Enkele weken geleden ben ik voor het eerst een weekend naar Arnhem geweest. Ik was eerder in Arnhem geweest maar had nog nooit de tijd genomen om Arnhem wat uitgebreider te bekijken. Ik werd prettig verrast door deze hele leuke stad.
Arnhem is een hele leuke stad waar veel bezienswaardigheden zijn en je leuk kunt winkelen. Arnhem heeft een heel charmant centrum met veel horeca en leuke uitgaansgelegenheden.
Je kunt Arnhem het beste verkennen met een stadswandeling vanaf het Centraal Station (nummer 1 op onderstaand kaartje) waarbij je langs alle bezienswaardigheden van Arnhem wandelt. Ik beschrijf deze bezienswaardigheden van Arnhem hieronder wat uitgebreider voor je.
Bezienswaardigheden in Arnhem
Arnhem Centraal Station
Het heeft lang geduurd maar sinds kort staat er een futuristisch stationsgebouw in Arnhem dat er mag wezen. Niet alleen de hal is imposant maar kijk ook af en toe eens omhoog, ook op de perrons.
Alles golft en welft in dit gebouw en tegelijkertijd is het een heel strak ontwerp dat mooi gebruik maakt van de hoogteverschillen in de stad. Het stationsgebouw is ontworpen door Ben van Berkel, die onder andere ook de Erasmusbrug in Rotterdam heeft ontworpen.
Park Sonsbeek
OP 10 minuten lopen van het centraal station vind je een enorm groot en prachtig park, park Sonsbeek (nummer 2 op landkaartje), eigenlijk in het hart van stad, heel bijzonder.
Park Sonsbeek is een monumentaal en romantische park in Engelse landschapsstijl. Park Sonsbeek werd in 2012 door het natuurtijdschrift Roots uitgeroepen tot het mooiste stadspark van Nederland en versloeg daarmee o.a. het overbekende Vondelpark in Amsterdam.
Het park is ontzettend groot en loopt bijna ongemerkt over in de groene heuvels van de Veluwe. Het lijkt wel een Engels landgoed. In het park is een bezoekerscentrum en een oude molenschuur aan de rand van het park vanwaar mooie wandelroutes in het park starten.
Ook is een watermuseum gevestigd in park Sonsbeek, Het is een doe-museum en echt erg leuk voor kinderen.
Leuke Winkels In Arnhem
Het shoppen is echt geweldig in Arnhem. Je vindt er heel veel kleine en bijzondere modewinkels welke erg leuk zijn om te bezoeken. Die kleine en bijzondere modezaken zijn een uitvloeisel van de mode- en kunstacademie in Arnhem. Veel van de afgestudeerde studenten zijn blijven hangen in Arnhem en zijn hier leuke winkeltjes begonnen.
- Van den Dungen. Hier vind je handtassen, werktassen en leren handschoenen, ontworpen door Mirjam van de Dungen zelf. Ze heeft een simpele stijl met uitgesproken kleuren. Op al haar tassen stikt ze een piepklein rood kruisje.
- De zussen Truus en Riet Spijkers zijn in Arnhem opgeleid aan de modeacademie. Ze bleven trouw aan hun stad en hebben hier de winkel SiS Spijkers en Spijkers. De ontwerpen zijn zeer uitgesproken, herkenbaar en met veel kleur en grafische details, maar wel draagbaar.
- Humanoid is een van de modemerken waar Arnhem trots op is. De oprichtster is ook opgeleid in Arnhem. De winkel zit in een prachtig pand en is van binnen, groot, hoog en licht.
- Woarst. Als het om delicatessen gaat moet je hier zijn, Hier vind je de lekkerste worsten en alles wat je bij de borrel wilt. Maar ook olijfolie, pasta en wijn kun je hier kopen en dan van alles zo’n beetje het beste.
- Het Arnhems Bakkertje. Arnhemse meisjes zijn bekende Arnhemse koekjes en “grofjes” zijn broodjes met krenten en rozijnen. Het is een specialiteit van Arnhem en ze zijn hier ook echt het lekkerst. Je kunt ze zo eten of belegd met kaas.
De binnenstad van Arnhem is autovrij, het is daardoor niet minder druk maar wel kun je er rustig slenteren en om je heen kijken. Oude en nieuwe gebouwen worden afgewisseld met straten waar grote winkelketens zitten en steegjes met kleine boetieks, pleinen en terrassen.
Wie graag naar de Primark, Xenos of McDonalds gaat zit helemaal goed in de gezellige Vijzelstraat en Ketelstraat, die dwars door het centrum van Arnhem lopen. Maar om Arnhem echt te ervaren moet je vooral de zijstraatjes induiken voor de meer bijzondere winkeltjes en restaurants.
De 7 straatjes zijn het bekendst en dat is niet voor niets. Deze pittoreske straatjes vormden ooit het oude stadshart van Arnhem en zitten tjokvol aparte shops en cafeetjes. Een fashion shirt of juist lekker vintage, je vindt het hier.
Net als leuke spulletjes voor in huis, Britse goodies, sieraden en terrasjes voor een kopje koffie, broodje en taart. Liever biologisch en vegetarisch? Ook dat kan. Of stap in een gezellige bruine kroeg.
