Waarom Is Het Mauritshuis Het Mooiste Museum Van Nederland?

Foto van auteur
Laatste update:

Er zijn bijna zevenhonderd musea in Nederland. Hoewel veel musea in Nederland mooi en indrukwekkend zijn, is er één museum dat me het meeste raakt. Dit museum is werkelijk uniek door zijn collectie schilderstukken, het gebouw en de locatie.

Het Mauritshuis in Den Haag is een uniek museum in Nederland vanwege de fantastische collectie schilderijen uit de zeventiende eeuw. Het museum is gevestigd in een prachtig gebouw op een fantastische locatie, grenzend aan de gebouwen van het Parlement en de Regering

Op de foto hieronder, is het torentje rechts van het Mauritshuis het kantoor van de minister-president van Nederland. Het is jammer dat er aan de zijkant van het Mauritshuis geen ramen in dat kantoortje zitten om te kijken wat onze minister-president doet, maar je zult op zijn minst heel dicht bij hem zijn geweest.

Wat Maakt De Mauritshuis Collectie Uniek?

De collectie van het Mauritshuis bevat een adembenemend aantal meesterwerken van de Hollandse schilderkunst van de zeventiende eeuw. Wereldberoemde schilderijen zoals Rembrandts De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp , Vermeers Meisje met de Parel en Potter’s De Stier worden permanent tentoongesteld.

Rembrandt is geboren en getogen in Leiden, op een half uurtje rijden vanaf het Mauritshuis (waar woonde en studeerde Rembrandt in Leiden?) en Vermeer heeft zijn hele leven in Delft gewoond en gewerkt op een kwartiertje afstand met de tram vanaf het Mauritshuis (waar woonde en werkte Johannes Vermeer in Delft?).

Het is toch wel bijzonder dat de mooiste schilderijen van de beste Nederlandse schilders ooit nu in dit prachtige museum hangen dat nog gebouwd is tijdens hun leven in de 17e eeuw.

Al met al zijn er zo’n 200 schilderijen permanent in het Mauritshuis te zien, dus het is geen groot museum. De kwaliteit van de schilderijen is echter zo overweldigend dat je van kamer naar kamer loopt en je blijft verbazen over deze prachtige collectie.

De collectie van het Mauritshuis is een collectie die het beste van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw biedt. Het Rijksmuseum in Amsterdam heeft misschien meer schilderijen uit de Gouden Eeuw in zijn collectie, maar de collectie van het Mauritshuis is indrukwekkender.

Het Mauritshuis is terecht één van de mooiste 30 musea in Nederland.

Het Mauritshuis toont het beste van de Nederlandse schilderkunst
uit de tijd van Rembrandt en Vermeer

Wat Maakt Het Mauritshuis Gebouw Uniek?

Het Mauritshuis museum is gevestigd in een uniek gebouw. Het Mauritshuis is tussen 1633 en 1644 gebouwd als residentie voor graaf Johan Maurits van Nassau-Siegen, die acht jaar lang de militaire commandant en gouverneur van de Nederlandse kolonie in Brazilië was.

De architect van het Mauritshuis was Jacob van Campen die één van de eerste en mooiste voorbeelden van het Nederlandse classicisme creëerde. De symmetrie, de grote pilaren en voorgevel geven het Mauritshuis zijn monumentale uitstraling.

Het interieur van het Mauritshuis is prachtig met zijn zijden wandbekleding, fonkelende kroonluchters en monumentale beschilderde plafonds van grote zalen in het gebouw. Al met al is het Mauritshuis een heel smaakvolle combinatie van gebouw en collectie.

Het Mauritshuis is al sinds 1822 in gebruik als museum en is in de loop der jaren meerdere malen gerenoveerd. Door de laatste renovatie is er veel ruimte ondergronds ontstaan onder het plein voor het Mauritshuis. De entree, de kassa en de souvenirbalie bevinden zich daar om het oorspronkelijke Mauritshuis in zijn geheel vrij te maken voor de schilderijencollectie.

Toen Vincent van Gogh rond 1869-1883 twee periodes in Den Haag woonde en werkte (waar woonde en werkte Vincent van Gogh in Nederland?), heeft hij het Mauritshuis vrijwel zeker bezocht, want hij schreef hierover in de brieven naar zijn broer.Waar Vind Ik Het Mauritshuis?

