Waar Komen Tulpen Vandaan?

Foto van auteur
Laatste update:

Waar komen tulpen vandaan is een veelgestelde vraag.

Nederland staat namelijk wel bekend om zijn tulpen maar tulpen komen oorspronkelijk helemaal niet uit Nederland.

Waar komen tulpen oorspronkelijk vandaan is een veelgestelde vraag

Ik ben daarom eens in de geschiedenis van tulpen gedoken om uit te zoeken waar tulpen dan wel vandaan komen en waarom tulpen nu wel bekend staan als typisch Nederlands.

Tulpen komen uit Kazachstan en Kyrgyzstan in Centraal Azië en zijn via Turkije, Wenen, en Antwerpen in Nederland beland. Carolus Clusius introduceerde aan het einde van de 16e eeuw tulpen in Nederland en tulpen bleken heel goed te groeien in het Nederlandse klimaat.

Lees verder om meer te weten te komen over onze “typisch Nederlandse tulpen” of klik hieronder op het onderwerp dat je het meeste interesseert.

Waar Komen Tulpen Vandaan?

Op internet circuleren veel verhalen dat de tulpen oorspronkelijk uit Turkije kwamen, maar dat is niet helemaal waar. Turkije was wel een tussenstop van de tulpen op weg naar Nederland.

Tulpen komen uit Kazachstan en Kyrgyzstan in Centraal-Azië, waar ze goed gedijden in bergachtige gebieden. Tulpen hebben namelijk koude nachten en koude winters nodig; een klimaat dat je in deze bergachtige gebieden vindt.

De wilde voorouders van de tulp gedijden in de ruige bergachtige landschappen van Centraal-Azië, waar hun aanpassingsvermogen aan de extreme weersomstandigheden hen hielp te overleven en te bloeien.

Deze regio in Centraal-Azië, met zijn rijke diversiteit aan flora, fungeerde als de bakermat voor de genetische ontwikkeling van tulpen.

Het verhaal gaat dat de Turken op hun veldtochten in Centraal Azië in de 16e eeuw de tulpen zagen en er erg van onder de indruk waren. Ze namen daarom tulpenbollen mee naar Turkije om ook tulpen in Turkije te gaan kweken.

De naam tulp is afgeleid van het Perzische woord voor een tulband tulipan (veel gedragen in Turkije), omdat de vorm van een tulp veel op de vorm van een tulband lijkt.

De Turkse sultan schonk af en toe een paar tulpenbollen aan belangrijke relaties zoals de gezant van de Oostenrijkse keizer aan zijn hof, de Vlaming Ogier Gisleen van Busbeke.

Op zijn beurt schonk hij weer een paar tulpenbollen aan een andere Vlaming, Carolus Clusius, die toen verantwoordelijk was voor de hortus botanicus van de Oostenrijkse keizer in Wenen.

In 1593 kwam Carolus Clusius naar Nederland om hoogleraar aan de Universiteit van Leiden te worden en nam hij een paar tulpenbollen met zich mee. Hij stichtte in Leiden de Hortus Botanicus en begon daar met het kweken van tulpen in Nederland.

De aanplant van tulpen door Carolus Clusius in de Hortus Botanicus was niet alleen bedoeld voor wetenschappelijke studie maar ook voor esthetische waardering.

Clusius’ werk met tulpen legde de basis voor botanische studies en de interesse in plantenveredeling in Nederland, wat uiteindelijk zou leiden tot de ontwikkeling van vele nieuwe tulpvariëteiten.

Het gebied net boven Leiden, de Bollenstreek, bleek een ideaal klimaat voor het kweken van bloembollen op grote schaal te hebben. In de Bollenstreek werd daarom begonnen met het op grotere schaal kweken van tulpen.

Zijn Tulpen Typisch Nederlands?

In de 16e en 17e eeuw gebeurde het kweken en veredelen van tulpen in Nederland nog op kleine schaal en tulpen waarom daarom in die tijd nog een statussymbool.

