Wat Zijn De Mooiste Etappes Van Het Pieterpad?

Foto van auteur
Laatste update:

De vraag die Pieterpad wandelaars elkaar het meeste stellen is welke etappe van het Pieterpad zij het mooiste vonden.

Verheug je vooraf op de mooiste etappes van het Pieterpad

Nu kan die keuze voor elke wandelaar verschillen, maar er zijn toch wel een paar gemeenschappelijke kenmerken waar een Pieterpad etappe aan moet voldoen om als mooi bestempeld te worden.

Ik heb daarom in dit artikel de mooiste en minst mooie Pieterpad etappes in meer detail beschreven.

De mooiste Pieterpad etappes zijn etappes waarbij je afwisselend door bossen, heuvels, heidevelden en akkers wandelt over onverharde wegen en geen verkeer hoort.

De minst mooie Pieterpad etappes leiden je langs verharde wegen met weinig afwisseling en veel autoverkeer.

Lees verder om vooraf al te weten op welke Pieterpad etappes je je het meeste kunt verheugen.

De Mooiste Etappes Van Het Pieterpad

Elke Pieterpad etappe heeft wel zijn charme maar er zijn ook een paar etappes die er echt wel tussenuit springen en de allermooiste Pieterpad etappes zijn.

Er zijn ook een paar etappes met heuveltjes, zoals op de Sallandse Heuvelrug en in Zuid-Limburg, en dat geeft helemaal een bijzondere dimensie aan wandelen door Nederland.

De etappe van Ommen naar Hellendoorn is de mooiste Pieterpad etappe

Ommen – Hellendoorn (etappe 10)

De etappe van Ommen naar Hellendoorn is de mooiste Pieterpad etappe omdat het een heel afwisselend etappe is met bossen, heuvels en akkers door de prachtige Sallandse Heuvelrug.

Het letterlijke en figuurlijke hoogtepunt van deze etappe is de Archemerberg, één van de hoogste heuvels van de Sallandse heuvelrug met op de top een weergaloos uitzicht over de omgeving.

Zuidlaren – Rolde (etappe 4)

De etappe van Zuidlaren naar Rolde is ook supermooi. Deze etappe voert je in het begin langs de Drentsche AA, waarna je door de prachtige Gasterse Duinen wandelt.

De klap op de vuurpijl van deze etappe is het Balloërveld, een prachtig heidegebied, net boven Rolde. Het is wel zwaar lopen door het mulle zand maar het is er heerlijk rustig en de kerktoren van Rolde komt steeds dichterbij.

Rolde – Schoonloo (etappe 5)

Ook de etappe van Rolde naar Schoonloo is heel mooi omdat je door de boswachterijen van Gieten en Borger wandelt met werkelijk prachtige bossen waardoor deze etappe één van de mooiste etappes van het Pieterpad is.

Tijdens deze etappe hoor je ook vaak geen enkel verkeerslawaai en dat vond ik echt een verademing.

Deze etappe is niet heel lang (18 km), maar heeft geen horeca direct aan de wandelroute liggen. Zorg er dus voor dat je voldoende eten en drinken bij je hebt. De etappe eindigt wel bij een heel leuk typisch Pieterpad restaurant in Schoonloo (eetcafé Hegeman).

De etappe van Hellendoorn naar Holten heeft ook een enorme indruk op me gemaakt

Hellendoorn – Holten (etappe 11)

De etappe van Hellendoorn naar Holten heeft ook een enorme indruk op me gemaakt. Deze etappe voert je over de Sallandse Heuvelrug, zeer terecht een Nationaal Park.

De bloeiende heidevelden op de Sallandse Heuvelrug waren onvergetelijk. Dit vind ik echt één van de mooiste stukjes van Nederland en één van de mooiste etappes van het Pieterpad.

Het is volgens mij ook de etappe met de meeste onverharde wandelroutes van het hele Pieterpad.

Vorden – Zelhem (etappe 14)

De etappe van Vorden naar Zelhelm (etappe 14) is een bijzondere en bijzonder mooie etappe. Deze etappe ligt namelijk halverwege het Pieterpad en voert je door prachtige landgoederen in de Achterhoek.

Ik heb echt genoten van deze etappe en heb hierdoor een totaal ander beeld van de Achterhoek gekregen.

