Is Het Van Gogh Museum Nuenen Een Bezoek Waard?

Foto van auteur
Laatste update:

Het van Gogh Museum Nuenen is grondig gerenoveerd en recent officieel heropend door Koningin Maxima.

Vincent van Gogh woonde tussen 1883-1885 in de pastorie tegenover dit museum en hij schilderde in die twee jaar bijna 25% van zijn gehele oeuvre.

De periode in Nuenen is een hele bijzondere periode in Vincent’s leven geweest

Als groot liefhebber van Vincent van Gogh ben ik na de renovatie snel weer eens gaan kijken in dit museum en heb ik mijn indrukken over het vernieuwde van Gogh Museum Nuenen in deze review voor je beschreven.

Het van Gogh Museum Nuenen is absoluut een bezoek waard omdat je nergens dichter bij het leven van Vincent van Gogh kunt komen.

Het van Gogh Museum Nuenen richt zich daarom op het leven en werk van Vincent van Gogh in zijn periode in Nuenen van december 1883 tot november 1885.

Vincent van Gogh heeft op veel plaatsen in Nederland gewoond, maar deze periode in Nuenen is voor hem als schilder de meest productieve periode in zijn leven geweest.

Het beviel van Gogh echter zo goed in Brabant dat hij bijna 2 jaar in Nuenen zou blijven wonen.

waar ligt het van Gogh Museum Nuenen?

Adres: Berg 29, 5671 CA Nuenen

De locatie van het van Gogh Museum Nuenen is echt uniek want het leven van Vincent van Gogh in Nuenen speelde zich echt af rondom dit museum.

Het van Gogh Museum Nuenen heet daarom ook officieel het van Gogh Village Museum maar wordt door vrijwel iedereen aangeduid als het van Gogh Museum in Nuenen.

Het van Gogh Museum in Nuenen is gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Nuenen uit 1874. Het gebouw bestond dus al toen Vincent van Gogh tussen 1883-1885 in Nuenen woonde.

Vincent van Gogh woonde in Nuenen bij zijn ouders in de pastorie, vrijwel pal tegenover het huidige van Gogh Museum.

Deze pastorie werd gebouwd in 1764 en is daarmee één van de oudste gebouwen in Nuenen. De pastorie wordt nog steeds bewoond en is daarom niet te bezichtigen. Vincents eerste atelier was in het washok achter de pastorie.

Ik denk dat je alleen daarom al geen geschiktere locatie voor dit van Gogh Museum had kunnen vinden.

Ik denk dat je alleen daarom al geen geschiktere locatie voor het van Gogh Museum in Nuenen had kunnen vinden

De vader van Vincent van Gogh was predikant in Nuenen en zijn kerkje is hemelsbreed nog geen 200 meter verwijderd van het van Gogh Museum.

Als je het museum verlaat en naar rechts loopt, vind je een bronzen beeld van zijn meesterwerk, de Aardappeleters, in een parkje verderop. De aardappeleters waren de familie De Groot, die in een hutje in Nuenen woonden, vlakbij de pastorie en het huidige van Gogh Museum.

Helaas bestaat de hut van de familie de Groot niet meer, al heeft het van Gogh Museum Nuenen een kamer net zo ingericht als de hut van de aardappeleters.

Impressie van het boerenleven in Nuenen in de tijd van Vincent van Gogh
Impressie van Nuenen in het van Gogh Museum

Wat biedt het van Gogh Museum Nuenen?

Het van Gogh Museum Nuenen probeert de bezoeker een kijkje te laten nemen in het leven van Vincent van Gogh in Nuenen om Vincent en zijn drijfveren beter te begrijpen.

Het van Gogh Museum Nuenen is niet heel groot maar je kunt er gemakkelijk 2 uur in doorbrengen. Het leukste is waarschijnlijk als je een bezoek aan het museum onderdeel maakt van een dagje Nuenen om ook andere van Gogh bezienswaardigheden in Nuenen te kunnen bekijken.

