De 25 Leukste Stranden En Badplaatsen In Nederland

Foto van auteur
Laatste update:

Nederland heeft meer dan 500 km aan strand en meer dan 50 badplaatsen, waardoor het moeilijk kiezen wordt waar naar toe te gaan.

Ontdek de leukste stranden en badplaatsen in Nederland

Ik heb daarom de 25 leukste Nederlandse stranden en badplaatsen voor je geselecteerd, zodat je bij voorbaat weet naar welk leuk strand te gaan met je familie op een mooie zomerdag of voor een vakantie.

Ontdek de 25 leukste stranden en badplaatsen in Nederland zoals Ouddorp, Scheveningen, Noordwijk, St. Maartenszee en Vlieland. Lees alles over de faciliteiten voor bezoekers in die badplaatsen en de bezienswaardigheden en attracties in de omgeving.

Lees hieronder verder om een goed overzicht te krijgen van de 25 leukste Nederlandse stranden of scroll naar het strand waar je meer over wilt weten.

Landkaart Stranden Nederland

In deze landkaart van de 25 leukste stranden en badplaatsen in Nederland kun je een strand aanklikken en vind je een link om een eerste indruk van het strand en de badplaats krijgen.

In de beschrijvingen onder deze landkaart heb ik meer gedetailleerde informatie gegeven over de stranden en badplaatsen zelf en de bezienswaardigheden in de regio.

De 7 Leukste Stranden En Badplaatsen In Zeeland

Zeeland heeft het meeste zonuren in heel Nederland en een aantal van de meest populaire stranden van Nederland ligt dan ook in Zeeland. Vanuit Noord-Brabant en Limburg zijn de stranden in Zeeland goed bereikbaar. Je kunt dan het beste over de A58 rijden die tot diep in Zeeland doorloopt.

1. Cadzand-Bad

Cadzand-Bad is de meest zuidelijke badplaats van Nederland, bijna op de grens met België gelegen. Cadzand-Bad is de zonnigste badplaats van Nederland en heeft alles in zich om een mediterrane uitstraling te hebben.

Zo was Strandclub Dok 14 in Cadzand-Bad de winnaar van de prijs voor de beste strandclub in 2019. Beach Resort Nieuwvliet-Bad ligt vlak bij Cadzand-Bad en vind ik één van de leukste vakantieparken in Nederland.

Een groot voordeel van Cadzand-Bad is de mogelijkheid om dagtochten te maken naar prachtige Belgische steden zoals Brugge, dat slechts 25 km verderop ligt. Ook Gent ligt redelijk in de buurt en Gent is misschien nog wel mooier dan Brugge.

Heel bijzonder is ook de ligging van Cadzand-bad naast het natuurpark “Het Zwin” in België, een gebied dat een open verbinding met de zee heeft. Het Zwin is de moeite van het verkennen waard want dat is echt een heel mooi natuurgebied.

Beach Resort Nieuwvliet-Bad ligt vlak bij Cadzand-Bad en vind ik één van de leukste vakantieparken in Nederland

2. Zoutelande

Aan de andere kant van de Oosterschelde ligt Zoutelande. Zoutelande is de bekendste badplaats in Nederland geworden sinds de Nederlandse band, BLØF, een paar jaar geleden een liedje maakte over Zoutelande.

De video van dat liedje is al meer dan 31 miljoen keer bekeken op YouTube en geeft je uitstekende shots van Zoutelande om een goede eerste indruk te krijgen van deze hele leuke badplaats.

Zoutelande scoort altijd heel hoog in de ranglijst van beste badplaatsen van Nederland omdat dat westelijk deel van het eiland Walcheren dat speciale vakantiegevoel over zich heen heeft. De zon schijnt er volop en je kunt van dorpje naar dorpje rijden en alleen maar mensen op vakantie zien die op weg zijn naar het strand.

Zoutelande is de bekendste badplaats in Nederland geworden

3 & 4. Westkapelle & Oostkapelle

Deze twee badplaatsen liggen naast elkaar op het eiland Walcheren. Net als in Zoutelande is ook dat bijzondere vakantiegevoel van west-Walcheren volop aanwezig in deze twee kleine en charmante vakantiedorpjes.

