Handige Tips Voor Vervoer Naar En Van Het Pieterpad

Foto van auteur
Laatste update:

Ik heb zelf het Pieterpad met ontzettend veel plezier gelopen en vond het echt geweldig. Je moet wel bij elke etappe even goed puzzelen hoe je het vervoer rondom het wandelen zo handig mogelijk regelt.

Handige tips om je Pieterpad vervoer zo efficiënt mogelijk te regelen

Ik heb daarom mijn ervaringen bij het lopen van het Pieterpad op een rijtje gezet om je al dat gepuzzel voor vervoer van, naar en tussen Pieterpad etappeplaatsen te besparen.

Ik zou zeker de twee officiële Pieterpad wandelgidsen aanschaffen voordat je begint met het wandelen van het Pieterpad. Hoewel het Pieterpad heel goed wordt aangegeven, vond ik deze twee gidsen echt onmisbaar omdat je toch wel een paar keer per etappe twijfelt over de route.

Er is een deel 1 van de Pieterpad wandelgidsen waarin de route van Pieterburen naar Vorden wordt beschreven en een deel 2 van de Pieterpad wandelgidsen met de routebeschrijving van het Pieterpad van Vorden naar Maastricht.

Er zijn recent nieuwe versies van beide Pieterpad wandelgidsen uitgekomen waarin in beide wandelgidsen 30-60 km van de route is aangepast

Hoeveel Etappeplaatsen Heeft Het Pieterpad?

Het Pieterpad heeft 26 etappes en daarom 27 etappeplaatsen. Je hoeft niet te beginnen en te eindigen in deze Pieterpad etappeplaatsen maar de meeste wandelaars doen dat wel.

De start- en eindpunten van etappes zijn ook wel zo gekozen dat er altijd een redelijke openbaar vervoer verbinding is. Zo beginnen veel Pieterpad etappes vanaf een treinstation als een etappeplaats een treinstation heeft.

Vrijwel niemand loopt het Pieterpad achter elkaar uit want het hele Pieterpad is ruim 500 km lang. Je zult erg goed getraind moeten zijn om 500 km achter elkaar te kunnen lopen en er is slechts een enkeling die dat doet.

De meeste wandelaars lopen 2-3 etappes op achtereenvolgende dagen en gaan dan weer naar huis tot er weer ruimte in de agenda is voor een paar volgende etappes. Je zult dus waarschijnlijk meerdere keren op en neer naar het Pieterpad reizen.

Je zult dus waarschijnlijk meerdere keren op en neer naar het Pieterpad reizen

Het Pieterpad loopt grotendeels langs de oostgrens van Nederland en zeker voor de wandelaars die uit het westen komen is dat best een eindje.

Wij wonen in de buurt van Den Haag en dan ben je wel een paar uur bezig om bij een Pieterpad etappeplaats te arriveren. Hoe eerder je bij een Pieterpad etappeplaats arriveert, hoe eerder je met de wandeling kunt beginnen.

Een uitvalsbasis in het oosten van het land is dan heel handig. Zo hebben wij de noordelijke etappes van het Pieterpad gelopen tijdens ons verblijf op Hof van Saksen, een heel mooi vakantiepark in Drenthe waar het Pieterpad vrijwel langs komt.

De etappes in het midden van het land hebben wij gelopen tijdens een week op Hof van Salland, een vakantiepark in de buurt van de Sallandse Heuvelrug. In het zuiden van het land verbleven we in Bed & Breakfasts.

Vervoer Naar En Van Pieterpad Etappeplaatsen

Er zijn natuurlijk verschillende opties voor vervoer naar en tussen Pieterpad etappeplaatsen en de handigste vervoersopties naar en van het Pieterpad hangen van een aantal zaken af.

1. Reis je met openbaar vervoer?

Het snelste openbaar vervoer is meestal de trein en het handigste is dan te starten in een etappeplaats met een treinstation omdat je dan meteen kunt beginnen met wandelen.

