Waarom Is De Waddenzee Zo Bijzonder?

Foto van auteur
Laatste update:

Als je een willekeurige Nederlander vraagt welke gebied van Nederland het mooiste is, zal de meerderheid van de Nederlanders met hetzelfde antwoord komen. De Waddenzee is één van de weinige gebieden in ons overvolle land waar je niet continue auto’s en snelwegen hoort.

De meeste Nederlanders vinden de Waddenzee het mooiste gebied van Nederland. De Waddenzee valt grotendeels droog bij eb en dat maakt het een unieke plek voor miljoenen vogels en duizenden zeehonden. De Waddenzee is zo bijzonder dat het door de UNESCO als Werelderfgoed wordt gezien.

De Waddenzee is één van de laatst overgebleven grootschalige ecosystemen in de wereld waar natuurlijke processen grotendeels ongestoord zijn blijven functioneren. De Waddenzee valt voor een groot deel droog bij laagtij maar deze drooggevallen delen komen bij hoogtij weer onder water te staan.

Ik vind zelf de Waddenzee prachtig, gewoonweg prachtig…

De Waddeneilanden zijn stil genoeg is om alleen het geluid van de wind en de vogels te horen. Als je op zoek bent naar rust en ontspanning, dan zijn de Waddeneilanden de ultieme bestemming voor je. Ik kan je ook aanraden om een keer te gaan wadlopen, dat is echt een heel bijzondere ervaring.

Zonsndergaan aan de Noordzeekust van Texel, een prachtig waddeneiland

Wat Is Het Mooiste Waddeneiland?

De vijf Waddeneilanden strekken zich in een sierlijke boog uit tussen Den Helder en de Eemsmond als de “bekroning” van Nederland zoals het in de toeristische brochures wordt beschreven.

De “bekroning van Nederland” is iets te overdreven naar mijn smaak, maar ik kan je uit eigen ervaring verzekeren dat de Waddenzee en Waddeneilanden een unieke ervaring bieden. De Waddenzee wordt aan de onderkant begrenst door de Afsluitdijk en het vasteland van Friesland en Groningen.

Hoewel alle vijf de Waddeneilanden overeenkomsten hebben, zoals de brede stranden aan de Noordzeekant van de Waddeneilanden, zijn er toch enkele verschillen. Het hangt af van je persoonlijke smaak welk Wadden eiland je het beste bevalt.

WaddeneilandKenmerkend voor dit Waddeneiland
TexelVakantie-eiland, sterk gericht op toerisme
VlielandKlein, rustig en autovrij
TerschellingMooie combinatie van natuur en toerisme
AmelandIdeaal voor gezinnen
SchiermonnikoogPrachtige natuur en heerlijk rustig

Als je op de nummers in de landkaart hieronder klikt, kun je meer te weten komen over de Waddeneilanden en de veerdiensten naar deze Waddeneilanden.

De belangrijkste vraag die je moet beantwoorden als je besluit naar de Waddeneilanden te gaan, is welke van de vijf eilanden, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland of Schiermonnikoog, je wilt gaan bezoeken om dit mooie gebied te ontdekken.

Lees hieronder wat je op elk Waddeneiland kunt verwachten.

Texel; Het Grootste Waddeneiland

Texel is het grootste van de vijf Waddeneilanden en ongeveer 20 km lang en 8 km breed. Dat is groot genoeg om het niet altijd te laten voelen als een eiland. Dit is anders bij de andere vier Waddeneilanden die veel kleiner zijn en waar de zee en het strand bijna nooit uit het zicht zijn.

Texel is heel goed bereikbaar met een veerpont en de oversteek vanuit Den Helder duurt slechts 20 minuten. Kom met de auto, het openbaar vervoer, op de fiets of te voet. Voor meer informatie over de dienstregeling van de veerboot naar Texel, klik je op het nummer 7 in de landkaart hierboven.

Een bezoek aan Ecomare, een museum en een zeehondenopvang, is zowel interessant als leuk. Je kunt ook gaan garnalenvissen op de Waddenzee of een dagtocht maken naar Vlieland in een kleinere (snelle) boot. Het Juttersmuseum geeft een ontnuchterende blik op de geschiedenis van Texel en herinnert aan het harde leven op deze eilanden in vroegere tijden.

Texel is het meest divers van de vijf Waddeneilanden

Texel is het meest divers van de vijf Waddeneilanden. Meer dan de andere vier Waddeneilanden is Texel een vakantie-eiland met veel toeristische attracties en locaties om te bezoeken. Er zijn zelfs faciliteiten zoals een klein vliegveld en een golfbaan op Texel.

