Wat Zijn De 30 Leukste Musea In Nederland?

Foto van auteur
Laatste update:

Er zijn ongeveer 700 musea in Nederland. Dat maakt het een uitdaging om te beslissen welk museum te bezoeken.

Een ruime selectie van de mooiste Nederlandse musea zodat je kunt beslissen welk museum te bezoeken

Als groot museumliefhebber heb ik de 30 leukste musea in Nederland voor je geselecteerd en elk museum kort beschreven om je te helpen bij het maken van je keuze.

Ik heb deze 30 musea in Nederland hieronder in meer detail beschreven om je te helpen beslissen welk museum te bezoeken.

Ik heb de 30 mooiste musea in Nederland hieronder in meer detail beschreven om je te helpen beslissen welk museum te bezoeken.

Deze 30 musea zijn alfabetisch gerangschikt op basis van de namen van de steden waarin ze gevestigd zijn.

1. Amsterdam, Rijksmuseum

Adres: Museumstraat 1, 1071 XX Amsterdam

Het Rijksmuseum is niet voor niets het best bezochte museum van heel Nederland. Het Rijksmuseum heeft verreweg de meest uitgebreide kunstcollectie in Nederland in ons land. Veel van de bekendste schilderijen van onze beroemdste schilders zijn te bewonderen in het Rijksmuseum.

Als je wilt, kunt je dagen doorbrengen in dit museum, maar je kunt zich ook richten op de topstukken met de “Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, het bekendste schilderij van Nederland, als het absolute hoogtepunt.

Je heb een ticket met een tijdslot nodig om het Rijksmuseum binnen te komen

Je kunt ook prachtige schilderijen van Johannes Vermeer in het Rijksmuseum bewonderen. Als je meer over Vermeer wilt weten, ben je wellicht geïnteresseerd in het artikel; waarom is Johannes Vermeer zo beroemd?

Je kunt echter ook vele andere (8000) prachtige kunstwerken bewonderen. Doe jezelf een groot plezier en bezoek dit museum minimaal één keer in je leven want het is werkelijk een fantastisch museum.

Het Rijksmuseum is echt ontzettend indrukwekkkend, een absolute aanrader.

Je kunt hier kaartjes met een tijdslot voor het Rijksmuseum kopen om niet in een lange rij te hoeven staan.

2. Amsterdam, Van Gogh Museum

Adres: Museumplein 6, 1071 DJ Amsterdam

Vincent van Gogh is één van de beroemdste Nederlandse schilders ooit en hij woonde en werkte een groot deel van zijn leven in Nederland.

Vincent van Gogh’s oeuvre van 900 schilderijen en 1100 tekeningen ontstond in nauwelijks tien jaar tijd. Het van Gogh museum in Amsterdam bezit 200 van zijn schilderijen en 500 van zijn potloodtekeningen, de grootste van Gogh collectie in de wereld.

Het van Gogh museum in Amsterdam heeft zijn schilderijen chronologisch gerangschikt om je een overzicht te geven van Vincents persoonlijke en artistieke ontwikkeling als schilder.

Het van Gogh museum in Amsterdam bezit de grootste van Gogh collectie in de wereld

Vincent van Gogh begon als schilder in Nederland met sombere tinten en portretten van arme boeren, zoals in De Aardappeleters. In zijn laatste periode in de Provence springen de uitbundige kleuren echter bijna van het doek.

Het Van Gogh Museum heeft prachtige video’s die je via een virtuele rondleiding door het museum leiden. Hierdoor krijg je alvast een idee wat voor prachtige collectie het van Gogh Museum heeft.

Je heb een reservering nodig om het van Gogh Museum binnen te komen en je moet minimaal 1-2 weken van tevoren reserveren.

Je kunt online kaartjes met een tijdslot voor het van Gogh Museum reserveren. Doe dat op tijd want het van Gogh Museum in Amsterdam is echt één van de leukste musea in Nederland.

Het Anne Frank Huis in Amsterdam, gezien vanaf de andere kant van de Prinsengracht
Het Anne Frank Huis aan de Prinsengracht in Amsterdam

3. Amsterdam, Anne Frank Huis

Adres: Westermarkt 20, 1016 DK Amsterdam

Het Anne Frank Huis is het huis waarin Anne en haar familie tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten voor de nazi’s. Het is een hele ervaring om door de beroemde deur in het achterhuis te lopen en te ontdekken hoe klein het was.

Anne en haar familie zaten jarenlang ondergedoken in dit kleine huis en moesten lange tijd zwijgen om niet ontdekt te worden en gedeporteerd te worden naar de concentratiekampen.

Het Anne Frank Huis is een eerbetoon aan dit dappere meisje en alle Joden die in de concentratiekampen zijn omgekomen. Anne Frank gaf een menselijk gezicht aan deze afschuwelijke episode in de Europese geschiedenis.

Het Anne Frank Huis is een eerbetoon aan dit dappere meisje en alle Joden die in de concentratiekampen zijn omgekomen

Deze YouTube video laat heel goed zien hoe klein het Achterhuis wel niet was. Je moet echter minimaal één keer in je leven het Achterhuis in het echt bezoeken om je in te kunnen leven hoe zwaar het leven wel niet voor Anne Frank en haar familie is geweest in die jaren.

