7 Redenen Voor Een Bezoek Aan Utrecht In Plaats Van Amsterdam

Foto van auteur
Laatste update:

Amsterdam staat bekend als een prachtige stad met zijn rijke geschiedenis, karakteristieke grachten en gebouwen en zijn bruisende internationale sfeer. In Utrecht kun je echter alles vinden wat Amsterdam te bieden heeft, maar dan zonder de nadelen van Amsterdam.

De 7 redenen om Utrecht te bezoeken in plaats van Amsterdam zijn:

  1. Utrecht is net zo charmant als Amsterdam
  2. Utrecht is lang niet zo druk als Amsterdam
  3. Utrecht is veel goedkoper dan Amsterdam
  4. Utrecht heeft fantastische terrassen direct naast de grachten
  5. Utrecht is veel compacter; alles ligt op loopafstand
  6. Utrecht is heel gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer
  7. Utrecht heeft een groot overdekt winkelcentrum in het centrum van de stad

Ik heb in zowel Utrecht als Amsterdam gewoond en ken beide steden heel goed. Ik zal hieronder toelichten waarom je beter Utrecht kunt bezoeken dan Amsterdam.

1. Utrecht Is Net Zo Charmant Als Amsterdam

Wat een Nederlandse stad aantrekkelijk maakt is de mix van rijke historie, de karakteristieke grachten en gebouwen en de bruisende internationale sfeer. Amsterdam heeft al deze kwaliteiten en verdient haar reputatie als fantastische stad.

Maar Amsterdam is niet de enige prachtige stad in Nederland. We hebben het geluk dat we in een land met meerdere van dit soort steden wonen, en Utrecht is ook prachtig.

Terrasjes aan de Oude Gracht in Utrecht op een zonnige zomerdag

De foto hierboven is een foto van de Nieuwe Gracht en de wijk rond de Nieuwe Gracht is de mooiste wijk in het centrum van Utrecht. Je vindt er dezelfde karakteristieke architectuur en grachten, als in Amsterdam, maar in Utrecht is het veel rustiger.

Utrecht is net zo betoverend als Amsterdam met zijn twee belangrijkste grachten, de Oude Gracht en de Nieuwe Gracht, die door het middeleeuwse centrum van Utrecht slingeren.

Het centrum van Utrecht wordt gedomineerd door de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland. Rondom de Domtoren vind je mooie authentieke wijken met prachtige gebouwen.

2. Utrecht Is Niet Zo Druk Als Amsterdam

De populariteit van Amsterdam is te groot geworden en in 2019 bezochten bijna 20 miljoen toeristen Amsterdam. Dat is veel te veel voor een stad met zo’n 800.000 inwoners. Het is ook niet wat je zoekt in een tijdperk waarin het behoud van sociale afstand belangrijk is.

Natuurlijk leven we sinds het coronavirus in een andere wereld en wordt Amsterdam niet meer zo overspoeld door toeristen. Alleen is het houden van voldoende “social distance‘ veel gemakkelijker in een stad als Utrecht dan als Amsterdam. Dat is een belangrijk argument voor de komende jaren om Utrecht te bezoeken in plaats van Amsterdam.

Als er een vaccin tegen het coronavirus gevonden gaat worden, en het toerisme naar onze steden komen weer op gang, zal het in Amsterdam relatief weer veel drukker worden dan in Utrecht.

Amsterdam is te druk geworden met toeristen om authentiek te blijven. Je krijgt in Amsterdam geen echte, onvervalste indruk meer van Nederland.

Gelukkig is de authenticiteit die Amsterdam zo populair heeft gemaakt, nog steeds aanwezig in Utrecht. Utrecht heeft zijn authenticiteit behouden omdat het minder dan 20% van de bezoekers van Amsterdam ontvangt, en de meeste van die bezoekers zijn Nederlanders. Utrecht is een echte stad voor de Nederlanders!

Utrecht is de stad die Amsterdam was voordat het te populair werd. In het “nieuwe normaal” waarin sociale afstand belangrijk zal zijn, zal een drukkere stad als Amsterdam minder aantrekkelijk zijn. Een rustigere stad als Utrecht, met rustige parken zoals Park Lepelenburg in het centrum, zal veel aantrekkelijker worden.

3. Utrecht Is Veel Goedkoper Dan Amsterdam

De populariteit van Amsterdam heeft ervoor gezorgd dat de prijzen in Amsterdam omhoog zijn geschoten. De kosten van hotels, restaurants en wat er ook door toeristen wordt gebruikt, zijn door het dak gegaan. Mijn inschatting is dat je gemakkelijk 30-50% kunt besparen op hotels en restaurants, als je in Utrecht verblijft in plaats van in Amsterdam.

Het meest opvallende voorbeeld dat ik kon vinden bij het vergelijken van beide steden was in de huurprijzen van boten om over de grachten te varen. De beste deal die ik in Utrecht kon vinden was € 30/uur, terwijl de beste deals in Amsterdam € 150-200 uur waren.

Dat scheelt behoorlijk als je een middagje op het water wilt doorbrengen.

