Waarom Liepen Nederlanders Op Houten Klompen?

Foto van auteur
Laatste update:

Je vraagt je misschien af waarom Nederlanders op klompen liepen en waarom klompen gezien worden als typisch Nederlands? Ik trok mijn eigen klompen aan en ging op onderzoek uit.

De Nederlanders liepen op klompen omdat klompen comfortabel, duurzaam, goedkoop, waterafstotend en isolerend waren en de voeten ook goed beschermden. Die eigenschappen maakte klompen zeer geschikt voor boeren, handarbeiders, en vissers, een groot deel van de bevolking in die tijd.

Lees hieronder verder waarom Nederlanders zo dol waren op hun comfortabele, waterbestendige en beschermende klompen.

Zijn Houten Klompen Comfortabel?

Een veel gestelde vraag is of houten klompen comfortabel zijn?

Houten klompen zijn heel comfortabel om te dragen als je er aan gewend bent. Klompen zijn comfortabeler op gras of landbouwgrond dan op verharde wegen. Dat maakt houten klompen heel geschikt voor het werk in de tuin, vooral als het gras of de grond drassig is.

Het klopt dat klompen je voeten warm houden bij koud weer en koel bij warm weer. Ik draag mijn klompen met sokken om mijn voeten te beschermen en voor meer comfort en warmte. Het dragen van dikke sokken helpt echt om klompen comfortabeler te maken. Ik draag daarom altijd dikke wollen sokken als ik op mijn klompen loop

Het maakt niet uit als klompen nat en vies worden, want je kunt ze bij de voordeur laten staan en op je sokken het huis binnengaan. Daarom genieten veel boeren van hun koffiepauze op sokken, omdat hun klompen buiten blijven staan.

Houten klompen worden veel gebruikt om in de tuin te werken

Zijn Klompen Goed Voor Je Voeten?

Er wordt ook veel gevraagd of houten klompen goed voor je voeten zijn?

Houten klompen zijn niet goed voor je voeten omdat ze niet kunnen meebewegen met de voeten maar kortdurend houten klompen dragen is niet schadelijk. Moderne klompen met een orthopedisch voetbed en meebewegende leren bovenkant zijn weer wel goed voor de voeten en hele lichaam.

De voordelen van houten klompen wegen bij kortdurend gebruik op tegen de orthopedisch nadelen. Ik werk zelf ook graag op mijn houten klompen in de tuin.

Moderne klompen zijn razend populair bij artsen en verpleegkundigen in de ziekenhuizen die veel moeten staan en lopen. Door het orthopedisch voetbed van deze moderne klompen wordt namelijk de lichaamshouding gecorrigeerd.

Deze klompen heten nog wel klompen maar er zit eigenlijk geen hout meer in want het orthopedisch voetbed is van rubber en de bovenkant van leer.

Houten klompen doe je netjes uit bij de voordeur

Waarom Zijn Klompen Typisch Nederlands?

Toen klompen eeuwen geleden verschenen, werden ze in heel Europa gedragen door boeren, vissers en arbeiders. Klompen waren wijdverspreid en werden overal en door iedereen gebruikt. Waarom worden klompen dan toch gezien als typisch Nederlands terwijl ze ook veel in andere landen werden gedragen?

Klompen worden gezien als typisch Nederlands omdat Nederlanders eeuwenlang de wereld over reisden met handelswaren, waaronder klompen. Deze eeuwenlange wereldwijde promotie van klompen door Nederlanders liet mensen geloven dat klompen typisch Nederlands waren.

In werkelijkheid werden klompen in veel andere landen ook gedragen maar deze landen hadden niet de handelsgeest van Nederlanders, die met houdbare handelsprodukten als klompen over de hele wereld zeilden.

In zekere zin bedreven de Nederlanders hier uitstekende marketing van klompen voordat het woord marketing bestond.

Nederlandse klompen staan bekend om hun karakteristieke beschildering en versiering. De traditionele Nederlandse klomp is geel met versieringen erop, vaak tulpen of windmolens.

