Waarom Is Het Prinsenhof In Delft Een Bijzonder Museum?

Foto van auteur
Laatste update:

Het Prinsenhof in Delft is een klein museum dat een beetje verscholen ligt in de historische Delftse binnenstad. Toch is het Prinsenhof een heel bijzonder museum omdat hier hele belangrijke gebeurtenissen in de Nederlandse geschiedenis hebben plaatsgevonden. Je kan daarom een bezoek aan het Prinsenhof niet overslaan wanneer je een dagje naar Delft komt.

Het Prinsenhof in Delft is een bijzonder museum omdat daar de geschiedenis zelf heeft plaatsgevonden waardoor Prinsenhof veel meer is dan een museumgebouw. Het Prinsenhof toont de rol van Delft in de Nederlandse geschiedenis aan de hand van drie thema’s; Willem van Oranje, Delfts Blauw en Delftse Meesters.

Ontdek in het Prinsenhof alles over de rol van Willem van Oranje bij het ontstaan van Nederland, het ontstaan van de Delfts Blauw industrie in Delft en hoe Delftse schilders als Johannes Vermeer de schilderkunst in de 17e beïnvloed hebben.

Waarom Is Het Prinsenhof Een Bijzonder Museum?

Het Prinsenhof werd rond 1400 gebouwd en was oorspronkelijk een klooster; het Sint Agathaklooster. Het Prinsenhof heeft zijn huidige naam echter te danken aan zijn beroemdste bewoner ooit, Prins Willem van Oranje, die in 1572 zijn intrek in dit klooster nam.

Het Prinsenhof is prachtig gerestaureerd en je loopt door historische kamers en zalen waar honderden jaren geleden ook mensen liepen die van grote invloed zijn geweest op de geschiedenis in Nederland. Het Prinsenhof is absoluut één van de mooiste en meest indrukwekkende Nederlandse musea.

Het Prinsenhof is gratis toegankelijk met een museum jaarkaart en heel goed bereikbaar met het OV. Het Centraal Station Delft is maar 5 minuten lopen verderop maar je kan ook één halte met de tram gaan en dan voor de deur uitstappen. Je kunt veel meer praktische informatie over het Prinsenhof vinden op de website van het Prinsenhof.

Het Prinsenhof toont de rol van Delft in de Nederlandse geschiedenis aan de hand van drie thema’s:

  1. De rol van Willem van Oranje in de Nederlandse geschiedenis
  2. Het ontstaan van de Delfts Blauw Industrie
  3. Het belang van Delftse schilders als Johannes Vermeer

Lees hieronder meer over deze thema’s en de exposities die het Prinsenhof over deze thema’s heeft georganiseerd.

De Rol Van Willem Van Oranje In De Nederlandse Geschiedenis

Willem van Oranje nam in 1572 zijn intrek in het Sint Agathaklooster in Delft omdat Delft relatief veilig was door de sterke stadsmuren en hij in het Sint Agathaklooster het beste logement van de stad kon krijgen. Willem van Oranje wordt gezien als de Vader des Vaderlands en het Prinsenhof heeft een continue expositie over de enorme cultuur-historische waarde die de Oranjes voor Nederland hebben gehad.

Willem van Oranje leidde de opstand tegen de Spanjaarden in de kritieke eerste jaren van de 80-jarige oorlog tegen Spanje vanuit het Prinsenhof. Zijn kamer in het Prinsenhof was de grote kamer op de eerste verdieping aan de Oude Delft, vrijwel recht tegenover de ingang van de Oude Kerk.

Daar zijn de grote beslissingen genomen die ervoor zorgden dat Nederland als land heeft kunnen ontstaan. Het is een magisch gevoel om in die kamer te staan en terug te denken aan die tijd en de gesprekken die er gevoerd zijn.

Zo heeft Willem van Oranje in deze kamer in 1580 waarschijnlijk zijn beroemde Apologie geschreven, zijn verweerschrift tegen de vogelvrijverklaring door Philips II. Deze Apologie van Willem van Oranje was de inspiratiebron voor het latere Plakkaat van Verlatinghe waarmee in 1581 de Nederlanden het gezag van de Spaanse koning niet meer erkenden en het ontstaan van een onafhankelijk Nederland een feit werd.