Een gedeelte van het centrum van Arnhem is onderkelderd. Deze eeuwenoude kelders zijn onderling allemaal met elkaar verbonden. Ze dateren uit de veertiende en vijftiende eeuw. Ze zijn sinds 2001 geopend voor publiek. Je kunt op eigen gelegenheid ronddwalen maar ook met een gids van het gilde laten rondleiden. Hierbij wordt vertelt over het ontstaan van Arnhem
De Jansbeek is een eeuwenoude beek die ontspringt op landgoed Zypendaal en via Park Sonsbeek naar de Rijn stroomt. De Jansbeek is na anderhalve eeuw ook weer terug in het centrum van Arnhem.
Hierdoor sluiten het oude gedeelte, waar de winkelstraten zijn, en het deel dat is platgebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog, beter op elkaar aan.
Openlucht Museum
Het Openlucht Museum is één van de 30 mooiste musea in Nederland. In dit leuke museum wandel je door de geschiedenis van ons land. Je kunt hier ervaren hoe de mensen in Nederland in de vorige eeuwen geleefd hebben.
Het Openlucht Museum is thematisch opgebouwd. Hoe leefden de mensen in oorlogstijd? Hoe woonden mensen vroeger? Hoe jaagden de mensen vroeger op hun eten?
Er is een presentatie (de Canon van Nederland) waarbij je op reis gaat door de geschiedenis van Nederland op basis van 50 belangrijke, historische momenten.
Op het kindererf is veel te doen. Je kunt er spelen met oud Hollands speelgoed of een koe melken. Je kunt een ritje maken in een historische tram en er is een leuke speurtocht voor de kinderen door het museumpark.
Burgers Zoo
Burgers’ Zoo is een dierentuin en is één van de grotere en modernere dierentuinen van Nederland. Ik heb Burgers’ Zoo vorig jaar bezocht en was erg onder de indruk van deze dierentuin.
Het meest indrukwekkende aan Burgers’ Zoo is dat ze daar de grootste vlinderzaal van Europa hebben. Dat is echt een hele belevenis. Het park is verdeeld in verschillende delen, het Safari-gedeelte, het Bush-gedeelte, het Woestijn-gedeelte en een Zee-gedeelte. Burgers’ Zoo is een prachtige moderne dierentuin.
Andere Bezienswaardigheden In Arnhem
- Het Feestaardvaken. Het Feestaardvarken ligt op zijn rug in het Bartokpark. Het kunstwerk is gemaakt van beton en staal en is 30 meter lang, 9 meter hoog en 13 meter breed. Burgers Zoo schonk het aan de stad Arnhem ter er van het 100 jarig bestaan van het dierenpark. Het is vooral een populair klimtoestel voor kinderen.
- De Sabelspoort is één van de vier toegangspoorten tot Arnhem in uit de vijftiende eeuw, maar de enige die bewaard is gebleven. De Sabelspoort is ooit ook gebruikt om krankzinnigen en gevangen in op de sluiten waardoor hij ook de wel de Geckenpoort werd genoemd . Vanaf de Rijnkade loop je via de poort zo de stad in.
- Tegenwoordig is het naastgelegen Provinciehuis, een rijksmonument dat onlangs geheel is verbouwd,. In 2018 is het door de Nederlandse Vereniging van Architecten uitgeroepen tot het Beste Gebouw van het jaar.
- Walburgburgiskerk. In de oudste nog bestaande kerk van Arnhem, de Walburgiskerk, worden naast de kerkdiensten, uitvoeringen van muziektheater de plaats en de stocksale van Humanoid gehouden.
- Eusebiuskerk; spectaculair uitzicht over Arnhem. Zowel van binnen als van buiten is het een imposant gebouw. Voor de panoramalift en glazen balkons heb je wel wat lef nodig, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Je hebt een glazen panorama-lift waarbij je op een hoogte van 73 meter komt en vandaar uit kun je met een wenteltrap nog hoger naar de toren.
- Musis is een concertgebouw uit 1847 en de thuisbasis van het Gelders Orkest. Naast optreden s van dit orkest zijn er vele andere concerten, van klassiek tot populair. Loop vooral een om het gebouw heen. Aan de voorkant is het een monumentaal pand en aan de achterkant heel modern.
- Erfgoedcentrum Rozet. Het Rozet is alleen voor het gebouw al een bezoek waard. Het ontwerp heeft meerdere prijzen gewonnen. In het pand zit o.a. een openbare bibliotheek en de volksuniversiteit. In het Erfgoedcentrum Rozet kun je de geschiedenis van Arnhem en omgeving ontdekken.
- Focus Filmtheater. Dit is een filmhuis midden in de stad waar je ook gezellig kunt borrelen of eten. Iedere zondagochtend is er om 10 uur Breakfast at Focus; een ontbijt met daarna keuze uit 5 films
- Collectie de Groen. Een rijksmonument midden in het centrum is het thuis van een privé collectie hedendaagse kunst. De tentoonstellingen zijn vrij toegankelijk. De privé collectie is alleen te zien met een rondleiding waarvoor je je moet aanmelden
Waar Kan Ik Meer Informatie Vinden Over De Slag Om Arnhem?
In september 1944 raakte de stad zwaar beschadigd tijdens de slag om Arnhem, één van de heftigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog. Er is in Arnhem zelf nauwelijks meer iets over deze veldslag terug te vinden behalve een klein museum, airborne at the bridge, naast de brug waar in de oorlog zo hard om gevochten is.
Mocht je meer over de slag om Arnhem willen weten, dan adviseer ik je om dit artikel te lezen en Oosterbeek te bezoeken. Hoe raar ook, het merendeel van de slag om Arnhem werd uitgevochten in Oosterbeek.
In Oosterbeek bevindt zich ook het grote Airborne Museum in villa Hartenstein, het voormalige hoofdkwartier van de Britse parachutisten.