Wat Maakt Den Haag Tot Een Unieke Stad?

Foto van auteur
Laatste update:

Ik heb bijna 20 jaar in Den Haag gewoond en ben dol op deze stad. Den Haag is een unieke stad met een interessante geschiedenis. Ik heb deze geschiedenis, bezienswaardigheden en leuke activiteiten in Den Haag hieronder voor je op een rijtje gezet.

Den Haag is de enige stad ter wereld die niet de hoofdstad van een land is, maar waar wel de regering, het parlement en het Koninklijk Huis gevestigd zijn. Ook prestigieuze internationale instellingen, zoals het Internationaal Gerechtshof zijn gevestigd in Den Haag.

Lees verder om te begrijpen hoe dit allemaal zo gekomen is.

Het Mauritshuis ligt direct aan de Hofvijver naast het torentje van de premier van Nederland
Het Mauritshuis ligt naast het torentje van de premier

Waarom Is De Regering In Den Haag Gevestigd?

Den Haag heeft in de Middeleeuwen nooit formele stadsrechten gekregen en mocht daarom ook nooit stadsmuren bouwen om zich te verdedigen. Als gevolg daarvan ontwikkelde Den Haag een open en tolerante houding en cultuur. Den Haag kon het zich niet veroorloven vijandig te zijn omdat het zich niet kon verdedigen en moest daarom wel neutraal zijn.

Vanaf 1350 was het hof van de graven van Holland gevestigd in Den Haag in een jachtkasteel dat al in de 13e eeuw was gebouwd. Hierdoor was Den Haag al vanaf de 13e eeuw het politieke centrum in Nederland. Het jachtkasteel stond op de plaats waar nu het Binnenhof te vinden is.

Na de succesvolle oorlog tegen Spanje in de 16e eeuw werd Nederland de Republiek der Zeven Provinciën genoemd. De Republiek der Zeven Provinciën werd bestuurd door de Staten-Generaal, een parlement waarin afgevaardigden van alle Provinciën samenwerkten om het land te regeren.

Den Haag was ideaal als neutraal gebied voor bijeenkomsten van de Staten-Generaal om te voorkomen dat Amsterdam, dat in hoog tempo zeer rijk en machtig werd, te veel zou overheersen. Daarom werd Den Haag de locatie van de Staten-Generaal voor dit eerste parlement van Nederland, en ons parlement heeft Den Haag nooit verlaten.

In die beginperiode van de Republiek der Zeven Provinciën waren de Prinsen van Oranje actief in de rol van opperbevelhebber van het leger. Zij kozen ook Den Haag als vestigingsplaats en vestigden hun hof in het eerdergenoemde jachtkasteel van de graaf van Holland.

De Prinsen van Oranje waren de voorouders van het Koninklijk Huis der Nederlanden, het Huis van Oranje, en zij woonden in Den Haag. Onze koning, Willem-Alexander, woont ook in Den Haag in een paleis dat Huis ten Bosch heet.

Bezienswaardigheden Den Haag

Den Haag kent vele interessante bezienswaardigheden. Ik heb deze hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Vredespaleis
  • Scheveningen
  • Binnenhof
  • Waalsdorpervlakte & Oranjehotel
  • Winkelen (Bijenkorf, Passage, Noordeinde)
  • Gevangenpoort
  • Mauritshuis
  • Escher in het Paleis

Ik heb ook een plattegrond van Den Haag gemaakt om je de verschillende bezienswaardigheden in Den Haag gemakkelijk te laten vinden (zie hieronder). Als je op de nummers in deze kaart klikt, krijg je toegang tot meer informatie, waaronder de links naar websites van sites en attracties.

Lees hieronder verder als je meer wilt weten over de verschillende bezienswaardigheden en activiteiten die Den Haag zo aantrekkelijk maken.

Het Vredespaleis in Den Haag

Het Vredespaleis

Het Vredespaleis is een heel indrukwekkend gebouw. Het is wel een wrede ironie dat het Vredespaleis in 1913 werd geopend, minder dan een jaar voor het begin van de Eerste Wereldoorlog.

De keuze voor Den Haag als locatie van het Vredespaleis is het resultaat van twee vredesconferenties in Den Haag in 1899 en 1907. Tijdens deze vredesconferenties werd besloten een Permanent Hof van Arbitrage op te richten om eventuele geschillen tussen landen vreedzaam te beslechten in plaats van door middel van oorlog.

Het Vredespaleis werd gebouwd als permanente residentie voor dit Permanent Hof van Arbitrage en werd ontworpen om bezoekers aan deze prestigieuze instelling bij voorbaat te imponeren.

Het gebouw diende als residentie voor het Hof van Arbitrage, maar was tegelijkertijd ook de belichaming van de droom van wereldvrede.

Tegenwoordig herbergt het Vredespaleis nog steeds het Permanent Hof van Arbitrage, maar ook het Internationaal Gerechtshof van de Verenigde Naties en de Haagse Academie voor Internationaal Recht. Deze instellingen worden ondersteund door de Bibliotheek van het Vredespaleis, één van de meest prestigieuze bibliotheken op dit gebied.

Scheveningen; Badplaats Van Den Haag

Een deel van wat Den Haag uniek maakt is dat het aan zee ligt. De badplaats van Den Haag is een oud vissersdorpje Scheveningen, en Scheveningen is nu een wijk van Den Haag.

