Waar Woonde Vincent Van Gogh In Nederland?

Foto van auteur
Laatste update:


Vincent van Gogh was een bekende Nederlandse schilder die leefde aan het einde van de 19e eeuw.

Ontdek waar Vincent van Gogh heeft gewoond in Nederland

Vincent van Gogh woonde en werkte het grootste deel van zijn leven in Nederland, met name in Noord-Brabant. Van Gogh woonde echter ook op veel andere locaties in Nederland.

In een latere periode is van Gogh verhuisd naar Frankrijk waar hij woonde en werkte in Parijs en in het zuiden van Frankrijk.

Dit artikel gaat echter over de periode van Vincent van Gogh in Nederland.

Waar Woonde Van Gogh In Nederland?

Je kunt nog steeds veel plaatsen in Nederland bezoeken waar Vincent van Gogh heeft gewoond en gewerkt om de mens achter de kunstenaar en de wortels van zijn inspiratie te begrijpen.

In de tabel hieronder vind je een overzicht van de plaatsen in Nederland waar Vincent van Gogh woonde en werkte.

PeriodePlaatsWaarom woonde van Gogh hier?
1853 – 1864ZundertVroege jeugd
1864 – 1866ZevenbergenKostschool
1866 – 1868TilburgKoning Willem II middelbare school
1869 – 1873Den HaagKantoorbediende bij Goupil & Cie
1877DordrechtBediende in een boekenwinkel
1877 – 1878AmsterdamVoorbereiding op studie theologie
1881EttenVincent ontdekt schilderen
1881 -1883Den HaagDe leerling-schilder
1883DrentheDe plattelands-schilder
1883 – 1885NuenenSchilder van het boerenleven

Landkaart Waar Vincent Van Gogh Woonde

In de landkaart van Nederland hieronder, vind je de plaatsen in Nederland waar Vincent van Gogh heeft gewoond.

Waar Is Vincent Van Gogh Geboren?

Vincent van Gogh is geboren in Zundert op 30 maart 1853. Zundert is een klein dorp dicht bij de grens met België. Hij was de zoon van een dominee en groeide op in de pastorie van de protestantse kerk, gelegen aan het centrale plein in het dorp.

Vincent was geen gewoon kind, maar hij was anders. Vincent van Gogh was een zwijgzame en in zichzelf gekeerde jongen en zou zijn hele leven excentriek blijven. Vincent was een protestants kind in een overwegend katholieke gemeenschap.

Vincent ging in Zundert niet naar school, maar kreeg thuis onderwijs, wat hem nog meer tot een buitenstaander maakte in deze kleine gemeenschap.

Hij moet als jongetje erg eenzaam zijn geweest met zijn jongere broer Theo als zijn enige metgezel en vriend.

Vincent speelde vaak met zijn jongere broer Theo in de grote achtertuin van de pastorie. Theo was vier jaar jonger, en zijn oudere broer Vincent was de belangrijkste persoon in zijn leven.

Het is in deze achtertuin van de pastorie in Zundert dat zij een band voor het leven hebben gesmeed. Een leven zonder Vincent was voor Theo onvolledig, en samen, maar niet apart, konden ze deze wereld begrijpen en overleven.

Zijn geboortehuis is afgebroken maar er is een van Gogh Huis voor in de plaats gekomen, gewijd aan de jonge jaren van Vincent van Gogh. In dit museum kun je Vincents jonge jaren herbeleven en begin je de basis te begrijpen van zijn lijdensweg die in zijn latere jaren veel duidelijker werd.

Je kunt hier een review over het van Gogh Huis in Zundert vinden.

Zijn geboortehuis in Zundert is afgebroken maar er is een van Gogh Huis voor in de plaats gekomen

Vincents vader was de dominee van de protestantse kerk direct om de hoek van de pastorie. Gelukkig is dit mooie kerkje, dat stamt uit 1805, nog intact. Zijn doodgeboren oudere broer, ook Vincent genaamd, ligt begraven op het kerkhof van deze kerk.

Een prachtig bronzen beeld van Vincent van Gogh en zijn broer Theo, gemaakt door Zadkine, staat voor deze kerk en toont de twee broers innig met elkaar verstrengeld.

