Als groot liefhebber van Delfts Blauw aardewerk ben ik eens een kijkje gaan nemen in het Kunstmuseum in Den Haag om te zien of daar inderdaad de mooiste Delfts Blauw collectie van alle musea in heel Nederland te vinden is.
Het Kunstmuseum in Den Haag heeft de mooiste Delft Blauw collectie in heel Nederland. De prachtige collectie Delfts Blauw aardewerk bevindt zich in de mooiste zalen van het Kunstmuseum waarvan de muren bekleed zijn met prachtige muurschilderingen van afgebroken Haagse herenhuizen.
Lees hieronder verder om meer te leren over de mooiste en meest waardevolle collectie Delfts Blauw aardewerk in de Nederlandse musea.
Het Kunstmuseum In Den Haag
Als houder van een museumjaarkaart, kun je het Kunstmuseum in Den Haag zonder verder kosten bezoeken.
Het Kunstmuseum ligt aan de Stadhouderslaan in Den Haag, niet ver bij het Vredespaleis vandaan. Als je van plan bent om met de auto te gaan moet je Stadhouderslaan 41 in Den Haag in je satelliet navigatie invoeren. Er is meestal voldoende gelegenheid om op straat (betaald) te kunnen parkeren.
Als je met het OV komt kun je het beste vanaf Den Haag CS op tramlijn 17 stappen, de tramlijn richting Kunstmuseum.
Het Kunstmusea is ontworpen door de beroemde Nederlandse architect Berlage, gebouwd tussen 1930 en 1935 en het Kunstmuseum is één van de 30 mooiste musea in Nederland.
Berlage heeft voor een aantal zalen in het Kunstmuseum de wandbekleding en beschilderingen van afgebroken Haagse herenhuizen uit de 19e en 18e eeuw gebruikt. Om deze wandbekleding in het museum te laten passen, zijn de vloeren van deze zalen zelfs verdiept.
Deze zalen zijn de mooiste zalen van het Kunstmuseum geworden en juist in deze zalen is hun prachtige Delfts Blauw collectie tentoongesteld.
De Delfts Blauw Tentoonstelling Van Het Kunstmuseum
De Delfts Blauw tentoonstelling in het Kunstmuseum heet het “Het wonder van Delfts Blauw“, een heel toepasselijke naam want het is een wonderschone tentoonstelling.
De Delfts Blauw tentoonstelling is opgebouwd aan de hand van een aantal thema’s zoals:
- Plateelbakkers en hun merken
- De Delftse ark van Noé
- Vazen met tuiten
Het resultaat is een tentoonstelling met een brede variatie aan Delfts aardewerk dat loopt van kostbaar Delfts aardewerk uit de 17e en 18e eeuw tot aan Delftse aardewerk dieren uit 19e eeuw. Het laat in elk geval de verscheidenheid aan mogelijkheden met Delfts Blauw goed zien.
Een heel interessant onderdeel van de tentoonstelling richt zich op de merken op de onderkant of achterkant van veel Delfts Blauw aardemerk. Eén van de meest gestelde vragen over Delfts aardewerk is namelijk hoe je kunt zien of het een stuk aardewerk ook inderdaad authentiek Delfts Blauw aardewerk is.
Die vraag speelde blijkbaar al vanaf de 17e eeuw want vanaf die periode begonnen de Delfts Blauwe pottenbakkers hun aardewerk te merken met specifieke merktekens. Experts gebruiken o.a. die merktekens om de authenticiteit van Delfts aardewerk te beoordelen.
Er staat een complete vitrine in de eerste stijlkamer van de tentoonstelling waarin je alleen de achterkant van Delfts Blauwe borden ziet om de verscheidenheid aan merktekens te illustreren. Op de foto links hieronder zie je als voorbeeld de merktekens van de Porceleyne Fles op de achterkant van een Delfts Blauw bord uit 1879.
Er is ook een klein deel van de tentoonstelling gewijd aan dieren van Delfts Blauw die als ietwat protserige versiering blijkbaar toch heel populair waren. Deze vitrine is het minste onderdeel van de tentoonstelling, maar laat in elk geval de verscheidenheid aan mogelijkheden en kleuren met Delfts Blauw goed zien.
Nu vind ik de verscheidenheid aan kleuren beter tot zijn recht door bijvoorbeeld de prachtige zwarte theebus van rond 1700 in de eerste stijlkamer. Diepzwart glazuur wat uiterst moeilijk te realiseren waardoor zwart Delfts aardewerk uiterst zeldzaam en kostbaar was.
Na de dieren kom je in een kamer met een enorme verscheidenheid aan Delfts Blauwe aardewerk voor dagelijks gebruik. Op het hoogtepunt van de Delfts Blauw productie rond 1700 werden miljoenen stuks aardewerk per jaar geproduceerd en je kunt in deze vitrine de enorme verscheidenheid aan gebruiksvoorwerpen bewonderen.
Het mooiste onderdeel van de collectie Delfts Blauw van het Kunstmuseum bevindt zich in de stijlkamer hierna, waar de grotere stukken Delfts aardewerk in een prachtige stijlkamer staan te pronken. Deze kamer heeft ook nog een aantal vitrines met werkelijk prachtig Delfts Blauw aardewerk, waaronder de bekende vazen met heel veel tuiten om de bloemen tot hun recht te laten komen.
Dat zijn echt stukken aardewerk waar je het ongelooflijke vakmanschap van de Delfts Blauw pottenbakker heel goed aan af kunt zien. Als je je realiseert dat al het Delfts blauw aardewerk ook nog ragfijn met de hand beschilderd is, kun je niet anders dan een diepe buiging maken voor de mensen die dit prachtige Delfts Blauw ooit gemaakt hebben.
Wat Is Er Nog Meer Te Zien In Het Kunstmuseum
Als je dan toch in het Kunstmuseum in Den Haag bent, vergeet dan niet langs de tentoonstelling over de beroemde Haagse schilder, Piet Mondriaan, te lopen.
Het beroemdste schilderij van Mondriaan, Victory Boogie Woogie, is hier te bewonderen.
Bezoek Ook Het Royal Delft Museum in Delft
Als je geïnteresseerd bent in Delfts Blauw is het misschien interessant voor je om een bezoek aan de Delfts Blauw collectie in het Kunstmuseum in Den Haag te combineren met een bezoek aan het Royal Delft museum in Delft. Als houder van een museumjaarkaart, kun je het Royal Delft museum ook zonder verdere kosten bezoeken.
Het is echt nog geen 25 minuten rijden met de auto om van het ene museum naar het andere te komen.
De Royal Delft is de enige overgebleven Delfts Blauw fabriek in Delft waar Delfts Blauw nog volledig handmatig gemaakt wordt. Het museum naast deze fabriek is recent volledig gerestaureerd en het unieke aan dit museum is dat een deel van de rondleiding je door de fabriek voert waar de productie van Delfts aardewerk nog plaatsvindt.
Je kunt zelfs met de ontzettend aardige schilders praten die daar handmatig het Delfts aardewerk beschilderen.