een handige manier aan te pakken.

Je kunt het lopen van het Pieterpad zo zwaar maken als je wilt. Je kunt het Pieterpad in etappes lopen en beginnen met de kortste etappes waardoor je beter getraind raakt. Op het eind van het Pieterpad wandel je dan meerdere dagen achter elkaar opeenvolgende etappes.

Ik heb hieronder mijn aanpak en ervaringen met het lopen van het Pieterpad beschreven en hoop dat ik je enthousiast kan maken om ook aan het Pieterpad te beginnen. Ik heb in een ander artikel 12 handige tips voor het lopen van het Pieterpad beschreven.

Wat Is het Pieterpad?

Veel mensen hebben wel van het Pieterpad gehoord maar weten nog niet wat het Pieterpad is.

Het Pieterpad heet het Pieterpad omdat het van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg loopt. Twee keer Pieter in de naam van begin- en eindpunt van de tocht was te leuk om de tocht niet Pieterpad te noemen.

Het Pieterpad loopt langs de oostgrens van Nederland en je komt echt door hele mooie stukjes van Nederland waarvan je niet wist dat ze bestonden. Het Pieterpad bestaat voor het grootste deel uit onverharde wegen en paden.

Je loopt soms door een bos maar er zijn ook stukken langs akkers en door weilanden heen. Van de totale lengte van de 501 km van het Pieterpad is momenteel 275 km onverhard (55%). Het onverharde deel van het Pieterpad zijn absoluut de mooiste stukjes van het Pieterpad.

Het Pieterpad is een idee van Toos Goorhuis-Tjalsma uit Tilburg en Bertje Jens uit Groningen. Dat waren twee vriendinnen die erg van wandelen hielden en bijna 40 jaar geleden de route van het Pieterpad hebben uitgestippeld.

Naar schatting lopen 60.000 wandelaars per jaar het Pieterpad

Ik denk niet dat ze zich realiseerden dat bijna 40 jaar later naar schatting al een miljoen wandelaars hun Pieterpad hebben gelopen. Momenteel lopen naar schatting zo’n 60.000 wandelaars per jaar het Pieterpad.

Het Pieterpad wandelen is sinds de Coronapandemie super populair geworden en in het voorjaar van 2022 is ook een hele leuke TV-serie, Dwars door de Lage Landen, uitgezonden waarin drie vrolijke Belgen over het Pieterpad wandelen. Ik heb echt genoten van die serie en vind het een aanrader om een goede eerste indruk te krijgen wat het lopen van het Pieterpad inhoudt. Je kunt hun wandeltocht, inclusief het deel in België, eventueel zelf lopen met behulp van deze wandelgids.

Pieterpad Lengte

Het Pieterpad is de bekendste langeafstandswandeling in Nederland.

Het Pieterpad is een wandelroute die van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg loopt. Het Pieterpad is bijna 500 km lang en onderverdeeld in 26 etappes die in lengte variëren van 12 tot 24 km.

Het Pieterpad voert je langs de mooiste plekjes van Nederland.

Klik rechtsboven in het landkaartje om het landkaartje te vergroten en alle etappeplaatsen van het Pieterpad goed te kunnen zien.

Korte Pieterpad Etappes Om Mee Te Beginnen

Er zijn vijf kortere Pieterpad etappes (12-16 km) die heel geschikt zijn om mee te beginnen. Dit artikel beschrijft alleen de korte etappes maar in wat zijn de mooiste en minste mooie Pieterpad etappes? heb ik een wat meer algemene beschrijving van veel andere Pieterpad etappes gegeven

 • Hellendoorn – Holten (16 km)
  • Dit is echt een prachtige etappe die je over de Sallandse heuvelrug voert. Loop deze etappe als eerste om enthousiast te raken over het Pieterpad en de prachtige stukjes Nederland waar je langs gaat komen. Dat heb ik ook gedaan en de De Sallandse heuvelrug is echt schitterend.
 • Holten – Laren (15 km)
  • Dit is ook weer zo’n wondermooie etappe met nog een laatste stukje van de Sallandse heuvelrug en het begin van je wandeling door de Achterhoek. Je zult nooit meer aan de Achterhoek denken als een uithoek, want de Achterhoek is echt prachtig. Dit is ook een hele goede etappe om je Pieterpad avontuur mee te starten.

 • Laren – Vorden (14 km)
  • Dit is een verrassend mooie etappe die je over een aantal landgoederen in de Achterhoek voert. De etappe is ook vlak en daarom ook een hele goede keuze om je Pieterpad wandelingen mee te beginnen. Dit is ook echt zo’n etappe waar je achteraf met een heel goed gevoel aan terugdenkt.
 • Groesbeek – Gennep (14 km)
  • Dit is één van de kortere etappes maar voert je wel langs de St. Jansberg, één van de mooiste (en steilste) stukjes van het hele Pieterpad. Het tweede deel naar Gennep is veel gemakkelijker wandelen. Ik zou niet met deze etappe beginnen maar deze etappe wel als één van de eerste etappes wandelen.
 • Pieterburen – Winsum (12 km)
  • Dit is wel de kortste etappe van het Pieterpad, maar zeker niet de leukste. Ik zou je niet adviseren om deze etappe als eerste te lopen als je nog een beetje twijfelt of je het wandelen van het Pieterpad wel leuk zult vinden. Aan de andere kant, ik liep deze etappe als tweede etappe en het gaf me nog steeds een euforische gevoel dat ik dat aankon.