Anne Frank was net 13 jaar toen ze in 1942 moest onderduiken en het Anne Frank Huis is daarom een heel geschikt museum voor kinderen omdat ze hier kunnen ervaren hoe zwaar een leeftijdsgenoot het toen had.

Je kunt kaartjes met een tijdslot voor het Anne Frank Huis alleen online kopen en ik zou je aanraden dat ruim vooraf te doen omdat het Anne Frank Huis enorm populair is, waardoor het snel uitverkocht raakt.

4. Amsterdam, Nationaal Scheepvaartmuseum

Adres: Kattenburgerplein 1, 1018 KK Amsterdam

Het Nationaal Scheepvaartmuseum in het centrum van Amsterdam won in 2022 de prijs voor Beste Museum van Nederland en is inderdaad één van de meest indrukwekkende musea van Nederland.

De locatie van het Nationaal Scheepvaartmuseum is fantastisch, want het ligt in de Museumhaven, op slechts 15 minuten lopen van het centraal station van Amsterdam.

Het prachtige museumgebouw stamt uit 1656 en deed eeuwenlang dienst als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Binnen vindt u een indrukwekkend overzicht van de maritieme geschiedenis van Nederland als zeevarende natie.

De binnenkant van het museum is prachtig, maar het hoogtepunt van het museum is een replica van een 17e-eeuws zeilschip, de Amsterdam. Deze geeft u een uitstekende indruk van wat het leven aan boord destijds voor de bemanning betekende.

Je kunt online kaartjes voor het Nationaal Scheepvaartmuseum kopen om niet in een rij te hoeven staan.

De grote hal in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam
De grote hal van het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam

5. Amsterdam, Koninklijk Paleis

Adres: Dam 147, 1012 RJ Amsterdam

Het Koninklijk Paleis is één van de meest mooiste musea die ik ooit in Nederland heb bezocht. Ik was me er niet van bewust dat het Koninklijk Paleis open was voor bezoekers, maar bezoekers zijn de meeste dagen gelukkig welkom.

Het Paleis staat ter beschikking van de Koning en wordt vaak gebruikt door het Nederlandse Koningshuis tijdens staatsbezoeken en officiële evenementen. Uiteraard is het Paleis gesloten voor bezoekers tijdens deze koninklijke evenementen.

Het Koninklijk Paleis werd in de 17e eeuw oorspronkelijk gebouwd als het nieuwe stadhuis van Amsterdam. Architect Jan van Campen ontwierp een gebouw dat de macht en rijkdom van Amsterdam in de 17e eeuw weerspiegelde. Het Koninklijk Paleis is één van de grootste en meest prestigieuze gebouwen uit de 17e eeuw.

Als je door het Koninklijk Paleis loopt, begin je te begrijpen hoe immens rijk Amsterdam was in de Gouden Eeuw. Ik werd er compleet door weggeblazen. De grandeur van de Gouden Eeuw is nog springlevend in de Burgerzaal en de marmeren galerijen van het paleis.

Als je door het Koninklijk Paleis loopt, begin je te begrijpen hoe immens rijk Amsterdam was in de Gouden Eeuw

Beelden en schilderijen van beroemde kunstenaars, zoals Rembrandts leerlingen, Govert Flinck en Ferdinand Bol, vertellen het verhaal van Amsterdam als het centrum van de wereld tijdens die periode. Ik vond het geweldig om dit museum te bezoeken omdat de binnenkant van het paleis werkelijk adembenemend is.

Zo’n prachtig interieur verwacht je namelijk niet als je naar de buitenkant van het paleis kijkt. Ik beschouw het Koninklijk Paleis echter als één van de absolute toeristische hoogtepunten van Amsterdam en beveel het ten zeerste aan om het te bezoeken.

Je kunt toegangskaartjes voor het Koninklijk Paleis online kopen om niet in een rij te hoeven staan.

6. Amsterdam, Rembrandthuis

Adres: Jodenbreestraat 4, 1011 NK Amsterdam

Rembrand is geboren en getogen in Leiden (waar woonde en studeerde Rembrandt in Leiden?) maar hij verhuisde op zijn 25e naar Amsterdam.

Het Rembrandthuis is gevestigd in het Amsterdamse huis waar Rembrandt van Rijn meer dan 20 jaar in heeft gewoond. Hij maakte veel van zijn meesterwerken in dit huis. Het museum wil Rembrandts menselijke kant laten zien en helpt je te begrijpen hoe Rembrandt leefde en werkte.

Er zijn echter geen schilderijen van Rembrandt in het Rembrandthuis tentoongesteld. Als je zijn schilderijen wilt bewonderen, moet je naar het Rijksmuseum gaan om zijn beroemde meesterwerken te zien.

Als je Rembrandt als mens beter wilt begrijpen, is er echter geen betere plek om de kunstenaar en zijn werkwijze en inspiratiebronnen te leren kennen dan in het Rembrandthuis in Amsterdam. Hier kun je zien waar hij woonde, waar hij zijn beroemdste werken schilderde, en ervaren hoe het was om in zijn atelier te zijn, waar hij zijn leerlingen opleidde.

Je kunt toegangskaartjes voor het Rembrandthuis online kopen.