Als je meer wilt weten over Scheveningen, kijk dan eens naar dat andere artikel, want Scheveningen is een prachtige badplaats met veel beach clubs, restaurants en andere attracties voor toeristen. Ik kan je een bezoek aan Scheveningen van harte aanbevelen tijdens een mooie, warme en zonnige dag.

Waalsdorpervlakte & Oranjehotel

De Waalsdopervlakte is een duingebied in het noorden van Den Haag en grenst aan Scheveningen. De Waalsdorpervlakte is van nationaal belang omdat het de plaats is van de jaarlijkse nationale herdenking op 4 mei als we denken aan de verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog hier zijn omgekomen. De nazi’s hebben veel verzetsstrijders op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd nadat ze hen gedwongen hadden om daar eerst hun graf te graven.

Aangenomen wordt dat er zo’n 250-280 verzetsstrijders zijn geëxecuteerd op de Waalsdorpervlakte. Het is een plechtige en trieste herdenkingsplek. De herdenkingsklok luidt nog steeds elk jaar voor hen op 4 mei om 20.00 uur als we allemaal 1 minuut stilte in acht nemen.

Het “Oranjehotel” is de bijnaam van de gevangenis van Scheveningen die door de Duitsers wordt gebruikt voor de opsluiting van verzetsstrijders. Vanuit deze gevangenis “Oranjehotel” werden verzetsstrijders naar de Waalsdorpervlakte gebracht om te worden geëxecuteerd. De gevangenis is tegenwoordig ook een nationaal gedenkmonument.

Het Binnenhof

Ik heb ook een plattegrondje van het Binnenhof gemaakt omdat er op en rondom het Binnenhof zoveel interessante bezienswaardigheden te vinden zijn.

Links van het Mauritshuis (1) ligt het Kabinet van de Koning (2), een kantoor van onze Koning om hem te ondersteunen in zijn grondwettelijke rol. Als je het Mauritshuis verlaat en meteen naar rechts gaat, zie je het kantoor van de Minister-President van Nederland (3), het torentje aan het water aan je rechterhand.

Als je door de poort loopt, kom je op het Binnenhof (4), het hart van onze parlementaire democratie. Nadat je door de poort bent gelopen, bevindt het departement van Algemene Zaken zich aan je rechterhand. Aan de achterkant van het plein, aan je rechterhand, staat het gebouw van de Eerste Kamer (5). Dat is een veel minder bekend gebouw dan het gebouw van de Tweede Kamer, maar erg mooi en soms te bezichtigen.

Het meest monumentale gebouw aan het Binnenhof is natuurlijk de Ridderzaal (6, Ridderzaal), die één keer per jaar wordt gebruikt voor de opening van het parlementaire jaar op de derde dinsdag van september door onze koning Willem-Alexander.

De Ridderzaal is de beste herinneringen aan het feit dat het hele complex van het Binnenhof is ontstaan uit een jachtkasteel dat in de 13e eeuw werd gebouwd door graaf Willem II en zijn zoon Floris V. De Ridderzaal stamt uit 1292 maar staat echter nog steeds trots overeind als symbool van onze democratie.

Als je linksaf gaat op het Binnenhof en door de poort loopt, sta je direct voor de Tweede Kamer (7). De Tweede Kamer is toegankelijk voor publiek en het is heel leuk om een keer binnen te kijken en de grote vergaderzaal te zien die je al zo vaak op TV hebt gezien.

Waar Kun Je Leuk Winkelen in Den Haag?

Den Haag kent een aantal locaties waar je leuk kunt winkelen en die liggen gelukkig allemaal vrij dicht bij elkaar.

De Bijenkorf In Den Haag

Het gebouw van de Bijenkorf in Den Haag is een voorbeeld van de zogenaamde Amsterdamse School in de Nederlandse Architectuur. Het gebouw van de Bijenkorf is ontworpen door de beroemde architect Piet Kramer en werd in 1928 geopend.

Hieronder zie je een foto van de buitenkant van de Bijenkorf in Den Haag. Het is een imposant gebouw en binnen in de Bijenkorf vind je veel chique en dure merken.

Als je de Bijenkorf verlaat via de uitgang aan de Grote Markstraat en rechtsaf gaat, zie je de ingang van de Passage vrijwel direct aan je linkerhand.

De Passage

De Passage is een hele mooie overdekte winkelstraat met luxe winkels en restaurants in Den Haag. De Passage is gebouwd in 1885 en toen gemodelleerd naar vergelijkbare winkelstraten in Parijs. Het dak van de Passage is van glas, wat dit een licht en aangenaam winkelcentrum maakt. Onlangs is er een uitbreiding van de Passage gebouwd, die ook heel smaakvol is.

Als je de Passage verlaat via de noordelijke uitgang en linksaf gaat, vind je de Hoogstraat en het Noordeinde aan je rechterhand. Daar sla je rechtsaf voor het volgende deel van de winkelroute.

Noordeinde

Noordeinde is een chique winkelstraat en is de enige winkelstraat ter wereld waar je kunt winkelen rondom een Koninklijk Paleis, het Paleis Noordeinde. Op het Noordeinde vind je veel exclusieve winkels en galerieën. Noordeinde biedt de meest unieke en chique winkels die je kunt vinden in Den Haag.

The Mall Of The Netherlands in Leidschendam

Je kunt ook overwegen om eens te gaan shoppen in de recent geopende Mall of The Netherlands in Leidschendam, heel dicht bij Den Haag. Deze nieuwe mall biedt een voor Nederland unieke combinatie van shoppen en uitgaan en is zeker een bezoek waard.

Andere Leuke Nederlandse Steden

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.