Welke Van De 4 Van Gogh Musea Is Een Bezoek Waard?

Foto van auteur
Laatste update:

Vraag je je af welk van de vier Van Gogh Musea in Nederland de moeite waard is om te bezoeken?

Ontdek welk van Gogh Museum de moeite waard is en welke je kunt overslaan

Het maken van een keuze is best lastig, maar als groot Van Gogh-liefhebber die elk van Gogh museum in Nederland zelf heeft bezocht, kan ik je helpen.

In dit artikel beschrijf ik mijn ervaringen bij het bezoeken van alle vier van Gogh musea in Nederland zodat jij een weloverwogen beslissing kunt nemen welk van Gogh museum je beslist moet zien en welke je eventueel kunt overslaan.

Ik hoop dat je net zo gefascineerd raakt door het leven en werk van Vincent van Gogh als ik.

Inhoudsopgave


de 4 van Gogh Musea In Nederland

Er zijn momenteel vier van Gogh Musea in Nederland waarvan twee musea schilderijen van Vincent van Gogh bezitten en twee musea zich richten op zijn leven.

De twee musea met schilderijen zijn het van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

MuseumLocatieOnderwerp
van Gogh MuseumAmsterdamGrootste collectie van Gogh schilderijen ter wereld
Kröller-Müller Museum OtterloOp één na grootste van Gogh collectie ter wereld
Van Gogh Village Museum NuenenLeven van Vincent van Gogh in Nuenen (1883-1885)
Van Gogh-huisZundertJeugd van Vincent van Gogh in Zundert (1853-1864)

Het van Gogh Village Museum in Nuenen en het van Gogh Huis in zijn geboortedorp Zundert richten zich meer op het leven van Vincent van Gogh.

Ik zal deze vier musea hieronder verder bespreken en onderling met elkaar vergelijken.

Het van Gogh Museum Amsterdam

Het van Gogh Museum Amsterdam bezit heel veel schilderijen en tekeningen uit de erfenis van Vincent van Gogh aan zijn broer Theo.

De van Gogh collectie bedraagt ongeveer 200 schilderijen en 500 tekeningen, al worden de tekeningen maar zelden tentoongesteld.

De collectie van het van Gogh Museum Amsterdam bedraagt dus bijna 25% van zijn schilderijen en meer dan 50% van zijn tekeningen.

Dat is de grootste collectie schilderijen en tekeningen van Vincent van Gogh ter wereld.

Het van Gogh Museum in Amsterdam kan hierdoor een unieke kijk op het werk van Vincent van Gogh bieden. Je kunt zijn ontwikkeling als kunstenaar nergens beter ontdekken dan in het van Gogh Museum in Amsterdam.

Het van Gogh museum organiseert ook regelmatig aanvullende tentoonstellingen over het werk en leven van Vincent van Gogh. Als het even kan zou ik een bezoek rondom dergelijke tentoonstellingen plannen, want deze zijn vaak erg de moeite waard.

Het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe

Het Kröller-Müller Museum bezit meer dan 90 schilderijen en 150 tekeningen van Vincent van Gogh.

Deze van Gogh collectie is daarmee de op één na grootste van Gogh collectie ter wereld, ongeveer 10% van Vincent van Goghs totale oeuvre.

Dat is ongeveer de helft van de collectie van het van Gogh Museum in Amsterdam, maar Kröller-Müller Museum bezit nog steeds een indrukwekkende collectie aan schilderijen van Vincent van Gogh.

Daarnaast bezit het Kröller-Müller Museum prachtige schilderijen van bekende tijdgenoten van Vincent van Gogh zoals Claude Monet en George Seurat.

Het Kröller-Müller Museum ligt ook op de mooiste locatie van alle top musea in Nederland. Het Kröller-Müller Museum ligt namelijk op de Hoge Veluwe, het grootste en mooiste natuurpark in Nederland.

Van Gogh Museum vs. Kröller-Müller Museum

Het is best moeilijk kiezen tussen het van Gogh Museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe.

De van Gogh collecties van het van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn beide dusdanig groot en aanvullend dat ze beide een bezoek waard zijn. Als je slechts een paar dagen in Nederland bent, zou ik alleen het grotere van Gogh Museum in Amsterdam bezoeken.

Het van Gogh Museum bezit ongeveer 200 schilderijen van Vincent van Gogh, ruim 2x meer dan de 90 schilderijen van het Kröller-Müller Museum.

Toch is de van Gogh collectie van het Kröller-Müller Museum met 90 schilderijen niet verwaarloosbaar klein, het is immers echt de op een na grootste van Gogh collectie ter wereld, ongeveer 10% van zijn totale oeuvre aan schilderijen.

Het van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum vullen elkaar eigenlijk heel goed aan.