De tuinen van Paleis ’t Loo behoren tot de mooiste tuinen van Nederland en zijn op zich al een bezoek waard

7. Apeldoorn, Paleis ’t Loo

Adres: Koninklijk Park 1, 7315 JA Apeldoorn

Paleismuseum ’t Loo was een paleis van het huis van Oranje en werd ruim 300 jaar gebruikt als woning door de leden van de Oranje familie. De ingerichte kamers en zalen laten zien hoe de Oranjes hier leefden en werkten.

Leden van het Huis van Oranje gebruikten het paleis tot 1975 en in 1984 werd het paleis en bijbehorende paleistuinen opengesteld voor het publiek.

Het museum is in april 2022 weer geopend na een jarenlange renovatie en is na de renovatie authentieker dan ooit. De kamers die door de verschillenden leden van de Oranje familie zijn gebruikt, zijn allen weer hersteld in de stijl van die tijd.

Zo zijn de imposante vertrekken van koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart, die het paleis in 1685 lieten bouwen, in volle glorie hersteld.

In een ander gedeelte van het paleis is echter ook de sobere werkkamer van koningin Wilhelmina te vinden.

De tuinen van Paleis ’t Loo zijn ook prachtig. Deze tuinen zijn symmetrisch aangelegd naar 17de-eeuws voorbeeld en zijn uniek in Nederland. De tuinen van Paleis ’t Loo behoren tot de mooiste tuinen van Nederland en zijn op zich al een bezoek waard.

Je kunt toegangskaartjes voor Paleis ’t Loo online kopen om niet in de rij te hoeven staan.

De geschiedenis komt tot leven in het Openluchtmuseum

8. Arnhem, Openluchtmuseum

Adres: Hoeferlaan 4, 6816 SG Arnhem

In het Openluchtmuseum vind je zo’n 100 historische gebouwen uit heel Nederland. Er zijn gebouwen, boerderijen en molens, en het is mogelijk om ze allemaal van binnen te bekijken.

Zo kun je het verleden herbeleven en komt de geschiedenis tot leven in het Openluchtmuseum. Je zult veel beter begrijpen hoe het leven in Nederland vroeger was.

De hele dag door en over het hele park zijn er activiteiten en demonstraties van oude ambachten. Dit is de beste YouTube video om een indruk van het Openluchtmuseum te krijgen.

Ik vond het zelf het leukste om een smid aan het werk te zien, maar er zijn demonstraties van heel veel andere ambachten.

Het Openluchtmuseum in Arnhem is echt één van de leukste musea in Nederland, zeker met kinderen.

Je kunt online kaartjes voor het Openluchtmuseum kopen om niet in de rij te hoeven staan.

Het Drents Museum in centrum van Assen
Het Drents Museum in het centrum van Assen

9. Assen, Drents Museum

Adres: Brink 1, 9400 AC Assen

Het Drents Museum is gevestigd in het centrum van Assen in een prachtig pand dat vroeger dienstdeed als kantoor van de Provincie Drenthe. Het gebouw stamt uit het einde van de 19e eeuw, wat een hele passende sfeer biedt voor dit museum.

Het Drents Museum richt zich op verschillende gebieden. De collectie Geschiedenis van Drenthe illustreert de cultuur van de gewone man en vrouw die in Drenthe leefde tussen 1750 – 1950.

De tentoonstelling ‘Kunst 1885-1935‘ behoort tot de top vijf van collecties over deze periode in Nederland. De collectie ‘Hedendaags Realisme‘ is één van de belangrijkste collecties op dit gebied in Nederland.

Je kunt online kaartjes voor het Drents Museum kopen.

De ingang van het Prinsenhof Museum in Delft met de Oude Kerk op achtergrond
De ingang van het Prinsenhof met de Oude Kerk op de achtergrond

10. Delft, Museum Prinsenhof

Adres: Sint Agathaplein 1, 2611 HR Delft

Het Prinsenhof Museum is een prachtig museum, centraal gelegen in Delft, waar één van de belangrijkste gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond. Op 10 juli 1984 werd hier prins Willem van Oranje vermoord door Balthasar Gerards.

De kogel van Balthasar Gerards trof Prins Willem van Oranje in zijn borst, en hij overleed later aan zijn verwondingen. Het kogelgat is nog steeds in een muur te zien.

Het museum Prinsenhof heeft veel meer te bieden aan historische waarde dan dit kogelgat. Je kunt er ook meer te weten komen over beroemde Delftenaren, zoals de schilder Johannes Vermeer en de wetenschappers Antoni van Leeuwenhoek en Hugo De Groot, die in hun tijd allen wereldberoemd waren.

Je kunt online kaartjes voor het Prinsenhof Museum kopen.

11. Delft, Vermeercentrum

Adres: Voldersgracht 21, 2611 EV Delft

De Nederlandse schilder Johannes Vermeer leefde van 1632 tot 1675, en hij woonde en werkte zijn hele leven in Delft (waar woonde en werkte Johannes Vermeer in Delft?).

Vermeer schilderde vooral interieurs, die bijna mathematisch gecomponeerd waren. Door zijn hang naar grote perfectie, en zijn dood op relatief jonge leeftijd, resulteerde Vermeers leven in een oeuvre van helaas slechts 37 schilderijen.

Het Vermeer Centrum in Delft geeft veel uitleg over het leven en werk van deze beroemde schilder. Je kunt reproducties zien van al zijn schilderijen met uitgebreide uitleg waarom Vermeer bepaalde keuzes heeft gemaakt.