Bezoekers kunnen zich op Texel ook vermaken met sightseeing in dorpen als Den Burg of Den Hoorn of één van de andere kleinere dorpen, elk met een eigen karakter.

Er zijn op Texel ook meer dan voldoende restaurantjes en terrasjes voor toeristen.

Het Noordzeestrand van Texel, een heel mooi Waddeneiland

Vlieland; Klein En Autovrij

Vlieland is het smalste Waddeneiland en mijn favoriete eiland om een lang weekend weg te zijn. De stranden op Vlieland zijn mooi, rustig en heel erg uitgestrekt. De afstand tussen de Waddenzee en de Noordzee is soms minder dan een kilometer.

Er is maar één dorp op Vlieland, Oost-Vlieland, waar de boot uit Harlingen aankomt. Aan de Hoofdstraat van dat dorp staan veel charmante oude gebouwen, waardoor Oost-Vlieland een heel mooi en schilderachtige stadje is.

Het is niet toegestaan om je auto naar Vlieland mee te nemen

Het is niet toegestaan om je auto naar Vlieland mee te nemen. Alleen de eilandbewoners zelf mogen met een auto op het eiland rijden. Vlieland kan daarom het beste op de fiets worden ontdekt.

Hou ervan of haat het, maar de afwezigheid van auto’s op Vlieland draagt er echt toe bij dat je afstand neemt van de wereld en helpt je om nog meer te ontspannen. Ik houd echt heel erg van Vlieland!

Aan de westkant van Vlieland ligt het natuurreservaat Vliehors. Dit gebied wordt ook wel de Sahara van het noorden genoemd. Als je op Vlieland bent moet je zeker een avontuurlijke rit maken met de Vliehors Express.

Terschelling; Alternatief en Artistiek

Terschelling is het op één na grootste Waddeneiland. Auto’s zijn toegestaan op Terschelling en dat geeft een heel andere sfeer. Je kunt een dagtocht naar Vlieland maken om het verschil met een autovrij eiland eens te ervaren.

Het noordelijk deel van Terschelling bestaat voor het grootste deel uit duinen en is echt een heel mooi gebied. In sommige verspreid liggende gebieden zijn bomen geplant om bosgebieden op het eiland te creëren.

Terschelling heeft prachtige zandstranden aan de noordkust, misschien wel de mooiste stranden van alle Waddeneilanden. Dit witte zandstrand is dertig kilometer lang en loopt langs de Noordzeekust. Het eiland is nergens breder dan vier kilometer, dus het strand is altijd dichtbij!

Terschelling heeft prachtige zandstranden aan de noordkust, misschien wel de mooiste stranden van alle Waddeneilanden

De breedste stranden zijn te vinden bij de strandovergangen “West aan zee” en “Midland aan zee“. Deze strandovergangen liggen naast elkaar in het midden van het eiland. Verspreid langs de noordkust met deze fantastische stranden liggen nog enkele strandclubs, elk met een eigen sfeer. Het gemeenschappelijke thema op Terschelling is “rust en ontspanning”, wat gemakkelijk te bereiken is met deze prachtige, brede en lege stranden om je heen.

De Youtube video hieronder geeft je een heel goed overzicht van wat je op Terschelling kunt verwachten. Deze video is al meer dan 70.000 keer bekeken op Youtube en als je hem zelf even bekijkt, weet je over 8 minuten of Terschelling ook iets voor jou is…?

Mijn favoriete activiteit op Terschelling is wandelen. Het is zo uitgestrekt en zo rustig op Terschelling. De mooiste plek om op Terschelling te wandelen is op het brede zandstrand natuurpark Boschplaat aan de oostkant van Terschelling. Je kunt Boschplaat het beste met de fiets bereiken en je fiets bij de ingang van het park parkeren.

Ameland; Voor Gezinnen

Wie het echte Ameland wil proeven, moet Hollum bezoeken. Hier kun je nog steeds de sfeer van vroeger ervaren. De dorpen Ballum en Buren zijn kleiner.

Ameland is een echt paardeneiland. Er zijn nog regelmatig demonstraties van de oude paardenreddingsboot te zien. Overal op het eiland vind je paardenstallen en ruiterpaden waarover je ritten kunt maken.

De video hieronder geeft een hele goede eerste indruk van Ameland en zou ik zeker even bekijken als je overweegt om Ameland een keer te bezoeken.