Domburg is een mondaine badplaats tussen Westkapelle en Oostkapelle in en een goed alternatief voor wie een wat ruimer budget heeft. Domburg is de oudste badplaats van Nederland en staat bekend om zijn zuivere zeelucht, die zelfs al heilzaam wordt aangeprezen. Domburg heeft ook een prachtige 9-holes links golfbaan, één van de oudste golfbanen in Nederland.

West-Walcheren heeft de meeste zonuren van Nederland, de hoogste gemiddelde temperatuur maar niet de hoogste maximumtemperatuur omdat de zeewind hier altijd voor wat verfrissing zorgt.

West-Walcheren heeft simpelweg het beste klimaat van Nederland waardoor het ideaal is voor strandvakanties. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat alle stranden in West-Walcheren heel hoog scoren op de ranglijst van beste stranden en beste badplaatsen in Nederland. Het Zuiderduin Beachhotel in Westkapelle ligt op 50 meter van het strand en een prachtige uitvalsbasis om dit deel van Nederland te leren kennen.

Vrouwenpolder is een bijzondere badplaats omdat het tussen de Noordzee en een meer (het Veerse Meer) ligt

5. Vrouwenpolder

Vrouwenpolder is een bijzondere badplaats omdat het tussen de Noordzee en een meer (het Veerse Meer) ligt. Dat biedt mogelijkheden voor het combineren van een strandvakantie met andere activiteiten op het water. Het is bijvoorbeeld mogelijk om te zeilen of te windsurfen op het relatief rustige Veerse meer en een sport als kitesurfen kan op zee gedaan worden.

Deze YouTube video heeft de Drone Award 2019 gewonnen en heeft Vrouwenpolder bekend gemaakt als “kitesurf heaven”. De video is een echte aanrader en geeft een fantastische indruk van kitesurfen in Zeeland.

Vrouwenpolder ligt ook vlak bij de Oosterscheldekering, de langste stormvloedkering (9 km) van Nederland. De Oosterscheldekering is het meest indrukwekkende onderdeel van de Deltawerken, één van de 7 moderne wereldwonderen.

Een bezoek aan de Oosterscheldekering en Neeltje Jans is één van leukste activiteiten in de buurt van het het Zeeuwse strand en een echte aanrader als je in Zeeland bent.

Zeeland heeft het meeste zonuren in heel Nederland

6. Renesse

Renesse is een badplaats die bekend staat om een camping voor jongeren, camping Duin en Strand, waar het elk avond groot feest is. Als je alle verhalen moet geloven, heeft bijna elke Nederlander als tiener wel een vakantie in Renesse doorgebracht en enorm genoten van die eerste vakantie zonder ouders.

De gemeente Renesse doet er echt alles aan om het imago van Renesse als een badplaats voor familie te verbeteren. En om eerlijk te zijn, het dagelijkse feest van de tieners vindt alleen maar plaats op de jongerencamping zelf. Daar hebben andere vakantiegangers in Renesse vrijwel geen last van.

7. Ouddorp

Ouddorp ligt ook tussen de zee en een meer, in dit geval het Grevelingenmeer. Net als Vrouwenpolder biedt Ouddorp daardoor een mooie gelegenheid om een strandvakantie te combineren met andere watersporten, hoewel de gevorderde kitesurfers op zee te vinden zullen zijn.

In en rond Ouddorp zijn er volop faciliteiten voor bezoekers en het is echt een hele leuk badplaats. Het is ook niet zo heel raar dat hier veel vakantieparken en hotels te vinden zijn. Vakantiepark Ouddorp Duin en Strandpark Duynhille liggen tegen het Noordzeestrand aan, net als het Fletcher Hotel Duinzicht.

Ik vind vooral de combinatie van het strand en een meer leuk bij Ouddorp leuk omdat het voor iedereen iets te bieden heeft. Je kunt zelfs je tieners een vakatie lang tevreden houden houden als ze het chillen op het Noordzeestrand kunnen combineren met surfen op het Grevelingenmeer.

