Voor Welke Leeftijd Kinderen Is NEMO Het Leukst?

Foto van auteur
Laatste update:

Wil je met de kinderen naar NEMO maar twijfel je of het leuk is voor hun leeftijd.

Toen ik de eerste keer met de kinderen naar het NEMO Science Museum in Amsterdam wilde gaan wist ik ook nog niet goed wat ik kon verwachten.

Ontdek of NEMO leuk is voor jouw kinderen

Ik ben inmiddels meerdere keren met de kinderen in NEMO geweest en kan je daarom met deze review van het NEMO Science museum een goed beeld geven wat je in NEMO kunt verwachten en of je kinderen dat leuk vinden.

Laten we samen maar eens op ontdekkingsreis in het NEMO Science Museum gaan.

Wat Is het NEMO Science Museum?

Het NEMO Science Museum is een museum waarin kinderen (en hun ouders) kunnen ontdekken hoe leuk wetenschap en technologie zijn.

Door de tentoonstellingen, demonstraties, experimenten en workshops in NEMO ontdekken bezoekers de wetenschap achter allerlei dagelijkse zaken zoals elektriciteit, licht, geluid en zwaartekracht.

NEMO staat vol met opmerkelijke zaken waar kinderen dingen kunnen doen, luisteren, voelen en zelf ervaren. Ik heb gezien hoe kinderen van attractie naar attractie rennen want NEMO biedt enorm veel variatie in wat je er kunt beleven en ervaren.

Ik zou daarom voordat je NEMO bezoekt absoluut even op de NEMO dagagenda kijken zodat je een beeld hebt wat er die dag allemaal mogelijk is.

Een belangrijke vraag die je als ouder wel moet stellen is voor welke leeftijd kinderen NEMO het meeste geschikt is?

Kinderen aan het experimenteren in het NEMO Science Museum in Amsterdam
Kinderen in actie in het NEMO Science Museum

Voor Welke leeftijd is NEMO geschikt?

Voor welke leeftijd kinderen is NEMO het leukste?

Het NEMO Science Museum is absoluut één van de de allerleukste musea voor kinderen in Nederland maar hoe leuk de kinderen het zullen vinden, hangt wel van hun leeftijd af.

Ik heb in de tabel hieronder uitgewerkt vanaf welke leeftijd van de kinderen NEMO een goede keuze kan zijn. Minstens zo belangrijk is natuurlijk de vraag tot welke leeftijd NEMO nog een goede keuze is.

Leeftijd (jaren)RatingWhy?
0-3 🙁Zijn nog te jong
4-6😊😊😊Vermaken zich prima
7-12😊😊😊😊😊Vermaken zich prima + educatief interessant
13-17😊😊😊Alleen samen met andere tieners
Ouders😊😊😊Uitleggen + genieten van kinderen

Kinderen aan het onderzoeken in het NEMO Science Museum in Amsterdam
Kinderen in actie met technologie in NEMO

NEMO; vanaf welke leeftijd?

Je hoeft voor kinderen tot en met 3 jaar niet te betalen voor toegang in NEMO en dat begrijp ik ook wel want die zijn nog te jong voor NEMO.

Ik denk zelfs dat je kleintjes van deze leeftijd sowieso niet mee moet nemen naar NEMO omdat het te overweldigend voor hen zal zijn omdat het een drukte van belang kan zijn.

Ik denk dat je vanaf 4 jaar je kinderen mee kunt nemen naar NEMO en dat ze zich dan prima zullen vermaken.

Het lijkt me echter sterk dat kinderen van 4-5 jaar veel zullen begrijpen van al het educatieve aanbod dat NEMO te bieden heeft. Veel zal nog langs hen heen gaan.

Het is daarom ook niet voor niets dat veel van de NEMO workshops en activiteiten een leeftijdsgrens vanaf 6 jaar hanteren.

Ik vind 6-12 jaar de ideale leeftijd om kinderen mee te nemen naar NEMO want deze kinderen zullen zich én prima vermaken én veel opsteken.

