Wat Zijn De 30 Mooiste Musea In Nederland?


Laatste update: 28 februari 2023


Er zijn ongeveer 700 musea in Nederland. Dat maakt het een uitdaging om te beslissen welk museum te bezoeken. Als groot museumliefhebber heb ik de 30 mooiste musea van Nederland voor je geselecteerd en elk museum kort beschreven om je te helpen bij het maken van je keuze.

De 30 mooiste musea in Nederland zijn

 1. Amsterdam Rijksmuseum
 2. Amsterdam van Gogh museum
 3. Amsterdam Anne Frank Huis
 4. Amsterdam Hermitage museum
 5. Amsterdam Koninklijk Paleis
 6. Amsterdam Rembrandthuis
 7. Paleis Apeldoorn ’t Loo
 8. Arnhem Openluchtmuseum
 9. Assen Drents museum
 10. Delft Prinsenhof museum
 11. Delft Vermeer Centrum
 12. Den Bosch Jeroen Bosch Centrum
 13. Den Haag Mauritshuis museum
 14. Den Haag Kunstmuseum
 15. Den Haag Panorama Mesdag
 16. Den Haag Escher in het Paleis
 17. Enkhuizen Zuiderzeemuseum
 18. Groningen Groninger museum
 19. Haarlem Frans Hals museum
 20. Leiden Amerikaanse pelgrim museum
 21. Leiden Naturalis
 22. Leiden Museum van Volkenkunde
 23. Maastricht Bonnefanten museum
 24. Oosterbeek Airborne museum
 25. Otterlo, Kröller-Müller museum
 26. Oorlogsmuseum Overloon
 27. Rotterdams Scheepvaartmuseum
 28. Utrecht Rietveld Schröderhuis
 29. Utrecht Spoorwegmuseum
 30. Wassenaar Voorlinde museum


Landkaart Met De 30 Mooiste Musea In Nederland

Ik heb een landkaart gemaakt met de locaties van de 30 beste musea in Nederland. Als je op het nummer van een museum op de landkaart klikt, vind je een link naar hun website met meer informatie over het betreffende museum.

Ik heb deze 30 musea hieronder in meer detail beschreven om je te helpen beslissen welk museum te bezoeken. De musea zijn alfabetisch gerangschikt op basis van de steden waarin ze gevestigd zijn.

Hoe Duur Is Een Museumjaarkaart?

Je kunt overwegen om een museumjaarkaart aan te schaffen. Een museumjaarkaart is een persoonlijke kaart die toegang geeft tot meer dan 400 musea in Nederland waaronder vrijwel alle 30 mooiste musea in Nederland.

Een museumjaarkaart kost € 64,90 per jaar. Als je de museumjaarkaart na het eerste jaar verlengt, kost de museumjaarkaart € 59,95 per jaar voor elk volgende jaar.

Je moet dus jaarlijks meer dan 3 à 4 musea bezoeken, om geld te besparen met een museumjaarkaart.

Als je slechts af en toe naar een museum gaat, is het daarom handiger om online toegangskaartjes te bestellen. Je kunt toegangskaartjes voor vrijwel alle musea in Nederland tegenwoordig aanschaffen via Tiqets, een handige website om digitaal kaartjes te kopen zodat je niet in de rij hoeft te staan en niet hoeft te printen.Wat Zijn De 30 Mooiste Musea In Nederland?

Ik heb deze 30 mooiste musea hier in meer detail beschreven om je te helpen beslissen welk museum te bezoeken. De 30 musea zijn alfabetisch gerangschikt op basis van de steden waarin ze gevestigd zijn.

1. Amsterdam, Rijksmuseum

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Het Rijksmuseum is niet voor niets het best bezochte museum van heel Nederland. Het Rijksmuseum heeft verreweg de meest uitgebreide collectie in Nederland in ons land. Veel van de bekendste schilderijen van onze beroemdste schilders zijn te zien in het Rijksmuseum.

Als je wilt, kunt je dagen doorbrengen in dit museum, maar je kunt zich ook richten op de topstukken met de “Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, het bekendste schilderij van Nederland, als het absolute hoogtepunt. Je kunt ook prachtige schilderijen van Johannes Vermeer in het Rijksmuseum bewonderen. Als je meer over Vermeer wilt weten, ben je wellicht geinteresseerd in het artikel; waarom is Johannes Vermeer zo beroemd?