De 5 Leukste Stranden En Badplaatsen In Zuid-Holland

Een aantal van de meest bekende stranden en badplaatsen in Nederland, waaronder Scheveningen, liggen in Zuid-Holland. Ik heb de leukste stranden in Zuid-Holland hieronder voor je op een rijtje gezet.

8. Hoek van Holland

Hoek van Holland is een badplaats die de laatste jaren steeds leuker wordt. Er loopt nu een nieuwe metrolijn van Rotterdam naar de strandboulevard van Hoek van Holland.

Door deze metrolijn zal Hoek van Holland veranderen in Rotterdam Beach. Het strand van Hoek van Holland is door deze nieuwe metrolijn nu heel gemakkelijk met openbaar vervoer bereikbaar.

Het is ook mogelijk om in Hoek van Holland hele mooie strandhuisjes te huren, waardoor je letterlijk dag en nacht op het strand verblijft

De faciliteiten voor toeristen in Hoek van Holland zijn de afgelopen jaren al aanzienlijk uitgebreid en er ligt nu een echt leuke boulevard. Het is ook mogelijk om in Hoek van Holland hele mooie strandhuisjes te huren, waardoor je letterlijk dag en nacht op het strand verblijft (Beach Villa’s Hoek van Holland).

De stranden aan de Noordzee liggen allemaal op het westen, dus de zonsondergangen kunnen vanuit deze strandhuisjes bewonderd worden en spectaculair zijn.

Het strand van Hoek van Holland ligt net boven de toegang tot de haven van Rotterdam vanaf de Noordzee, zodat je regelmatig enorme zeeschepen voorbij ziet komen, van en naar Rotterdam.

9. Kijkduin

Kijkduin ligt net onder Den Haag en is een rustigere versie van Scheveningen met volop voorzieningen maar zonder de enorme massa toeristen van Scheveningen. Wees er wel op voorbereid dat het in Kijkduin nog steeds druk kan zijn, al is het niet de enorme drukte van Scheveningen. Een enorm voordeel van Kijkduin vergeleken met Scheveningen is dat parkeren gratis is, en dat gaat je een fortuin schelen.

Ik vind Kijkduin een ideaal strand voor gezinnen met jonge kinderen en er ligt daar ook een heel geschikt vakantiepark voor families (Vakantiecentrum Kijkduinpark), dicht tegen het strand aan. Er zijn in Kijkduin ook hele gave strandhuisjes te huur voor wie een ultieme strandvakantie zoekt.

Kom vooral vroeg in de ochtend naar Kijkduin als je verzekerd wilt zijn van een goede parkeerplaats

De afgelopen jaren is hard gewerkt om de boulevard van Kijkduin te renoveren en daardoor veel aantrekkelijker te maken.

Kom vooral vroeg in de ochtend naar Kijkduin als je verzekerd wilt zijn van een goede parkeerplaats. Kom je later op de dag, dan is het een lange wandeling naar het strand en dat is nooit een pretje met (kleine) kinderen.

Ten zuiden van Kijkduin ligt een prachtig duingebied dat leidt naar de zogenaamde “zandmotor”. Dat is een innovatie van Rijkswaterstaat om de kust te versterken door gebruik te maken van de natuurlijke stroming langs de kust. In dat gedeelte van het strand van Kijkduin liggen ook rustigere strandtenten dan bij de boulevard.

Badgasten op het strand van Scheveningen
Scheveningen Strand

10. Scheveningen

Scheveningen wordt door veel Nederlanders gezien als de leukste badplaats van Nederland. Vroeger woonde ik op ongeveer 200 meter afstand van het Scheveningse strand en ik kan je dus uit eigen ervaring vertellen dat het Scheveningen strand heel leuk is maar ook één van de drukste stranden van Nederland is.

Als je met de auto naar Scheveningen wilt gaan, bereid je dan mentaal voor om een klein fortuin te betalen voor het parkeren. Ook moet je op zomerse dagen echt vroeg in de ochtend komen om sowieso nog een parkeerplaats te vinden.

