De Leukste Horeca Langs Het Pieterpad (Alle Etappes)

Foto van auteur
Laatste update:

Wanneer je het Pieterpad loopt is het erg fijn om ergens op een terrasje even te gaan zitten om uit te kunnen rusten en wat te eten en drinken. Niet alle leuke horecagelegenheden staan echter in de Pieterpad wandelgidsen en je kunt op de kaarten van de Pieterpad wandelgidsen ook niet altijd zien om welke horecagelegenheid het gaat.

De horeca op rustigere stukken is ook lang niet altijd open, terwijl je daar waarschijnlijk wel op rekent als je eindelijk even wilt zitten. Ik heb het Pieterpad zelf met heel veel plezier gelopen en ben het nu aan het fietsen, maar heb zelf iets te veel voor een dichte deur van een leuke horecagelegenheid gestaan.

Ik heb daarom van alle Pieterpad etappes de leukste horeca voor je op een rijtje gezet en (waar mogelijk) de linkjes naar deze horecagelegenheden toegevoegd, zodat je kan controleren of ze ook werkelijk open zijn wanneer jij er langs wandelt.

Ik hoop zo te voorkomen dat jij niet zoveel voor een dichte deur van een leuke horecagelegenheid langs het Pieterpad hoeft te staan als ik heb gedaan.

Dit artikel gaat over de horeca langs het Pieterpad. Als je meer geinteresseerd ben in een beschrijving van de Pieterpad etappe zelf, kun je beter een ander artikel op deze website lezen (wat zijn de mooiste en minst mooie etappes van het Pieterpad?).

Het toetjesbankje is de leukste horeca van het Pieterpad
Het Toetjesbankje is de meest bijzondere horecagelegenheid langs het Pieterpad

De Leukste Horeca Langs Het Pieterpad

Dit artikel is bedoeld als aanvulling op de Pieterpad wandelgidsen omdat uit de kaarten van de wandelgidsen vaak onduidelijk is over welke horecagelegenheid het gaat en niet alle horecagelegenheden langs het Pieterpad op de kaarten staan.

Ik zou echter zeker de Pieterpad wandelgidsen aanschaffen want de Pieterpad wandelgidsen geven je een hele goede eerste indruk waar je horeca langs het Pieterpad kunt verwachten.

Ik zou wel zorgen dat je ook werkelijk de laatste druk van deze wandelgidsen hebt, omdat de route van het Pieterpad toch redelijk vaak gewijzigd wordt.

In de nieuwste edities van de Pieterpad wandelgidsen is in beide wandelgidsen 30-60 km van de route aangepast

De laatste druk van Pieterpad Wandelgids 1 is de 10e druk, uitgekomen in het voorjaar van 2022.

De laatste druk van de Pieterpad Wandelgids 2 is de 10e druk, uitgekomen in 2023.

Ik heb me vooral gericht op horeca langs het Pieterpad halverwege een etappe en in de etappeplaatsen zelf. De reden voor deze keuze is dat dit momenten in een etappe zijn waarop je de meeste behoefte hebt om even te zitten en wat te kunnen eten of drinken.

Ik heb geprobeerd om zoveel mogelijk linkjes naar de horecagelegenhedenop te nemen om je een mogelijkheid te bieden om even te controleren of deze horecagelegenheden open zijn op de dag dat jij er langs wandelt. Niet alle vermelde horecagelegenheden hebben echter een website, zoals bijvoorbeeld het Toetjesbankje in Rheeze.

Ik heb ook geen linkjes opgenomen naar onbeveiligde websites van horeacagelegenheden. Als je geen linkje naar een horecagelegenheid ziet in de lijsten hieronder, betekent dat dus niet dat ze geen website hebben maar ik neem uit principe geen linkjes naar onbeveiligde websites op in mijn artikelen.

Je kunt natuurlijk wel zelf even googlen op de naam van die horecagelegenheid om zo op de (onbeveiligde) website van die horecagelegenheid te kunnen kijken wat hun openingstijden zijn.

Andere Pieterpad Artikelen Op Deze Website

Hoeveel pauzes je wilt nemen zal natuurlijk afhangen van hoe goed je getraind bent. Als je daar inzicht in wil krijgen voordat je aan het lopen van het Pieterpad begint, is het misschien interessant om een ander artikel op deze website te lezen (is het lopen van het Pieterpad zwaar?)

Je kunt ook 12 handige tips voor Pieterpad wandelaars op deze website lezen en dat is wellicht een goed artikel voor mensen die nog twijfelen of ze wel aan het Pieterpad moeten beginnen.

