Is Het Spoorwegmuseum In Utrecht Leuk Voor Kinderen?

Foto van auteur
Laatste update:

Toen ik de eerste keer naar het Spoorwegmuseum In Utrecht ging, wist ik niet goed wat ik moest verwachten. Daardoor twijfelde ik ook of ik de kinderen wel mee kon nemen naar dit museum omdat ze het misschien wel heel saai konden vinden.

Ontdek waarom het Spoorwegmuseum zo leuk is voor kinderen

Ik heb daarom in dit artikel voor je op een rijtje gezet wat je in het Spoorwegmuseum in Utrecht kunt verwachten en of dat leuk is voor kinderen.

Het feit dat het Spoorwegmuseum het populairste uitje van Utrecht en één van de 20 leukste musea in Nederland voor kinderen is verraadt natuurlijk als wel een beetje dat het Spoorwegmuseum een heel leuk museum voor kinderen is.

Je kunt de rij voor de kassa bij de ingang voorkomen door al vooraf online toegangskaartjes voor het Spoorwegmuseum te reserveren.

Het is altijd fijn als je niet met kinderen in een rij hoeft te wachten om binnen te kunnen komen, dat is geen leuk begin van een dagje uit.

Spelende kinderen in het Spoorwegmuseum in Utrecht

Is het spoorwegmuseum leuk voor Kinderen?

Het Spoorwegmuseum in Utrecht is gevestigd in het vroegere Maliebaan Station dat prachtig gerestaureerd is en erg doet denken aan vroeger. Dit deel van het Spoorwegmuseum is prachtig ingericht met oude decorstukken en meubilair van treinstations uit vroegere tijden

Het grootste deel van het Spoorwegmuseum ligt echter achter dit gebouw en is een heel groot gebouw met de industriële uitstraling van een werkplaats uit de 19e eeuw.

Dit museumgebouw is groot genoeg om het merendeel van de treinen hier te kunnen bewonderen maar er is ook nog volop ruimte voor meer.

Het Spoorwegmuseum heeft namelijk ook voorstellingen en hele leuke attracties voor kinderen als een treintje over het museumterrein.

Het Spoorwegmuseum is ontzettend leuk voor kinderen

Het Spoorwegmuseum is ontzettend leuk voor kinderen omdat het is uitgebreid met leuke attracties en voorstellingen voor kinderen. Het Spoorwegmuseum is hierdoor veel meer een indoor pretpark dan een museum geworden.

De collectie aan oude treinen is nu meer een achtergrond geworden maar dat is niet storend. De moderne toevoegingen en attracties maken het Spoorwegmuseum heel geschikt voor een bezoek met kinderen.

Hier vind je een overzicht van alle attracties van het Spoorwegmuseum.

Toen ik het Spoorwegmuseum bij de voorbereiding op dit artikel nog een keer bezocht, was er die dag elk uur een voorstelling waar Thomas (het treintje) een hoofdrol in speelde en massa’s kinderen overduidelijk van genoten.

Ik zag ook kinderen op en rond de treinen spelen en van attractie naar attractie rennen. Het was mij wel duidelijk dat de kinderen duidelijk aan het genieten waren. Als moeder weet ik maar al te goed dat als de kinderen genieten, de ouders het vaak ook prima naar hun zin hebben.

Het is niet zo heel gek dat het Spoorwegmuseum het populairste uitje in Utrecht is

Het is dan ook niet zo heel gek dat het Spoorwegmuseum het populairste uitje in Utrecht is en jaarlijks meer dan 400.000 bezoekers trekt. Het Spoorwegmuseum is echter groot genoeg om dat geen probleem te laten zijn. Je moet dan wel rekening houden met lange wachtrijen bij populaire attracties als het mintreintje.

Een goed voorbeeld van een attractie voor oudere kinderen is de Vuurproef en je kunt in de YouTube video hieronder een indruk van deze attractie krijgen.

Ik denk dat veel volwassenen de Vuurproef in het Spoorwegmuseum ook nog wel een hele leuke attractie zullen vinden.

Is het spoorwegmuseum leuk voor volwassenen?

Ik ben voor dit artikel nog eens een keer teruggegaan naar het Spoorwegmuseum om te ervaren hoe ik als volwassene het Spoorwegmuseum vond als ik het zonder kinderen bezocht.