Ik raad je daarom sterk aan om met het openbaar vervoer naar Scheveningen te komen. Tramlijn 1 en 9 brengen je vanaf Den Haag CS in een half uurtje naar Scheveningen en rijden heel frequent en tot heel laat. Je kunt tot middernacht vanaf Scheveningen weer terug naar Den Haag CS komen en hebt dus alle tijd om van een zwoele zomeravond op het Scheveningse strand te genieten.

Er zijn hele goede redenen waarom Scheveningen zo’n populaire badplaats is

Er zijn hele goede redenen waarom Scheveningen zo’n populaire badplaats is. Scheveningen heeft namelijk een prachtig breed strand met een hele lange boulevard met allerlei winkels en restaurants. De Pier van Scheveningen strekt zich uit tot in de zee en is hartstikke leuk. Het noordelijke gedeelte van de boulevard is nu ook verbouwd en heel mooi geworden. Scheveningen heeft gewoon de meeste en leukste voorzieningen van alle badplaatsen in Nederland.

Het Kurhaus is een monumentaal pand direct naast het strand. Loop eens naar binnen voor een drankje en bewonder het prachtige interieur. Aan de overkant van het Kurhaus bevinden zich een grote bioscoop en een casino.

Geen enkele andere badplaats in Nederland heeft dit soort faciliteiten en daarom zal Scheveningen nog lange tijd de populairste badplaats van Nederland blijven. Je kunt een bezoekje aan Scheveningen ook goed combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen Mall of The Netherlands in Leidschendam.

Katwijk is niet de meest sensationele badplaats in Nederland maar wel heel geschikt voor gezinnen met jongere kinderen

11. Katwijk aan Zee

Katwijk aan Zee is een kleine badplaats ten noorden van Den Haag. Katwijk is één van die kleine vissersdorpjes die, bijna per ongeluk, ontdekten dat toerisme een aantrekkelijkere bron van inkomsten is dan de visserij. Tegenwoordig heeft Katwijk veel strandfaciliteiten, maar ik heb steeds het gevoel dat de sfeer van het vissersdorpje nog aanwezig is in Katwijk.

Katwijk is niet de meest sensationele badplaats in Nederland maar wel heel geschikt voor gezinnen met jongere kinderen. Het attractiepark Duinrell ligt in de buurt met een spectaculair tropisch overdekt zwembad. Met jonge kinderen is een bezoek aan Madurodam of Drievliet ook gegarandeerd een succes.

Katwijk ligt heel gunstig om de prachtige duinen in het zuiden en het noorden te verkennen. Dat is een heel mooi gebied om te fietsen en te wandelen, maar je moet beseffen dat je niet de enige bent die dat ontdekt heeft. Ga er vroeg in de ochtend of laat in de avond heen om de drukte een beetje te vermijden.

Noordwijk aan Zee is veel leuker dan Zandvoort en Bloemendaal voor families met kleine kinderen

12. Noordwijk aan Zee

Noordwijk Aan Zee is een bekende badplaats en ligt net boven Katwijk aan Zee. Net als Katwijk is Noordwijk ook één van die vissersdorpen die is verbouwd tot een badplaats. Noordwijk heeft een zeer breed strand van maar liefst 8,1 kilometer lengte, waardoor je altijd verzekerd bent van rustige plekjes aan de randen van dit lange strand. Dat is een geruststellende gedachte in een post-corona wereld.

Er zijn maar liefst 14 campings en vakantieparken in de omgeving van Noordwijk wat goed illustreert hoe aantrekkelijk Noordwijk is voor vakantiegangers.

Noordwijk ligt zo dicht bij Katwijk dat de aanbevelingen voor sightseeing hetzelfde zijn, op één uitzondering na. Noordwijk ligt namelijk aan de zuidrand van een regio, de Bollenstreek, met veel prachtig bloeiende bloemenvelden in het voorjaar. Als je in het voorjaar in Noordwijk bent, zou ik zeker een “tulpentocht” fietsen in de Bollenstreek om de bloeiende bloemenvelden eens te bekijken.