Je kunt aan het einde van een etappe het uitpuffen op een terras soms combineren met een overnachting want sommige Pieterpad hotels hebben echt hele leuke terrassen. In de leukste overnachtingen langs het Pieterpad (alle etappes) heb ik naast deze hotels met leuke terrassen, nog veel andere leuke overnachtingen langs het Pieterpad voor je op een rijtje gezet.

Je moet bij het plannen van een Pieterpad niet alleen de horeca en overnachtingen denken maar ook aan het vervoer naar en van het Pieterpad. Je kunt dat soms combineren, zoals in de etappe Winsum-Groningen waar wij onze auto halverwege hebben neergezet in Garnwerd bij een hele leuke horecagelegenheid (Garnwerd aan Zee).

Wij begonnen daar met koffie, voordat we naar Groningen liepen en de stoptrein naar Winsum namen, om van daaruit weer naar Garnwerd te lopen en bij dezelfde horecagelegenheid de etappe af te sluiten.

Je kunt een ander artikel (handige tips voor vervoer naar en van het Pieterpad) op deze website lezen, om meer suggesties over vervoer rondom het lopen van het Pieterpad te vinden.

Maak de landkaart hierboven groter door in het vierkantje rechtsboven in de landkaart te klikken.

Landkaart Van De Leukste Pieterpad Horeca I

Ik heb de leukste horeca langs het Pieterpad gesplitst in twee delen, parallel aan de Pieterpad wandelgidsen I en II om het zo overzichtelijk mogelijk voor je te houden.

Ik heb deze horecagelegenheden ook opgenomen in een landkaarten en tabellen zodat je meteen ziet waar je moet zoeken. Als laatste heb ik (waar mogelijk) een link naar alle locaties opgenomen in een lijst, zodat je kunt boeken als je dat wilt.

Je kunt de landkaartjes in dit artikel groter maken door rechtsboven in het kaartje te klikken.

Leuke Pieterpad Horeca I

Ik heb de suggesties voor leuke Pieterpad horecagelegenheden in de eerste Pieterpad wandelgids in de tabel hieronder op een rijtje gezet.

Linkjes naar de websites van deze horecagelegenheden kun je onder deze tabel vinden.

Nr.PlaatsLeuke Horeca
1PieterburenRestaurant Waddengenot
2EenrumCafé ’t Gemeentehuis
3EenrumCafetaria Bar Eendrum
4WinsumCafé J&A
5WinsumHerberg de Gouden Karper
6GanwerdGarnwerd aan Zee
7GroningenHuis de Beurs
8GroningenNews Café
9HarenPaviljoen Sassenhein
10GlimmenPaviljoen Appelbergen
11ZuidlarenBrinkhotel
12SchipborgDe Drentsche Aa
13GasterenPannenkoekboerderij Brinkzicht
14RoldeEetcafé ’t Hofje
15RoldeGrand Café Hofsteenge
16SchoonlooEetcafé Hegeman
17SleenDe Deel
18DalerveenCafé Boerhoorn
19CoevordenStadscafé Vancouver
20Gramsbergen de Mommeriete
21HardenbergGrand Café de Troubadour
22RheezeDe Rheezer Kamer
23Rheeze Toetjesbankje
24OmmenRestaurant de Zon
25LemeleTheehuis de Lemelerberg
26HardenbergNoabers
27Holten Restaurant Hoog Holten
28Holten Grand Café de Biester
29LarenGrand Café ’t Langenbaergh
30VordenTheetuin Veldwijk
31VordenDe Gravin van Vorden

 • Pieterburen
  • In Pieterburen ligt restaurant Waddengenot, vrijwel naast het startpunt van het Pieterpad. ideaal om voor de start van de eerste etappe aan de koffie te kunnen gaan.
 • Eenrum
  • Café-Restaurant ’t Gemeentehuis is een typisch Pieterpad restaurantje in Eenrum, ideaal voor een lunch in het midden van de eerste etappe.
  • 50 meter verderop, in de Raadhuisstraat, ligt een prima alternatief, eetcafé bar Eendrum.
 • Winsum
  • Eetcafé J&A ligt heel mooi aan het water en je moet vrijwel over hun terras heen lopen om je tocht langs het Winsumerdiep te vervolgen. Die kans moet je niet voorbij laten gaan om met koffie de dag te beginnen of met iets anders de dag af te sluiten.
  • Winsum is een werkelijk prachtig dorpje en 50 meter verderop lig de pittoreske Herberg de Gouden Karper aan een heel charmant pleintje.
 • Garnwerd aan Zee
  • Halverwege de etappe van Winsum naar Groningen vind je Garnwerd aan Zee op een weergaloze locatie aan het water. Garnwerd aan Zee is misschien wel één van de mooist gelegen terrasjes langs het Pieterpad.

