Kröller-Müller Museum; Verborgen Schatkamer Van Vincent Van Gogh

Foto van auteur
Laatste update:

Wanneer je als Vincent van Gogh liefhebber zijn schilderijen wil bewonderen, kun je kiezen uit een bezoek aan het van Gogh Museum in Amsterdam of het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe. Deze twee musea bezitten de twee grootste van Gogh collecties ter wereld en dat maakt het lastig kiezen.

Ontdek vooraf wat het Kröller-Müller Museum te bieden heeft

Het Kröller-Müller Museum bezit meer dan 90 schilderijen en 150 tekeningen van Vincent van Gogh. Deze van Gogh collectie is daarmee de tweede grootste van Gogh collectie ter wereld, ongeveer 10% van Vincent van Goghs totale oeuvre.

Als groot van Gogh liefhebber heb ik het Kröller-Müller museum opnieuw bezocht voor dit artikel om een goede review over dit bijzondere museum voor je te kunnen schrijven.

Laten we eens ontdekken wat deze onbekende schatkamer van Vincent van Gogh te bieden heeft en of dit museum een bezoek waard is.

Laten we eens ontdekken wat deze onbekende schatkamer van Vincent van Gogh te bieden heeft

De ruim 400.000 bezoekers per jaar verraden misschien al het Kröller-Müller Museum absoluut een bezoek waard.

Hieronder krijg je alvast een idee wat je er kunt verwachten en waarom zoveel bezoekers graag naar dit prachtige museum gaan.

Waar ligt het Kröller-Müller Museum?

Het Kröller-Müller museum ligt op een onverwachte plek voor een museum.

Het Kröller-Müller museum ligt in het nationaal park de Hoge Veluwe tussen Arnhem, Apeldoorn en Ede in en is hemelsbreed ± 85 km verwijderd van Amsterdam.

De locatie van het Kröller-Müller museum midden in de Hoge Veluwe is uniek en is één van de redenen dat dit museum tot één van de meeste bijzondere Nederlandse musea wordt gerekend.

Een dergelijke unieke combinatie van kunst en natuur vind je nergens anders in Nederland.

Het park de Hoge Veluwe is een initiatief van mijnheer Kröller, de steenrijke echtgenoot van mevrouw Kröller-Müller

Het park de Hoge Veluwe is een initiatief van mijnheer Kröller, de steenrijke echtgenoot van mevrouw Kröller-Müller, die in het begin van de 20e eeuw grote stukken grond op de Veluwe kocht om tot rust te komen en te jagen. Het Kröller-Müller museum is in de jaren dertig gebouwd op een een centrale plek in de Hoge Veluwe en geopend in 1938.

Je kunt bij de ingang van de Hoge Veluwe gebruik maken van de gratis witte fietsen en dan door prachtige bossen en heidevelden rustig naar het museum fietsen. Je zult nauwelijks een auto horen en dat is in Nederland inmiddels een zeldzaamheid.

Hoe Komt Het Kröller-Müller Museum Aan Zoveel van Gogh Schilderijen?

De collectie van het Kröller-Müller Museum was oorspronkelijk de collectie van mevrouw Helene Kröller-Müller.

Tussen 1907 en 1922 kopen zij en haar steenrijke echtgenoot, de industrieel Anton Kröller, meer dan 800 schilderijen, 275 beelden en 5000 tekeningen aan. De kunstcollectie van dit bijzondere echtpaar was één van de allergrootste privécollecties van de 20e eeuw.

De intense schilderijen van Vincent van Gogh spraken Helene Kröller-Müller enorm aan. Vincent van Gogh was voor haar boven alles verheven. Zij herkende Vincents zoektocht en spiritualiteit en zag hem als een voorvechter van een nieuw soort kunst.

Ze kocht uiteindelijk meer dan 90 schilderijen van Vincent van Gogh en deze schilderijen vormen de kern van de collectie van het Museum. Het werk van Vincent van Gogh hangt in de van Gogh Galerie, het hart van het museum.

de van Gogh Galerij

De van Gogh collectie van het Kröller-Müller Museum wordt tentoongesteld in de van Gogh Galerij van het museum. Deze van Gogh Galerij is gebouwd als een omloop rondom een kleine patio en op elke zijde wordt een ander tijdperk van het werk van Vincent van Gogh tentoongesteld.