Noordwijk aan Zee is veel leuker dan Zandvoort en Bloemendaal voor families met kleine kinderen. Aan de andere kant zijn Zandvoort of Bloemendaal veel leukere badplaatsen voor jongeren of iedereen die zich nog jong voelt.


De 8 Leukste Stranden en Badplaatsen In Noord-Holland

De badplaatsen in Noord-Holland zijn meestal kleine charmante dorpjes die tegen de zee aan liggen. Ik heb de leukste stranden en badplaatsen in Noord-Holland hieronder voor je op een rijtje gezet.

13. Zandvoort

Zandvoort omschrijft zichzelf als “Amsterdam Beachen dat vind ik heel slim. Ze hebben ook een goed punt, want de trein vanuit Amsterdam doet er maar 30 minuten over om je naar Zandvoort te brengen. Het treinstation in Zandvoort ligt zelfs direct naast het strand, wat gebruik van de trein ideaal maakt

Als je Amsterdam bezoekt en een dagje aan het strand wilt doorbrengen, dan is Zandvoort je ideale badplaats als je met de trein gaat. Wees je er wel van bewust dat het op zonnige dagen erg druk zal zijn in deze treinen.

Zandvoort is één van de hippere badplaatsen van Nederland en is populair bij jongeren en hippe mensen (en de mensen die zich nog graag jong en hip willen voelen).

Er zijn zo’n 35 strandtenten in Zandvoort en sommige daarvan staan zeer hoog op de jaarlijkse nationale hitlijst van “places to be” en “coolest beachclubs“. Zandvoort is een heel leuk strand voor jongeren, veel leuker voor jongeren dan familiestranden zoals Noordwijk en Katwijk.

14. Bloemendaal

Bloemendaal ligt net boven Zandvoort en ligt dus ook dicht bij Amsterdam. Bloemendaal is een hele leuke badplaats voor jongeren en mensen die zich nog jong voelen. Bloemendaal heeft ook veel strandtenten en sommige daarvan staan ook hoog op de lijst van de jaarlijkse verkiezingen van de “coolste beach club“.

Bloemendaal is niet zo gemakkelijk te bereiken met de trein als Zandvoort en je zult met de auto moeten gaan. Daarom vind je op dit strand toch een ander publiek dan in Zandvoort.

Qua voorzieningen zijn Bloemendaal en Zandvoort m.i. wel gelijkwaardig, behalve dat het strand van Zandvoort zo gemakkelijk met de trein bereikbaar is.

Voor de jongeren die plezier en feestjes zoeken, is Bloemendaal de place to be. Gezinnen met jonge kinderen kunnen beter ergens anders hun plekje onder de zon vinden.

Bloemendaal is een hele leuke badplaats voor jongeren en mensen die zich nog jong voelen

15. Castricum aan Zee

Castricum aan Zee is anders dan andere badplaatsen in Nederland omdat het eigenlijk geen badplaats is. Het dorp ligt namelijk op enkele kilometers afstand van het strand. Naast de zee is alleen een grote parkeerplaats die op warme en zonnige dagen overvol is.

Je kunt ook met de trein naar het station van Castricum komen en van juni-september gaan er bussen heen en weer naar de zee (ongeveer 5 km rijden). Dit is een directe trein naar Amsterdam en natuurlijk ook heel handig om een dagje in Amsterdam door te brengen als je in Castricum op vakantie bent.

In de buurt van de parkeerplaats, zijn een paar strandclubs en dit zijn de drukste plekjes van het strand. Als je op zoek bent naar meer rust en ruimte, moet je je fiets gebruiken om wat afstand te creëren tussen jou en de massa. De duinen ten zuiden van Castricum (Noord-Hollands Duinreservaat) zijn bijzonder mooi en het ontdekken waard.

