Is Het Royal Delft Museum Een Bezoek Waard?

Foto van auteur
Laatste update:

De Royal Delft fabriek is de enige overgebleven fabriek van Delfts Blauw in Delft waar het aardewerk nog handmatig geproduceerd wordt. Het Royal Delft Museum is in 2022 verbouwd en ik ben er eens snel heengegaan om te te kijken of het een bezoek waard was.

Het Royal Delft museum is een bezoek waard omdat het een unieke combinatie is van een museum met fraai Delfts Blauw aardewerk en een fabriek waarin het Delfts Blauw aardewerk nog handmatig geproduceerd wordt. Je krijgt dus ook inzicht hoe Delfts Blauw aardewerk gemaakt wordt.

Je kunt ter plekke zien hoe het Delfts Blauw aardewerk in de Royal Delft fabriek gemaakt wordt en dat maakt het Royal Delft museum toch wel een bijzonder leuk museum.

Je kan sinds kort het Royal Delft museum ook bezoeken met je museumjaarkaart en dat maakt het erg aantrekkelijk om even langs het Royal Delft museum te gaan als je toch al een museumjaarkaart hebt.

Waar Ligt Het Royal Delft Museum?

Het Royal Delft Museum ligt iets onder het historische centrum van Delft. Het is vanaf het centrum van Delft (Markt) een wandeling van ongeveer 20 minuten, deels door het fraaie historische centrum van Delft, om bij het Royal Delft museum te komen.

Het Royal Delft museum is niet echt gemakkelijk bereikbaar met het OV. Je kunt vanaf het Centraal Station in Delft wel met buslijn 69 in de buurt komen, maar dan moet je nog steeds ruim 5 minuten lopen om bij het Royal Delft museum te komen.

Het Royal Delft museum is wel gemakkelijk met de auto bereikbaar en er is ook gratis parkeergelegenheid naast het museum zelf. Als dat vol zou zijn is er parkeergelegenheid aan de overkant van de straat, maar dat is wel betaald parkeren.

Je kunt de openingstijden van het Royal Delft museum in de tabel hieronder vinden.

DagOpeningstijden
Maandag10:00 – 17:00 uur
Dinsdag10:00 – 17:00 uur
Woensdag10:00 – 17:00 uur
Donderdag10:00 – 17:00 uur
Vrijdag10:00 – 17:00 uur
Zaterdag 10:00 – 17:00 uur
Zondag10:00 – 17:00 uur

Controleer wel even op de website van Royal Delft of er niet een speciale gelegenheid of reden is waarom ze wellicht gesloten zijn. Het zou zonde zijn als je naar Delft komt om o.a. het Royal Delft museum te bezoeken, en het zou gesloten zijn.

Wat Biedt Het Royal Delft Museum?

Het Royal Delft museum ligt in een fraai historisch gebouw waar de Royal Delft aardewerkfabriek in 1916 is ingetrokken. De Royal Delft aardewerk fabriek bestaat echter al sinds 1653 toen de fabriek werd opgericht door Jan van der Pieth onder de naam De Porceleyne Fles.

De productie is sinds 1916 echter behoorlijk afgeschaald waardoor er ruimte voor een museum kwam, waar veel bezoekers op afkomen. Nog steeds vindt echter handmatige productie van Delfts Blauw plaats in een deel van dit pand.

Daarmee is Royal Delft de enige overgebleven Delfts Blauw aardewerkfabriek in Delft waar Delfts Blauw nog volledig handmatig gefabriceerd wordt. Dat is toch wel uniek en maakt het Royal Delft museum ook tot een heel bijzonder museum; half museum en half fabriek.

De zalen in het museum zijn gevuld met heel mooi Delfts aardewerk van klein tot groot. Het meest indrukwekkende stuk is toch wel de kopie van de Nachtwacht, die op ware grootte is nageschilderd.

Er is ook veel aandacht besteed aan de geschiedenis van Delfts aardewerk en de productie daarvan door de eeuwen en het museum heeft een goede gratis audiotour waarin veel vragen over de cultuurhistorische betekenis van Delfts Blauw aardewerk beantwoord worden.

