Is Het Pieterpad Fietsen Net Zo Leuk Als Het Wandelen?

Foto van auteur
Laatste update:

Het Pieterpad is het bekendste wandelpad in Nederland. Ik heb zelf het Pieterpad met ongelooflijk veel plezier gelopen en was zo enthousiast dat ik het Pieterpad ook nog een keer gefietst heb.

Het Pieterpad fietsen is op een andere manier leuk dan het Pieterpad wandelen

Ik word regelmatig gevraagd of het Pieterpad fietsen net zo leuk is als het Pieterpad wandelen.

Het Pieterpad fietsen is op een andere manier leuk dan het Pieterpad wandelen. Het Pieterpad fietsen is minder zwaar dan het wandelen, je komt door dezelfde mooie streken in Nederland maar je mist wel de mooiste onverharde stukjes van het Pieterpad wandelpad.

Het Pieterpad fietsen is echter een heel goed alternatief voor degenen die het wandelen toch iets te zwaar vinden, zeker als je het Pieterpad met een e-bike fietst.

Er zijn natuurlijk ook heel veel mensen die meer van fietsen dan van wandelen houden.

ANWB Pieterpad Fietsen

De route van het Pieterpad fietsen volgt zoveel mogelijk de route van het wandelpad. Dat is echter niet overal mogelijk omdat het Pieterpad je zoveel mogelijk over onverharde wandelpaden probeert te leiden.

In plaats daarvan volgt de route van het Pieterpad fietspad grotendeel de ANWB fietsknooppuntroute en leidt je op je fiets van ANWB fietsknooppunt naar fietsknooppunt met af en toe een uitstapje buiten de fietsknooppunten om.

Van ANWB knooppunt naar ANWB knooppunt fietsen is heel eenvoudig, zeker als je de gratis fietsknooproute app op je telefoon installeert. Dat wijst zich allemaal vanzelf.

De route om het Pieterpad te fietsen is ± 575 km, een stuk langer dan de route om het Pieterpad te wandelen van 498 km. Je zult echter minder tijd nodig hebben om het Pieterpad te fietsen dan om het te wandelen omdat fietsen natuurlijk veel sneller gaat.

Er is sinds een paar jaar ook een boekje beschikbaar, fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard, waarin de fietsknooproute van de Pieterpad fietsroute is aangegeven. In dat boekje staan niet alleen de fietsknooppunten aangegeven maar ook de afwijkingen buiten de fietsknooppunten om.

Dat laatste is superhandig, want bij die stukjes moet je toch wel even nauwkeurig lezen hoe te fietsen, maar het zijn wel vaak de mooiste stukjes van de Pieterpad fietsroute.

Met dat boekje bij de hand kun je toch de mooiste krenten uit de fietsroute meepikken en dat maakt het Pieterpad fietsen ook hartstikke leuk.

Is de Pieterpad fietsroute minder leuk dan de wandelroute?

Ondanks het feit dat ik het Pieterpad fietsen ook hartstikke leuk vind, wil ik nog wel een kritische opmerking over Pieterpad fietsroute kwijt.

De mooiste stukjes van de Pieterpad wandelroute zijn namelijk eigenlijk altijd de onverharde wegen waar je vrijwel nooit kunt fietsen.

Een heel typerend voorbeeld vind ik de top van Archemerberg in de Sallandse Heuvelrug, wat ik één van de mooiste plekjes van de Pieterpad wandelroute vind. Daar kun je echter alleen te voet komen om van dat uitzicht te genieten en met de fiets kom je daar niet.

Je fietst dus wel door dezelfde streken, maar je mist de krenten uit de pap van de Pieterpad wandelroute. Als je wilt weten waar de mooiste stukjes van de Pieterpad wandelroute te vinden zijn, dan ben je misschien geïnteresseerd in een ander artikel op deze website.