Tulpenbollen werden extreem duur en tussen 1634 en 1637 was er zelfs een heuse tulpenmanie in Nederland, waarbij de prijzen van tulpen recordhoogtes bereikten.

Op een gegeven moment werd voor een tulpenbol zelfs net zoveel betaald als voor een grachtenpand aan een gewilde gracht in Amsterdam en die waren toen ook al krankzinnig duur.

De overheid maakte op een gegeven moment een einde aan deze luchtbel. Het kweken van tulpen ging echter verder omdat tulpen ook erg geliefd waren in het buitenland en een ideaal handelsproduct bleken te zijn.

Nederlandse handelaren zwierven over de gehele wereld en namen o.a. goed houdbare tulpenbollen mee om handel te drijven. Dat is één van de belangrijkste redenen dat Nederland bekend staat om tulpen.

Dat imago wordt nog steeds zorgvuldig gecultiveerd omdat het een fantastische toerische trekpleiser is waardoor veel toeristen naar Nederland komen.

Tegenwoordig worden er jaarlijks meer dan 2 miljard tulpen in Nederland gekweekt en zijn tulpen een massaprodukt geworden. De tulpenbollen worden vrijwel allemaal geexporteerd en Nederland verdient jaarlijks meer dan € 300 mln aan de export van tulpenbollen.

Het kweken van een dergelijke hoeveelheid kan natuurlijk niet alleen meer in de Bollenstreek plaatsvinden en er zijn daarom meer regio’s in Nederland gekomen waar veel tulpen gekweekt worden.

Waar Zijn Tulpenvelden In Nederland Te Vinden?

Er zijn meerdere regio’s in Nederland te vinden waar nu veel tulpen gekweekt worden. Het is geen toeval dat de meeste van deze regio’s dicht bij water liggen omdat je daar koudere nachten hebt, wat heel goed is voor het groeien van tulpen.

De 6 regio’s met de meeste tulpenvelden in Nederland zijn:

  • Bollenstreek (Keukenhof)
  • Noordoostpolder
  • Kop van Noord-Holland
  • West-Friesland
  • Beemster polder
  • Zeeuws-Vlaanderen

De geografische spreiding van tulpenvelden in Nederland benadrukt niet alleen de agrarische expertise en innovatie in het land maar weerspiegelt ook de ecologische aanpassingen van tulpen aan verschillende Nederlandse landschappen.

Deze verspreiding illustreert hoe tulpen zijn geïntegreerd in het Nederlandse landschap en deel zijn geworden van onze nationale identiteit.

Ik heb in een ander artikel op deze website deze 6 tulpenregio’s in Nederland in detail beschreven en toegelicht waar en wanneer je het beste van de tulpen in Nederland kunt genieten zonder al te veel files en hordes toeristen.

De geschiedenis van tulpen in Nederland is meer dan alleen een verhaal van agrarische succes; het is het gevolg van culturele uitwisseling, botanische nieuwsgierigheid, en de vorming van nationale identiteit door de tuinbouw.

Terwijl Nederland en tulpen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is het ook goed om te onthouden dat ons nationale symbool hier geland is door een eerste vorm van globalisering.

En dat is best goed om eens bij stil te staan in een periode waarin veel Nederlanders alles van buiten het liefst willen tegenhouden.

Veelgestelde Vragen

Wat Zijn De 7 Leukste Bloemencorso’s in 2024

Praalwagen in het bloemencorso in de Bollenstreek, één van de leukste bloemencorso's in 2024.

Elke streek heeft ook wel een jaarlijks bloemencorso of wekelijkse bloemenmarkt, een mooie gelegenheid om de producten van de streek te laten zien en/of te verkopen.

Bloemencorso’s en tulpenfestivals hebben een belangrijke rol gespeeld bij het versterken van de culturele betekenis van tulpen in Nederland, waarbij lokale gemeenschappen van telers samenkomen om de pracht en praal van deze bloemen te vieren en te promoten

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.