Garnwerd aan Zee is misschien wel één van de mooist gelegen terrasjes langs het Pieterpad.

 • Groningen
  • De stad Groningen heeft natuurlijk tientallen horecagelegenheden, maar wij streken neer in Huis de Beurs aan de historische Vismarkt
  • Als je even doorloopt naar de Grote Markt, vind je een ander heel fraai en moderner café: News Café
 • Zuidlaren
  • Het Brinkhotel aan het eindpunt/beginpunt van een etappe is een ideale locatie voor Pieterpad wandelaars en kent zelfs een Pieterpad arrangement. Het terrasje ligt wel aan een drukke weg.
  • Iets onder Zuidlaren ligt Hotel de Zeegser Duinen, vrijwel aan de Pieterpad route in een hele mooie omgeving.
 • Rolde
  • Vrijwel naast de kerk (eindpunt van de etappe), ligt eetcafé ’t Hofje, een heel simpel eetcafé maar goed genoeg om even neer te ploffen na het Balloërveld.
  • Je kunt ook 200 meter doorlopen naar het leukere grand-café Hofsteenge, al zitten die wel aan de drukke Hoofdstraat in Rolde.

 • Schoonloo
  • Vergeet niet om even uit te puffen in het typische Pieterpad café, eetcafé Hegeman, het eindpunt van de etappe in Schoonloo.
 • Sleen
  • Sleen is een heel klein dorpje van een paar straten met maar één restaurantje, achter het doek, onderdeel van theater de Deel.
 • Coevorden
  • Een heel gaaf Pieterpad café in het centrum van Coevorden is stadscafé Vancouver, gelegen in één van de mooiste historische gebouwen in Coevorden.
 • Hardenberg
  • Het mooiste café (en terras) in Hardenberg is zonder twijfel van Grand Café de Troubadour, met een geweldig uitzicht over de Vecht.
 • Rheeze
  • Op weg naar Ommen loop je al snel door een prachtig brinkdorpje Rheeze. Het is eigenlijk niet halverwege de etappe, maar de Rheezer Kamer is wel een hele mooie horecagelegenheid.
  • Een paar kilometer verder vind je echt de allerleukste horecagelegenheid van het Pieterpad, het Toetjesbankje, een particulier initiatief waar een gevulde koelbox met toetjes en drankjes naast een bankje op je staat te wachten.

Het mooiste terras in Hardenberg is zonder twijfel van Grand Café de Troubadour met een geweldig uitzicht over de Vecht

 • Ommen
  • Ommen is een heel geliefd vakantiedorp waar Hotel de Zon, direct naast het eindpunt van de etappe, een prachtig terras met uitzicht over de Vecht heeft.
 • Lemele
  • Theehuis de Lemelerberg is weer zo’n typische charmante Pieterpad horecagelegenheid met een prachtig terras in een weergaloos mooie omgeving.
 • Hellendoorn
  • In Hellendoorn is Noabers in de Dorpstraat onze favoriete horecagelegenheid omdat het naast het eindpunt van de etappe ligt, een gaaf terras heeft, binnen ook hartstikke leuk is en het zeven dagen per week open geopend is.
 • Holten
  • Het ligt misschien iets te dicht bij Holten zelf, maar Hotel Hoog Holten is echt een bijzonder mooi hotel op de prachtige Sallandse Heuvelrug. Je hoeft niet door te lopen naar Holten, maar kunt hier eventueel ook overnachten.
  • In Holten zelf ligt grand café de Biester tegenover het NS stationnetje van Holten. Grand café de Biester is een heel goed voorbeeld van zo’n heerlijk authentiek café die het lopen van het Pieterpad zo leuk maakt.
 • Vorden
  • Theetuin Veldwijk, vlak voor Vorden, is te leuk om zomaar voorbij te lopen, ook al ligt het heel dicht bij Vorden.
  • Veel Pieterpad wandelaars strijken tevreden neer in Hotel de Gravin van Vorden, een hele leuke gelegenheid om te overnachten, maar tegelijkertijd ook een grand café.

