Waar Zijn De Mooiste Tulpenvelden In Nederland?

Foto van auteur
Laatste update:

In de lente is de Keukenhof de populairste toeristische attractie in Nederland, maar heel moeilijk te bereiken met de auto vanwege de lange files naar Lisse.

De bloeiende tulpenvelden op het platteland zijn een uitstekend alternatief om toch te genieten van de bloeiende tulpen

De bloeiende tulpenvelden op het platteland zijn echter een prima alternatief om toch te genieten van de bloeiende tulpen.

Daarom heb ik de zes mooiste regio’s met tulpenvelden in Nederland voor je uitgezocht, zodat je van de tulpen kunt genieten zonder files en de enorme drukte bij de Keukenhof.

Tulpenvelden Nederland Kaart

De landkaart hieronder biedt een goed overzicht van de mooiste tulpenvelden in Nederland.

Waar Zijn Tulpenvelden In Nederland?

De Bollenstreek

De Keukenhof ligt in het hart van een streek die bekend staat om de teelt van tulpen en andere bloemen, de Bollenstreek. De streek is ongeveer 30 km lang en 5-10 km breed, en ligt tussen Leiden en Haarlem.

De eerste tulpenbullen werden al in de 16e eeuw in Nederland geteelt op de Universiteit van Leiden. Ik heb de geschiedenis van de tulpen in Nederland in een ander artikel op deze website beschreven.

De Bollenstreek is een prachtige streek om een goede indruk te krijgen van het Nederlandse platteland. Het nadeel is dat het in de Bollenstreeks nog steeds ontzettend druk kan zijn op de kleine landweggetjes tussen de tulpenvelden.

Ik ben vaak in de Bollenstreek geweest in de tulpenperiode en raad je echt af om de tulpenroutes in de Bollenstreek met de auto te doen. Je kunt vrijwel nergens goed parkeren en moet, zeker in de weekenden, tussen heel veel fietsers en wandelaars door laveren.

De leukste tulpenroutes in de Bollenstreek vind ik zelf de fiets-tulpenroutes en je kunt hier meer informatie over deze fietsroutes vinden. Het is een goed idee om je eigen fiets mee te nemen of zorg ervoor dat je ruim van tevoren huurfietsen reserveert.

Een heel bijzondere tulpentour in de Bollenstreek is om een boottocht door de tulpenvelden te maken, en daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Meer informatie over een boottocht rond Hillegom vindt u hier, en een andere tulpenboottocht is mogelijk vanuit Roelofarendveen. Deze is echter wat verder weg van de tulpenvelden.

Voor de wandelaars zijn er ook “tulpenwandeltochten” van wel 20 km mogelijk in het hart van de Bollenstreek. Meer informatie over deze wandeltochten in het Engels vindt u hier.

Tenslotte kan een tulpentocht ook per auto gemaakt worden, en meer informatie hierover vindt u hier.

Tulpenvelden Flevoland

In het noorden van Flevoland vind je meer dan 2000 hectare aan tulpenvelden. Daarmee is dit nieuwe tulpengebied in Flevoland uitgestrekter dan de Bollenstreek, dat van oudsher de grootste tulpenstreek van Nederland is.

Tegenwoordig zijn er zelfs meer tulpenkwekerijen in het noorden van Flevoland dan in de Bollenstreek. De landbouw in deze streek is vooral gericht op het telen van bloemen en bloembollen op industriële schaal.

Wij houden dan wel van de bloemen om hun kleur en geur, maar de boeren kweken de bloemen om later in het jaar de bollen te oogsten en te verkopen.

Flevoland heeft ook verschillende tulpenroutes per auto, fiets en te voet, en je kunt hierover meer informatie vinden op deze uitstekende website. De tulpenroutes in Flevoland zijn aanzienlijk minder druk dan in de Bollenstreek en een uitstekend alternatief.

Tulpenvelden Noord-Holland

In de kop van Noord-Holland, ten noorden van de lijn tussen Schagen en Medemblik ligt een minder bekend maar heel groot gebied met tulpenvelden. Het is geen toeval dat tulpenvelden vaak dicht bij de duinen liggen omdat duingrond perfect is voor het telen van bloemen en bollen.