Dit bronzen beeld is een prachtige artistieke impressie van de relatie tussen de twee broers, omdat zijn broer Theo zijn beste vriend was en Vincent financieel steunde om zijn creatieve dromen na te jagen.

Waar Leerde Van Gogh schilderen?

Vincent zag in dat hij als schilder nog steeds een amateur was. Hij moest meer studeren en leren van ervaren schilders.

Vincent van Gogh verhuisde daarom naar Den Haag om te leren schilderen bij zijn neef Anton Mauve, een bekende kunstschilder.

Vincent leerde van Anton Mauve de beginselen van het schilderen in aquarel en olieverf en kwam bijna elke dag naar zijn atelier om te oefenen.

Anton Mauve behoorde tot de Haagse School van schilders, geleid door Herman Tersteeg. Tersteeg was de belangrijkste kunsthandelaar in Nederland in die periode, en Vincent had in zijn galerie gewerkt als klerk. Hij hoopte dat Tersteeg hem kon helpen met advies en de verkoop van zijn schilderijen.

Vincent leerde van Anton Mauve de beginselen van het schilderen in aquarel en olieverf en kwam bijna elke dag naar zijn atelier om te oefenen

Ondanks Theo’s maandelijkse toelagen kwam Vincent altijd geld tekort omdat de kosten van schildersmaterialen en modellen veel hoger waren dan hij zich kon veroorloven.

Als gevolg hiervan was Vincent van Gogh ellendig, eenzaam en vaak erg hongerig gedurende zijn jaren in Den Haag. Hij moest kiezen tussen voedsel en schildermaterialen en verkoos schildermaterialen boven voedsel.

Vincent vond in zijn ellende en wanhoop gezelschap bij een prostituee, Christine (Sien), met wie hij een romantische relatie ontwikkelde.

Helaas vonden zijn familie en mentoren Mauve en Tersteegen een romantische relatie met een prostituee schandalig en namen afstand van Vincent om hun reputatie te beschermen.

Vincent moest daarom Den Haag verlaten en hij ging naar Drenthe om het plattelandsleven te schilderen in een deel van het land dat in die periode ontzettend arm was.

Vincent leek de ellende te zoeken waar hij die ook maar kon vinden.

Waarom Woonde Van Gogh In Drenthe?

Drenthe was niet een heel logische keuze om naar toe te gaan, maar Vincent van Gogh ging naar Drenthe om een hele specifieke reden.

Vincent ging naar het Drentse platteland om heide- en veenlandschappen en de boeren die daar woonden te tekenen en te schilderen. Hoewel Drenthe hem beviel, bracht het hem niet alleen rust en inspiratie, want hij was, alweer, eenzaam en ellendig.

Vincent van Gogh heeft slechts een paar maanden in Hoogeveen en Nieuw-Amsterdam gewoond.

De regen en de kou maakten zijn ellende echter alleen maar erger, en zijn verblijf in Drenthe duurde slechts drie maanden voordat hij naar zijn ouders vluchtte, die naar Nuenen waren verhuisd.

Waarom Woonde Van Gogh In Nuenen?

Nuenen gaf Van Gogh de gelegenheid inspiratie te vinden in de natuur en het plattelandsleven. In december 1883 verliet Vincent Drenthe en ging naar zijn ouders, die naar Nuenen waren verhuisd.

Aanvankelijk ging hij alleen naar huis voor een korte vakantie en om te herstellen van de zoveelste ziekte.

Vincent hield echter veel van Brabant en besloot te blijven. Zijn twee jaren in Nuenen waren ongelooflijk productief, en hij creëerde bijna een kwart van zijn gehele oeuvre van 900 schilderijen en 1100 tekeningen in Nuenen, waaronder zijn meesterwerk, De Aardappeleters.

Vincents inspiratie kwam van zijn leven in het hart van het platteland. Hij wilde niets liever dan de natuur schilderen en het plattelandsleven van de boeren die hier woonden. Hij wilde leven met de boeren, ze begrijpen en schilderen zoals ze hun dagelijks leven leidden.