Maak de landkaart hierboven groter door in het vierkantje rechtsboven in de landkaart te klikken.

Leuke Pieterpad Horeca II

Dit is het landkaartje met de leukste Pieterpad horecagelegenheden in wandelgids II

Ik heb de leukste Pieterpad horeca ook voor je op een rijtje gezet in een tabel. Een korte beschrijving met (waar mogelijk) een linkje kun je onder de tabel vinden.

NummerEtappeplaatsLeuke Horeca
1VordenRestaurant Bosloods 1873
2HengeloGolfbaan ’t Zelle
3ZelhemEetcafé de Groes
4DoetinchemKoetshuis Slangenburg
5DoetinchemHet Onland
6BraamtKarels Hotel
7Emmerich am RheinMühlen Café
8GroesbeekPannenkoekhuis de Duivelsberg
9GroesbeekKoffiebar Eigenweijs
10MilsbeekTheehuisje Milsbeek
11GennepHotel de Kroon
12AfferdenPieterpad Koffiehuisje
13VielingsbeekHerberg Thijssen
14Wansum van Wanssum café
15SwolgenBRAM – eten en drinken
16LottumPieterpad bankje
17VenloHotel-Restaurant Valuas
18VenloCafé-Restaurant Wilhelmina
19ReuverCafé-Restaurant de Grens
20SwalmenHerberg de Bos
21Sint OdilënbergPreuf en Proost
22MontfortCafé Biej de Vogel
23EchtRestaurant Slekkerhoaf
24SittardHotel de Limbourg
25SchinnenGasterij Kasteel Terborgh
26Strabeek (Valkenburg)Hotel de Burghoeve
27Berg en TerblijtHerberg de Bonte Haan
28Maastricht Café Charlemagne
29Maastricht Chalet Bergrust

 • Vorden
 • Hengelo
  • Vrijwel halverwege de etappe Vorden-Zelhem ligt het restaurant en terras van de golfbaan ’t Zelle. Het was netjes en verzorgd, zoals je ook verwacht bij een golfbaan.
 • Zelhem
  • De leukste horecagelegenheid in Zelhem is het authentieke Eetcafé de Groes, in het centrum van het dorp

Waar komen tulpen oorspronkelijk vandaan is een veelgestelde vraag

 • Doetinchem
  • Koetshuis Slangenburg is de horecagelegenheid van Kasteel Slangenburg en vonden wij wel een prachtige horecagelegenheid in een bijzondere setting.
  • Iets verderop ligt het veel normalere Restaurant Het Onland, dat toch veel meer een typisch Pieterpad restaurantje is
 • Braamt
  • Braamt blijkt een genoeglijk Pieterpad familiehotel te hebben, Karels Hotel, waar veel Pieterpad wandelaars heel positief over zijn, met een heel leuk restaurant.
 • Emmerich am Rhein
  • Tijdens de etappe naar Millingen a/d Rijn, loop je een stukje door Duitsland en daar vind je Muehlen Cafe gelegen langs het Pieterpad

Het fraaie koetshuis van Kasteel Slangenburg in Doetinchem op een zonnige winterdag
Het Koetshuis van Kasteel Slangenburg op een zonnige winterdag

 • Groesbeek
  • Groesbeek lijkt een beetje op een bergdorpje, heel apart om dat midden in Nederland te zien. In het centrum van Groesbeek streken wij neer bij Koffiebar Eigenweijs dat gelukkig nog veel meer dan koffie bleek te hebben.
 • Milsbeek
  • Vlak voor Gennep loop je langs een ontzettend charmante horecagelegenheid, Theehuisje Milsbeek.
 • Gennep
  • Gennep is een charmant Limburgs stadje waar je op de historische markt (eindpunt / startpunt) een typisch Pieterpad hotel vindt, Hotel de Kroon, met een mooi terras. Op mooie dagen zijn er op dit fraaie pleintje nog veel meer terrassen te vinden.

Hotel de Kroon in Gennep is een typisch Pieterpad hotel met een mooi terras

 • Afferden
  • Halverwege Gennep en Vierlingsbeek wandel je in Afferden langs Theetuin de Appelgaard, speciaal opgezet voor Pieterpad wandelaars en ideaal om de etappe in tweeën te breken.
 • Vierlingsbeek
  • Herberg Thijssen is een bekende Pieterpad overnachting in het centrum van Vierlingsbeek maar heeft ook een gedeelte met een café-restaurant.
 • Wanssum
  • In Wanssum wandel je halverwege de etappe langs het van Wanssum café aan de Venrayse weg, een leuke gelegenheid om te lunchen.
  • Iets verderop aan de Venrayse weg zit een bakkerij (Verdeuzeldonk) waar je koffie en broodjes kunt krijgen.
 • Swolgen
  • In Swolgen hebben wij heerlijk kunnen uitrusten bij BRAM, gelegen in het centrum van het dorpje.