Je kunt echter ook vele andere (8000) prachtige kunstwerken bewonderen. Doe jezelf een groot plezier en bezoek dit museum een keer want het is werkelijk een fantastisch museum.

Een heel mooi moment om het Rijksmuseum te bezoeken is van 10 februari tot 4 juni 2023 de grootste Vermeer tentoonstelling ooit in het Rijksmuseum georganiseerd zal worden. Alle topstukken van één van Nederlands beroemdste schilders ooit zullen dan in het Rijksmuseum te bewonderen zijn. Je kunt hier meer informatie over deze Vermeer tentoonstelling vinden.

2. Amsterdam, Van Gogh Museum

Adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Vincent van Gogh is één van de beroemdste Nederlandse schilders ooit. Van Gogh woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Nederland. Als je daar meer over wilt weten, kun je ook nog een ander artikel van mij lezen; waar woonde en werkte Vincent van Gogh in Nederland?

Vincent van Gogh’s oeuvre van 900 schilderijen en 1100 tekeningen ontstond in nauwelijks tien jaar tijd. Het van Gogh museum in Amsterdam bezit 200 van zijn schilderijen en 500 van zijn potloodtekeningen.

Het van Gogh museum in Amsterdam heeft zijn schilderijen chronologisch gerangschikt om je een overzicht te geven van Vincents persoonlijke en artistieke ontwikkeling als schilder. Vincent van Gogh begon als schilder in Nederland met sombere tinten en portretten van arme boeren, zoals in De Aardappeleters. In zijn laatste periode in de Provence springen de uitbundige kleuren echter bijna van het doek.

Het Van Gogh Museum heeft ook prachtige video’s die je via een virtuele rondleiding door het museum leiden. Hier vind je de eerste van deze zeven video’s.

3. Amsterdam, Anne Frank Huis

Adres: Westermarkt 20, 1016 DK Amsterdam

Het Anne Frank Huis is het huis waarin Anne en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten voor de nazi’s. Het is een hele ervaring om door de beroemde deur in het achterhuis te lopen en te ontdekken hoe klein het was. Anne en haar familie zaten jarenlang ondergedoken in dit kleine huis en moesten lange tijd zwijgen om niet ontdekt te worden en gedeporteerd te worden naar de concentratiekampen.

Het Anne Frank Huis is een eerbetoon aan dit dappere meisje en alle Joden die in de concentratiekampen van de nazi’s zijn omgekomen. Anne gaf een menselijk gezicht aan deze afschuwelijke episode in de Europese geschiedenis.

Deze Youtube video laat heel goed zien hoe klein het Achterhuis wel niet was. Je moet echter minimaal één keer in je leven het Achterhuis in het echt bezoeken om je in te kunnen leven hoe zwaar het leven wel niet voor Anne Frank en haar familie is geweest in die jaren.

4. Amsterdam, Hermitage museum

Adres: Amstel 51, 1018 DR Amsterdam

Het Hermitage Museum in Amsterdam is eigenlijk een dependance van één van de mooiste musea ter wereld – de State Hermitage in St. Petersburg. Deze tentoonstellingen zijn vaak verbluffend, echt verbluffend en maken de Hermitage in Amsterdam tot één van mijn favoriete musea in Nederland.

Tentoonstellingen wisselen regelmatig, en dat is een perfect excuus om dit museum regelmatig te bezoeken. De locatie van dit museum is ook fantastisch. Het museum kijkt uit op de rivier de Amstel. Het Rembrandtplein en het nationale theater Carré liggen op loopafstand.

5. Amsterdam, Koninklijk Paleis

Adres: Dam 147, 1012 RJ Amsterdam

Het Koninklijk Paleis is één van de meest mooiste musea die ik ooit in Nederland heb bezocht. Ik was me er niet van bewust dat het Koninklijk Paleis open was voor bezoekers, maar bezoekers zijn de meeste dagen gelukkig welkom.

Het Paleis staat ter beschikking van de Koning en wordt vaak gebruikt door het Nederlandse Koningshuis tijdens staatsbezoeken en officiële evenementen. Uiteraard is het Paleis gesloten voor bezoekers tijdens deze koninklijke evenementen.