Als je in Nederland woont en liefhebber van Vincent van Gogh bent, moet je daarom zowel het van Gogh Museum in Amsterdam als het Kröller-Müller Museum op de Hoge Veluwe één keer in je leven bezoeken.

Het van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum vullen elkaar eigenlijk heel goed aan.


Het van Gogh Village Museum in Nuenen

Vincent van Gogh heeft in diverse plaatsen Nederland gewoond en gewerkt.

Vincents periode in Nuenen van 1883-1885 was echter voor hem als schilder in Nederland de meest belangrijke en meest productieve periode in zijn schilderscarrière in Nederland.

Deze twee jaren in Nuenen waren ongelooflijk productief, en hij creëerde bijna een kwart van zijn oeuvre van 900 schilderijen en 1100 tekeningen in Nuenen, waaronder zijn meesterwerk, De Aardappeleters.

Het van Gogh Village Museum in Nuenen richt zich op Vincents periode in Nuenen waarin hij werkelijk begon met schilderen.

Het unieke aan het van Gogh Village Museum is dat Vincents eerste schildersatelier zich achter de pastorie, tegenover het van Gogh Village Museum, bevond. Je kunt nergens dichter bij het leven van Vincent van Gogh komen dan hier.

Het van Gogh Village Museum in Nuenen richt zich op Vincents periode in Nuenen waarin hij werkelijk begon met schilderen.

Nuenen gaf Van Gogh de gelegenheid inspiratie te vinden in de natuur en het plattelandsleven. Vincents inspiratie kwam van zijn leven in het hart van het platteland.

Hij wilde niets liever dan de natuur schilderen en het plattelandsleven van de boeren die hier woonden. Hij wilde leven met de boeren, ze begrijpen en schilderen zoals ze hun dagelijks leven leidden.

Tijdens zijn verblijf in Nuenen stond Vincent altijd vroeg op en bracht de hele dag door op het land of in de hutten van de boeren en wevers. Hij voelde zich thuis bij de mensen van het veld en het weefgetouw.

Het van Gogh Village Museum in Nuenen doet een heel geslaagde poging om deze belangrijke periode in het schildersleven van Vincent van Gogh weer tot leven te brengen.

het van gogh Huis in Zundert

Vincent van Gogh is in 1853 geboren in Zundert en heeft de eerste 11 jaar van zijn leven in Zundert gewoond. De mens Vincent van Gogh is dus voor een belangrijk deel gevormd in Zundert.

Als je van Gogh beter wilt begrijpen, is een bezoek aan het van Gogh Huis in Zundert daarom ook een logische gedachte want dit museum staat immers deels op zijn voormalige geboortehuis.

Je staat daar dus echt op zijn geboortegrond en kunt in de beroemde achtertuin waar hij met Theo speelde, nu ook wat drinken. Om de hoek staat het charmante kerkje van zijn vader en een prachtig standbeeld van Vincent en Theo van Gogh, gemaakt door Zadkine.

De mens Vincent van Gogh is dus voor een belangrijk deel gevormd in Zundert.

Toch is het van Gogh Huis een teleurstellend museum omdat het heel klein is en slechts 2 kamers biedt met een acceptabele tentoonstelling. De rest van het museum is gewijd aan hedendaagse kunstenaars en de achtertuin lag er behoorlijk verwaarloosd bij.

Zundert is ook een behoorlijk eind rijden want het ligt vrijwel tegen de grens met België aan. Als je een groot van Gogh-liefhebber bent, kun je een keer overwegen om de afslag Zundert te nemen, maar anders is dit van Gogh Museum geen bezoek waard.

Van Gogh Village Museum vs. van Gogh Huis

Er wordt me ook vaak gevraagd welk museum te bezoeken als ik zou moeten kiezen tussen het van Gogh Village Museum in Nuenen en het van Gogh Huis in Zundert.

Het van Gogh Village Museum in Nuenen is een veel groter en mooier museum dan het van Gogh Huis in Zundert. Het van Gogh Village Museum richt zich ook op een veel belangrijkere periode van Vincent van Gogh als schilder waarin hij in Nuenen bijna een kwart van zijn oeuvre produceerde.

Ik zou dus zeker kiezen voor een bezoek aan het van Gogh Museum in Nuenen boven een bezoek aan het van Gogh Huis in Zundert.

Ik vind deze twee musea ook niet complementair en zou een bezoek aan het van Gogh Huis in Zundert alleen maar aanraden aan van Gogh-liefhebbers die toevallig in de buurt van Zundert zijn.


Veelgestelde Vragen

Sommige vragen worden veel gesteld.

Waar liggen de vier van Gogh Musea in Nederland?

Op de landkaart hieronder kun je de locatie van de vier van Gogh musea in Nederland vinden.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.