Tijdens zijn verblijf in Nuenen stond Vincent altijd vroeg op en bracht de hele dag door op het land of in de hutten van de boeren en wevers. Hij voelde zich thuis bij de mensen van het veld en het weefgetouw.

Vincent ging zo op in hun leven dat hij aan niets anders kon denken. Misschien moet een genie geobsedeerd zijn door waar hij mee bezig is, maar zijn obsessie was immens en overweldigend.

Zijn ouders creëerden een klein atelier voor Vincent aan de achterkant van de pastorie, maar een paar maanden later huurde hij een grotere ruimte elders in het dorp.

De pastorie in Nuenen is nog intact, maar kan niet worden bezocht, en het is niet mogelijk om zijn voormalige atelier te zien als je op straat staat.

Aan de overkant van de straat vind je het van Gogh Village Museum, gewijd aan het leven en werk van Vincent tijdens zijn twee jaren in Nuenen. Dit museum brengt je zo dicht mogelijk bij het leven van Vincent van Gogh in Nuenen als maar mogelijk is.

Als je je realiseert dat hij aan de overkant van de straat woonde en “de aardappeleters” om de hoek schilderde, denk ik dat je net zo gebiologeerd zult raken als ik was door een bezoek aan het van Gogh Village Museum.

Als je het museum verlaat en naar rechts loopt, vind je een bronzen beeld van zijn meesterwerk, de aardappeleters.

De aardappeleters waren de familie De Groot, die in een klein huisje in Nuenen woonden, vlakbij zijn atelier. Van Gogh heeft een hele winter geoefend, voordat hij de definitieve versie van dit meesterwerk schilderde.

Van Gogh beschouwde de aardappeleters als zijn beste werk. Dit schilderij gaf uitdrukking aan zijn gevoelens over de onrechtvaardigheid van het lijden van de boeren

Waar Hangen Schilderijen Van Van Gogh?

Nadat Vincent van Gogh in 1890 zelfmoord had gepleegd, erfde zijn broer Theo al zijn werk, maar Theo overleed al in 1891.

Theo’s weduwe, Jo van Gogh-Bonger, ontfermde zich daarom over Vincents nalatenschap. Zij maakte Vincent van Gogh beroemd door zijn werk uit te lenen aan musea over de hele wereld en door zijn brieven aan zijn broer Theo te publiceren.

Haar zoon droeg het eigendom van de schilderijen over aan de Staat der Nederlanden. Op zijn beurt verplichtte de Staat der Nederlanden zich tot de bouw van een Van Gogh museum dat voor iedereen en altijd toegankelijk zou zijn.

Het Van Gogh museum in Amsterdam werd ontworpen door de beroemde architect Gerrit Rietveld en ontvangt jaarlijks ongeveer 2 miljoen bezoekers.

Het van Gogh museum in Amsterdam bezit 200 schilderijen en 500 potloodtekeningen van Van Gogh. Het van Gogh museum heeft zijn werk chronologisch gegroepeerd om je een goed overzicht te geven van Vincents persoonlijke en artistieke ontwikkeling als schilder.

Je kunt hier meer informatie over het van Gogh Museum in Amsterdam vinden.


Het Kröller-Müller Museum heeft de op één na grootste van Gogh-collectie ter wereld met bijna 90 schilderijen en ruim 180 tekeningen van van Gogh. Het museum ligt in het hart van ons mooiste nationale park, de Hoge Veluwe, een prachtige plek voor een museum.

Helene Kröller-Müller kocht deze schilderijen en tekeningen aan het begin van de 20e eeuw. De intense schilderijen van Vincent van Gogh spraken haar enorm aan. Zij herkende Vincents zoektocht en spiritualiteit en zag hem als een voorvechter van een nieuw soort kunst.

Haar belangstelling voor van Gogh bouwde een fantastische collectie van Gogh schilderijen en tekeningen op en wij mogen ons gelukkig prijzen dat wij deze meesterwerken in dat prachtige museum in Otterlo kunnen bewonderen.

Doe jezelf een plezier en bezoek dit museum, want dat is één van de beste kadootjes die je jezelf in Nederland kunt geven.

Vincent van Gogh hoort samen met Vermeer en Rembrandt tot de beroemdste schilders die Nederland ooit heeft voortgebracht .