Het Koninklijk Paleis werd in de 17e eeuw oorspronkelijk gebouwd als het nieuwe stadhuis van Amsterdam. Architect Jan van Campen ontwierp een gebouw dat de macht en rijkdom van Amsterdam in de 17e eeuw weerspiegelde. Het Koninklijk Paleis is één van de grootste en meest prestigieuze gebouwen uit de 17e eeuw.

Als je door het gebouw loopt, begin je te begrijpen hoe immens rijk Amsterdam wel niet was in de Gouden Eeuw van Nederland, de 17e eeuw. Ik werd erdoor weggeblazen. De grandeur van de Gouden Eeuw is nog springlevend in de Burgerzaal en zijn marmeren galerijen.

Beelden en schilderijen van beroemde kunstenaars, zoals Rembrandts leerlingen, Govert Flinck en Ferdinand Bol, vertellen het verhaal van Amsterdam als het centrum van de wereld tijdens die periode. Ik vond het geweldig om dit museum te bezoeken omdat de binnenkant van het paleis werkelijk adembenemend is.

Zo’n prachtig interieur verwacht je namelijk niet als je naar de smerige buitenkant van het paleis kijkt. Ik beschouw het Koninklijk Paleis echter als één van de absolute toeristisch hoogtepunten van Amsterdam en beveel het ten zeerste aan om het te bezoeken.

6. Amsterdam, Rembrandthuis

Adres: Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam

Rembrand is geboren en getogen in Leiden (waar woonde en studeerde Rembrandt in Leiden?) maar hij verhuisde op zijn 25e naar Amsterdam.

Het Rembrandthuis is gevestigd in het Amsterdamse huis waar Rembrandt van Rijn meer dan 20 jaar in heeft gewoond. Hij maakte veel van zijn meesterwerken in dit huis. Het museum wil Rembrandts menselijke kant laten zien en helpt je te begrijpen hoe Rembrandt leefde en werkte.

Er zijn echter geen schilderijen van Rembrandt in het Rembrandthuis tentoongesteld. Als je zijn schilderijen wilt bewonderen, moet je naar het Rijksmuseum gaan om zijn beroemde meesterwerken te zien.

Als je Rembrandt als mens beter wilt begrijpen, is er echter geen betere plek om de kunstenaar en zijn werkwijze en inspiratiebronnen te leren kennen dan in het Rembrandthuis in Amsterdam. Hier kun je zien waar hij woonde, waar hij zijn beroemdste werken schilderde, en ervaren hoe het was om in zijn atelier te zijn, waar hij zijn leerlingen opleidde.

7. Apeldoorn, Paleis ’t Loo

Adres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn

Paleismuseum ’t Loo was een paleis van het huis van Oranje en werd ruim 300 jaar gebruikt als woning door de leden van de Oranje familie. De ingerichte kamers en zalen laten zien hoe de Oranjes hier leefden en werkten. Leden van het Huis van Oranje gebruikten het paleis tot 1975 en in 1984 werd het paleis en bijbehorende paleistuinen opengesteld voor het publiek.

Het museum is in april 2022 weer geopend na een jarenlange renovatie en is na de renovatie authentieker dan ooit. De kamers die door de verschillenden leden van de Oranje familie zijn gebruikt, zijn allen weer hersteld in de stijl van die tijd. Zo zijn de imposante vertrekken van koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart, die het paleis in 1685 lieten bouwen, in volle glorie hersteld. In een ander gedeelte van het paleis is echter ook de sobere werkkamer van koningin Wilhelmina te vinden.

De tuinen van Paleismuseum ’t Loo zijn ook prachtig. Deze tuinen zijn symmetrisch aangelegd naar 17de-eeuws voorbeeld en zijn uniek in Nederland. De tuinen behoren tot de mooiste tuinen van Nederland en zijn op zich al een bezoek waard.8. Arnhem, Openluchtmuseum

Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

In het Openluchtmuseum vind je zo’n 100 historische gebouwen uit heel Nederland. Er zijn gebouwen, boerderijen en molens, en het is mogelijk om ze allemaal van binnen te bekijken. Zo kun je het verleden herbeleven en komt de geschiedenis tot leven in het Openluchtmuseum. Je zult veel beter begrijpen hoe het leven in Nederland vroeger was.