Het Spoorwegmuseum is leuk voor volwassenen als je de tijd kunt nemen om te genieten van de prachtige inrichting van het voormalige Maliebaan Station en de enorme collectie oude treinen. Dat gaat natuurlijk gemakkelijker zonder kinderen dan met kinderen.

Je kijkt als volwassen bezoeker zonder kinderen toch met heel andere ogen naar het museum dan wanneer je het museum met kinderen bezoekt. Met kinderen ben je meer gespitst op de attracties en afleiding voor de kinderen, maar dat is zonder kinderen wel weer anders.

Je kijkt als volwassen bezoeker zonder kinderen toch met heel andere ogen naar het museum

Ik heb nu ruim de tijd genomen om in de ontvangsthal van het prachtig verbouwde Maliebaan Station te gaan zitten om me even in andere tijden te voelen. Ik heb ook de tijd genomen om binnen in allerlei oude treinen in het Spoorwegmuseum te kijken waar ik met de kinderen mezelf geen tijd voor gunde.

Ik heb ook allerlei hoeken van het Spoorwegmuseum bezocht die ik met de kinderen over het hoofd heb gezien en was verrast te merken hoeveel ik tijdens mijn eerdere bezoek gemist had.

Het Spoorwegmuseum is heel terecht één van de leukere musea in Nederland.

De prachtig entreehal van het spoorwegmuseum in Utrecht in de stijl van begin 20e eeuw
De ontvangstruimte van het Spoorwegmuseum

Hoe kom ik bij het Spoorwegmuseum?

Het Spoorwegmuseum ligt in Utrecht aan de Maliebaan (Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht), tegen het centrum van Utrecht aan.

Je kunt op verschillende manieren bij het Spoorwegmuseum komen.

Spoorwegmuseum Per Trein

De leukste en beste manier om bij het Spoorwegmuseum te komen is om met de museumtrein vanaf het Centraal Station Utrecht per trein naar het Spoorwegmuseum te gaan.

Dat is mogelijk omdat het Spoorwegmuseum een eigen stationnetje heeft waardoor je midden in het museum uitstapt.

Deze museumtrein rijdt vanaf het Centraal Station Utrecht 1x per uur naar het Spoorwegmuseum en 1x per uur weer terug naar het Centraal Station Utrecht. Hier kun je meer informatie over en de dienstregeling van de museumtrein vinden.

Het is het verstandigste om met de trein naar het Spoorwegmuseum te komen

Parkeren Spoorwegmuseum Utrecht

Parkeren bij het Spoorwegmuseum kost € 12 uur per museumbezoek.

Het Spoorwegmuseum heeft een parkeerterrein met ongeveer 200 parkeerplaatsen dat op een drukkere dag snel vol is.

Heb niet de illusie dat je in Utrecht gemakkelijk op straat kunt parkeren want openbare parkeerruimte in Utrecht is beperkt en enorm duur.

Vaak kun je in Utrecht ook niet langer dan 2 uur op straat parkeren terwijl je meer tijd nodig zult hebben voor je bezoek aan het Spoorwegmuseum.

Als je toch met de auto wilt komen, parkeer dan bij P+R Science Park Uithof. Vanaf daar rijden er gratis pendelbussen van en naar het Spoorwegmuseum.

De pendelbus vertrekt iedere 20 minuten en doet er ca 15 minuten over.

Stoomlocomotieven in het Spoorwegmuseum in Utrecht

Is het spoorwegmuseum binnen of buiten?

Een veel gestelde vraag is of het Spoorwegmuseum binnen of buiten is.

Het Spoorwegmuseum is zowel binnen als buiten. Het overgrote deel (80+ %) van de treinen en attracties is echter binnen.

Het voormalige Maliebaan Station is prachtig verbouwd maar eigenlijk alleen bedoeld om je in de stemming te brengen.

Het merendeel van de collectie en attracties bevindt zich in het enorme museumgebouw dat achter het Maliebaan Station ligt. Dat gebouw is echt enorm groot en dat realiseer je je niet als je nog buiten staat.

Achter dit enorme museumgebouw heeft het Spoorwegmuseum nog een buitenspeelgebied voor de kinderen waar ze hun energie kwijt kunnen terwijl ouders genieten van een kopje koffie met uitzicht op historische treinen.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.