Dan kun je deze stukjes meenemen tijdens je fietstocht door soms een stukje te gaan wandelen. Als je net zo enthousiast bent als ik, ga je misschien zelfs het Pieterpad ook nog een keer wandelen.

De mooiste stukjes van het Pieterpad wandelen zijn eigenlijk altijd de onverharde wegen waar je vrijwel nooit kunt fietsen.

Het uitzicht vanaf de Archemerberg, één van de hoogste heuvels in de Sallandse heuvelrug waar je met je fiets helaas niet kan komen.
Uitzicht vanaf de top van Archemerberg in de Sallandse heuvelrug

Hoe Kom Je Met Je Fiets Bij Het Pieterpad?

Een belangrijke praktische vraag is hoe je met je fiets bij het Pieterpad komt en hoe je na afloop weer thuis komt? Ik heb in een ander artikel op deze website handige tips beschreven voor vervoer naar en van het Pieterpad voor Pieterpad wandelaars.

Met de fiets achterop een auto naar het Pieterpad rijden is echter niet echt een handige optie, want je zult dan ooit terug moeten naar je auto om deze op te halen. Het is daarom voor Pieterpad fietsers veel handiger om met de trein naar het beginpunt van je Pieterpad traject te reizen, en met de trein weer terug naar huis.

Je mag je fiets in de trein meenemen op maandag tot en met vrijdag van 9.00 – 16.00 en van 18.30 – 06.30, en in het weekend de hele dag. Op feestdagen en in de maanden juli en augustus mag je je fiets in de trein de hele dag meenemen.

Een kaartje voor je fiets kost momenteel € 7,50 en is te koop in de NS-app, op ns.nl en bij een NS-kaartautomaat. Koop je een kaartje voor je fiets bij een NS-kaartautomaat, dan betaal je € 1 toeslag.

Mijn advies is om in Maastricht te beginnen met je Pieterpad fietstocht en niet in Pieterburen. Maastricht heeft namelijk een treinstation waar intercity treinen stoppen en je dus relatief vroeg in de dag kunt arriveren om aan je Pieterpad fietstocht te beginnen.

Pieterburen heeft geen treinstation en je moet dan via Groningen reizen om met een boemeltreintje naar Winsum te komen en vandaar uit nog eerst naar Pieterburen fietsen.

Het fietsen van het Pieterpad is minder zwaar dan het wandelen van het Pieterpad. Dat betekent niet je ongetraind aan het fietsen van het Pieterpad moet beginnen.

Is Het Fietsen Van Het Pieterpad Zwaar?

Ik vond het wandelen van het Pieterpad behoorlijk zwaar, zeker in het begin toen ik nog niet echt gewend was aan langere afstanden wandelen. Ik heb in een ander artikel op deze website beschreven hoe zwaar het lopen van het Pieterpad is en hoe je jezelf daar op kunt voorbereiden.

Het fietsen van het Pieterpad is minder zwaar dan het wandelen van het Pieterpad. Dat betekent niet je ongetraind aan het fietsen van het Pieterpad moet beginnen. Ik zou net als bij het wandelen van het Pieterpad eerst je conditie testen met tochten van 50-100 km in de omgeving van je huis.

Er zijn verschillende manieren om het fietsen van het Pieterpad minder zwaar te maken.

  • In de eerste plaats is het hopelijk wel duidelijk dat je niet het hele Pieterpad achter elkaar hoeft te fietsen. Getrainde fietsers die 50-100 km per dag fietsen zullen het Pieterpad in 5-10 dagen kunnen fietsen. Er zijn meer dan voldoende treinstations langs de Pieterpad fietsroute waar je na een weekendje fietsen weer op de trein naar huis kunt stappen om een volgende keer verder te gaan.
  • Je kunt natuurlijk ook je fietstocht gemakkelijker te maken door wat meer pauzes te nemen. Ik heb in een ander artikel op deze website de leukste horeca langs het Pieterpad beschreven en af en toe een terrasje extra pakken is zeker geen schande. Het fietsen van het Pieterpad moet natuurlijk wel leuk blijven.
  • Tenslotte kun je het Pieterpad natuurlijk ook fietsen met een e-bike als je wat meer ondersteuning nodig hebt of dat gewoon prettig vind. Het handigste is als je de accu gemakkelijk van je fiets kunt halen om hem tijdens een lunchpauze of ’s nachts weer te kunnen opladen.