Het is geen verrassing dat de grootste groep kinderen die je in NEMO ziet van de basisschoolleeftijd is.

Ik vind 6-12 jaar de ideale leeftijd om kinderen mee te nemen naar NEMO

NEMO; Tot Welke Leeftijd?

Dat zorgt er meteen voor dat NEMO minder geschikt is voor tieners tenzij ze met een groep zijn waardoor ze zich niet verloren voelen tussen al die kleintjes.

Educatief en interactief is NEMO uitstekend geschikt voor tieners maar ik heb toch altijd relatief weinig tieners in NEMO gezien.

Dat komt volgens mij omdat een ruime meerderheid van de bezoekers in NEMO veel jonger is en dan vinden tieners zelfs een superleuk museum als NEMO al snel af als kinderachtig.

Dat kun je wel ondervangen door ze met een groep tieners naar NEMO toe te laten gaan, zodat ze elkaar hebben.

NEMO is leuk voor tieners als ze met een groep (tieners) gaan

Is NEMO leuk voor volwassenen?

Er wordt mij ook vaak gevraagd of het NEMO Science Museum ook nog leuk is voor volwassenen.

NEMO is leuk voor volwassen als ze met hun kinderen naar NEMO gaan omdat ze dan genieten van het plezier van de kinderen en sommige experimenten kunnen uitleggen.

Ik zou als volwassene niet alleen naar NEMO gaan want je moet je wel realiseren dat het in NEMO krioelt van de kinderen. NEMO is toch wel echt een activiteit voor kinderen en hun ouders.

Je kunt als volwassene zonder kinderen beter NEMO De Studio bezoeken dat aan de overkant van de haven ligt.

Wat Is Er Te Doen In NEMO?

Het NEMO Science Museum is onderverdeeld in 5 afdelingen, elke weer op een andere verdieping.

Fenomena – ervaar hoe wetenschap werkt

In Fenomena krijgen bezoekers meer inzicht in de natuurkunde achter alledaagse zaken zoals geluid, licht en zwaartekracht. Bezoekers kunnen experimenteren met geluidsgolven, optische illusies, en meer en ontdekken daardoor hoe deze zaken (fenomenen) ons dagelijks leven beïnvloeden.

Technium – ontrafel de techniek om je heen

in het Technium-gedeelte leer je meer over de techniek om ons heen. Hoe bouw je bruggen en hoe komt het dat Nederland niet onder water komt te staan terwijl ons land wel voor een groot deel onder de zeespiegel ligt.

Je kunt hier ook helpen met het afleveren van online bestellingen. Dit is een hele populaire afdeling bij de kinderen.

In het laboratorium van het NEMO Science Museum in Amsterdam kun je zelf proefjes doen

Elementa – onderzoek de bouwstenen van de kosmos

Bij Elementa leer je meer over leven in het heelal, atomen en sterren en de bouwstenen van ons wereld en sterrenstelsel.

De absolute klapper van Elementa is het scheikunde laboratorium waar kinderen een witte jas kunnen aantrekken en dan als wetenschapper in de dop proefjes kunnen doen, superleuk!

Humania, de afdeling in het NEMO Science Museum waar je meer over jezelf kunt ontdekken
Humania, de afdeling over het menselijk lichaam

Humania – ontdek wie je zelf bent

Op de vierde verdieping bij Humania kun je meer over jezelf ontdekken. Mijn man is biochemicus en wilde dat hij als kind al een keer hier geweest zou zijn.

Humania is wel een stuk moeilijker dan de andere afdelingen en je ziet hier dus ook minder kinderen en meer volwassenen rondlopen.

Energetica bevindt zich op het mooie dakterras van NEMO met uitzicht op het scheepvaartmuseum
Het dakterras van NEMO met uitzicht op het Scheepvaartmuseum

Energetica – Speel met energie

Energetica bevindt zich op het dakterras NEMO en richt zich op energie uit duurzame bronnen.