De hele dag door en over het hele park zijn er activiteiten en demonstraties van oude ambachten. Dit is de beste Youtube video om een indruk van het Openluchtmuseum te krijgen. Ik vond het zelf het leukste om een smid aan het werk te zien, maar er zijn demonstraties van heel veel andere ambachten.

9. Assen, Drents Museum

Adres: Brink 1, 9400 AC Assen

Het Drents Museum is gevestigd in het centrum van Assen in een prachtig pand dat vroeger dienstdeed als kantoor van de Provincie Drenthe. Het gebouw stamt uit het einde van de 19e eeuw, wat een hele passende sfeer biedt voor dit museum.

Assen is ook echt een hele leuke charmante stad met een ontspannen sfeer. Op loopafstand van dit museum vindt je tal van leuke horecagelegenheden in het centrum van Assen, maar het Drents Museum heeft zelf ook een leuk restaurant met een intieme sfeer.

Het Drents Museum richt zich op verschillende gebieden. De collectie Geschiedenis van Drenthe illustreert de cultuur van de gewone man en vrouw die in Drenthe leefde tussen 1750 – 1950. De tentoonstelling ‘Kunst 1885-1935‘ behoort tot de top vijf van collecties over deze periode in Nederland. De collectie ‘Hedendaags Realisme‘ is één van de belangrijkste collecties op dit gebied in Nederland.

10. Delft, Museum Prinsenhof

Adres: Sint Agathaplein 1, 2611 HR Delft

Het Prinsenhof Museum is een prachtig museum, centraal gelegen in Delft, waar één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond. Op 10 juli 1984 werd hier prins Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gerards. De kogel van Balthasar Gerards trof Prins Willem van Oranje in zijn borst, en hij overleed later aan zijn verwondingen. Het kogelgat is nog steeds in een muur te zien.

Het museum Prinsenhof heeft veel meer te bieden aan historische waarde dan dit kogelgat. Je kunt er ook meer te weten komen over beroemde Delftenaren, zoals de schilder Johannes Vermeer en de wetenschappers Antoni van Leeuwenhoek en Hugo De Groot, die in hun tijd allen wereldberoemd waren.

In het voorjaar van 2023 zal in het Prinsenhof een tentoonstelling georganiseerd worden over de cultureel-historische context waarin de Delftenaar Johannes Vermeer zijn wereldberoemde schilderijen produceerde (Vermeer tentoonstelling in museum Prinsenhof).

11. Delft, Vermeercentrum

Adres: Voldersgracht 21, 2611 EV Delft

De Nederlandse schilder Johannes Vermeer leefde van 1632 tot 1675, en hij woonde en werkte zijn hele leven in Delft (waar woonde en werkte Johannes Vermeer in Delft?).

Vermeer schilderde vooral interieurs, die bijna mathematisch gecomponeerd waren. Door zijn hang naar grote perfectie, en zijn dood op relatief jonge leeftijd, resulteerde Vermeers leven in een oeuvre van helaas slechts 37 schilderijen.

Het Vermeer Centrum in Delft geeft veel uitleg over het leven en werk van deze beroemde schilder. Je kunt reproducties zien van al zijn schilderijen met uitgebreide uitleg waarom Vermeer bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Je leert ook hoe Vermeer met licht speelde. Het Vermeer Centrum is geen klassiek museum maar toch heel interessant als je deze beroemde schilder beter wilt begrijpen. Als je de schilderijen van Vermeer zelf wilt bewonderen, kun je beter naar het Mauritshuis in Den Haag gaan (zie hieronder).

12. Den Bosch, Jeroen Bosch Centrum

Adres: Jeroen Boschplein 2, 5211 ML ‘s-Hertogenbosch

Jeroen Bosch werd rond 1450 geboren in Den Bosch en heeft zijn hele leven in Den Bosch gewoond en gewerkt. Het Jeroen Bosch Art Center exposeert permanent het hele oeuvre van deze laatmiddeleeuwse schilder. Het zijn niet de originele schilderijen, maar hoogwaardige fotoreproducties op ware grootte, afgedrukt en fraai ingelijst.

Het Jeroen Bosch Art Center is gevestigd in een prachtige voormalige kerk, gewijd aan St. Jacob, die op zich al een bezoek waard is. De reproducties van zijn schilderijen worden tentoongesteld op de begane grond. De top van de kerktoren biedt een prachtig uitzicht over de stad Den Bosch.