Deze regio in Noord-Holland claimt ook het grootste aaneengesloten gebied in Nederland te zijn als het gaat om tulpenvelden. Er schijnt een behoorlijke concurrentie te zijn om het grootste tulpengebied van het land te zijn, want dat kan meer bezoekers naar uw regio trekken.

Deze regio ligt in een relatief geïsoleerd deel van Nederland en is daarom moeilijker te bereiken. Het voordeel van een meer geïsoleerde regio is dat het er minder druk zal zijn met toeristen dan in de meer bekende tulpengebieden.

Het heeft veel van de typische Nederlandse plattelandsaspecten zoals windmolens en veel water ertussen.

Tulpenvelden West-Friesland

West-Friesland is een regio in het westelijk deel van Noord-Holland. West-Friesland grenst aan de hierboven beschreven tulpengebieden in Noord-Holland. Ze zijn met elkaar verbonden via Medemblik en kunnen dus op één dag worden bezocht.

De regio is ook rustiger dan andere tulpengebieden. De gezellige steden Hoorn en Medemblik zijn een bonusfactor die deze West-Friese tulpenstreek aantrekkelijk maken om te bezoeken.

Tulpenvelden Beemster

Iets zuidelijker in Noord-Holland is een alternatieve tulpentour mogelijk, een tulpentocht met een Citroen 2CV in de Beemster polder.

De tulpenvelden in de Beemster zijn wat minder bekend, maar de Beemster polder is zeer bekend om zijn vele kronkelweggetjes, dijkjes en vergezichten en wordt zo uniek geacht dat het zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

Je kunt deze tulpentour ook goed combineren met een bezoek aan de wereldberoemde molens in de Zaanse Schans of Schermerhorn.

Het zal voor veel bezoekers uit het buitenland een leuke mogelijkheid zijn om de tulpen en windmolens van Nederland op één dag te bezoeken en te gaan begrijpen waarom we zo van dit kleine landje houden.

Tulpenvelden Zeeuws-Vlaanderen

De tulpenvelden in Zeeuws-Vlaanderen zijn niet zo bekend. Toch zijn de tulpenvelden in Zeeuws-Vlaanderen ideaal gelegen voor bezoekers uit België en Frankrijk, want het scheelt hen een paar uur rijden om Zeeuws-Vlaanderen te bezoeken, in plaats van de andere tulpengebieden in Nederland.

De slogan van deze regio is Vergeet de Keukenhof; de mooiste tulpenvelden van Nederland liggen in Zeeuws-Vlaanderen. Ik vind dat een heel toepasselijke slogan voor Zeeuws-Vlaanderen.

De meest uitgestrekte en mooiste tulpenvelden van Zeeuws-Vlaanderen liggen in de omgeving van Hulst. Wij raden je aan contact op te nemen met de VVV in Hulst om de mooiste tulpenroutes in deze regio uit te zoeken.

Veelgestelde Vragen

Wanneer Bloeien Tulpen?

De vroegbloeiers onder de bloemen zijn de krokussen, narcissen en hyacinten die in het vroege voorjaar beginnen te bloeien, rond half maart.

Tulpen beginnen vanaf half maart te bloeien maar bloeien pas echt goed vanaf april. Tulpen bloeien op hun mooist tussen half april en half mei.

De periode tussen half april en half mei is de beste periode van het jaar om tulpen in Nederland te bekijken.

Wat Zijn Tulpenroutes?

Elke tulpenregio organiseert wel zogenaamde tulpenroutes die je langs de mooiste tulpenvelden in de regio voeren.

Je hebt tulpenroutes met de auto, de fiets, te voet en zelfs met een boot. Tulpenroutes leiden je langs de mooiste tulpenvelden in een tulpenregio

Tulpenroutes bieden de beste gelegenheid om een grote verscheidenheid aan verschillende bloemen en kleuren te zien. Het Nederlandse platteland kan prachtig zijn in deze kleurrijke periode van het jaar.

Een ander voordeel van deze tulpenroutes op het platteland is dat je natuurlijk geen entree- en parkeergeld hoeft te betalen, zoals bij de Keukenhof.

Elke tulpenstreek heeft ook wel een jaarlijks bloemencorso, een mooie gelegenheid om de producten van de streek te laten zien.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.