Denk je erover om het Pieterpad te lopen maar twijfel je nog of je dat wel aankunt?
Ik heb het Pieterpad zelf gelopen en gefietst. Ik weet daardoor welke beginnersfouten je gemakkelijk kunt vermijden.
12 tips voor lopen Pieterpad waardoor het Pieterpad lopen nog leuker wordt
Ik heb daarom in dit artikel 12 handige tips voor het lopen van het Pieterpad verzameld, zodat je deze beginnersfouten kunt vermijden en nog meer plezier met het Pieterpad lopen kunt hebben.
12 Tips Voor Lopen Pieterpad
Ik heb hieronder de 12 meest handige tips voor beginnende Pieterpad wandelaars uitgeschreven zodat je zoveel mogelijk kunt genieten van het lopen van het Pieterpad.
Ik heb zelf de eerste twee etappes van het Pieterpad op gympen gelopen en had toen wel door hoe belangrijk goede wandelschoenen waren
1. Loop Het Pieterpad Op Wandelschoenen
Het beste advies dat ik je kan geven als je het Pieterpad wilt gaan lopen is te investeren in goede wandelschoenen. Ik heb zelf de eerste twee etappes op gympen gelopen en had toen wel door hoe belangrijk goede wandelschoenen zijn wanneer je langere afstanden loopt.
Ik loop zelf het liefst op zachte lage wandelschoenen omdat deze het meest comfortabel lopen maar dat is heel persoonlijk. Mijn favoriete wandelschoen is de Meindl Caribe GTX Lady al hebben die wel als nadeel hebben dat de zolen snel slijten en ik ze daarom elke 1-2 jaar moet vervangen. Toch blijf ik vanwege het comfort op deze wandelschoenen lopen.
Het is ook belangrijk dat je wandelschoenen goed zijn ingelopen
Mijn man loopt met veel plezier op zijn hoge wandelschoenen (Meindl Vakuum Ultra GTX) die wel zwaarder zijn, maar veel meer steun aan de enkels geven. De zolen van deze wandelschoenen verslijten ook aanzienlijk minder snel dan de zolen van de zachte wandelschoenen die hij eerst ook had.
Als je echter net begint met wandelen, zou ik als eerste zachte lage wandelschoenen proberen omdat deze het meest comfortabel lopen.
Het is ook belangrijk dat je wandelschoenen goed zijn ingelopen. Ik zou zeker niet aan het Pieterpad lopen beginnen met gloednieuwe wandelschoenen. Dat inlopen kan ook heel goed tijdens de kortere wandelingetjes bij je in in de buurt om te trainen voor het Pieterpad.
2. Begin Niet Ongetraind Aan Het Pieterpad
Het is belangrijk om vooraf een inschatting te maken of je goed genoeg getraind bent om aan het lopen van het Pieterpad te kunnen beginnen.
Voordat je aan het Pieterpad begint, zou ik in de omgeving van je huis wandeltochten van 1-3 uur gaan maken om in te schatten hoe goed je conditie is?
Als een wandeltocht van 1-3 uur nog een uitdaging voor je is, zou ik nog niet aan het Pieterpad beginnen. Dan is het verstandiger om eerst je conditie op een hoger niveau te brengen zodat je zonder problemen wel 1-3 uur kunt wandelen.
Wanneer je een wandeltocht van 1-3 uur in de omgeving van je huis aankunt, kun je de kortere etappes van het Pieterpad ook wel aan.
Voordat je aan het Pieterpad begint, zou ik in de omgeving wandeltochten van 1-3 uur gaan maken
3. Begin Met De Korte Pieterpad Etappes
Als je een wandeling van 1-3 uur in de buurt van je huis aankunt, kun je de kortste etappes van het Pieterpad van 12-16 km ook aan. Door te beginnen met de kortste etappes van het Pieterpad, bouw je vanzelf aan je conditie om de langere etappes van 16-24 km ook aan te kunnen.