Veel van deze informatie heb ik zelf ook verzameld in een ander artikel op deze website waarin ik de 10 meest voorkomende vragen over Delfts Blauw beantwoord heb.

Het fabrieksdeel van het museum is toch echt wel heel gaaf om te zien. Bij elk onderdeel van het productieproces staan duidelijke monitoren waarop in korte filmpjes wordt toegelicht wat daar precies gebeurd en waarom dat belangrijk is bij de productie van Delfts Blauw aardewerk.

Het hoogtepunt van het fabrieksdeel is dat je kunt meekijken over de schouder van één of meerdere schilders die handmatig de aardewerk producten beschilderen. Ik trof een ontzettend vriendelijke schilder die duidelijk plezier had in zijn vak en heel bereid was om toe te lichten wat hij deed.

Het is wel een ontzettend monnikenwerk want het beschilderen van een vaas zoals hieronder, kost hem een uur of vier aan nauwkeurig schilderwerk. Als je je dat realiseert begin je te begrijpen waarom handmatig geproduceerd Delfts Blauw duurder is dan het massaal geproduceerde aardewerk uit China.

Natuurlijk eindigt de tour door museum en fabriek in een winkel waar je heel mooi Delfts aardewerk kunt kopen. Er is op het einde ook een leuke intieme brasserie met de toepasselijke naam 1653 waar je nog wat kunt drinken en even na kunt praten over je bezoek dit toch wel bijzondere museum.

Het Royal Delft museum is geen groot museum en je hebt in een paar uurtjes echt wel alles gezien wat de moeite waard is. Mijn advies is om daarna bij enigszins redelijk weer terug te lopen naar het historische centrum van Delft.

Dat is een hele leuke wandeling waarbij je nog veel van het het charmante Delft kunt zien en andere bezienswaardigheden in het centrum van Delft kunt bezoeken.

Tip: Je kunt een bezoek aan het Royal Delft museum eventueel ook combineren met een bezoek aan het Kunstmuseum in Den Haag waar je binnen een half uurtje naar toe rijdt. Het Kunstmuseum in Den Haag heeft namelijk de mooiste collectie Delfts Blauw aardewerk in heel Nederland.

Wat Is Het Merkteken Van De Royal Delft Fabriek?

Delftse pottenbakkers schilderden merktekens op de achterkant of onderkant van hun Delfts Blauwe producten om “echt Delfts Blauw” te onderscheiden van elders geproduceerde wit-blauwe aardewerk.

Het huidige merkteken van de Royal Delft fabriek staat hieronder.

Het flesje aan de bovenkant verwijst naar de oorspronkelijke naam van Royal Delft, de Porceleyne Fles.

Het tekentje in het midden zijn de initialen J.T. van Joost Thooft; eigenaar van de fabriek in de 19e eeuw.

Daaronder staat het woord Delft.

Vaak staan dan links en rechts van dit merkteken nog de initialen van de plateelschilder en het jaartal waarin het aardewerk geproduceerd is.

Wat zijn Andere Bezienswaardigheden in Delft?

Delft is de stad waar één van Nederlands beroemdste schilders ooit, Johannes Vermeer, zijn hele leven heeft gewoond en gewerkt. Daar zijn ze in Delft best trots op. Vermeer leefde van 1632-1675 en kan heel goed een Delfts Blauw servies van de Porceleyne Fles gebruikt hebben.

Als je meer over Vermeer zou willen weten, dan ben je wellicht geïnteresseerd in een ander artikel op deze website waarin ik beschreven heb waar Johannes Vermeer gewoond en gewerkt heeft in Delft.

Als je wilt begrijpen waarom Johannes Vermeer zo beroemd is geworden, kan ik je aanraden om het Vermeer Centrum in het centrum van Delft te bezoeken. Samen met het Prinsenhof museum (300 meter verderop) zijn dat de mooiste musea in Delft en en ik kan ze van harte aanbevelen.

Ik heb deze twee Delftse musea uitgebreider beschreven in een artikel over de 30 mooiste musea in Nederland.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.