Op de andere verdiepingen van de kerk is hedendaagse kunst te zien die geïnspireerd is op het werk van Jeroen Bosch. In het gebouw is ook een collectie unieke wandtapijten te bewonderen met details uit het werk van Jeroen Bosch. In de kelder is ook nog een reconstructie van zijn atelier, zodat je je kunt inleven hoe Jeroen Bosch gewerkt heeft.

13. Den Haag, Het Mauritshuis

Adres: Plein 29, 2511 CS Den Haag

Het Mauritshuis in Den Haag is mijn favoriete museum in Nederland en heb ik in een ander artikel al besproken.

Het Mauritshuis ligt in het centrum van Den Haag en is een uniek museum in Nederland vanwege de ongelooflijke collectie van meesterwerken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de 17e eeuw. Geen enkel ander museum in Nederland heeft zo’n hoge concentratie van wereldberoemde schilderijen.

Schilderijen zoals Rembrandts De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Vermeers Meisje met de parel en Potters De stier zijn hoogtepunten van de collectie. Voeg daarbij het beste werk van Jan Steen, de prachtige landschappen van Jacob van Ruisdael en de weergaloze portretten van Rubens, en je begrijpt mijn enthousiasme voor het Mauritshuis.

Het Mauritshuis is ook uniek omdat het is gevestigd in een prachtig gebouw op een fantastische locatie naast het gebouw van de Nederlandse Tweede Kamer en het torentje van de Minister-President.

14. Den Haag, Kunstmuseum

Adres: Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag is gevestigd in een heel mooi Art Deco gebouw, ontworpen en gebouwd door één van onze beroemdste architecten, H.P. Berlage. Dit prachtige gebouw is een zeer geschikte omgeving om de uitgebreide collectie tentoon te stellen en is eigenlijk al een kunstwerk op zich.

Het Haags Kunstmuseum bezit de meest uitgebreide collectie schilderijen ter wereld van de Haagse schilder Piet Mondriaan. Deze collectie toont de evolutie van het oeuvre van deze Haagse kunstenaar, van zijn vroege figuratieve werk tot zijn laatste abstracte meesterwerk, Victory Boogie Woogie. Het laatste schilderij kostte misschien een klein fortuin, maar het is elke cent waard.

Het Kunstmuseum in Den Haag bezit ook een hele mooie collectie Delfts Blauw aardewerk. Deze tentoonstelling heet Delfts Blauw Wonderwerk, en ik kan je een bezoek, aan hun website en deze tentoonstelling zelf, erg aanbevelen.

15. Den Haag, Panorama Mesdag

Adres: Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag

Het komt zelden voor dat een museum zich concentreert rond één kunstwerk, zij het dan het grootste schilderij ter wereld. Het schilderij in kwestie is een panorama van de stad Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw.

Het panorama van Mesdag is een cilindervormig schilderij, meer dan 14 meter hoog en 120 meter in omtrek, geschilderd door Hendrik Willem Mesdag. Je moet het schilderij van binnenuit bekijken. Het cilindrische perspectief wekt de illusie dat de kijker zich op een hoge duin bevindt met uitzicht op de zee, de stranden en het Scheveningse dorp aan het eind van de 19e eeuw. Een voorgrond van nagemaakte duinen rond de kijkgalerij verbergt de onderkant van het schilderij en maakt de illusie nog overtuigender.

Een bezoek aan Panorama Mesdag is een indrukwekkende ervaring, vooral als je beseft dat Mesdag het schilderij bijna 150 jaar geleden schilderde. Als je Den Haag bezoekt, doe jezelf dan een groot plezier en bezoek dit museum want het is een ervaring die je niet snel zult vergeten.

16. Den Haag, Escher in het Paleis

Adres: Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

Escher was een fantasierijke Nederlandse kunstenaar, geboren aan het eind van de 19e eeuw, die mathematisch geïnspireerde tekeningen maakte. In zijn beroemdste werk zijn onmogelijke voorwerpen te zien door zijn gebruik van wiskundige tekentechnieken. Het is een zeer eigenaardige vorm van kunst waardoor het heel fascinerend is.

Het Escher museum bevindt zich in het voormalige Winterpaleis van koningin-moeder Emma van Nederland aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Dit paleis werd ook gebruikt als werkpaleis door de latere koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

De koninklijke ambiance van het Paleis is behouden gebleven, waardoor dit gebouw een zeer geschikte omgeving is voor het prachtige werk van Escher.