De industrie speelt steeds meer in op de wensen van de toerist of consument en levert klompen ook in andere kleuren. Je kunt tegenwoordig klompen krijgen in elke kleur die je maar wilt.

Dragen Nederlanders Nog Steeds Houten klompen?

Klompen zijn niet meer zo gebruikelijk als vroeger in Nederland. Toch worden er jaarlijks nog meer dan 100.000 paar klompen in Nederland verkocht, buiten de verkoop aan toeristen om. Er zijn dus nog behoorlijk wat Nederlanders die klompen aanschaffen voor werk in de tuin.

Sommige boeren dragen nog steeds graag klompen omdat ze, omdat ze waterbestendig en erg handig zijn op natte en drassige landbouwgrond. Het maakt niet uit als klompen vuil worden want ze zijn gemakkelijk schoon te maken, veel gemakkelijker dan leren schoenen. Ik ben geen boerin en woon niet op het platteland, maar ik heb wel klompen om in de tuin te werken.

Er zijn ook moderne klompen met een leren bovenkant voor meer flexibiliteit en comfort. Deze klompen zijn heel comfortabel want ze hebben een orthopedisch voetbed en zijn schokabsorberend.

Deze moderne klompen zijn populair bij mensen met fysieke beroepen, zoals verpleegsters, koks en slagers. Mensen in deze beroepen dragen ze dagelijks vanwege het comfort, de houdingcorrectie en de schokdemping.

Houdten klompen in elke maat!

Hoe Moeten Houten Klompen Passen?

Als je besluit om klompen voor jezelf te kopen, moet je ervoor zorgen dat je de juiste maat klompen voor je voeten krijgt.

  1. Draag dikke sokken wanneer je klompen gaat passen. Dikke sokken maken het lopen in klompen veel comfortabeler als je er nog niet aan gewend bent.
  2. Schuif je voeten zo ver mogelijk naar voren in de klompen.
  3. Als je wijsvinger precies tussen de achterkant van uw voeten en de klomp past, weet je dat je de juiste maat klompen hebt.
  4. Als je klompen de juiste maat hebben, kunt je gemakkelijk in en uit de klompen stappen en comfortabel lopen.

Een paar klompen kost ongeveer € 15-35, afhankelijk van de versieringen en waar je ze koopt. Klompen met uitgebreide versieringen zijn duurder. Als je klompen voor een spotprijsje wilt kopen, kun je ze het beste in een gewone tuinwinkel kopen en niet in een toeristenwinkel in een stadscentrum.

Werkplaats om klompen te maken

Hoe Worden Houten Klompen Gemaakt?

Als je wilt begrijpen hoe klompen worden gemaakt, kun je het beste deze Youtube-video bekijken. Deze video is al bijna 800.000 keer bekeken.

Het is een hele leuke Klokhuis video die je een kijkje laat nemen in de grootste klompenfabriek ter wereld, in Beltrum in de Achterhoek. De video is ontzettend leuk en echt de moeite waard om even te bekijken.

Landkaart Traditionele Klompenfabrieken

Als je geïnteresseerd bent in een bezoek aan een traditionele klompenfabriek in Nederland, zijn er nog ongeveer een dozijn in bedrijf. Kijk op hun websites op de kaart hieronder om meer over deze klompenmakerijen te weten te komen.

Meestal hebben ze demonstraties en een winkel waar je een paar houten klompen kunt kopen om ze mee naar huis te nemen om zelf ook op houten klompen te gaan lopen. Het zijn wel allemaal machinaal geproduceerde klompen want handmatig klompen maken komt in Nederland haast niet meer voor.

Andere Nederlandse Iconen

Misschien ben je ook geïnteresseerd in andere Nederlandse iconen als Delfts Blauw en Windmolens.

Je kunt op deze website meer over Delfts Blauw lezen in Delfts Blauw; de 10 meest gestelde vragen en antwoorden. De mooiste Delfts Blauw verzameling in Nederland is te vinden in het Kunstmuseum in Den Haag, één van de 30 mooiste musea in Nederland.

Windmolens zijn een ander bekend icoon van Nederland en je kunt op deze website daar meer over lezen in waarom zijn er zoveel windmolens in Nederland?

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.