Het uitzicht over Amsterdam vanaf dit dakterras is ook fantastisch waardoor je bijna vergeet dat hier ook nog een deel van de tentoonstelling staat. Zo kun je bijvoorbeeld de replica van het zeilschip de Amsterdam vanaf dit dakterras heel goed zien.

Hoe lang kan je je vermaken in NEMO?

Een veelgestelde vraag is hoe je je in NEMO kunt vermaken.

Je kunt je je in NEMO in principe de gehele dag vermaken maar in mijn ervaring zijn kinderen na 4-6 uur in NEMO zo moe dat het niet meer leuk is.

Daarom is het zo leuk om NEMO met een rondvaart te combineren zodat ze dan even lekker kunnen zitten en uitrusten. Dit soort combinatie-tickets zijn ook nog heel redelijk geprijsd ook.

Het NEMO Science Museum in Amsterdam gezien vanaf de overkant van de Oosterdok
Het huidige NEMO gebouw gezien vanaf de overkant van het Oosterdok

Waarmee een bezoek aan NEMO combineren?

NEMO ligt heel dicht bij één van de leukste musea in Nederland, het Nationaal Scheepvaart Museum en je kijkt vanaf het dakterras van NEMO zelfs uit op de replica van het zeilschip van dit musum, de Amsterdam.

Toch zou ik een bezoek aan NEMO niet snel combineren met een bezoekje aan het Nationaal Scheepvaart Museum omdat ik denk dat twee musea op één dag voor veel kinderen één museum teveel is.

NEMO ligt ook heel dicht bij Artis, zonder twijfel één van de mooiste dierentuinen in Nederland. Toch zou ik NEMO ook niet snel combineren met een bezoekje aan Artis omdat de kinderen dan waarschijnlijk instorten en veel te moe zullen zijn om Artis nog echt leuk te vinden.

Ik zou zelf kiezen voor een rondvaart door de Amsterdamse grachten zodat de kinderen kunnen zitten en uitrusten van het bezoek aan NEMO. Dat is echt één van de allerleukste activiteiten die mogelijk zijn in Amsterdam.

Je kunt in Amsterdam kiezen uit een enorme variatie aan rondvaarten, waaronder zelfs rondvaarten met onbeperkt pannekoeken eten. Dat vonden wij zelf de kers op de taart van een dagje Amsterdam met de kinderen.

Veelgestelde Vragen

Hoe kom je bij NEMO?

NEMO ligt op 10-15 minuten lopen van het Amsterdam Centraal Station en is daardoor supergoed met het openbaar vervoer te bereiken.

De dichtsbijzijnde parkeergarage is parkeergarage Oosterdok op 400 meter afstand van NEMO

Op de website van parkeergarage Oosterdok kun je lezen dat je daar korting krijgt als je vooraf een parkeerplekje voor een dag reserveert.

NEMO afkorting

NEMO is een afkorting van New Metropolis.

New Metropolis is Engels en betekent Nieuwe Stad. Het woord metropool bestaat ook in het Nederlands en een metropool is een hele grote stad.

Hoe Lang Bestaat NEMO al?

De eerste voorloper van NEMO was het Museum van den Arbeid dat in 1923 door de schilder Herman Heijenbrock werd opgericht.

Met zijn schilderijen en apparaten wil hij laten zien hoe moderne machines en fabrieken in elkaar zitten. Ook wil hij graag zijn enthousiasme voor technologie overbrengen op kinderen.

Vanaf 1952 wordt dit museum het Nederlands Instituut voor Nijverheid en Technologie (NINT) genoemd en moet het kinderen enthousiast maken voor scheepvaart, autotechniek, metaal en aardolie.

De hoop was om kinderen te laten kiezen voor een technische opleiding en hierdoor de wederopbouw en welvaart in Nederland te stimuleren.

In 1997 wordt het nieuwe gebouw aan het Oosterdok geopend en krijgt NEMO zijn huidige invulling. Met de opening van Humania in 2019 komt er ook meer aandacht voor andere (menselijke) richtingen van de wetenschap.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.