Waarom Is Madurodam Zo’n Leuk Attractiepark?

Foto van auteur
Laatste update:

Madurodam is geen typisch pretpark met achtbanen en spetterende attracties maar vrijwel elke Nederlander bezoekt Madurodam wel een keer in zijn leven en houdt daar goede herinneringen aan over.

Madurodam laat op een heel charmante manier het mooiste van Nederland zien en dat maakt het een ontzettend leuk themapark.

Ik ben voor dit artikel Madurodam nog eens gaan bezoeken en heb daar als volwassene misschien nog wel een leukere middag gehad dan als kind.

Madurodam is een miniatuur stad in Den Haag vlak bij het strand van Scheveningen
Amsterdamse huizen, straatjes en grachten in Madurodam

Hoe Kom Je Bij Madurodam?

Madurodam ligt in Den Haag tussen het Centraal Station Den Haag en Scheveningen in. Het adres van Madurodam is George Maduroplein 1, 2584 RZ Den Haag.

Madurodam heeft een eigen parkeerterrein met 450 parkeerplaatsen maar Madurodam is ook uitstekend met het openbaar vervoer te bereiken. Tramlijn 9 richting Scheveningen heeft een halte Madurodam waardoor je voor de ingang van Madurodam kunt uitstappen.

Parkeren bij Madurodam

Een eigen parkeerplaats bij Madurodam met 450 parkeerplaatsen lijkt misschien veel maar deze parkeerplaatsen zijn op drukke dagen wel snel gevuld. Parkeren bij Madurodam kost namelijk maar € 11 / dag.

Je kunt echter al een uur voor openingstijd het parkeerterrein oprijden en dat zou ik zeker doen als ik met de auto zou gaan. Parkeren op straat in de buurt van Madurodam is veel duurder.

Een alternatief is om in de Q-Park parkeergarage bij het Malieveld te parkeren en dan op tramlijn 9 te stappen. Als je daar online reserveert kost een dagkaart maar € 15 en dat is niet duur voor Den Haag.

Madurodam is het hele jaar geopend maar realiseer je dat het overgrote deel van Madurodam niet overdekt is. Op regenachtige dagen zou ik Madurodam niet bezoeken

Madurodam Kaartjes

Madurodam biedt met regelmaat kortingen op de kaartjes aan. Wij zijn zelf op een dinsdag geweest omdat ANWB-leden op dinsdagen 50% korting krijgen. Als je overweegt om Madurodam te bezoeken zou ik zeker even “Madurodam kaartjes korting” googelen om te kijken of er misschien weer een actie loopt.

Is een Museumjaarkaart Geldig bij Madurodam?

Een veel gestelde vraag is of de Museumjaarkaart ook geldig is bij Madurodam.

Een Museumjaarkaart is niet geldig bij Madurodam. Madurodam is namelijk een themapark en geen museum hoewel het park natuurlijk wel educatief van aard is.

Madurodam laat zien
waar het kleine Nederland groot in is

Wat Te Verwachten in Madurodam?

Madurodam is Nederland in het klein en veel van de meest karakteristieke gebouwen in Nederland zijn levensecht nagebouwd. Dat varieert van kastelen en paleizen tot karakteristieke boerderijen en molens.

Daarnaast zijn ook de havens van Rotterdam nagebouwd en varen er bootjes op en neer door de haven. Ook het vliegveld Schiphol is nagebouwd en daar taxiet een KLM vliegtuig op weg naar de landingsbaan.

Het leuke van Madurodam voor kinderen is dat er ook veel te doen is. Zo kunnen kinderen bootjes besturen of schepen laden in de Rotterdamse haven. Er zijn ook nieuwe attracties bijgekomen zoals een echt vliegtuig waar je in kunt klimmen en binnenattracties zoals Hof van Holland, Waterwolf en Nieuw Amsterdam waar bijvoorbeeld een verhaal wordt nagespeeld zoals het ontstaan van New York.

Madurodam is niet heel groot en je hebt maar 2-3 uur nodig om alles te bekijken. Dat maakt Madurodam heel geschikt om te combineren met iets anders, zoals het strand in Scheveningen dat met de tram in 5 minuten te bereiken is.

Hier is de plattegrond van Madurodam.

Is Madurodam Ook Leuk voor volwassenen?

Madurodam is een attractiepark voor jong en oud omdat volwassenen iets anders vinden in Madurodam dan kinderen.

Ik ben ter voorbereiding van dit artikel nog een keer naar Madurodam geweest (zonder kinderen) om daar met de ogen van een volwassene Madurodam nog een keer te ervaren.

Als kind vond ik Madarurodam een geweldige fantasiewereld met rijdende treintjes, varende bootjes en prachtige huizen, kastelen en straatjes. Als volwassenen vind ik Madurodam een beleving waar ik weer ervaar hoe mooi Nederlands wel niet is.

De bouwers van Madurodam hebben hun best gedaan om de mooiste en meest karakteristieke gebouwen in Nederland in Madurodam te verzamelen en logisch te rangschikken. Ik heb dat als kind nooit zo ervaren maar als volwassen was ik vol bewondering voor het vakmanschap van de bouwers van al die levensechte miniatuur-gebouwen. Het is allemaal levensecht.

Als volwassenen probeer je veel van die prachtige gebouwen te herkennen zonder meteen naar het bordje te kijken welk gebouw, kasteel of paleis het is. Het kan echt een feest van herkenning zijn als je karakteristiek gebouwen in Nederland herkent.

Andere Leuke Attractieparken in Nederland

Madurodam is zonder enige twijfel één van de allerleukste attractieparken in Nederland al is het dan geen klassiek pretpark met achtbanen en dergelijk. Het is wel samen met de Efteling het mooiste themapark in Nederland.

Andere wat klassiekere pretparken in de buurt van Madurodam zijn Drievliet in Voorburg en Duinrell in Wassenaar. Duinrell is één van de attractieparken in Nederland waar je ook kunt zwemmen omdat het met het Tikibad een spectaculair tropisch zwemparadijs heeft met heel veel glijbanen.

Ik zou de keuze voor een attractiepark in de buurt van Den Haag vooral laten afhangen van de leeftijd van de kinderen. Ik zou met kleine kinderen zeker naar Madurodam gaan maar met tieners is Duinrell een betere keuze, vanwege het Tikibad.

Tussen de 8-12 jaar hangt het een beetje van het karakter van de kinderen af waar je ze het meeste een plezier mee doet. Met drukke tieners zou ik naar Duinrell gaan, maar rustigere kinderen doe je een groter plezier door naar het charmante familiepark Drievliet te gaan.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.