Egmond aan Zee is een heel charmant dorpje

16. Egmond aan Zee

Egmond Aan Zee is net als de meeste andere badplaatsen in Noord-Holland een heel charmant dorpje. Een prachtig strand, prachtige duinen, genoeg faciliteiten voor de toeristen, niets ontbreekt hier voor een geslaagde strandvakantie. Er hoeft echt niets aan Egmond aan Zee veranderd te worden. De frisse lucht en de nabijheid van de zee zorgen ervoor dat je bij thuiskomst volledig verkwikt bent.

Egmond ligt dicht bij Alkmaar, maar de echte attractie van deze badplaats zijn de prachtige duinen rond Egmond aan Zee die dit deel van het land zo geliefd maken.

17. Bergen aan Zee

Bergen aan Zee ligt aan de rand van één van de mooiste duingebieden van Nederland, de Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen zijn op hun breedst ongeveer 5 km breed en dat is heel breed voor een duingebied. Ik vind de Schoorlse Duinen één van de mooiste gebieden van Nederland en als je van plan bent om Bergen te bezoeken, zorg er dan voor dat je ook de Schoorlse Duinen bezoekt.

Schoorl zelf ligt aan de noordkant van deze regio en het strand is niet met de auto te bereiken, wat ik een groot voordeel vind omdat het daardoor veel rustiger is. Het strand is wel heel gemakkelijk te bereiken met de fiets.

Het Fletcher Hotel Jan van Scorel in Schoorl is prachtig gelegen, direct naast de Schoorlse duinen, op één van de mooiste locaties om de Schoorlse duinen te verkennen.

Bergen is een charmant dorpje en heeft de reputatie een artistiek dorp te zijn. Tussen 1910-1950 woonde er een groep schilders in Bergen en hun stijl van schilderen staat bekend als “Bergense School“. Tegenwoordig is er nog steeds een groot aantal galerijen in Bergen. De grote trekpleister van Bergen aan Zee is natuurlijk het strand in combinatie met de ligging naast de fantastische Duinen van Schoorl.

Het Fletcher Hotel Jan van Scorel in Schoorl is prachtig gelegen, direct naast de Schoorlse duinen

18. Petten

Petten is een interessante badplaats omdat het als badplaats vrij nieuw is. Het strand en de duinen van Petten zijn namelijk recent kunstmatig gecreëerd als onderdeel van een project om dit deel van de kust bij de Hondsbossche Zeewering te versterken. Dit project is in 2016 afgerond. Petten is dus een nieuwe badplaats en nog steeds relatief rustig.

Ze zijn daar in Petten heel efficiënt geweest en hebben het strand in drie delen verdeeld, één deel voor gezinnen, één voor deel strandhuisjes en één deel voor boten. Efficiënte jongens daar in Petten. Op dit moment hebben ze drie beach clubs in Petter en ik weet niet zeker of deze ook aan verschillende groepen zijn toegewezen. Laten we hopen van niet, want dit maakt een dagje strand een beetje te efficiënt.

Je kunt zelf kijken hoe dit alles eruitziet als je het hoogste duin van Petten beklimt en dat geeft je een prachtig overzicht over dit nieuwe strand. Tussen Petten en Schoorl ligt een mooi vakantieparkje, Duynvallei, op een hele fraaie locatie aan de voet van Schoorlse Duinen en dicht bij het strand.

19. St. Maartenszee

De officiële website van Sint Maartenszee prijst Sint Maartenszee aan als het “best verborgen stukje strand” van Nederland. Ik ben het daar niet zo mee eens omdat Sint Maartenszee al door velen is ontdekt gezien het grote aantal campings en vakantieoorden. Sint Maartenszee had zichzelf beter kunnen omschrijven als een heel aantrekkelijk vakantieoord met een relatief rustig strand en veel faciliteiten in de regio voor een leuke gezinsvakantie.

Het aantal bezoekers aan het strand van St. Maartenszee komt op geen stukken na in de buurt van wat je op het strand van Scheveningen tegenkomt. Wees gerust dat er nog steeds volop rust en ontspanning in dit gebied te vinden is. Zo zijn er bijvoorbeeld slechts twee beach clubs op het strand van St. Maartenszee in vergelijking met zo’n 100 beach clubs in Scheveningen!