Dertien van de zevenentwintig etappeplaatsen hebben een treinstation en er zijn zelfs etappes met een directe treinverbinding tussen beide etappeplaatsen. Zo zijn Coevorden, Hardenberg en Ommen met elkaar verbonden via een lokaal stoptreintje.

2. Ga je Eén of meerdere dagen wandelen?

Als je met het openbaar vervoer gekomen bent en je gaat meerdere dagen achter elkaar wandelen, dan kun je het beste ergens in een etappeplaats overnachten.

Het meest handige is om je meerdaagse wandeling te starten en te eindigen in een etappeplaats met een treinstation, maar dat komt natuurlijk niet altijd goed uit.

Een auto met een fietsenrek geeft je veel flexibiliteit rondom etappes met slechter openbaar vervoer

3. Heb je een auto tot je beschikking?

Een auto met een fietsenrek geeft je veel flexibiliteit rondom de etappes met slechter openbaar vervoer. Je parkeert de auto in de ene etappeplaats en fietst dan naar de volgende etappeplaats, voordat je weer terug wandelt naar de auto.

Vandaar uit halen we de fietsen weer op en rijden we dan naar een overnachtingsplaats op een vakantiepark of weer naar huis.

4. Hebben jullie 2 auto’s tot je beschikking?

Wanneer je het Pieterpad niet met je partner wandelt maar met een vriend(in), dan komen jullie wellicht met twee auto’s en treffen elkaar met twee auto’s in een etappeplaats.

De één kan dan in de auto bij de ander instappen en jullie rijden naar de volgende etappeplaats om dan terug naar de eerste auto te wandelen.

5. Zijn regiotaxi’s een realistische optie?

In de Pieterpad wandelgidsen deel 1 en deel 2 wordt verwezen naar de regiotaxi’s voor vervoer tussen Pieterpad etappeplaatsen.

Onze ervaring met regiotaxi’s is helaas minder goed en we hebben meerdere malen ervaren dat regiotaxi’s niet beschikbaar waren door vakanties, weekenden of drukte op het moment dat wij ze nodig hadden.

Mijn advies daarom is om niet alleen op regiotaxi’s te vertrouwen. Niets is vervelender dan moe aankomen na een etappe en dan geen verdere vervoersopties te hebben.

Pieterpad Etappeplaatsen Met Een Treinstation

In de tabel hieronder heb ik opgenomen welke Pieterpad etappeplaatsen een treinstation hebben.

Pieterpad etappeplaatsen met een treinstation zijn vaak hele handige startpunten. Je kunt dan in veel gevallen meteen na aankomst beginnen met wandelen en kunt dan in een bus terug bijkomen van de wandeling.

Dat geldt echter niet voor alle startplaatsen met een treinstation. Ik vond vooral de treinstations in Valkenburg en Maastricht echt ver van de start- en eindpunten liggen en deze NS-stations zijn zelf ook niet heel goed met OV bereikbaar.

Wij zijn in beide plaatsen daarom te voet van het NS-station naar het start- en eindpunt gewandeld en dat was toch een uurtje extra wandelen.

EtappeplaatsTreinstation?Goede verbinding met
PieterburenNeeBus naar Winsum
WinsumJaTrein naar Groningen
GroningenJaHandig startpunt
ZuidLarenNeeBus naar Groningen
RoldeNeeBus naar Assen
SchoonlooNeeBus naar Assen of Emmen
SleenNeeBus naar Emmen
CoevordenJaTrein naar Zwolle
HardenbergJaTrein naar Zwolle
Ommen JaTrein naar Zwolle
HellendoornNeeBus naar Nijverdal
HoltenJaHandig startpunt
LarenNeeBus naar Deventer
VordenJaHandig startpunt
ZelhemNeeBus naar Doetinchem
BraamtNeeBus vanuit Doetinchem
Millingen a/d RijnNeeBus naar Nijmegen
GroesbeekNeeBus naar Nijmegen
GennepNeeBus naar Boxmeer
VierlingsbeekJaTrein naar Nijmegen
SwolgenNeeBus naar Venray
VenloJaHandig startpunt
SwalmenJaTrein naar Venlo of Roermond
MontfortNeeBus naar Roermond
SittardJaHandig startpunt
Strabeek (Valkenburg)Ja (Valkenburg)Trein naar Maastricht of Heerlen
Sint-Pietersberg (Maastricht)Ja (Maastricht)Handig Startpunt