Het Pieterpad bankje in Lottum is één van de leukste horecagelegenheiden langs het Pieterpad
Het Pieterpad Bankje in Lottum is een hartstikke leuk Pieterpad initiatief

 • Lottum
  • In Lottum wandel je langs het superleuke Pieterpad bankje waar de koffie en vlaai voor je klaarstaan en je zelf mag beslissen hoeveel je wilt betalen. Daarom zorg je ervoor dat je zeker voldoende betaalt.
 • Venlo
  • Aan het einde van de uiterwaarden van de Maas ligt restaurant Valuas op een ideale plek om even uit te rusten. In het bijzonder mooie centrum van Venlo liggen echter nog tientallen hele leuke horecagelegenheden die de moeite waard zijn om nog even door te lopen.
  • Wanneer je vertrekt vanuit Venlo voor een volgende etappe, en je komt met de trein aan, dan is het oubollige hotel-restaurant Wilhelmina tegenover het station een ideale plek om je wandeldag met koffie te beginnen.
 • Reuver
  • Restaurant de Grens ligt letterlijk aan de grens met Duitsland en op een perfecte locatie (halverwege de etappe) om eens rustig te gaan lunchen. Ze hebben echt een mooi terras.
 • Swalmen
  • Vlak voor Swalmen liepen we langs één van de meest charmante terrasjes van het hele Pieterpad van Herberg de Bos. Ze verhuren ook heel betaalbare trekkershutjes waardoor ze een ideale locatie zijn om hier de etappe naar Swalmen al te beëindigen.

Vlak voor Swalmen liepen wij voorbij één van de meest charmante terrasjes van het Pieterpad van Herberg de Bos

 • Sint Odiliënberg
  • In Sint Odiliënberg ligt Preuf en Proost, een paar honderd meter van de route verwijderd maar de moeite waard om even om te lopen want ze hebben best een leuk terras.
 • Montfort
  • In het centrum van Montfort ligt het superleuke Limburgse café biejdenvogel aan de Markt in Montfort. Je hoeft het gelukkig niet uit te kunnen spreken om er een leuke rustplek te hebben.
 • Echt
  • Halverwege de etappe naar Sittard kun je in Slek bij Snackpoint Slek (hele originele naam) aan de koffie, broodjes of de frituur.
 • Sittard
  • In Sittard liggen naast Hotel de Limbourg nog meer dan genoeg leuke horecagelegenheden aan de fraaie historische markt (eindpunt van etappe) om te kiezen. En rust heb je dan wel verdiend na een etappe van 24 km.
 • Schinnen
  • De Gasterij Kasteel Terborgh is heel charmant en ligt ook heel idyllisch bij Kasteel Terborgh. Wij vonden dit één van de mooist gelegen horecagelegenheden langs het Pieterpad.
 • Strabeek (Valkenburg)
  • In Strabeek zou ik gewoon neerstrijken in het restaurantje van Hotel de Burghoeve omdat het vanuit Strabeek nog best ver lopen is naar het centrum van Valkenburg. Het is best een lange en zware etappe naar Strabeek en wij waren blij dat we konden zitten.
 • Berg en Terblijt
  • Herberg de Bonte Haan aan de Lindenstraat 62 is een mooie authentieke horecagelegenheid in het Zuid-Limburgse heuvellandschap en het ligt op een mooie afstand om dit je laatste stop voor Maastricht te maken.
 • Pietersberg (Maastricht)
  • Op de laatste kilometers naar de Sint-Pietersberg loop je langs het Onze Lieve Vrouweplein in Maastricht, het leukste horecapleintje in Maastricht (veel leuker dan het Vrijthof) en wij gingen daarom even zitten bij Café Charlemagne.
  • Aan de voet van de Sint-Pietersberg ligt een horecagelegenheid met de mooiste naam van alle horeca langs het Pieterpad; Chalet Bergrust. Dat is een ideale plek om even bij te komen van de laatste etappe

Mocht je nog een suggestie hebben voor andere leuke horecagelegenheden langs het Pieterpad, dan kun je me bereiken via [email protected].

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.