Is Het Van Gogh Huis in Zundert Een Bezoek Waard?

Foto van auteur
Laatste update:

Als groot Van Gogh-liefhebber wilde ik een keer zijn geboortehuis in Zundert bezoeken en twijfelde of een rit naar het van Gogh Huis in Zundert de moeite waard was.

Ik heb toch een keer de afslag Zundert genomen toen ik op weg naar België was om de geboortegrond van één van onze grootste schilders te bezoeken.

Ik twijfelde of het van Gogh Huis een rit naar Zundert waard was

In deze review wil ik een eerlijke beoordeling met je delen om je te helpen beslissen of je het van Gogh Huis in Zundert een keer wil bezoeken.

Ik kan je helpen een weloverwogen beslissing te nemen of het de moeite waard is om naar Zundert te rijden om het van Van Gogh Huis in Zundert te bezoeken.

Het Van Gogh Museum in Zundert is een bezoek niet waard als je er ver voor moet rijden. Het museum is heel klein en biedt slechts 2 kamers met een enigszins acceptabele tentoonstelling.

De rest van het van Gogh Huis is gewijd aan hedendaagse kunstenaars.

Toch is er in Zundert gelukkig nog wel wat meer achtergrond over Vincent van Gogh te vinden dan het van Gogh Huis.

He tvan Gogh Huis aan de markt in Zundert
Het van Gogh Huis aan de Markt in Zundert

Plus- En Minpunten Van Gogh Huis In Zundert

Pluspunten van Gogh Huis In Zundert

  • Je staat echt op de geboortegrond van Vincent van Gogh
  • Je kunt de grote tuin van zijn geboortehuis bezoeken en er wat drinken
  • Het kerkje van Vincents vader en het standbeeld van Zadkine liggen om de hoek


Minpunten van Gogh Huis In Zundert

  • Er zijn slechts 2 acceptabele kamers met ’tentoonstellingen”
  • Zundert ligt echt heel afgelegen en is een flinke rit vanuit de Randstad

Review Van Gogh Huis Zundert

Vincent van Gogh is één van de beroemdste Nederlandse schilders ooit en wordt samen met Rembrandt en Vermeer tot de top-3 van onze belangrijkste schilders gerekend.

In zijn Nederlandse periode woonde en werkte Vincent van Gogh vooral in Noord-Brabant en hij heeft ruim 11 jaar van zijn leven in Zundert gewoond, tot hij in 1864 naar een kostschool in Zevenbergen ging.

De kunstenaar van Gogh is dus voor een belangrijk deel gevormd in Zundert.

Als je van Gogh beter wilt begrijpen, is een bezoek aan Zundert en het van Gogh Huis daarom ook een logische gedachte.

Het van Gogh Huis in Zundert staat immers deels op de plaats van zijn voormalige geboortehuis en hij heeft ruim 11 jaar van zijn korte leven in Zundert gewoond.

Het van Gogh Huis in Zundert staat deels op de plaats van zijn voormalige geboortehuis.

Ik vond het ook best bijzonder om naar Vincents geboortegrond te gaan en te lopen over de plaatsen waar hij 160-170 jaar geleden zelf ook liep.

Ik moet echter wel toegeven dat ik het van Gogh Huis zelf een teleurstellend museum vond met slechts twee kamers met een vorm van een tentoonstelling.

Eén kamer was een vorm van een hoorspel met verhalen uit zijn jeugd, over de band met zijn broer Theo en de bezorgdheid van zijn ouders.

In de tweede kamer werden projecties getoond met citaten van kunstenaars over Vincent van Gogh en wat Vincent voor hen betekend had.

In het huis aan de linkerkant (op de plaats van zijn voormalige geboortehuis), was slechts één rommelige kamer met standbeelden van een hedendaagse kunstenaar.

De beroemde achtertuin waar Vincent veel in speelde, lag er behoorlijk verwaarloosd bij al kon je er gelukkig wel wat drinken.