Vincent van Gogh heeft op veel plaatsen in Nederland gewoond en gewerkt maar het merendeel van zijn Nederlandse oeuvre stamt uit zijn periode in Nuenen van 1883-1885.

Vincent werd enorm geïnspireerd door de Brabantse natuur en de straatarme boeren in Brabant. Zijn belangrijkste werk uit deze periode is natuurlijk de Aardappeleters en er hangt een studie van dit schilderij in het Kröller-Müller Museum.

Vincent werd enorm geïnspireerd door de Brabantse natuur en de straatarme boeren in Brabant

Het echte schilderij de Aardappeleters kun je bewonderen in het van Gogh Museum in Amsterdam. Je kunt hier een review over het van Gogh Museum in Amsterdam lezen.

Ik heb in een ander artikel het Kröller-Müller Museum ook uitgebreid vergeleken met van Gogh Museum zodat je een goede keuze kunt maken welk van Gogh Museum te bezoeken.

In zijn twee jaar in Nuenen wilde Vincent van Gogh graag een boerenschilder worden en de harde realiteit van boerenleven verbeelden. Hij gebruikte daarom in deze periode vrijwel altijd donkere aardkleuren om het donkere bestaan van de plattelandsbewoners te verbeelden.

Het van Gogh Village Museum in Nuenen, op nog geen 100 km van het Kröller-Müller Museum gelegen, is een ontzettend interessant museum om meer over het leven van Vincent van Gogh in deze periode te weten komen.

Je kunt eventueel ook het van Gogh Huis in Zundert, gebouwd op de locatie van zijn geboortehuis, bezoeken als je meer wilt weten over het leven van Vincent van Gogh zelf.

Het verschil in kleurgebruik in zijn Nederlandse periode is een opvallend onderscheid met de Franse periode in zijn schildersleven.

In zijn Franse periode gebruikt Vincent van Gogh veel fellere kleuren dan in zijn Nederlandse periode en het merendeel van de van Gogh collectie van het Kröller-Müller Museum komt uit deze Franse periode.

Er hangen echt meesterwerken van Vincent van Gogh uit deze Franse periode in het Kröller-Müller Museum zoals de brug bij Arles (pont de Langlois). Ik was ook enorm onder de indruk van Cipressen met twee figuren en de Zaaier.

Kamer met schilderijen van George Seurat in het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe
Zaal met schilderijen van George Seurat

Andere Schilderijen in het Kröller-Müller museum

De van Gogh Galerij is dan wel het hart van het Kröller-Müller Museum, dat betekent niet dat er geen andere kunst te bewonderen valt. De interesse van Helene Kröller-Müller ging gelukkig verder dan het verzamelen van werken van Vincent van Gogh.

Zo hangen er absolute meesterwerken van George Seurat, Claude Monet, Pablo Picasso en Piet Mondriaan in het Kröller-Müller Museum.

De Beeldentuin van Het Kröller-Müller museum

Ik vind de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum echt een unieke toevoeging aan het museum die het tot één van meest bijzondere musea van Nederland maakt.

De beeldentuin is echt groot, ongeveer 25 hectare, en is een prachtige parkachtige omgeving waarin ongeveer 160 beelden in de buitenlucht zijn opgesteld. Ik raad je aan om in het buitenrestaurant in de beeldentuin te gaan eten als het weer het toelaat want dat is een bijzondere ervaring.

Je kunt gemakkelijk enige uren kwijt in deze prachtige beeldentuin en kinderen kunnen er hun energie kwijt want er mag gerend worden over het gras. De beelden aanraken mag echter niet behalve de publiekslieveling Jardin d’email waar je zelfs op mag klimmen.

Bekijk de YouTube video hieronder maar eens om alvast een indruk te krijgen van dit bijzondere kunstwerk.

Ik hoop dat je net zoveel plezier aan het bezoeken van het Kröller-Müller Museum en de Hoge Veluwe zult beleven als ik heb gehad.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.