Je leert ook hoe Vermeer met licht speelde. Het Vermeer Centrum is geen klassiek museum maar toch heel interessant als je deze beroemde schilder beter wilt begrijpen. Als je de schilderijen van Vermeer zelf wilt bewonderen, kun je beter naar het Mauritshuis in Den Haag gaan (zie hieronder).

Je kunt online kaartjes voor het Vermeercentrum Delft kopen.

Het Vermeer Centrum is geen klassiek museum maar toch heel interessant als je deze beroemde schilder beter wilt begrijpen

12. Den Bosch, Jeroen Bosch Centrum

Adres: Jeroen Boschplein 2, 5211 ML ‘s-Hertogenbosch

Jeroen Bosch werd rond 1450 geboren in Den Bosch en heeft zijn hele leven in Den Bosch gewoond en gewerkt. Het Jeroen Bosch Art Center exposeert permanent het hele oeuvre van deze laatmiddeleeuwse schilder. Het zijn niet de originele schilderijen, maar hoogwaardige fotoreproducties op ware grootte, afgedrukt en fraai ingelijst.

Het Jeroen Bosch Art Center is gevestigd in een prachtige voormalige kerk, gewijd aan St. Jacob, die op zich al een bezoek waard is. De reproducties van zijn schilderijen worden tentoongesteld op de begane grond. De top van de kerktoren biedt een prachtig uitzicht over de stad Den Bosch.

Op de andere verdiepingen van de kerk is hedendaagse kunst te zien die geïnspireerd is op het werk van Jeroen Bosch. In het gebouw is ook een collectie unieke wandtapijten te bewonderen met details uit het werk van Jeroen Bosch.

In de kelder is ook nog een reconstructie van zijn atelier, zodat je je kunt inleven hoe Jeroen Bosch gewerkt heeft.

De achterkant van het Mauritshuis, gelegen aan de Hofvijver en naast het torentje van de premier van Nederland. Het Mauritshuis is het mooiste museum in Nederland.
Het Mauritshuis in Den Haag, gelegen aan de Hofvijver

13. Den Haag, Het Mauritshuis

Adres: Plein 29, 2511 CS Den Haag

Het Mauritshuis in Den Haag is mijn favoriete museum in Nederland en heb ik in een ander artikel al besproken.

Het Mauritshuis ligt in het centrum van Den Haag en is een uniek museum in Nederland vanwege de ongelooflijke collectie van meesterwerken van Nederlandse en Vlaamse schilders uit de 17e eeuw. Geen enkel ander museum in Nederland heeft zo’n hoge concentratie van wereldberoemde schilderijen.

Schilderijen zoals Rembrandts De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp, Vermeers Meisje met de parel en Potters De stier zijn hoogtepunten van de collectie. Voeg daarbij het beste werk van Jan Steen, de prachtige landschappen van Jacob van Ruisdael en de weergaloze portretten van Rubens, en je begrijpt mijn enthousiasme voor het Mauritshuis.

Het Mauritshuis is ook uniek omdat het is gevestigd in een prachtig gebouw op een fantastische locatie naast het gebouw van de Nederlandse Tweede Kamer en het torentje van de Minister-President.

Je kunt online kaartjes voor het Mauritshuis kopen om niet in de rij te hoeven staan.

14. Den Haag, Kunstmuseum

Adres: Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag

Het Kunstmuseum Den Haag is gevestigd in een heel mooi Art Deco gebouw, ontworpen en gebouwd door één van onze beroemdste architecten, H.P. Berlage. Dit prachtige gebouw is een zeer geschikte omgeving om de uitgebreide collectie tentoon te stellen en is eigenlijk al een kunstwerk op zich.

Het Haags Kunstmuseum bezit de meest uitgebreide collectie schilderijen ter wereld van de Haagse schilder Piet Mondriaan. Deze collectie toont de evolutie van het oeuvre van deze Haagse kunstenaar, van zijn vroege figuratieve werk tot zijn laatste abstracte meesterwerk, Victory Boogie Woogie. Het laatste schilderij kostte misschien een klein fortuin, maar het is elke cent waard.

Het Kunstmuseum in Den Haag bezit ook een hele mooie collectie Delfts Blauw aardewerk. Deze tentoonstelling heet Delfts Blauw Wonderwerk, en ik kan je een bezoek, aan hun website en deze tentoonstelling zelf, erg aanbevelen.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Kunstmuseum Den Haag kopen om niet in de rij te hoeven staan.

15. Den Haag, Panorama Mesdag

Adres: Zeestraat 65, 2518 AA Den Haag

Het komt zelden voor dat een museum zich concentreert rond één kunstwerk, zij het dan het grootste schilderij dat ooit in Nederland is gemaakt. Het schilderij in kwestie is een panorama van Scheveningen aan het eind van de 19e eeuw.

Het panorama van Mesdag is een cilindervormig schilderij van 14 meter hoog en 120 meter in omtrek. De schilder Hendrik Willem Mesdag schilderde dit panorama van Scheveningen vanaf de Seinpostduin, een paar honderd meter ten zuiden van het huidige Kurhaus.

