Is Het Van Gogh Museum Amsterdam Een Bezoek Waard?

Foto van auteur
Laatste update:

Overweeg je een bezoek aan het Van Gogh Museum in Amsterdam en vraag je je af of het de moeite waard is?

Als groot Van Gogh-liefhebber heb ik het Van Gogh Museum in Amsterdam meerdere keren bezocht en ken ik het museum van binnen en van buiten.

In deze review wil ik een eerlijke beoordeling met je delen om je te helpen beslissen. Laten we aan deze virtuele reis door het Van Gogh Museum beginnen om je te helpen een weloverwogen beslissing te nemen of het Van Gogh Museum in Amsterdam aan zijn reputatie voldoet.

Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een bezoek waard omdat het de grootste collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh ter wereld bezit. Het museum biedt hierdoor een unieke kijk op het leven en werk van deze beroemde schilder.

Het van Gogh museum organiseert ook regelmatig interessante tentoonstellingen over het werk en leven van Vincent van Gogh.

Het van Gogh Museum is zonder enige twijfel één van de 30 meest indrukwekkende musea in Nederland.

Overzicht Van Gogh Museum Amsterdam Review

Pluspunten van Gogh Museum Amsterdam

 • grootste collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh ter wereld
 • Biedt hierdoor een unieke kijk op leven en werk van Vincent van Gogh
 • Gevestigd in een prachtig gebouw, ontworpen door Gerrit Rietveld
 • Ligt op een centrale plaats in Amsterdam aan het Museumplein
 • Goed bereikbaar met openbaar vervoer

Bezoekers in de entreehal van het Van Gogh Museum Amsterdam, met een grote digitale weergave van Van Goghs zelfportret op de voorgrond en een kleurrijk schilderij zichtbaar op de achtergrond
Entreehal van het Van Gogh Museum in Amsterdam

Minpunten van Gogh Museum Amsterdam

 • Het Van Gogh Museum werkt met tickets met tijdsloten om binnen te komen (om de drukte te kunnen spreiden)
 • Je moet minimaal 1-2 weken voor je bezoek een ticket met tijdslot reserveren om binnen te kunnen komen
 • Soms zo druk dat je sommige schilderijen niet goed kunt bekijken

Review Van Gogh Museum Amsterdam

Vincent van Gogh is natuurlijk één van de beroemdste Nederlandse schilders ooit en wordt samen met Rembrandt en Vermeer tot de top-3 van onze belangrijkste schilders gerekend.

Eigenlijk moet elke Nederlander het van Gogh Museum minimaal één keer in zijn leven bezoeken.

Het bijzondere aan het van Gogh Museum dat ze zijn ontwikkeling als schilder kunnen laten zien doordat ze zo ontzettend veel van zijn schilderijen bezitten.

In zijn Nederlandse periode woonde en werkte Vincent van Gogh vooral in Noord-Brabant, schilderde hij het zware leven van de boeren en arbeiders daar en gebruikte hij veel aardse kleuren.

Dat zijn schilderijen die je vooral op de eerste verdieping van het museum vindt en gelukkig bezit het van Gogh Museum zijn absolute meesterwerk uit die periode: de Aardappeleters.

Het van Gogh Museum gaat niet echt diep op het leven van de Vincent van Gogh in maar richt zich vooral op zijn vaak weergaloze schilderijen.

Als je meer over het leven van Vincent wil weten, moet je eigenlijk een keer het Vincent van Gogh Village Museum in Nuenen bezoeken.

Je kunt ook het van Gogh Huis in Zundert bezoeken dat gebouwd is op de plaats van zijn geboortehuis in Zundert.

Als je meer over het leven van Vincent wil weten, moet je het Vincent van Gogh Village Museum in Nuenen bezoeken.

Daarnaast bezit het van Gogh Museum meer dan voldoende schilderijen die van Gogh in Arles en in St. Remy in het zuiden van Frankrijk schilderde.

Deze kleurrijke schilderijen uit zijn Franse periode vormen een groot contrast met zijn donkere Nederlandse periode en laten zien hoezeer van Gogh als schilder gegroeid was in de ± 10 jaar van zijn schilderscarrière.