Vierlingsbeek – Venlo (etappe 20 en 21)

De etappes rondom Swolgen (eigenlijk twee etappes dus) kennen ook bijzonder mooie stukken. Zo wandel je je in de etappe van Vierlingsbeek naar Swolgen door landgoed Geijsteren, één van de mooiste stukjes van het Pieterpad.

Het gedeelte onder Swolgen (Swolgen – Venlo) naar het pontje in Grubbenvorst is ook prachtig en heerlijk rustig. Je bent daar ver genoeg van de A73 om geen verkeerslawaai te horen en dat komt in Nederland helaas niet zo heel vaak meer voor.

Vanuit Sittard klim je meteen de Kollenberg op naar de kapel van de heilige Rosa

Sittard -Strabeek (etappe 25)

De etappe van Sittard naar Strabeek is ook heel mooi. Vanuit Sittard klim je meteen de Kollenberg op naar de kapel van de heilige Rosa. Vandaar uit wandel je door het wonderschone Zuid-Limburgse heuvellandschap naar Strabeek (Valkenburg).

Dit heuvellandschap geeft je echt het idee dat je in het buitenland bent wat het een heel bijzondere etappe maakt.

Groesbeek – Gennep (etappe 18)

Een eervolle vermelding krijgt ook de etappe van Groesbeek naar Gennep, vanwege het eerste stuk op de St. Jansberg onder Groesbeek.

Dat vond ik echt een buitengewoon mooi stukje Pieterpad, een prachtig heuvelgebied met klaterende beekjes, een bergweide en idyllische meertjes aan de voet van de St. Jansberg.

Tip: Het Pieterpad verandert met elke editie van de Pieterpad wandelgidsen. Het is daarom wel verstandig om te controleren of je ook de laatste editie van de Pieterpad wandelgidsen hebt om verwarring te voorkomen en verkeerd te lopen.

In 2022 is de tiende editie van de Pieterpad Wandelgids deel 1 uitgekomen, waarin behoorlijk wat aan de Pieterpad route gewijzigd is.

In 2023 is tiende editie van de Pieterpad Wandelgids deel 2 uitgekomen en ook hier is behoorlijk wat gewijzigd aan de Pieterpad wandelroute.

Wat Zijn De Minst Mooie Pieterpad Etappes?

Natuurlijk zijn er ook minder mooie etappes van het Pieterpad.

De etappes Sleen-Coevorden en Coevorden-Hardenberg zijn de minst mooie etappes van het Pieterpad omdat je veel op lange verharde wegen moet lopen met relatief veel autoverkeer. Dat voelt onveilig omdat je met grote regelmaat opzij moet stappen om de auto’s voorbij te laten op de smalle weggetjes.

Sleen – Coevorden (etappe 7)

Je loopt in deze etappe veel over verharde wegen, waar je regelmatig moet uitwijken voor auto’s en dat voelt niet veilig. Volgens mij is dit de etappe met het meeste verharde wegen.

Sleen is ook heel moeilijk te bereiken met OV, waardoor we pas laat op de dag konden beginnen met wandelen.

Je loopt in deze etappe veel over verharde wegen, waar je regelmatig moet uitwijken voor auto’s

Coevorden – Hardenberg (etappe 8)

Deze etappe voert grotendeels langs de drukke N34 waardoor je de gehele wandeling veel last hebt van autoverkeer. Ook deze etappe kent weer veel verharde wegen met relatief veel autoverkeer.

Ten zuiden van Hardenberg kom je weer in een mooier stukje van het Pieterpad met veel onverharde wegen, bossen en het prachtige Vechtdal.

Ten zuiden van Hardenberg kom je weer in een mooier stukje van het Pieterpad

Swalmen – Montfort (etappe 23)

De etappe Swalmen – Montfort (etappe 23) is ook één van de minst mooie etappes omdat een heel groot deel van de etappe langs de A73 loopt, het gedeelte rondom Roermond.

Ik herinner me deze etappe als één van de meest luidruchtige Pieterpad etappes met ook nog relatief veel verharde wegen.

Pieterburen – Winsum (etappe 1)

De etappe Pieterburen – Winsum (etappe 1) heb ik met enige aarzeling toch bij de minst mooie etappe gezet omdat het een vrij eentonige etappe is.