4. Utrecht Heeft Hele Leuke Terrasjes Naast De Grachten

Eén van de meest aantrekkelijke aspecten van Utrecht is dat Utrecht terrassen en restaurants heeft die direct naast de grachten zijn gelegen. Deze terrassen werden gebruikt voor het lossen van lading van schepen die naar Utrecht kwamen en de goederen werden opgeslagen in de kelders onder de straat.

De kelders langs de Oude Gracht in Utrecht zijn vrijwel allemaal herbouwd en worden nu gebruikt als restaurants en barretjes.

Deze restaurants en terrassen dragen enorm bij aan de charme van Utrecht als stad. Het is heerlijk om op één van deze terrassen in de zon te zitten en te kijken naar de voorbijvarende boten en binnenvaartschepen. Het brengt een betoverende sfeer in dat deel van de stad, vooral ’s avonds. De beste terrassen in Utrecht vind je aan de Oude Gracht, iets ten noorden van het stadhuis.

Als je de terrassen vanaf het water wilt bekijken, wat ik je heel erg kan aanbevelen, kun je bijvoorbeeld overwegen om een bootje te huren bij Greenjoy. Je kunt online een boot reserveren, activeren met je mobiele telefoon en wegvaren.

Deze boten worden aangedreven door elektromotoren en zijn eenvoudig te bedienen, zelfs als je geen ervaring hebt met het besturen van een boot.

Als je met een kano door de grachten van Utrecht gaat varen, kun je ook op de kleinere grachtjes komen en heel andere delen van de stad vanaf het water verkennen. Dat is echt ontzettend leuk om te doen. Je kunt op deze website meer informatie vinden over de verhuur van kano’s in Utrecht. Deze verhuurlocatie is direct gelegen aan de Oude Gracht, in het hart van de stad.

5. Utrecht Is Compacter; Alles In Utrecht Is Te Voet Bereikbaar

Een grachtengordel omsluit het centrum van Utrecht en beschermde de stad in de Middeleeuwen. Alles in Utrecht draait om de Domtoren, de hoogste kerktoren van Nederland, die trots midden in het centrum van de stad staat. Je kunt de Domtoren beklimmen en wordt dan beloond met het mooiste uitzicht over Utrecht dat maar mogelijk is. Elke bezienswaardigheid in Utrecht ligt op loopafstand van de Domtoren, maximaal 20 minuten in alle richtingen.

Het feit dat alles in Utrecht op loopafstand ligt, is een belangrijk voordeel ten opzichte van Amsterdam als je het openbaar vervoer zoveel mogelijk wilt vermijden om een “sociale afstand” van 1,5 meter te behouden.

Wandelen naar het Rietveld-Schröderhuis, één van de UNESCO Werelderfgoed locaties in Nederland, kost je vanuit het centrum ongeveer 20 minuten. Bijkomend voordeel van deze wandeling is dat je door delen van de stad als Oudwijk en het Wilhelminapark loopt, die erg populair zijn bij de lokale bevolking.

Neem een pauze tijdens die wandeling en ga zitten op een bankje naast de vijver in het Wilhelminapark om te genieten van de ontspannen sfeer. Ik heb jarenlang naast het Wilhelminapark gewoond en vind het nog steeds één van de mooiste plekjes in Utrecht.

6. Utrecht Is Heel Makkelijk Te Bereiken Met Openbaar Vervoer.

Utrecht ligt in het midden van Nederland. Het treinstation van Utrecht is het grootste van het land en je kunt vanuit alle andere grote steden in Nederland snel met de trein naar Utrecht komen. Utrecht is ook gemakkelijk te bereiken met de auto, maar parkeren is bijna onmogelijk in en rond het centrum.

Het treinstation zelf ligt in het centrum van Utrecht en naast het historische centrum. Vanaf het station is het maximaal 10 minuten lopen naar het historische centrum van Utrecht.

Als je met de trein naar Utrecht komt, kun je overwegen om het Nationaal Spoorwegmuseum te bezoeken. Je kunt dit museum bereiken met de museumtrein die vertrekt vanuit Utrecht Centraal Station. Meer informatie over dit museum vind je hier.

7. Utrecht Heeft Het Grootste Winkelcentrum Van Het Land In Het Centrum Van De Stad

Dat winkelcentrum heet ‘Hoog Catharijne‘ en ligt midden in het centrum van Utrecht. Hoog Catharijne ligt ook naast het treinstation van Utrecht, en dat maakt het heel goed bereikbaar. Het belangrijkste winkelgebied van Utrecht ligt aan de andere kant van Hoog Catharijne, en deze combinatie maakt Utrecht tot een unieke winkelstad met veel keuzemogelijkheden.

Hoog Catharijne is onlangs gerenoveerd en het is nu weer modern winkelcentrum. Wat ik leuk vind aan Hoog Catharijne is dat het allemaal binnenshuis is, maar dat het niet zo voelt. Hoog Catharijne is na alle verbouwingen een heel open en licht winkelcentrum geworden. Hoog Catharijne lijkt veel op The Mall of The Netherlands in Leidschendam dat ook zo mooi is geworden.

Als het een regenachtige dag is, kun je met de trein binnenkomen en gaan winkelen in Hoog Catharijne zonder dat je er in de regen uit hoeft.

Je kunt hier de website van Hoog Catharijne bekijken als je van tevoren wilt weten of je je favoriete winkels en merken daar kunt vinden.

Andere Leuke Nederlandse Steden

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.