17. Enkhuizen, Zuiderzeemuseum

Adres: Wierdijk 12 – 22, 1601 LA Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kun je ervaren hoe het leven er ooit uitzag voor de bewoners van de oevers van de voormalige Zuiderzee.

Het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum is een dorp met meer dan 140 historische gebouwen, overgebracht uit plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee. Wandel door de geplaveide straten van dit charmante dorpje en ervaar de geur en geluiden van een vissersdorp. Hopelijk laat dit dorp je het belang van de zee voor Nederland inzien.

De zee voorzag in het levensonderhoud van velen maar kostte ook vele levens. Dat is de reden dat de Delta- en Zuiderzeewerken zo belangrijk zijn voor Nederland. De Delta- en Zuiderzeewerken zijn niet voor niets één van deze zeven moderne wereldwonderen.

In het binnen gedeelte van het museum worden de kunst, cultuur en het erfgoed van het Zuiderzeegebied tentoongesteld.

18. Groningen, Groninger Museum

Adres: Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Het gebouw van het Groninger museum zelf is op zich al een modern kunstwerk. De postmoderne architectuur van het museum staat in schril contrast met de klassieke neogotische en neorenaissance architectuur van het Groninger treinstation ernaast.

Het Groninger museum is gebouwd in het midden van een gracht die het prachtige en levendige historische centrum van Groningen omringt. Dit soort moderne architectuur is een heel mooi voorbeeld van het feit dat ontwikkeling en vooruitgang in Groningen niet hebben stilgestaan.

Het Groninger museum richt zich op moderne en hedendaagse kunst. Het Groninger museum wil van binnen net zo verrassen als het van buiten doet. De tentoonstelling over David Bowie was een uitstekend en heel geslaagd voorbeeld van dit streven.

19. Haarlem, Frans Hals Museum

Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Frans Hals was een schilder in de 17e eeuw die beroemd was om zijn portretten. Sommigen vinden zijn portretten zelfs beter dan die van Rembrandt. Frans Hals staat bekend om zijn losse schilderkunstige penseelvoering en hij introduceerde deze stijl van schilderen in de Nederlandse kunst.

Frans Hals was ook belangrijk in de evolutie van de 17de-eeuwse groepsportretten. Frans Hals woonde bijna zijn hele leven in Haarlem, en het Frans Hals museum in Haarlem is een prachtig eerbetoon aan zijn leven en werk in de mooie historische binnenstad van Haarlem.

Het Frans Hals museum zelf is onlangs gesplitst in twee locaties. De collectie schilderijen van Frans Hals is te bewonderen in het gebouw van het “Oude Mannenhuis“. Als je meer geïnteresseerd bent in hedendaagse en moderne kunst, in de lijn van Frans Hals en zijn portretten, is er nu ook een tweede locatie op loopafstand.20. Leiden, Amerikaans Pelgrim Museum

Adres: Beschuitsteeg 9, 2312 JT Leiden

De opstand tegen Spanje in de 16e eeuw zorgde voor vrijheid van godsdienst in Nederland. Religieuze tolerantie werd een hoeksteen van Nederland en haar cultuur. Deze religieuze tolerantie trok de Pilgrim Fathers aan toen zij in 1609 hun toevlucht zochten in Leiden. De Pilgrim Fathers woonden in Leiden tot 1620 toen zij koers zetten naar de Nieuwe Wereld en de Verenigde Staten stichtten.

Het American Pilgrim Museum in Leiden is gewijd aan de Leidse Pilgrimstijd en geeft je een goede indruk van hoe het leven van de Pilgrim Fathers er in die tijd uitzag. Het museum is gevestigd naast de Hooglandse Kerk in een 14e-eeuws huis.

De omgeving van het museum ademt nog steeds de sfeer uit van die periode. Het museum is gelegen in één van de mooiste historische stukjes van Leiden.

21. Leiden, Naturalis

Adres: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden

Naturalis is een museum gewijd aan een eeuwenoude traditie van de studie van de biodiversiteit aan de Universiteit van Leiden. De stichting van de botanische tuinen in Leiden aan het eind van de 16e eeuw, en de eerste teelt van tulpen in Europa, was het begin van een eeuwenlange belangstelling voor de studie van de biodiversiteit in Leiden.