Ikzelf ben het Pieterpad begonnen met de etappe Hellendoorn-Holten van 16 km als eerste wandeling en dat was toevallig ook nog één van de mooiste etappes van het Pieterpad. Ook de etappe van Holten naar Laren van 15 km is prachtig en een hele goede etappe om het Pieterpad mee te beginnen.
Ikzelf ben het Pieterpad begonnen met de etappe Hellendoorn-Holten van 16 km
4. Controleer Vooraf Of Horeca Wel Open Is
Je kunt de langere etappes minder zwaar maken door halverwege een etappe een lange pauze te houden om te lunchen of iets te drinken. Dat breekt de wandeling in tweeën en dan loopt het tweede deel van de etappe een stuk gemakkelijker.
Je kunt in een ander artikel op deze website, de leukste horeca langs het Pieterpad (alle etappes), veel inspiratie vinden voor de leukste rustmogelijkheden langs alle etappes van het Pieterpad.
Bij etappes boven de 20 km namen wij in het begin vaak zelfs drie keer een pauze, waarvan de lunch dan de lange pauze was. Natuurlijk kun je nog meer pauzes houden als je dat zou willen.
Het Pieterpad wandelen is geen wedstrijd.
5. Neem Blarenpleisters En Wandelwol Mee
Wat je zult merken is dat je ondanks je training en goed ingelopen wandelschoenen toch nog gevoelige plekken en blaren kunt krijgen op je voeten wanneer de wandelingen langer gaan worden.
Je wilt voorkomen dat je tijdens een etappe zoveel last van een blaar kunt krijgen dat je haast niet meer verder kan.
Ik zou daarom altijd blarenpleisters en wandelwol meenemen om die gevoelige plekjes en blaren op je voeten tijdens het wandelen te beschermen. Vooral wandelwol heeft mij enorm geholpen; ik vond het comfort van wandelwol echt een openbaring.
Ik loop best veel maar krijg nog steeds met enige regelmaat last van bepaalde plekken op mijn voet. Ik stop daarom vaak voor een wandeling al wandelwol in mijn sok bij plekjes op mijn voet waar ik snel last van blaren krijg.
Voorkomen is echt beter dan genezen wanneer het om blaren gaat.
Ik vond het comfort van wandelwol echt een openbaring
6. Koop De Handige Pieterpad Wandelgidsen
Koop ook de twee onmisbare wandelgidsen van het Pieterpad. Hoewel het Pieterpad heel goed is gemarkeerd, zijn deze twee wandelgidsen echt onmisbaar want je twijfelt elke etappe toch een paar keer over de route.
Er zijn twee delen van de Pieterpad wandelgidsen beschikbaar. Elke mede-Pieterpad wandelaar is onmiddellijk te herkennen aan deze wit-rode boekjes. Dat is heel komisch en zorgt er ook voor dat je onmiddellijk contact hebt met je medewandelaars.
Er zijn recente nieuwe versies van beide Pieterpad wandelgidsen uitgekomen waarin in beide wandelgidsten 30-60 km van de route is aangepast
Er is een wandelgids voor het noordelijke deel van het Pieterpad (deel 1), het gedeelte van Pieterburen naar Vorden. De laatste versie is de tiende druk die in het voorjaar van 2022 is uitgekomen.
Er is ook een wandelgids voor het zuidelijke deel van het Pieterpad (deel 2), het gedeelte van Vorden naar de Pietersberg. De laatste versie is de tiende druk, uitgekomen in mei 2023.
7. Controleer Vooraf De Route voor Wijzigingen
Controleer voor elke etappe ook even op de officiële website van het Pieterpad of er geen omleidingen in de route zijn, zoals die is aangegeven in de wandelgids. Dat kan voorkomen door werkzaamheden of iets dergelijks.
Je kunt ook een iets oudere druk van het boekje hebben en er vinden toch wel regelmatig kleine, soms tijdelijke, aanpassingen in de route plaats.
Zo is het pontje bij Millingen aan den Rijn een bekend probleem omdat deze tegenwoordig maar beperkt vaart buiten het vakantieseizoen om.