Je moet het schilderij van binnenuit bekijken. Het cilindrische perspectief wekt de illusie dat de kijker zich op een hoge duin bevindt met uitzicht op de zee, de stranden en het Scheveningse dorp aan het eind van de 19e eeuw. Het is allemaal heel levensecht wat het echt heel indrukwekkend maakt.

Een voorgrond van nagemaakte duinen rond de kijkgalerij verbergt de onderkant van het schilderij en maakt de illusie nog overtuigender.

16. Den Haag, Escher in het Paleis

Adres: Lange Voorhout 74, 2514 EH Den Haag

Escher was een fantasierijke Nederlandse kunstenaar, geboren aan het eind van de 19e eeuw, die mathematisch geïnspireerde tekeningen maakte.

In zijn beroemdste werken zijn onmogelijke voorwerpen te zien door zijn gebruik van wiskundige tekentechnieken. Het is een zeer eigenaardige vorm van kunst waardoor het heel fascinerend is.

In het museum zelf kun je een ontzettend interessante film over het leven en werk van Escher bekijken die gelukkig ook op internet te vinden is.

Het Escher museum bevindt zich in het voormalige Winterpaleis van koningin-moeder Emma van Nederland aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Dit paleis werd ook gebruikt als werkpaleis door de latere koninginnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

De koninklijke ambiance het Paleis is behouden gebleven en in elke zaal in het museum wordt uitgelicht waarvoor deze zaal vroeger in het Paleis gebruikt werd.

Al met al is het een prachtige ambiance om het werk van één van Nederlands grootste beeldende kunstenaars tentoon te stellen.

Je kunt vooraf online kaartjes voor Escher in het Paleis kopen.

Het Escher museum bevindt zich in het voormalige Winterpaleis van koningin-moeder Emma in Den Haag

17. Enkhuizen, Zuiderzeemuseum

Adres: Wierdijk 12 – 22, 1601 LA Enkhuizen

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kun je ervaren hoe het leven er ooit uitzag voor de bewoners van de oevers van de voormalige Zuiderzee.

Het buitengedeelte van het Zuiderzeemuseum is een dorp met meer dan 140 historische gebouwen, overgebracht uit plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee. Wandel door de geplaveide straten van dit charmante dorpje en ervaar de geur en geluiden van een vissersdorp. Hopelijk laat dit dorp je het belang van de zee voor Nederland inzien.

De zee voorzag in het levensonderhoud van velen maar kostte ook vele levens. Dat is de reden dat de Delta- en Zuiderzeewerken zo belangrijk zijn voor Nederland.

In het binnen gedeelte van het museum worden de kunst, cultuur en het erfgoed van het Zuiderzeegebied tentoongesteld.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Zuiderzee Museum kopen.

Het gebouw van het Groninger museum zelf is op zich al een modern kunstwerk

18. Groningen, Groninger Museum

Adres: Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Het gebouw van het Groninger museum zelf is op zich al een modern kunstwerk. De postmoderne architectuur van het museum staat in schril contrast met de klassieke neogotische en neorenaissance architectuur van het Groninger treinstation ernaast.

Het Groninger museum is gebouwd in het midden van een gracht die het prachtige en levendige historische centrum van Groningen omringt. Dit soort moderne architectuur is een heel mooi voorbeeld van het feit dat ontwikkeling en vooruitgang in Groningen niet hebben stilgestaan.

Het Groninger museum richt zich op moderne en hedendaagse kunst. Het Groninger museum wil van binnen net zo verrassen als het van buiten doet. De tentoonstelling over David Bowie was een uitstekend en heel geslaagd voorbeeld van dit streven.

Je kunt kaartjes kopen op de website van het Groninger Museum.

19. Haarlem, Frans Hals Museum

Adres: Groot Heiligland 62, 2011 ES Haarlem

Frans Hals was een schilder in de 17e eeuw die beroemd was om zijn portretten. Sommigen vinden zijn portretten zelfs beter dan die van Rembrandt. Frans Hals staat bekend om zijn losse schilderkunstige penseelvoering en hij introduceerde deze stijl van schilderen in de Nederlandse kunst.

Frans Hals was ook belangrijk in de evolutie van de 17de-eeuwse groepsportretten. Frans Hals woonde bijna zijn hele leven in Haarlem, en het Frans Hals museum in Haarlem is een prachtig eerbetoon aan zijn leven en werk in de mooie historische binnenstad van Haarlem.

Het Frans Hals museum zelf is onlangs gesplitst in twee locaties. De collectie schilderijen van Frans Hals is te bewonderen in het gebouw van het “Oude Mannenhuis“. Als je meer geïnteresseerd bent in hedendaagse en moderne kunst, in de lijn van Frans Hals en zijn portretten, is er nu ook een tweede locatie op loopafstand.

Je kunt vooraf online kaartjes kopen voor het Frans Hals Museum om niet in de rij te hoeven staan.

het Frans Hals museum in Haarlem is een prachtig eerbetoon aan zijn leven en werk in de mooie historische binnenstad van Haarlem

20. Leiden, Amerikaans Pelgrim Museum

Adres: Beschuitsteeg 9, 2312 JT Leiden

De opstand tegen Spanje in de 16e eeuw zorgde voor vrijheid van godsdienst in Nederland. Religieuze tolerantie werd een hoeksteen van Nederland en haar cultuur. Deze religieuze tolerantie trok de Pilgrim Fathers aan toen zij in 1609 hun toevlucht zochten in Leiden.