Het Prinsenhof is ook de plek waar Willem van Oranje in 1584 door Balthasar Gerards is vermoord. Nog steeds zijn de kogelgaten in de muur bij de trap zichtbaar van de kogels die hem doorboorden. Dat soort details doen je beseffen hoezeer het Prinsenhof zelf geschiedenis is en hoe hier de Nederlandse geschiedenis beïnvloed is.

De latere stadhouder Frederik Hendrik is ook geboren in het Prinsenhof en dat is belangrijk omdat Frederik Hendrik als stadhouder ook een belangrijke rol in de oorlog tegen Spanje had en veel overwinningen behaalden.

Het Ontstaan Van De Delfts Blauw Industrie

Een tweede thema van Prinsenhof is Delfts Blauw en het ontstaan van de Delfts Blauw fabriek in de 17e eeuw in Delft.

Delfts Blauw is het tin-geglazuurde keramische aardewerk dat vanaf ± 1600 in Delft werd geproduceerd. Delfts blauw aardewerk was bedoeld om Chinees porselein te kopiëren dat werd geïntroduceerd door Nederlandse koopvaardijschepen die terugkeerden uit China.

De productie van Delfts Blauw was enorm belangrijk voor Delft en rond 1700 waren er zelfs 33 pottenbakkerijen in Delft die jaarlijks miljoenen stuks Delfts Blauw aardewerk produceerden. Veel van dat Delfts Blauw werd verhandeld in het buitenland en dat is één van de redenen dat Delfts Blauw een echt Nederlands icoon is geworden.

Het Delfts blauwe aardewerk bestaat grotendeels uit het karakteristieke wit met blauwe aardewerk, hoewel ook andere kleuren werden gebruikt. Het meeste Delfts blauwe aardewerk was huishoudelijk servies voor dagelijks gebruik, maar er was ook veel vraag naar andere voorwerpen zoals vazen, borden met afbeeldingen en tegels.

Momenteel is er nog slechts één fabriek in Delft over, De Royal Delft, waar nog handmatig Delfts Blauw gemaakt en beschilderd wordt. Naast de Royal Delft fabriek ligt het Royal Delft museum en je kunt ook een deel van de fabriekshal van de Royal Delft fabriek bezoeken.

De collectie Delfts Blauw in het Prinsenhof is niet groot maar wel heel mooi. Het Prinsenhof heeft echt unieke stukken Delfts Blauw aardewerk, sommige zelfs uit het begin van de 17e eeuw toen de productie van Delfts Blauw aardewerk in Delft nog maar net begonnen was.

Het Belang Van Delftse Schilders Als Vermeer

Het Prinsenhof heeft ook een continue expositie over Delftse schilders die leefden en werkten in de tijd van Vermeer. Hoewel het Prinsenhof geen schilderijen van Vermeer in bezit heeft, krijg je toch een heel mooi beeld van het culturele en artistieke leven in Delft in de 17e eeuw.

Er hangt wel werk van schilders die in de 17e eeuw ook in Delft woonde en werkten en die duidelijk een invloed op Vermeer hebben gehad. Ook gebruiksvoorwerpen uit die tijd worden tentoongesteld en je begrijpt goed hoe rijk Delft wel niet was geworden door de handel en industrieën als de textielindustrie, de massale productie van Delfts Blauw en het brouwen van bier.

Delft had ook een vestiging van de V.O.C. en vanuit Delfshaven voeren schepen over de gehele wereld en brachten een onvoorstelbare rijkdom terug naar Delft. De nieuwe rijkdom kon o.a. besteed worden aan kunst en de schilderkunst floreerde in de 17e eeuw in Delft dan ook uitbundig.

Tip: Een bezoek aan het Prinsenhof is ook heel goed te combineren met een bezoek aan het Vermeer Centrum dat een paar honderd meter verderop ligt. Het Vermeer Centrum is geheel gewijd aan de schilder Johannes Vermeer en je komt nergens dichter bij het leven van Vermeer dan hier.

Het Vermeer Centrum heeft reproducties op ware grootte van al zijn schilderijen hangen waardoor je zijn ontwikkeling als schilder heel goed kunt volgen.

Delft heeft echt een prachtig historisch centrum en ik zou een bezoek aan Delft zeker niet beperken tot het Prinsenhof al ligt het in een heel mooi hoekje van het centrum. Loop in ieder geval naar het Vermeer Centrum en de Markt en je komt dan al meteen langs hele mooie stukjes van Delft.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.