Mijn favoriete bezigheid in de omgeving in het voorjaar is het kijken naar de bloeiende bloemenvelden, want St. Maartenszee ligt midden in uitgestrekte tulpenvelden en je moet zeker één van de tulpentochten in de omgeving proberen.

Ik raad je ook aan om het gebied ten zuiden van St. Maartenszee te verkennen in de richting van Petten en Camperduin, wat een heel mooi gebied is geworden. Vergeet niet de hoge “uitkijkduin” in het gebied in Petten te beklimmen als je langsrijdt om van het uitzicht te genieten.

Er zijn in Julianadorp hele leuke strandhuisjes te huur voor wie op zoek is naar de ultieme strandvakantie met elke avond spectaculaire zonsondergangen.

20. Julianadorp

Julianadorp is een dorp in het noorden van Noord-Holland met veel vakantieparken en accommodaties in en rond het dorp. Het is een ideaal vakantieoord voor gezinnen met jonge kinderen. Julianadorp heeft een goede balans tussen voorzieningen voor gezinnen (overdekt zwemmen, tennisbanen, bowling), en de rust en recreatie voor wie wat dat zoekt. Net als in veel andere gebieden in Nederland, moet je je fiets meenemen of proberen een fiets te huren, omdat je dan de gelegenheid krijgt om de omgeving verder te verkennen.

Ik vind het geweldig dat Julianadorp dicht bij grote gebieden ligt met bloemen in het voorjaar en “tulpentochten” op de fiets zijn mijn favoriete manier om van de bloemen te genieten. Later in het jaar adviseer ik om de omliggende dorpen te bezoeken en de duinen in beide richtingen met de fiets te verkennen, omdat dit een mooi deel van het land is.

Er zijn in Julianadorp hele leuke strandhuisjes te huur voor wie op zoek is naar de ultieme strandvakantie met elke avond spectaculaire zonsondergangen.

Strand op Texel tijdens eb
Strand op Texel

De 5 Leukste Stranden En Badplaatsen Op De Waddeneilanden

De Waddeneilanden bieden een heel ander soort strandbeleving dan de andere stranden in Nederland waar vaak veel strandclubs en veel mensen zijn. De Waddeneilanden zijn veel rustiger en veel meer gericht op de natuur dan de andere stranden in Nederland.

Je moet bij alle Waddeneilanden in gedachten houden dat het (voor Nederlandse begrippen) nogal wat reistijd kost om er te komen

21. Texel

Van alle Waddeneilanden komt Texel het dichtst in de buurt van een “gewone badplaats” met allerlei toeristische voorzieningen en attracties op het eiland.

Gelukkig is er nog wel genoeg van dat speciale gevoel van de Waddeneilanden op Texel te vinden omdat sommige delen van Texel, zoals natuurpark de Slufter, beroemd zijn om de vele vogels die er te zien zijn. Vakantiepark Sluftervallei ligt hier dicht bij. Het mooist gelegen hotel op Texel is Grand Hotel Opduin.

Het kijken naar zeehonden in Ecomare is een andere attractie op Texel en in de kleine dorpjes op de Texel zijn er volop mogelijkheden om heerlijk rond te kunnen kijken.

Je kan op Texel zelfs ook een rondje golfen op een hele mooie golfbaan en je kan met een parachute uit een vliegtuig springen als dat jouw manier van ontspannen is…

Texel is ook (relatief) gemakkelijk per boot te bereiken, al moet je je wel bewust zijn van de lange rit die je moet maken om in Den Helder bij de veerboot naar Texel te komen.

Je moet bij alle Waddeneilanden in gedachten houden dat het (voor Nederlandse begrippen) nogal wat reistijd kost om er te komen. De bonus die je krijgt voor die lange reis, zijn de rustigste stranden van Nederland.

Ik vind Strandhotel Seeduyn op Vlieland echt fantastisch gelegen aan het Noordzeestrand, met kans op prachtige zonsondergangen.

