Hoeveel Schijnt De Zon Op De Stranden in Nederland?

Foto van auteur
Laatste update:

Het succes van een strandvakantie staat of valt met of de zon voldoende schijnt tijdens je vakantie. Ik heb daarom eens uitgezocht hoeveel de zon schijnt op de Nederlandse stranden. Ik ben daarvoor in de KNMI jaarrapportages gedoken om uit te zoeken hoeveel zon je aan de stranden in Nederland kunt verwachten.

Ik heb in een eerder artikel de 25 leukste Nederlandse stranden en badplaatsen beschreven en met dit artikel erbij kun je dan gaan plannen wanneer je de meeste kans op flink veel zon op je favoriete strand in Nederland kunt verwachten.

Je kunt het landkaartje vergroten door in de hoek rechtsboven te klikken

Hoeveel Zonuren Op Stranden In Nederland?

Het KNMI houdt elk jaar nauwkeurig bij hoeveel de zon schijnt op welk moment in Nederland. Deze gegevens worden verzameld in het zg. KNMI jaarrapporten. De bron van de gegevens in dit artikel over de hoeveelheid zon in Nederland in 2022 is het KNMI Jaarrapport 2022.

In dit landkaartje van Nederland heeft het KNMI aangegeven hoeveel uren de zon in Nederland in 2022 scheen in verschillende delen van het land.

In de kuststreken scheen de zon 2300-2400 uur per jaar in 2022. Dat was aanzienlijk meer dan in binnenland, waar de zon in sommige regio’s maar 2100 uur scheen in 2022.

Nu scheen de zon in 2022 wel aanzienlijk meer dan in voorgaande jaren, want 2022 was een uitzonderlijk zonnig jaar. Dat gold echter niet alleen voor de kuststreek maar ook voor het binnenland en het verschil in zonuren tussen kuststreek en binnenland bleef daardoor in 2022 hetzelfde.

Over het jaar genomen schijnt de zon op de stranden in Nederland dus aanzienlijk meer dan in het binnenland. Toch zegt dat nog niet alles want je moet ook helder hebben wanneer in het jaar de zon het meeste schijnt. Gelukkig heeft het KNMI ook een overzicht gemaakt in welke maanden van het jaar je het meeste zon op de Nederlandse stranden kunt verwachten.

In Welke Maanden Schijnt De Zon Het Meeste?

Iedereen weet gevoelsmatig natuurlijk wel dat de zon het meeste schijnt in de zomermaanden, maar vrijwel niemand weet hoeveel meer uren de zon in de zomer schijnt. Bovenstaande grafiek van het KNMI illustreert echter heel mooi dat je 5-6 keer meer zonuren in de zomermaanden hebt dan in januari en december.

De gele staafjes in de grafiek hierboven geven de zonuren weer in 2022 en de zwarte staafjes het langjarig gemiddeld aantal zonuren. Hier kun je dus meteen aan zien dat 2022 aanzienlijk zonniger was dan andere jaren. Maar je kunt ook heel mooi de verdeling van het aantal zonuren over het jaar heen zien.

Juli en Augustus hebben misschien wel de reputatie van de maanden met de meeste zonuren, maar dat is niet helemaal correct. Mei en juni hadden in 2022 vrijwel evenveel zonuren als juli en augustus. Dat maakt mei en juni tot heel aantrekkelijke zonnige maanden om ook vakantie aan het strand te overwegen.

Het is in mei en juni ook nog veel rustiger aan het strand en daardoor ook veel goedkoper. Het is wel zo dat de gemiddelde temperatuur in juli en augustus aan de Nederlandse stranden aanzienlijk hoger is dan in mei en juni. Ook het zeewater zal nog kouder zijn en daarom minder aantrekkelijk om in te zwemmen. Echter, als je voor het zonnetje gaat, zijn mei en juni prima opties om naar het strand in Nederland te gaan.

In de maanden juli en augustus is de temperatuur aan het strand ook aanzienlijk lager dan in het binnenland. De aarde in het binnenland warmt namelijk aanzienlijk gemakkelijker op dan het koude water van de Noordzee.

Echter, de lagere temperatuur aan het strand is één van de redenen dat we in de zomer graag naar het strand gaan om wat verfrissing te zoeken. De andere reden is natuurlijk dat het tegelijkertijd, hoe tegenstrijdig ook, zonniger is op de stranden in Nederland.

Waarom Is Het Zonniger Op De Nederlandse Stranden?

Het is toch wel opvallend dat de zon aan de kust zo veel meer schijnt dan in de rest van Nederland. De vraag is natuurlijk waarom het aan het strand zonniger is dan aan het binnenland.

Het is zonniger op de Nederlandse stranden dan in het binnenland omdat er nauwelijks wolken boven de relatief koude Noordzee gevormd worden. In combinatie met de overwegend westelijke wind zorgt dit voor veel opklaringen in het kustgebied.

De grond in het binnenland is echter veel warmer dan het zeewater, waardoor de warme lucht in het binnenland wel gemakkelijk opstijgt. Het vocht in deze warme lucht condenseert dan op grotere hoogtes, waardoor wolken ontstaan en je meer wolken en minder zon in het binnenland krijgt.

Dat zie je ook, maar in veel mindere mate, gebeuren aan de stranden in Nederland op hele warme dagen. Dan is het warm genoeg om de verwarmde lucht toch te laten opstijgen, ondanks de aanwezigheid van de koude Noordzee.

Naarmate de zomer vordert, warmt het water van de Noordzee ook meer en meer op waardoor het opstijgen van vochtige lucht en de vorming van wolken boven zee en aan het strand toch gemakkelijker wordt. Daardoor krijg je in de loop van warme zomerse dagen in Nederland in de loop van middag aan het strand toch steeds meer kans op een verfrissende regenbui.

Temperatuur Op De Nederlandse Stranden?

We lijken steeds meer zomerse en tropische dagen in Nederland te krijgen en dat zijn bij uitstek de dagen waarop een dagje naar het strand zo heerlijk kan zijn.

Volgens het KNMI hadden we in 2022 een bovengemiddeld mooie zomer. Maar ook als het een normale zomer is, hebben we ruim drie maanden per jaar in Nederland waarop de temperatuur boven de 20 °C uitkwam

Temperaturen in de Bilt2022Normaal
Warme dagen (max. temp. 20,0 °C of hoger)11293
Zomerse dagen (max. temp. 25,0 °C of hoger)3528
Tropische dagen (max. temp. 30,0 °C of hoger)95
bron: KNMI

De dagen met een maximum temperatuur zijn de ideale dagen waarop je naar het strand kunt gaan omdat de zon daar meer zal schijnen en de temperatuur toch lager zal zijn.

Dat is de mix van weersomstandigheden die ervoor zorgen dat de stranden in Nederland zo populair onder vakantiegangers en dagjesmensen zijn.

Op een wat minder mooie dag zijn er echter nog volop attracties en activiteiten in de buurt van de Nederlandse stranden.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.