De Pilgrim Fathers woonden in Leiden tot 1620 toen zij koers zetten naar de Nieuwe Wereld en de Verenigde Staten stichtten.

Het American Pilgrim Museum in Leiden is gewijd aan de Leidse Pilgrimstijd en geeft je een goede indruk van hoe het leven van de Pilgrim Fathers er in die tijd uitzag. Het museum is gevestigd naast de Hooglandse Kerk in een 14e-eeuws huis.

De omgeving van het museum ademt nog steeds de sfeer uit van die periode. Het museum is gelegen in één van de mooiste historische stukjes van Leiden.

Je moet vooraf online een kaartje kopen voor het American Pilgrim Museum en een tijd reserveren omdat het kleine museum dan op die tijd geopend zal worden.

21. Leiden, Naturalis

Adres: Darwinweg 2, 2333 CR Leiden

Naturalis is een museum gewijd aan een eeuwenoude traditie van de studie van de biodiversiteit aan de Universiteit van Leiden. De stichting van de botanische tuinen in Leiden aan het eind van de 16e eeuw, en de eerste teelt van tulpen in Europa, was het begin van een eeuwenlange belangstelling voor de studie van de biodiversiteit in Leiden.

Naturalis is een museum dat een combinatie biedt van zien en doen om de schoonheid en rijkdom van de natuur te ervaren. Naturalis heeft een collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten. De modellen van de dinosaurussen zijn de blikvangers en heel geliefd bij de kinderen.

Het Naturalis is één van de leukste musea in Nederland voor kinderen.

Je kunt vooraf online kaartjes voor Naturalis bestellen.

Naturalis is een museum dat een combinatie biedt van zien en doen om de schoonheid en rijkdom van de natuur te ervaren

22. Leiden, Museum Volkenkunde

Adres: Steenstraat 1, 2312 BS Leiden

Het Nationaal Museum Volkenkunde in Leiden is gewijd aan de grote verscheidenheid aan culturen en volkeren die wereldwijd leven. De oorsprong van dit museum gaat terug tot de verkenning van de wereld door de Nederlanders in de 16e en 17e eeuw. Veel van de schatten die zij van hun reizen hebben meegebracht, zijn in dit museum tentoongesteld.

De onderliggende boodschap van dit museum is dat de mensen die in andere delen van de wereld wonen, net als wij zijn en bovenal menselijk.

Iedereen is gelijk, is de impliciete boodschap die dit museum uitdraagt.

Het museum van Volkenkunde in Leiden

Dat is een boodschap die in een egalitaire samenleving als Nederland altijd zeer goed weerklank vindt.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Rijksmuseum voor Volkenkunde bestellen.

23. Maastricht, Bonnefanten Museum

Adres: Avenue Ceramique 250, 6221 KX Maastricht

Het Bonnefanten Museum in Maastricht is een museum met een uitgebreide collectie historische en hedendaagse kunst. Het museum is gehuisvest in een markant modern gebouw met uitzicht op de Maas aan de andere kant van het centrum van de stad. Je kunt het niet missen.

Het museum heeft een boeiende collectie Italiaanse schilderijen uit de 14e eeuw en Nederlandse en Vlaamse schilderijen uit de 16e en 17e eeuw. Het Bonnefanten Museum heeft ook een uitgebreide collectie middeleeuwse beeldhouwwerken. De andere helft van het museum bestaat uit hedendaagse kunst.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Bonnefanten Museum kopen.

Het Airborne Museum in Oosterbeek is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse parachutisten tijdens de Slag om Arnhem

24. Oosterbeek, Airborne Museum

Adres: Utrechtseweg 232, 6862 AZ Oosterbeek

Het Airborne Museum in Oosterbeek is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse parachutisten tijdens de Slag om Arnhem. Tijdens de slag was dit hoofdkwartier het toneel van hevige gevechten. Ik beschreef wat er nog terug te vinden is van de Slag om Arnhem al in een eerder artikel.

Villa Hartenstein is gerenoveerd, en de littekens van de gevechten zijn niet meer zichtbaar. Het Airborne Museum is een prachtig monument geworden voor de heldhaftigheid en dapperheid van de Britse parachutisten.

Onlangs opende het Airborne Museum een uitbreiding in de kelders, waar je kan herbeleven wat de parachutisten hebben moeten doorstaan. Ik kan je een bezoek aan dit museum erg aanraden.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Airborne Museum bestellen.

25. Otterlo, Kröller-Müller Museum

Adres: Houtkampweg 6, 6731 AW Otterlo

Het Kröller-Müller Museum is gelegen in Nationaal Park, de Hoge Veluwe, een geweldige plek voor een museum. Het Kröller-Müller Museum in Otterlo heeft de op één na grootste van Gogh-collectie ter wereld, met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van Vincent van Gogh.

Het Kröller-Müller Museum ligt misschien wat afgelegen maar door enorme van Gogh collectie is het wel de verborgen schatkamer van Vincent van Gogh.

Het Kröller-Müller museum bezit ook hele mooie schilderijen van George Seurat, Claude Monet, Piet Mondriaan en Pablo Picasso.

Helene Kröller-Müller kocht het merendeel van deze schilderijen en tekeningen aan het begin van de 20e eeuw. De intense schilderijen van Vincent van Gogh spraken haar enorm aan.