22. Vlieland

Vlieland is een klein en waanzinnig mooi Waddeneiland. Vlieland is een heel mooi voorbeeld van de natuurlijke schoonheid van het Nederlandse Waddengebied. De stranden zijn fenomenaal en heel rustig.

Vlieland is fantastisch voor een zonnig weekendje op het strand waarna je helemaal opgefrist weer naar huis gaat. Als je van plan bent langer op Vlieland te blijven dan een weekend, verken Vlieland dan per fiets, want auto’s zijn niet toegestaan op het eiland.

Landal Vlieduyn is een mooi kleinschalig appartementencomplex op 200 meter van het strand voor wie vanuit comfortabele appartementen het prachtige Vlieland zou willen ontdekken.

Ik vind Strandhotel Seeduyn echt fantastisch gelegen aan het Noordzeestrand, met kans op prachtige zonsondergangen.

Bij een bezoek aan Vlieland hoort absoluut een tochtje met de Vliehors Express. Dat is een tocht over het westelijk deel van het eiland, bijgenaamd “de Sahara van het noorden” met een bijna gegarandeerde mogelijkheid om zeehonden te zien.

De vogelliefhebbers zullen Vlieland nooit meer willen verlaten, want de verscheidenheid aan vogels op Vlieland is enorm.

23. Terschelling

Terschelling is een combinatie van uitgestrekte witte zandstranden, prachtige duinen met onvergelijkbare heidevelden, hier en daar wat verloren bossen en volop faciliteiten voor de hedendaagse toerist.

Het nadeel van Terschelling is dat veel mensen al hebben ontdekt dat Terschelling een verbluffend mooi Waddeneiland is.

Er zijn namelijk behoorlijk wat vakantieparken en campings op Terschelling. Op de jongerencamping Appelhof zijn tieners aan het ontdekken of ze het energieniveau hebben om elke nacht te feesten als ze een eerste week zonder hun ouders op vakantie zijn.

Terschelling is gelukkig groot genoeg om deze tieners hun plek te geven om zich te vermaken zonder gezinnen met jongere kinderen te storen.

Ik vind Terschelling echt geweldig, maar het nadeel is toch wel de enorme populariteit van Terschelling. Ik blijk niet de enige te zijn die Terschelling zo leuk vindt.

Als het kan, probeer dan buiten de schoolvakanties naar Terschelling te gaan, want dan is het veel rustiger en daardoor veel leuker.

Ameland staat bekend als het favoriete eiland voor familievakanties en heeft die reputatie gekoesterd

24. Ameland

Ameland staat bekend als het favoriete eiland voor familievakanties en heeft die reputatie gekoesterd.

Dat is een heel slim marketingconcept, want Ameland heeft zich met de juiste propositie gericht op de enorme gezinsmarkt; een rustige gezinsvakantie met genoeg te doen voor de jongere kinderen.

Geen gedoe met tieners die willen feesten omdat er op Ameland geen mogelijkheid is om te feesten. Het toppunt van vertier op Ameland is het eten van pannenkoeken en ijs als dessert. Niets mis mee, wat mij betreft, maar belangrijk om te weten voordat je besluit om je vakantie op Ameland te vieren.

25. Schiermonnikoog

Het hele eiland Schiermonnikoog heeft de status van Nationaal Park en dat is volkomen terecht. Schiermonnikoog is zo ongerept als in Nederland nog mogelijk is en het natuurschoon is overweldigend.

Je moet alleen naar Schiermonnikoog komen als je het geluid van de wind en de vogels wilt horen, want Schiermonnikoog is beslist geen party-eiland.

Het is een groot pluspunt dat je als bezoeker je auto niet mee mag nemen naar het Schiermonnikoog, want dat zorgt voor een heel ontspannen vakantiegevoel. Net als veel andere stranden in Nederland beweert Schiermonnikoog het breedste en schoonste strand van het land te hebben.

Vakantiepark Vitamaris biedt moderne comfortabele appartementen op een mooie locatie om Schiermonnikoog te kunnen ontdekken.

Vakantiepark Vitamaris biedt moderne comfortabele appartementen op een mooie locatie om Schiermonnikoog te kunnen ontdekken.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.