Wanneer je nog nooit in dat deel van Nederland geweest bent, is de uitgestrektheid en de rust wel bijzonder, maar er zijn in deze etappe alleen maar lange rechte wegen met links en rechts eindeloze akkers.

Winsum is echter weer wel een lieflijk dorpje; dus je hebt wat om naar uit te kijken.

Ervaringen Met Andere Pieterpad Etappes

Er zijn natuurlijk ook etappes die niet opvallend mooi of minder mooi zijn, maar er een beetje tussenin zitten. Veel Pieterpad etappes hebben echter wel iets bijzonders, waardoor zo’n etappe je wel bijblijft.

Winsum – Groningen (etappe 2)

Ik ben een geboren en getogen Groningse maar vind het deel van de provincie Groningen boven de stad Groningen niet bijzonder mooi.

Nu is Winsum wel een prachtig dorpje en in deze etappe loop je halverwege ook langs Garnwerd aan Zee; één van de mooist gelegen terrasjes langs het Pieterpad. Lees de leukste horeca langs het Pieterpad (alle etappes) voor meer suggesties voor leuke terrasjes.

Groningen – Zuidlaren (etappe 3)

Deze etappe heb ik onthouden omdat je de stad Groningen snel kunt verlaten via een lieflijk landweggetje. Hoewel dat landweggetje dicht naast de A28 ligt, viel het reuze mee met het verkeerslawaai en werd de etappe Groningen – Zuidlaren verderop alleen nog maar mooier.

Hardenberg – Ommen (etappe 9)

De etappe van Hardenberg naar Ommen loopt grotendeels door het Vechtdal en dat is toch wel een bijzonder mooi stukje Nederland. Het had niet zo heel veel gescheeld of ik had de etappe Hardenberg – Ommen ook bij de mooiste etappes van het Pieterpad ingedeeld.

De Achterhoek is misschien wel de meest onderschatte streek van Nederland

Laren – Vorden (etappe 13)

Vanaf Laren begin je eigenlijk de Achterhoek in te lopen en de Achterhoek is misschien wel de meest onderschatte streek van Nederland. Het was er heerlijk rustig met prachtige landgoederen en kastelen. Ik vond het wandelen door de Achterhoek echt een openbaring en heb een heel ander beeld van deze streek gekregen.

Strabeek – Maastricht (etappe 26)

Het begin van de etappe voert je nog enigszins door de resterende heuvels van Maastricht maar het hoogtepunt van deze etappe is toch echt de wondermooie stad Maastricht. Ga in elk geval op het OLV-plein even aan de koffie voordat je de Pieterberg gaat beklimmen.

Het werkelijke eindpunt van het Pieterpad is namelijk niet zo heel indrukwekkend; het uitzichtplatform over een kale groeve op de Pieterberg.

Andere Pieterpad Artikelen Op Deze Website

Als je nog moet beginnen met het lopen van het Pieterpad, zou ik je aanraden eerst een ander artikel op deze website te lezen (is het lopen van het Pieterpad zwaar?). Je vindt daarin bijvoorbeeld een overzicht welke etappes het kortste zijn en daarom goede etappes om mee te beginnen.

Je kunt ook een artikel met handige Pieterpad tips op deze website vinden en dat is wellicht ook een goed artikel voor mensen die twijfelen of ze wel moeten beginnen aan het wandelen van het Pieterpad.

Je kunt het lopen van het Pieterpad zo zwaar maken als je zelf wilt. Neem gewoon wat meer pauzes wanneer je nog een beginner bent, zodat het lopen van het Pieterpad wel leuk blijft. Lees de leukste horeca langs het Pieterpad (alle etappes) voor veel suggesties voor leuke horecagelegenheden langs het Pieterpad.

Een heel praktisch punt waar je aan moet denken bij het lopen van het Pieterpad is hoe je van en naar het Pieterpad komt

Een heel praktisch punt waar je aan moet denken bij het lopen van het Pieterpad is hoe je van en naar het Pieterpad komt. Wij wonen in de Randstad en ik heb onze ervaringen en oplossingen voor vervoer van en naar het Pieterpad beschreven in een ander artikel op deze website (handige tips voor vervoer naar en van het Pieterpad)

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.