Hoe Is Het Pieterpad Gemarkeerd?

Je vraagt je misschien af hoe de route van het Pieterpad te herkennen is?

Het Pieterpad is gemarkeerd met rood-witte pijltjes die op allerlei hekken en verkeersborden zijn aangebracht. De route is echt uitstekend aangegeven. Ook in steden zijn de rood-witte pijltjes volop aanwezig op lantaarnpalen en de palen van verkeersborden

Een enkele keer is er ook een bord te zien waarop de resterende afstand naar de Sint-Pietersberg of Pieterburen is weergegeven.

Bij twijfel zijn de Pieterpad wandelgidsen ontzettend handig om weer zeker van de route te zijn

Ondanks de uitstekende markering zou ik zeker de twee Pieterpad wandelgidsen kopen. Er zal op sommige momenten enige twijfel over de route bij je zijn en je kunt ook een keer een rood-wit pijltje gemist hebben. Dat overkomt mij 1-2 keer per etappe. Op dat soort momenten zijn de wandelgidsen ontzettend handig om weer zeker te zijn van de Pieterpad route.

Er zijn in 2022 (deel 1) en in 2023 (deel 2) nieuwe edities van de Pieterpad wandelgidsen gepubliceerd waarin behoorlijk wat van de route gewijzigd is.

Snelste Tijd Waarin Het Pieterpad Is Afgelegd

Veruit de meeste wandelaars lopen het Pieterpad voor hun plezier en lopen dan één of enkele etappes over meerdere dagen. Een enkeling maakt er echter een wedstrijd van en probeert het Pieterpad in één keer te lopen met vrijwel geen rustmomenten.

Sinds het voorjaar van 2021 heeft Addie van der Vleuten de recordtijd Pieterpad afleggen in handen met een tijd van ruim 78 uur. Dat is een gemiddelde snelheid van bijna 6,5 km/uur.

Tijdens deze 78 uur heeft hij slechts twee keer een half uurtje geslapen.

Addie van der Vleuten werd tijdens zijn recordpoging ondersteund door een team met een camper, onder meer voorzien van een opblaasbare kano om te voorkomen dat hij tijd zou verliezen bij de drie pontjes die in het Pieterpad zijn opgenomen.

Er zijn best veel wandelaars die het Pieterpad in één keer lopen en daar een paar weken voor uittrekken. De goed geoefende wandelaars onder ons lopen ± 25 kilometer per dag en leggen het Pieterpad dan in ongeveer drie weken af.

Er is geen Pieterpad app beschikbaar

Is Er Een Pieterpad App?

Tegenwoordig zijn overal apps voor, dus je zou je kunnen afvragen of er wellicht ook een Pieterpad app beschikbaar is?

Er is geen Pieterpad app beschikbaar omdat een app voor het Pieterpad overbodig is. De officiële website van het Pieterpad bevat namelijk al goed bijgewerkte routeinformatie op de etappepagina’s die heel goed leesbaar zijn op een mobiele telefoon.

Daarnaast is Google Maps reuze handig voor de enkele keer dat je twijfelt over de Pieterpad route.

Je kunt de etappepagina’s met routeinformatie van de officiële Pieterpad website hier vinden.

Kun Je Het Pieterpad Ook Fietsen?

Het Pieterpad is een wandelroute maar er zijn natuurlijk ook mensen die veel meer van fietsen houden.

Je kunt het Pieterpad ook per fiets afleggen. Je fietst dan niet altijd over de exacte route van het Pieterpad maar wel zo dichtbij mogelijk. Je komt dus door dezelfde mooie landschappen en steden als de wandelaars van het Pieterpad.

Er is recent ook een route gepubliceerd voor het fietsen van het Pieterpad. De titel van het boekje is “Fietsen Langs Het Pieterpad“.

Ik heb die Pieterpad route inmiddels gefietst en en heb in een ander artikel op deze website de verschillen tussen het Pieterpad fietsen en wandelen beschreven.

Realiseer je wel dat je door het lopen van het Pieterpad echt veel mooiere stukjes van Nederland zult tegenkomen dan door het Pieterpad te fietsen. Het valt me erg op dat de allermooiste stukjes Pieterpad vrijwel nooit per fiets bereikbaar zijn.

Het fietsen van het Pieterpad is een heel leuk idee, maar het lopen van het Pieterpad is toch wel het allermooiste.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.