Naturalis is een museum dat een combinatie biedt van zien en doen om de schoonheid en rijkdom van de natuur te ervaren. Naturalis heeft een collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. De modellen van de dinosaurussen zijn de blikvangers en heel geliefd bij de kinderen.

22. Leiden, Museum Volkenkunde

Adres: Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Het Nationaal Museum Volkenkunde in Leiden is gewijd aan de grote verscheidenheid aan culturen en volkeren die wereldwijd leven. De oorsprong van dit museum gaat terug tot de verkenning van de wereld door de Nederlanders in de 16e en 17e eeuw. Veel van de schatten die zij van hun reizen hebben meegebracht, zijn in dit museum tentoongesteld.

De onderliggende boodschap van dit museum is dat de mensen die in andere delen van de wereld wonen, net als wij zijn en bovenal menselijk.

Iedereen is gelijk, is de impliciete boodschap die dit museum uitdraagt.

Dat is een boodschap die in een egalitaire samenleving als Nederland altijd zeer goed weerklank vindt.

23. Maastricht, Bonnefanten Museum

Adres: Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht

Het Bonnefanten Museum in Maastricht is een museum met een uitgebreide collectie historische en hedendaagse kunst. Het museum is gehuisvest in een markant modern gebouw met uitzicht op de Maas aan de andere kant van het centrum van de stad. Je kunt het niet missen.

Het museum heeft een boeiende collectie Italiaanse schilderijen uit de 14e eeuw en Nederlandse en Vlaamse schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Het Bonnefantenmuseum heeft ook een uitgebreide collectie middeleeuwse beeldhouwwerken. De andere helft van het museum bestaat uit hedendaagse kunst.

24. Oosterbeek, Airborne Museum

Adres: Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Het Airborne Museum in Oosterbeek is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse parachutisten tijdens de Slag om Arnhem. Tijdens de slag was dit hoofdkwartier het toneel van hevige gevechten. Ik beschreef wat er nog terug te vinden is van de Slag om Arnhem al in een eerder artikel.

Villa Hartenstein is gerenoveerd, en de littekens van de gevechten zijn niet meer zichtbaar. Het Airborne Museum is een prachtig monument geworden voor de heldhaftigheid en dapperheid van de Britse parachutisten.

Onlangs opende het Airborne Museum een uitbreiding in de kelders, waar je kan herbeleven wat de parachutisten hebben moeten doorstaan. Ik kan je een bezoek aan dit museum erg aanraden.

25. Otterlo, Kröller-Müller Museum

Adres: Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo

Het Kröller-Müller museum is gelegen in Nationaal Park, de Hoge Veluwe, een geweldige plek voor een museum. Het Kröller-Müller Museum in Otterloo heeft de op één na grootste van Gogh-collectie ter wereld, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Van Gogh. Het Kröller-Müller museum bezit ook hele mooie schilderijen van Piet Mondriaan en Claude Monet.

Helene Kröller-Müller kocht deze schilderijen en tekeningen aan het begin van de 20e eeuw. De intense schilderijen van Vincent van Gogh spraken haar enorm aan. Zij herkende Vincents zoektocht naar spiritualiteit in zichzelf en zag Vincent van Gogh als een voorvechter van een nieuw soort kunst.

Mevrouw Kröller-Müller verzamelde ook beeldhouwwerken en meer dan 160 van deze beelden zijn tentoongesteld in een prachtige tuin rondom het Kröller-Müller museum.

26. Overloon, Oorlogsmuseum

Adres: Museumpark 1, 5825 AM Overloon

Nadat de slag om Arnhem was verloren, moesten de geallieerden een andere route vinden om Duitsland te kunnen aanvallen. De geallieerde pantsertroepen trokken oostwaarts om een toegang tot Duitsland te forceren.

De daaruit voortvloeiende slag om Overloon was buitengewoon hevig en duurde van 26 september tot 14 oktober. Duizenden soldaten verloren het leven tijdens deze slag.

Het museum werd in 1946 opgericht om de gesneuvelden van deze slag te eren. Het thema van het museum is “oorlog hoort in een museum“. Je vindt er een uitgebreide collectie van meer dan 150 legervoertuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd werden gebruikt.