Het van Gogh Museum is oorspronkelijk ontworpen door Gerrit Rietveld en werd in 1973 geopend. De bekende ellipsvormig vleugel ernaast, die half in de grond van het Museumplein verzonken is, is rond de eeuwwisseling gebouwd.

Deze vleugel doet ook dienst voor tijdelijke tentoonstellingen waarbij ook vaak geleende schilderijen van Vincent Gogh te zien zijn.

Zo was er in 2023 een prachtige tentoonstelling in deze vleugel over de werken van Vincent van Gogh uit de laatste twee maanden van zijn leven in Auvers.

Deze tijdelijke tentoonstellingen zorgen dat er in het van Gogh Museum altijd wat nieuws te zien is. Je kunt hier kijken wat voor speciale tentoonstelling momenteel te zien is in het van Gogh Museum.

Alles bij elkaar vind ik het van Gogh Museum in Amsterdam één van de mooiste musea in Nederland.

Alles bij elkaar vind ik het van Gogh Museum in Amsterdam één van de mooiste musea in Nederland.

Hoe Kom ik bij het van Gogh Museum?

Als het ook maar even mogelijk is, zou ik met openbaar vervoer naar het van Gogh Museum gaan en niet met de auto.

Er ligt een grote parkeergarage onder het Museumplein maar je moet wel rekenen op Amsterdamse parkeertarieven. Het maximale parkeertarief per dag in deze parkeergarage bedraagt momenteel € 55.

Als je toch met de auto wilt komen, reserveer dan hier van tevoren een parkeerplaats in deze parkeergarage.

De snelste en goedkoopste manier om bij het van Gogh Museum te komen is met het openbaar vervoer. Je kunt het beste met de trein naar het NS Station Amsterdam Zuid reizen en vandaar uit tramlijn 5 nemen.

Er is een tramhalte van tramlijn 5 aan de Paulus Potterstraat voor de ingang van het van Gogh Museum.

Je kunt ook tramlijn 2 of 12 vanaf Amsterdam Centraal Station nemen maar dat kost wel aanzienlijk meer tijd dan tramlijn 5 vanaf Amsterdam Zuid.

Het van Gogh Museum in Amsterdam gezien vanaf het Museumplein

Het van Gogh Museum in Amsterdam, gezien vanaf het Museumplein

Wat Moet je gezien hebben in het van Gogh museum?

hieronder vind je een overzicht van de vijf belangrijkste schilderijen van Vincent van Gogh in het Van Gogh Museum, met een korte beschrijving van waarom je ze gezien moet hebben:

 • De aardappeleters (1885): Dit is eigenlijk het eerste meesterwerk van Vincent van Gogh, waarin hij het harde leven van de boeren in Brabant verbeeldt. Hij wilde met dit schilderij laten zien dat hij op weg was om een goede figuurschilder te worden.
 • Zonnebloemen (1889): Dit is één van de bekendste werken van Van Gogh waarin hij alleen maar gebruik maakt van varianten van de kleur geel. Vincent van Gogh zag in zonnebloemen een symbool van dankbaarheid.
 • De amandelbloesem (1890): Dit is één van de laatste werken van Van Gogh, waarin hij de amandelbloesem in de tuin van het gesticht in Saint-Rémy-de-Provence afbeeldt. Hij schilderde dit werk voor zijn pasgeboren neefje Vincent en als symbool van nieuw leven.
 • Irissen (1889): Dit is één van de bekendste werken van Van Gogh, waarin hij de irissen in de tuin van het gesticht in Saint-Rémy-de-Provence afbeeldt. Dit schilderij was vooral een kleurstudie voor hem met de sterk contrasterende kleuren van de irissen en de achtergrond.
 • De oogst (1888): Dit is één van de vele werken van Van Gogh waarin hij het boerenleven verbeeldt. Hij wilde met dit schilderij het harde werk op het land en de oogsttijd vastleggen.

Het van Gogh Museum in Amsterdam heeft de grootste collectie van Gogh schilderijen ter wereld.