Ameland is een echt paardeneiland

De duinen in het noorden van Ameland zijn droog, behalve het vogelreservaat Het Oerd in het oosten, in een natte duinvallei. De stranden zijn ooit uitgeroepen tot de mooiste en schoonste stranden van de Waddeneilanden.

In de polders in het zuiden liggen vier dorpen. Het grootste dorp is Nes waar de boot uit Holwerd aankomt.

Schiermonnikoog; Voor De Echte Rust

Schiermonnikoog is het laatste bewoonde Nederlandse Waddeneiland. Schiermonnikoog is een prachtig eiland en het hele eiland geniet de status van Nationaal Park. Dat is heel begrijpelijk want Schiermonnikoog is prachtig.

De grootste attractie van Schiermonnikoog is het immense zandstrand. Schiermonnikoog onderscheidt zich van de andere Waddeneilanden door zijn breedte. De stranden op de andere Waddeneilanden zijn langer, maar zeker niet zo breed.

Op het breedste punt is het strand van Schiermonnikoog bijna een kilometer breed, waardoor het strand van Schiermonnikoog één van de breedste stranden van Europa is.

Op het breedste punt is het strand van Schiermonnikoog bijna een kilometer breed

De video hieronder geeft je een goed overzicht van Schiermonnikoog zodat je binnen een paar minuten een goede eerste indruk van dit prachtige eiland hebt als je de vido even bekijkt.

Er is maar één dorp op Schiermonnikoog en dat dorp heet ook Schiermonnikoog. Het dorpscentrum van Schiermonnikoog heeft de status van beschermd dorpsgezicht.

Het is niet toegestaan voor bezoekers om hun auto’s mee te nemen naar Schiermonnikoog. Dat vind ik erg leuk vind omdat het echt bijdraagt aan het gevoel een paar dagen weg te zijn van de wereld.

Waar Kun Je Het Beste Wadlopen?

Wadlopen; De Waddenzee Te Voet Oversteken

Het oversteken van de Waddenzee te voet, wadlopen, is een unieke ervaring in het mooiste natuurpark van Nederland. Het is een fantastische manier om te genieten van de schoonheid van de Waddenzee en verrast te worden door de enorme verscheidenheid aan vogels.

Er bestaat geen betere manier dan wadlopen om te ervaren hoe overweldigend mooi de Waddenzee wel niet is.

Bekijk deze Youtube video maar zodat je binnen een paar minuten een goede eerste indruk van wadlopen hebt en weet of wadlopen iets voor jou zou kunnen zijn….?

Leuke Overnachtingen Dicht Bij Het Wadlopen

Bijzondere Overnachtingen Waddeneilanden

Ik heb een landkaart gemaakt met een aantal leuke hotels en vakantieparken bij de Wadden om je enige inspiratie te geven waar je kunt overnachten.

Bijzondere Overnachtingen Texel

Het mooist gelegen hotel op Texel is Grand Hotel Opduin. en een heel fraai gelegen vakantiepark op Texel is Vakantiepark Sluftervallei.  

Bijzondere Overnachtingen Vlieland

Op Vlieland zou ik adviseren te kijken naar Strandhotel Seeduyn dat echt fantastisch gelegen is aan het Noordzeestrand, met kans op prachtige zonsondergangen. Een andere leuke optie op Vlieland is Landal Vlieduyn, een mooi kleinschalig appartementencomplex op 200 meter van het strand voor wie vanuit comfortabele appartementen het prachtige Vlieland zou willen ontdekken.

Bijzondere Overnachtingen Ameland

Op Ameland is vakantiepark Ameland State een goede keuze, gelegen op een steenworp afstand van het prachtige strand van Ameland. Op Schiermonnikoog ligt Vitamaris, een appartementencomplex met moderne en comfortabele appartementen.

Bijzondere Overnachtingen Groningen

Maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om op het vasteland van Groningen te verblijven met als bonus de prachtige omgeving van het Lauwersmeer.

  • Natuurdorp Suyderoogh is gelegen midden in het Nationaal Park Lauwersmeer en is een paradijs van rust en ruimte voor natuurliefhebbers. Dit is een onbekend maar heel mooi stukje van Nederland.
  • Esonstad is een fraai vakantiepark met woningen en appartementen in Oudfriese stijl en gelegen aan de andere kant van het Lauwersmeer.
  • Baayvilla’s is een heel fraai kleinschalig vakantieparkje aan het Lauwersmeer, maar op loopafstand van de Waddenzee. Het zijn prachtige villa’s met een spectaculair uitzicht over het Lauwersmeer.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.