Zij herkende Vincents zoektocht naar spiritualiteit in zichzelf en zag Vincent van Gogh als een voorvechter van een nieuw soort kunst.

Wanneer je meer wilt weten over het leven van Vincent van Gogh zelf, is een bezoek aan het van Gogh Village Museum in Nuenen misschien een goed idee.

Mevrouw Kröller-Müller verzamelde ook beeldhouwwerken en meer dan 160 van deze beelden zijn tentoongesteld in een prachtige tuin rondom het Kröller-Müller museum.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Kröller-Müller Museum bestellen.

Het Kröller-Müller Museum ligt misschien wat afgelegen maar is wel de verborgen schatkamer van Vincent van Gogh

26. Overloon, Oorlogsmuseum

Adres: Museumpark 1, 5825 AM Overloon

Nadat de slag om Arnhem was verloren, moesten de geallieerden een andere route vinden om Duitsland te kunnen aanvallen. De geallieerde pantsertroepen trokken oostwaarts om een toegang tot Duitsland te forceren.

De daaruit voortvloeiende slag om Overloon was buitengewoon hevig en duurde van 26 september tot 14 oktober. Duizenden soldaten verloren het leven tijdens deze slag.

Het museum werd in 1946 opgericht om de gesneuvelden van deze slag te eren. Het thema van het museum is “oorlog hoort in een museum“. Je vindt er een uitgebreide collectie van meer dan 150 legervoertuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de strijd werden gebruikt.

Andere delen van het museum richten zich op het leven in Nederland onder de Duitse bezetting en de rol van het verzet tijdens de oorlog. Het Oorlogsmuseum is een huiveringwekkende ervaring. Het helpt je ervan bewust te blijven dat oorlog ook echt in een museum hoort te blijven.

Je kunt vooraf online kaartjes bestellen op de website van het Oorlogsmuseum in Overloon.

27. Rotterdam, Maritiem Museum

Adres: Leuvehaven 1, 3011 EA Rotterdam

Rotterdam is één van de grootste havens ter wereld, dus er is geen betere plek in Nederland dan Rotterdam voor een maritiem museum. Het museum ligt in een oude haven van de stad, heel dicht bij het centrum. Een authentiekere locatie voor een maritiem museum zul je in Rotterdam niet vinden.

De collectie van het museum vertelt het verhaal van de maritieme geschiedenis van Nederland en de enorme invloed van de zee op ons dagelijks leven. De informatie over de strijd tegen het water, is eigenlijk het verhaal van Nederland door de eeuwen heen.

Het is goed om je dat blijven te realiseren nu door klimaatverandering de zeespiegel blijft stijgen en Nederland tegen steeds verder stijgende zeespiegels beschermd moet worden.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Maritiem Museum Rotterdam bestellen.

Een authentiekere locatie voor een maritiem museum zul je in Rotterdam niet vinden

28. Utrecht, Rietveld-Schröderhuis

Adres: Prins Hendriklaan 50, 3583 EP Utrecht

Het Rietveld-Schröderhuis is een magnifiek huis in Utrecht, gebouwd in 1924 door de Nederlandse architect Gerrit Rietveld. Het Rietveld-Schröderhuis is één van de UNESCO Werelderfgoederen in Nederland.

Toen het Rietveld-Schröderhuis in 1924 werd gebouwd, stond het huis aan de rand van Utrecht en had het een prachtig uitzicht over het omringende landschap.

Het Rietveld Schröderhuis is één van de hoogtepunten van de De Stijl-groep in de architectuur. De invloed van dit gebouw op de architectuur is tot op de dag van vandaag blijven bestaan.

Het ontwerp van het huis wordt gekenmerkt door vloeiende overgangen tussen binnen en buiten en de strakke horizontale en verticale lijnen. Het gebruik van primaire kleuren, wit, grijs en zwart, is ook kenmerkend voor deze architectuurstijl en het Rietveld Schröderhuis.

Het interieur en het meubilair zijn een integraal onderdeel van het gebouw, en de Rietveld stoel die in het Rietveld-Schröderhuis te zien is, is misschien wel net zo beroemd als het huis zelf.

Deze stoel symboliseert De Stijl – en het toppunt van functionaliteit omdat de stoel uit slechts 15 latten en twee rechthoekige panelen bestaat.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Rietveld-Schröder Huis bestellen. Bestel ruim van tevoren om een teleurstelling te voorkomen.

29. Utrecht, Spoorwegmuseum

Adres: Maliebaanstation 16, 3581 XW Utrecht

Het Spoorwegmuseum in Utrecht heeft een uitgebreide collectie locomotieven, treinwagons, stoommachines, schaalmodellen, schilderijen van treinen en spoorwegmateriaal.

Het Spoorwegmuseum heeft een fantastische locatie, het voormalige Maliebaanstation, gebouwd in 1874. Dit station is volledig gerestaureerd. Je vindt er een rijk beschilderde vestibule met kroonluchters, wachtkamers 1e, 2e en 3e klas, een luxe eetzaal, en zelfs toiletten in de sfeer van de 19e eeuw.