We zijn genoeg Pieterpad wandelaars tegen gekomen die voor die avond nog geen slaapplaats hadden en daar niet blij mee waren
8. Reserveer Overnachtingen Op Tijd
Als je in staat bent om meerdere dagen achter elkaar te wandelen, zul je ook af en toe een overnachting langs het Pieterpad nodig hebben. Ik heb in een ander artikel allerlei leuke Pieterpad overnachtingen langs alle etappes voor je op een rijtje gezet.
Ik reserveerde deze overnachtingen altijd ruim van tevoren omdat ik niet het risico wilde lopen ergens geen overnachting te hebben als we moe in een etappeplaats aankwamen. We zijn echter genoeg Pieterpad wandelaars tegengekomen die voor die avond nog geen slaapplek hadden en daar beslist niet blij mee waren.
9. Denk Na Over Vervoer Naar En Van Het Pieterpad
Je zult bij elke etappe even moeten puzzelen hoe je het vervoer rondom het wandelen van de etappe het beste regelt. Je zult waarschijnlijk meerdere keren op en neer naar het Pieterpad moeten reizen voordat je alle 26 etappes hebt gelopen.
Pieterpad etappes beginnen en eindigen gelukkig altijd in de buurt van openbaar vervoer, waardoor je niet een auto nodig hebt om het Pieterpad te kunnen lopen. Ik heb in een ander artikel beschreven hoe je het vervoer naar en van het Pieterpad zo handig mogelijk kunt aanpakken.
Pieterpad etappes beginnen en eindigen gelukkig altijd in de buurt van openbaar vervoer
10. Loop Het Pieterpad Niet In De Regen
Ga niet beginnen met het wandelen van het Pieterpad op regenachtige dagen of na regenachtige dagen. Een groot deel van het Pieterpad bestaat uit onverharde paden die erg modderig kunnen worden na een regenbui.
Het kost je twee keer zo veel energie om over natte modderige paden te glibberen dan wanneer je over een droog pad kunt lopen. Realiseer je ook dat het vaak meerdere dagen kost voor dit soort paadjes om op te drogen.
De dagen na een regenbui zijn daarom ook minder geschikt om te beginnen aan het wandelen van het Pieterpad.
11. Denk Na Over Kleding & Hoofddeksel
Kijk vooraf goed naar de weersverwachting om een inschatting te maken wat voor weer je op je wandeldag kunt verwachten en pas je kleding aan.
Een klein opvouwbaar regenjasje in je rugzak meenemen is in Nederland geen luxe zo’n lange broek waarvan je de pijpen kunt afritsen is superhandig wanneer het weer wat wisselend is tijdens de dag.
Wat ik vooral belangrijk vond was om een een comfortabel hoofddeksel en een zonnebril tijdens zonnige dagen mee te nemen, want je loopt lang niet altijd in een bos, maar ook heel vaak door en langs open velden
Ik had niet verwacht dat een goede rugzak het lopen zoveel comfortabeler zou maken
12. Gun Jezelf Een Goede Rugzak
Ik heb de eerste etappes van het Pieterpad met een normale (boodschappen) rugtas gewandeld en me pas na 5-10 etappes een echte wandelrugzak gegund. Ik had niet verwacht dat een goede wandelrugzak het lopen zoveel comfortabeler zou maken.
De vraag die je moet beantwoorden is welke rugzak het meest geschikt is voor het Pieterpad.
De belangrijkste keuze die je moet maken bij een wandelrugzak is de grootte van de rugzak.
Voor een dagtocht is een rugzak tot 20 liter groot genoeg. Ik heb gekozen voor deze maat rugzak en je ziet mij op de foto hierboven met mijn rugzak door de modder ploeteren.
Naarmate je meer wil meenemen moet de rugzak natuurlijk groter worden en wordt deze rugzak ook zwaarder.
De kampeerders onder de Pieterpad wandelaars lopen zelfs met rugzakken van 40 liter of meer maar dan moet je echt fit zijn om dat aan te kunnen.