Wat wel leuk was dat het kerkje van Vincents vader op nog geen 50 meter van het van Gogh Huis staat. Dit kerkje is gebouwd in 1806 maar verkeert nog in heel behoorlijke staat.

Voor het kerkje staat ook het prachtige standbeeld van Vincent en Theo van Gogh, gemaakt door Zadkine en dat is absoluut de moeite waard om een keer te bewonderen.

Het van Gogh Village Museum in Nuenen is een veel mooier museum over het leven van Vincent van Gogh

Het Vincent van Gogh Village Museum in Nuenen is een veel mooier museum over het leven van Vincent van Gogh en wel de moeite waard om een keer te bezoeken.

Nuenen is ook een veel belangrijkere plaats voor van Gogh als schilder geweest omdat hij in Nuenen bijna een kwart van zijn totale oeuvre van 900 schilderijen en 1100 tekeningen produceerde.

Ook zijn meesterwerk, de Aardappeleters, heeft hij in Nuenen geschilderd.

De voorkant van het recent gerestaureerde Vincent van Gogh Museum, voorheen Vincentre, in Nuenen
Het van Gogh Village Museum in Nuenen

Hoe Kom ik bij het van Gogh Huis in Zundert?

Als het ook maar even mogelijk is, zou ik met de auto naar het van Gogh Huis in Zundert gaan en niet met het openbaar vervoer.

Ikzelf ben een keer langs Zundert gereden, toen ik onderweg was naar Frankrijk voor een vakantie.

Om bij Zundert te komen, neem je op de snelweg Breda-Antwerpen de afslag Meer/Zundert, net na de grens met België.

Vandaar uit is het nog ongeveer 15 minuten rijden naar het centrum van Zundert waar je het van Gogh Museum aan de Markt in Zundert vindt.

Als het ook maar even mogelijk is, zou ik met de auto naar het van Gogh Huis in Zundert gaan

adres van Gogh Huis in Zundert

Het adres van het van Gogh Huis in Zundert is:

van Gogh Huis
Markt 26-27
4881 CN Zundert

vanGoghhuis.com

Waar Zijn schilderijen van Vincent van Gogh Te bewonderen?

Het Vincent van Gogh Huis in Zundert bezit geen schilderijen van Vincent van Gogh.

De grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld is te bewonderen in het van Gogh Museum in Amsterdam.

Het van Gogh Museum in Amsterdam is een prachtig museum, echt één van de allermooiste musea in Nederland. Het is een museum dat je minimaal één keer in je leven bezocht moet hebben.

Je kunt hier meer lezen over het van Gogh Museum in Amsterdam.

De op één na grootste collectie van Gogh schilderijen ter wereld is te bewonderen in het Kröller-Müller Museum in Otterlo.

Het Kröller-Müller Museum is een onderschat museum dat wat meer moeite kost om te bereiken maar het is de moeite van een bezoek zeker waard.

Schilderijen van Vincent van Gogh zijn te bewonderen in het van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum

De op een na grootste collectie schilderijen van Vincent van Gogh ter wereld is gelukkig ook in Nederland te bewonderen; in het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

Het Kröller-Müller Museum is prachtig gelegen, midden op de Hoge Veluwe, misschien wel de mooiste locatie van alle musea in Nederland.

Je kunt hier meer lezen over het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.


Welk Nederlands van Gogh Museum is wel een bezoek waard?

Veelgestelde Vragen

Welk van Gogh Museum is wel een bezoek waard?

Het Van Gogh Museum Amsterdam gezien vanaf het Museumplein met een moderne glazen gevel en de kenmerkende naamborden op de achtergrond.

Ik heb in een ander artikel alle vier de van Gogh Musea in Nederland met elkaar vergeleken zodat jij een goede keuze kunt maken welk van Gogh museum wel een bezoek waard is.

En welk van Gogh Museum in Nederland je kunt overslaan….

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.