Het Mauritshuis is gevestigd in het hart van Den Haag. De gebouwen van de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het kantoor van de minister-president en de Koning van Nederland liggen letterlijk om de hoek.

In onderstaande plattegrondje vind je de locaties van de bezienswaardigheden in de omgeving van het Mauritshuis. Door op elk nummer te klikken, krijg je toegang tot de websites van elke bezienswaardigheid. Daar kun je meer informatie vinden over het gebouw en de rol ervan in het Nederlandse parlementaire systeem.

Links van het Mauritshuis (1) is het Kabinet van de Koning (2), een kantoor van onze Koning om hem te ondersteunen in zijn grondwettelijke rol. Als je het Mauritshuis verlaat en meteen naar rechts gaat, zie je het kantoor van de minister-president van Nederland (3), het torentje aan het water aan je rechterhand.

Als je door de poort loopt, kom je op het Binnenhof (4), het hart van onze parlementaire democratie. Aan je rechterhand, direct nadat  je door het hek bent gekomen, bevindt zich het departement van de minister-president van Nederland. Aan de achterkant van het Binnenhof aan je rechterhand staat het gebouw van de Eerste Kamer (5).

Het meest monumentale gebouw aan het Binnenhof is de Ridderzaal (6, Ridderzaal), die één keer per jaar wordt gebruikt voor de opening van het parlementaire jaar op de derde dinsdag van september. 

De Ridderzaal is één van de beste herinneringen aan het feit dat het hele complex van het Binnenhof is ontstaan uit een kasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd door graaf Willem II en zijn zoon Floris V. De Ridderzaal stamt uit 1292, maar is nog steeds een trots symbool van onze democratie.

In de 16e en 17e eeuw kwam het bestuur van de Republiek der Zeven Provinciën, zoals Nederland toen heette, al in Den Haag bijeen, omdat Den Haag als neutraal gebied werd beschouwd.

Als je linksaf gaat op het Binnenhof en het door de poort verlaat, sta je direct voor de Tweede Kamer (7).

Wat is Plein?

Als je bij het verlaten van het Mauritshuis naar links gaat, in plaats van naar rechts, kom je meteen op een groot plein, Plein (8) genaamd, dat bij mooi weer vol zit met terrassen.

Plein is een heerlijke plek voor een drankje, lunch of diner, afhankelijk van het tijdstip van de dag en je voorkeur. De twee kanten aan de andere kant van Plein zijn volledig bezet met restaurants en bars.

Ik heb niet echt een favoriet restaurant of bar op Plein. De meeste restaurant zijn Grand Café-achtige plekken en wat mij betreft allemaal perfect voor zonnige middagen en warme avonden.

Wat Is Er Nog Meer Te Doen In Den Haag?

Den Haag is de vestigingsplaats van onze regering en ons parlement, maar de hoofdstad van Nederland is Amsterdam. Dat maakt Den Haag een uitzondering in de westerse wereld. Den Haag heeft in de middeleeuwen nooit formele stadsrechten gekregen en mocht daarom ook nooit stadsmuren bouwen om zich te verdedigen.

Als gevolg daarvan ontwikkelde Den Haag een open en tolerante cultuur die tot op de dag van vandaag wordt weerspiegeld in de aanwezigheid van gebouwen zoals het Vredespaleis. Het Vredespaleis is de zetel van het Internationaal Gerechtshof en kan worden bezocht als je geïnteresseerd bent.

Een ander hoogtepunt in de buurt van het Mauritshuis is het museum van Escher dat is gevestigd in een voormalig paleis van het Koninklijk Huis van Nederland aan het Lange Voorhout.

Panorama Mesdag geeft je een uniek beeld van ons cultureel erfgoed – het oudste 19de-eeuwse panorama ter wereld van het vissersdorp Scheveningen, de zee en de duinen. Dit cilindervormige schilderij van meer dan 14 meter hoog en 120 meter in omtrek, is het grootste schilderij van Nederland. Het is geschilderd door één van de belangrijkste schilders van de Haagse School, Hendrik Willem Mesdag, met hulp van zijn vrienden.

Je kunt natuurlijk ook een middagje naar Scheveningen gaan om een dagje aan één van de mooiste stranden van Nederland door te brengen.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.