De woonkamer van B&B Perron 22 in Vierlingsbeek
Perron 22 in Vierlingsbeek is één van de mooiste B&B’s langs de Pieterpad route

Overnachten Pieterpad Voor Fietsers

Vrijwel alle fietsers van het Pieterpad zullen meerdere dagen achter elkaar gaan fietsen om het op en neer reizen met de fiets op de trein zoveel mogelijk te beperken. Je zult dus vrijwel zeker overnachtingen moeten zoeken langs het Pieterpad.

Ik heb in een ander artikel op deze website de leukste overnachtingen langs alle etappes van het Pieterpad uitgebreid beschreven, en verwijs je naar dat artikel voor suggesties voor leuke overnachtingen.

Deze suggesties voor leuke overnachtingen bevinden zich vrijwel allemaal in Pieterpad etappeplaatsen waar je als fietser ook doorheen komt. In mijn ervaring hebben zowel B&B’s als hotels allemaal wel goede mogelijkheden om je fiets ’s nachts veilig te stallen. Een oplaadpunt in een fietsenstalling is wel een uitzondering, maar je kunt je fietsaccu natuurlijk ook ’s nachts binnen opladen in de B&B of hotelkamer.

Je kunt ook Pieterpad fietsarrangementen boeken waarbij de overnachtingen voor je geregeld worden en je bagage achterna gebracht wordt, maar dat was iets teveel keurslijf voor ons. Als je daar wel in geïnteresseerd bent, moet je even googelen op “Pieterpad, fietsen, arrangementen” en dan vliegen de aanbiedingen je om de oren.

Ik vond het routeboekje, fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard, echt onmisbaar

Handige Tips Voor Het Fietsen van Het Pieterpad

Pieterpad Fietsen Routeboekje

Er zijn fietsers die de Pieterpad route fietsen aan de hand van een route op het internet, maar ik vond het routeboekje, fietsen langs het Pieterpad van Ad Snelderwaard, echt onmisbaar. Ik maakte wel gebruik van de ANWB fietsknoop app op mijn mobiele telefoon.

De ANWB fietsknoop app is een gratis app die supersimpel is waardoor je altijd weet waar je bent t.o.v. de fietsknooppunten. Verdwalen is echt onmogelijk met de combinatie van dat boekje en deze app.

Telefoonhouder Op Fiets?

Ik vond een telefoonhouder op het stuur van mijn fiets superhandig om de route via de fietsknoop app te controleren wanneer nodig. Het merendeel van de tijd fiets je echter van fietsknooppunt naar fietsknooppunt en die zijn vrijwel overal uitstekend aangegeven.

Wij hadden echter vrijwel elke dag op een paar momenten toch enige twijfel over de route, en dan is het toch best handig als je telefoon meteen uitkomst biedt.

Wel Of Niet Fietstassen?

Ik zou zeker voor goede ruime fietstassen gaan, zelfs als je niet gaat kamperen en kampeerspullen moet meenemen. Wij gingen meer voor het gemak en comfort van B&B’s en hotelletjes, maar daardoor konden wij ook meer schone kleren meenemen.

Van Zuid Naar Noord Of Omgekeerd?

Je kunt het Pieterpad fietsen van zuid naar noord of omgekeerd. Ik zou met het fietsen van het Pieterpad beginnen in Maastricht omdat Maastricht snel te bereiken is met een intercity trein.

Ik zou nooit in Pieterburen beginnen maar er eindigen. Dan kun je terugfietsen naar Winsum of Groningen om van daaruit weer op de trein naar huis te stappen.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.