De Leukste Pieterpad Overnachtingen

Landkaart Van Pieterpad Etappeplaatsen

In onderstaande landkaart heb ik alle Pieterpad etappeplaatsen opgenomen. Als je op één van de etappeplaatsen klikt, heb ik in de beschrijving de suggesties voor het beste vervoer naar en van deze etappeplaats opgenomen.

Dertien van de zevenentwintig etappeplaatsen hebben een treinstation waar je met openbaar vervoer relatief goed en snel kunt komen. Dat maakt ze tot handige startplaatsen omdat je dan meteen na aankomst kunt beginnen met wandelen.

Let wel op dat de treinstations in Maastricht en Valkenburg behoorlijk ver verwijderd zijn van de start- en eindpunten in deze plaatsen.

Wij hebben zelf het noordelijke deel van het Pieterpad van Pieterburen tot Coevorden, gelopen met Hof van Saksen als uitvalsbasis. Hof van Saksen is een prachtig vakantiepark net onder Rolde, één van de Pieterpad etappeplaatsen. Ik heb in een ander artikel beschreven waarom wij Hof van Saksen zo’n leuk vakantiepark vinden.

Klik rechtsboven in de landkaart om deze landkaart te vergroten en alle afzonderlijke etappeplaatsen goed te kunnen onderscheiden.

Het stuk tussen Laren en Gennep is een prachtig stuk van het Pieterpad maar relatief slecht bereikbaar met openbaar vervoer. De OV-verbinding tussen Zuidlaren en Rolde was ook erg onhandig. Daar waren we toch wel heel blij dat we onze auto met fietsen tot onze beschikking hadden.

Een goed alternatief is hier natuurlijk wel als wandelaar overnachten in de aankomstplaats en dan de volgende ochtend de volgende etappe wandelen. Ik heb in een ander artikel allerlei suggesties voor overnachtingen langs het Pieterpad voor je op een rijtje gezet.

Ik wens je net zoveel plezier met het Pieterpad lopen als ik heb gehad.

Veelgestelde Vragen

Wat Is Het Pieterpad?

Als je net met wandelen bent begonnen, weet je misschien nog niet wat het Pieterpad is?

Het Pieterpad is een wandelroute die van Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Zuid-Limburg loopt. Het Pieterpad is nu 501 km lang en onderverdeeld in 26 etappes die in lengte variëren van 12 tot 24 km.

Het Pieterpad heet het Pieterpad omdat het van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg loopt. Twee keer Pieter in de naam van begin- en eindpunt van de tocht was te leuk om de tocht niet het Pieterpad te noemen.

Het Pieterpad loopt voornamelijk langs de oostgrens van Nederland en je komt echt door hele mooie stukjes van Nederland waar je nog nooit van hebt gehoord.

Leukste Pieterpad Etappes

Een beschrijving van de leukste Pieterpad etappes kun je in een ander artikel op deze website vinden.

Hoe Zwaar Is Het Pieterpad?

Ik heb in een ander artikel beschreven hoe je erachter kunt komen hoe zwaar het Pieterpad voor je zal zijn.

Als je nog twijfelt aan je conditie, zou ik geen twee dagen achter elkaar gaan lopen.

De eerste etappe van Pieterburen naar Winsum is ook de kortste etappe van slechts 12 km dus dat komt wel goed uit als je met een korte etappe wilt beginnen. Realiseer je echter wel dat de etappe van Pieterburen naar Winsum beslist niet de mooiste etappe van het Pieterpad is.

We zijn zelf begonnen met de etappe van Hellendoorn naar Holten van 16 km en waren toen meteen enthousiast omdat je langs allerlei prachtige plekjes op de Sallandse heuvelrug komt.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.