Veelgestelde vragen

Welk van Gogh Museum is bezoek waard?

Er zijn in Nederland vier musea die gewijd zijn aan van Gogh.

Je kunt hier uitzoeken welk van Gogh Museum in Nederland een bezoek waard is en welke je kunt overslaan.

Waarom Schilderde Vincent Van Gogh?

Het leven van Vincent van Gogh was fascinerend, maar zijn ontberingen waren immens. Vincents leven was een voortdurende strijd tegen armoede, honger, ontmoediging, eenzaamheid, wanhoop en waanzin. Zijn lijden kan dan zijn creatieve drang hebben gedreven, maar als je dieper in Vincents leven duikt, zul je medelijden beginnen te voelen met deze arme ziel.

Vincent van Gogh schilderde omdat hij werd geïnspireerd door de ontberingen van de boeren in de straatarme kleine boerendorpjes aan het einde van de 19e eeuw. Door het schilderen drukte hij zijn affiniteit en solidariteit uit met deze arme mensen, wiens leven net zo miserabel was als het zijne.

Tijdens zijn vroege volwassenheid worstelde Vincent van Gogh enorm om zijn bestemming in het leven te vinden. In zijn vroege twintiger jaren ging Vincent van mislukking naar mislukking in zijn beroepsleven.

Hij was kunsthandelaar, leraar, boekhandelaar, student godgeleerdheid en evangelist en faalde in elk beroep dat hij probeerde.

Van mislukking naar mislukking gaan was niet goed voor zijn gevoel van eigenwaarde en hij had altijd geldgebrek en vaak honger. Bovendien nam zijn ellende toe omdat sommige van zijn verliefdheden niet wederzijds bleken te zijn.

Vincent van Gogh leed enorm toen hij twee jaar lang bij de mijnwerkers in de Borinage in België woonde en hun ellendige lot deelde

Vincent van Gogh leed enorm toen hij twee jaar lang bij de mijnwerkers in de Borinage in België woonde en hun ellendige lot deelde.

Uiteindelijk keerde hij naar huis terug om een tijdje bij zijn ouders te wonen en zijn gezondheid te herstellen. Zijn vader was predikant geworden van de protestantse kerk in Etten en zijn ouders waren van Zundert naar Etten verhuisd.

Vincent verhuisde daarom naar de pastorie in Etten, waar hij zijn eerste atelier als kunstenaar kreeg en serieus begon te schilderen.

Vincent was in de laatste maanden van zijn verblijf in de Borinage begonnen met tekenen en schetsen en had het gevoel dat hij misschien zijn roeping had ontdekt. Vincent raakte ervan overtuigd dat hij ook als kunstenaar God kon dienen.

Vincents ouders waren echter zeer teleurgesteld dat hun oudste zoon voor een kunstenaarsbestaan had gekozen. In hun ogen was dat hetzelfde als een maatschappelijke mislukking en ze probeerden hem zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Gelukkig beloofde zijn broer Theo, die in de kunsthandel zat en het financieel erg goed deed, hem financieel te steunen. Theo’s financiële steun gaf Vincent van Gogh de vrijheid om zich als schilder te ontwikkelen en het vak te leren door zoveel mogelijk te oefenen.

Zijn ontwikkeling als kunstenaar was echter nog maar net begonnen, hoewel hij al 27 jaar oud was. Toch weerhield dat Vincent niet om dag en nacht te oefenen, hoewel hij nog in het stadium was van hertekenen en kopiëren van ander werk om zijn tekenvaardigheden te oefenen en het schildersvak te leren.

Wat zijn Andere Beroemde Nederlandse Schilders?

Vincent van Gogh hoort samen met Vermeer en Rembrandt tot de beroemdste schilders die Nederland ooit heeft voortgebracht .

Als je meer over Vermeer wilt weten, ben je misschien geïnteresseerd in twee andere artikelen (waarom is Johannes Vermeer zo beroemd? en waar woonde en werkte Vermeer in Delft?) die ik over Vermeer heb geschreven.

Je kunt meer over Rembrandt leren in een ander artikel (waar woonde en studeerde Rembrandt in Leiden?) op deze website.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.