Andere delen van het museum richten zich op het leven in Nederland onder de Duitse bezetting en de rol van het verzet tijdens de oorlog. Het Oorlogsmuseum is een huiveringwekkende ervaring. Het helpt je ervan bewust te blijven dat oorlog ook echt in een museum hoort te blijven.27. Rotterdam, Maritiem Museum

Adres: Leuvehaven 1, 3011 EA Rotterdam

Rotterdam is één van de grootste havens ter wereld, dus er is geen betere plek in Nederland dan Rotterdam voor een maritiem museum. Het museum ligt in een oude haven van de stad, heel dicht bij het centrum. Een authentiekere locatie voor een maritiem museum dan hier zul je in Rotterdam niet vinden.

De collectie van het museum vertelt het verhaal van de maritieme geschiedenis van Nederland en de enorme invloed van de zee op ons dagelijks leven. De informatie over de strijd tegen het water, is eigenlijk het verhaal van Nederland door de eeuwen heen.

Het is goed om je dat blijven te realiseren nu door klimaatverandering de zeespiegel blijft stijgen en Nederland tegen steeds verder stijgende zeespiegels beschermd moet worden.

28. Utrecht, Rietveld-Schröderhuis

Adres: Prins Hendriklaan 50, 3583 EP Utrecht

Het Rietveld-Schröderhuis is een magnifiek huis in Utrecht, gebouwd in 1924 door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Het Rietveld-Schröderhuis is één van de UNESCO Werelderfgoederen in Nederland (welke 12 UNESCO Werelderfgoederen heeft Nederland?)

Toen het Rietveld-Schröderhuis in 1924 werd gebouwd, stond het huis aan de rand van Utrecht en had het een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Het Rietveld Schröderhuis is één van de hoogtepunten van de De Stijl-groep in de architectuur. De invloed van dit gebouw op de architectuur is tot op de dag van vandaag blijven bestaan.

Het ontwerp van het huis wordt gekenmerkt door vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en de strakke horizontale en verticale lijnen. Het gebruik van primaire kleuren, wit, grijs en zwart, is ook kenmerkend voor deze architectuurstijl en het Rietveld Schröderhuis.

Het interieur en het meubilair zijn een integraal onderdeel van het gebouw, en de Rietveld stoel die in het Rietveld-Schröderhuis te zien is, is misschien wel net zo beroemd als het huis zelf. Deze stoel symboliseert De Stijl – en het toppunt van functionaliteit omdat de stoel uit slechts 15 latten en twee rechthoekige panelen bestaat.

29. Utrecht, Spoorwegmuseum

Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een uitgebreide collectie locomotieven, treinwagons, stoommachines, schaalmodellen, schilderijen van treinen en spoorwegmateriaal.

Het Spoorwegmuseum heeft een fantastische locatie, het voormalige Maliebaanstation, gebouwd in 1874. Dit station is volledig gerestaureerd. Je vindt er een rijk beschilderde vestibule met kroonluchters, wachtkamers 1e, 2e en 3e klas, een luxe eetzaal, en zelfs toiletten in de sfeer van de 19e eeuw.

Je kunt zelfs met de trein naar het Spoorwegmuseum komen. Vanaf Utrecht CS brengt de museumtrein je naar het Spoorwegmuseum, en stap je midden in het museum uit de trein. Een erg originele manier om een museumreis te beginnen, de kinderen zullen het geweldig vinden.

30. Wassenaar, Museum Voorlinden

Adres: Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar

Museum Voorlinden in Wassenaar is een relatief nieuw museum dat in 2016 werd geopend. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst is een initiatief van verzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh.

Museum Voorlinden wil een oase van rust zijn in de hectiek van de stad waar mensen zich kunnen komen laten verrassen. De gecombineerde beleving van kunst, natuur en architectuur is het unieke aspect van het Museum Voorlinden.

Het ligt in een hele mooie tuin die al een kunstwerk op zich is. Het museum en de tuin zijn omgeven door een eeuwenoud landgoed van 40 hectare met prachtige vijvers, bossen, weilanden en duinen.

De tuin rond het museum is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf. Gazons en grasheuvels omringen de bloemenzee. De tuinen zijn zichtbaar vanuit het museum om de ervaring van kunst, architectuur en natuur te combineren.

Heidi

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland. We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.

GERELATEERDE ARTIKELEN