Je kunt zelfs met de trein naar het Spoorwegmuseum komen. Vanaf Utrecht CS brengt de museumtrein je naar het Spoorwegmuseum, en stap je midden in het Spoorwegmuseum uit de trein. Een erg originele manier om een museumreis te beginnen, de kinderen zullen het geweldig vinden.

Daarnaast heeft het Spoorwegmuseum inmiddels zoveel attracties gekregen dat het eigenlijk meer een (overdekt) pretpark is geworden dan een museum. Je kunt een uitgebreide review van het Spoorwegmuseum elders op deze website vinden.

Het Spoorwegmuseum is één van de leukste musea in Nederland voor kinderen.

Je kunt vooraf online kaartjes voor het Spoorwegmuseum bestellen.

Vanaf Utrecht CS brengt de museumtrein je naar het Spoorwegmuseum, en stap je midden in het Spoorwegmuseum uit de trein

30. Wassenaar, Museum Voorlinden

Adres: Buurtweg 90, 2244 AG Wassenaar

Museum Voorlinden in Wassenaar is een relatief nieuw museum dat in 2016 werd geopend. Dit museum voor moderne en hedendaagse kunst is een initiatief van verzamelaar en zakenman Joop van Caldenborgh.

Museum Voorlinden wil een oase van rust zijn in de hectiek van de stad waar mensen zich kunnen komen laten verrassen. De gecombineerde beleving van kunst, natuur en architectuur is het unieke aspect van het Museum Voorlinden.

Het ligt in een hele mooie tuin die al een kunstwerk op zich is. Het museum en de tuin zijn omgeven door een eeuwenoud landgoed van 40 hectare met prachtige vijvers, bossen, weilanden en duinen.

De tuin rond het museum is ontworpen door de bekende landschapsarchitect Piet Oudolf. Gazons en grasheuvels omringen de bloemenzee. De tuinen zijn zichtbaar vanuit het museum om de ervaring van kunst, architectuur en natuur te combineren.

Je kunt vooraf online kaartjes voor Museum Voorlinden bestellen.

Museum Voorlinden in Wassenaar ligt in een prachtig park
Museum Voorlinden in Wassenaar

Wat Kost Een Kaartje Voor Dit Museum in 2024

City Museum Tickets (2024)
AmsterdamRijksmuseum€ 22,50
Amsterdamvan Gogh museum€ 22,00
AmsterdamAnne Frank House€ 23,00
AmsterdamMaritiem Museum € 18,50
AmsterdamKoninklijk Paleis€ 12,50
AmsterdamRembrandt Huis€ 19,50
ApeldoornPaleis ’t Loo€ 19,50
Arnhem Openluchtmuseum€ 21,00
AssenDrents museum€ 15,00
DelftPrinsenhof museum€ 14,00
DelftVermeer Centrum€ 12,00
Den BoschJeroen Bosch Centrum€ 10,00
Den HaagMauritshuis€ 19,50
Den HaagKunstmuseum€ 19,00
Den HaagPanorama Mesdag€ 16,00
HaagEscher in het Paleis€ 12,50
EnkhuizenZuiderzee museum€ 19,50
GroningenGroninger museum€ 25,00
HaarlemFrans Hals museum€ 17,50
HaarzuilenKasteel de Haar€ 19,00
LeidenNaturalis € 17,00
LeidenMuseum van Volkenkunde€ 16,00
MaastrichtBonnefanten museum€ 17,50
OosterbeekAirborne museum€ 9,90
OtterloKröller-Müller museum€ 13,00
OverloonWar museum€ 25,00
RotterdamMaritiem museum € 17,50
UtrechtRietveld Schröder Huis€ 19,00
UtrechtSpoorwegmuseum€ 17,50
WassenaarVoorlinde museum€ 19,50

Ik heb ook een landkaart gemaakt met de locaties van de 30 beste musea in Nederland

Landkaart Met De 30 Mooiste Musea In Nederland

Ik heb ook een landkaart gemaakt met de locaties van de 30 beste musea in Nederland. Klik rechtsboven in de landkaart om deze te vergroten.

Als je op het nummer van een museum op de landkaart klikt, vind je een link naar hun website met meer informatie over het betreffende museum.

Als je slechts af en toe naar een museum gaat, is het voordeliger om losse toegangskaartjes te kopen

Veelgestelde Vragen

Wat zijn de leukste musea Voor Kinderen?

Kinderen klauteren op een oude stoomlocomotief in het Spoorweg Museum in Utrecht

Er wordt me vaak gevraagd welke van deze musea leuk voor kinderen is.

Ik heb daarom in een ander artikel de leukste Nederlandse musea voor kinderen op een rijtje gezet.

Hoe Duur Is Een Museumjaarkaart?

Je kunt overwegen om een museumjaarkaart aan te schaffen.

Een museumjaarkaart is een persoonlijke kaart die toegang geeft tot meer dan 400 musea in Nederland waaronder vrijwel alle 30 mooiste musea in Nederland.

Een museumjaarkaart kost € 64,90 per jaar. Als je de museumjaarkaart na het eerste jaar verlengt, kost de museumjaarkaart € 59,95 per jaar voor elk volgende jaar.

Je moet dus jaarlijks meer dan 3 à 4 musea bezoeken, om geld te besparen met een museumjaarkaart.

Als je slechts af en toe naar een museum gaat, is het daarom voordeliger om online toegangskaartjes te bestellen.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.