De tweede grootste van Gogh collectie ter wereld bevindt zich in het Kröller-Möller Museum op de Hoge Veluwe maar ik vond die van Gogh collectie veel kleiner ogen dan de collectie van het van Gogh Museum.

Je moet minimaal 1-2 weken voor je bezoek een ticket met tijdslot reserveren om binnen te komen

Is een rondleiding door het van gogh museum de moeite Waard?

Er wordt mij ook vaak gevraagd of een rondleiding door het van Gogh Museum de moeite waard is.

Ik vind dat best een moeilijke vraag want dat is heel persoonlijk en hangt er vooral vanaf hoe erg je in van Gogh geïnteresseerd bent en hoe graag je meer over van Gogh wilt leren.

De multimediatour van het van Gogh Museum is de moeite waard. Deze was erg gebruiksvriendelijk en nog leerzamer dan ik had verwacht. De multimediatour is niet gratis maar ook ook niet echt duur (€ 3,50).

Bij een rondleiding met een gids kun je natuurlijk ook erg veel leren maar dat is natuurlijk ook duurder.

Ik zou daarom bij een eerste bezoek de veel goedkopere multimediatour proberen en kijken of dat voldoende voor je is.

Crowds in front of the Potato Eaters at the van Gogh Museum in Amsterdam
Het kan erg druk zijn in het van Gogh Museum

Wat is de beste tijd om het van Gogh Museum bezoeken?

Er wordt me vaak gevraagd wat de beste tijd is om naar het van Gogh Museum te gaan. De reden dat deze gevraagd gesteld wordt is natuurlijk om te begrijpen of het van Gogh Museum soms wat rustiger is.

In het van Gogh Museum is het echter nooit echt rustig.

Het van Gogh Museum is geopend van 9:00 – 17:00 uur en in mijn ervaring is het vanaf 9:00 uur meteen volle bak.

Vanaf 15:00 uur wordt het in mijn ervaring wat rustiger maar ik zou het van Gogh Museum nooit na 15:00 bezoeken omdat je dan nog maar 2 uur tot sluitingstijd hebt wat te weinig voor mij is om het gehele museum te bezoeken.

Door pas na 15:00 uur binnen te komen, ben je de hele tijd aan het haasten om voor sluitingstijd het museum gezien te hebben en dat zou mij erg onrustig maken.

Het schijnt dat de gemiddelde bezoeker 1,5-2 uur nodig heeft voor een bezoek aan het van Gogh Museum.

Hoe lang heb je nodig voor het van Gogh Museum?

De gemiddelde bezoeker heeft slechts 1,5-2 uur nodig heeft voor een bezoek aan het van Gogh Museum.

Ik vind dat erg kort omdat ik zelf ruim 3 uur nodig heb en het van Gogh Museum al meerdere malen bezocht heb.

Dat zal wel aan mijn enthousiasme als groot van Gogh liefhebber liggen.

Het is best lastig kiezen wat het mooiste van Gogh Museum in Nederland is

Veelgestelde Vragen

Welk van de 4 Nederlandse van Gogh Musea Is het Mooiste?

Het is best lastig kiezen wat het mooiste museum van de 4 van Gogh Musea in Nederland is en welke (als eerste) een bezoek waard is.

Ik heb daarom in een uitgebreide review van deze 4 van Gogh musea in Nederland, deze musea met elkaar vergeleken zodat jij een overwogen beslissing kunt nemen welk museum te bezoeken.

Wat is een leuk boek over Vincent van Gogh?

Eventueel kun je voor je bezoek ook een boek over het leven en werken van Vincent van Gogh lezen om je alvast wat te verdiepen in deze belangrijke Nederlandse schilder.

Ik heb zelf enorm genoten van het boek Het Leven van Vincent van Gogh door Irving Stone, een autobiografische roman over het leven van Vincent van Gogh.

Een boek lezen is een stuk goedkoper dan de rondleiding, dit boek is leuk en vlot geschreven en biedt je ook een heel goed inzicht in het (zware) leven van Vincent van Gogh.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.