Vincent vond zijn inspiratie als schilder in Nuenen door te leven op het platteland samen met de boeren en hun dagelijks leven te schilderen. Deze boeren hadden een ellendig leven in bittere armoede en Vincent voelde een nauwe verwantschap met hun ellende.

Deze boeren hadden een ellendig leven in bittere armoede en Vincent voelde een nauwe verwantschap met hun ellende

Vincent was ook enorm onder de indruk van de natuur in Brabant. Hij stond tijdens zijn verblijf in Nuenen altijd vroeg op en bracht de hele dag door in de natuur of bij de boeren op het land of in hun hutten. Hij voelde zich thuis bij deze mensen en ging zo op in hun leven dat hij aan niets anders kon denken.

Dit van Gogh Museum probeert je op verschillende manieren terug te brengen naar het Nuenen van 140 jaar. Zo zijn er verschillende zalen waar je kunt zien hoe en waar Vincent woonde en werkte in en rond Nuenen zodat je zijn wereld beter gaat begrijpen.

Er wordt ook aandacht besteed wat mensen die Vincent van Gogh gekend hebben over hem zeiden. Dat is natuurlijk ook ontzettend interessant en geeft een heel ander inzicht in zijn karakter dan zijn eigen brieven aan zijn broer Theo.

Zo blijkt dat Vincent van Gogh indruk op anderen maakte door zijn leergierigheid, onstuimigheid en betrokkenheid bij het leven van anderen.

Erg leuk vond ik de twee korte films die in verschillende zaaltjes in het museum vertoond werden waarin Vincent werd gespeeld door een acteur maar die wel visualiseerde wat Vincent dacht en meemaakte.

Dat was echt een hele goede toevoeging en het meest waardevolle onderdeel van dit van Gogh Museum voor mij als Vincent van Gogh liefhebber.

Ook de reconstructie van de hut van de aardappeleters was origineel omdat je daar zelf mocht gaan zitten om je even te wanen in de omstandigheden in die tijd. Het is waarschijnlijk ook bedoeld om heel veel op social media te verschijnen, maar dat gun ik het van Gogh Museum eigenlijk van harte.

In het van Gogh Museum zijn geen schilderijen van Gogh te vinden, daarvoor zul je toch echt naar één van de grotere musea in Nederland moeten.

Het Vincent van Gogh museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo bezitten een enorme collectie aan schilderijen van Vincent van Gogh.

Het Vincent van Gogh museum in Amsterdam en het Kröller-Müller Museum in Otterlo bezitten een enorme collectie aan schilderijen van Vincent van Gogh.

Wanneer je het moeilijk vindt om te beslissen naar welke van deze twee van Gogh musea te gaan, kun je hier een vergelijking tussen het van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum vinden.

Het van Gogh Museum Nuenen heeft echter wel schilderijen van tijdgenoten van Vincent van Gogh, zoals de door hem bewonderde Philip Sadée.

Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de aardappelrooiers van Sadée en zie de vergelijkenis met het werk van Vincent van Gogh zelf.

De voorkant van het recent gerestaureerde Vincent van Gogh Museum, voorheen Vincentre, in Nuenen
Het van Gogh Museum in Nuenen

Het van Gogh museum Nuenen Openingstijden

Dag Openingstijden
MaandagGesloten
Dinsdag10:00 – 17:00 uur
Woensdag10:00 – 17:00 uur
Donderdag10:00 – 17:00 uur
Vrijdag10:00 – 17:00 uur
Zaterdag10:00 – 17:00 uur
Zondag10:00 – 17:00 uur

Controleer wel even op de website van het van Gogh Museum Nuenen of er niet een feestdag of iets dergelijks is waardoor ze gesloten zijn.

Het Van Gogh Village Museum organiseert regelmatig evenementen en tentoonstellingen die dieper ingaan op Van Goghs leven en werk in Nuenen.

Bezoekers kunnen genieten van lezingen door experts, interactieve workshops, en meer. Check de evenementenkalender op de museumwebsite om je bezoek te plannen en alles uit je ervaring te halen.

Je hebt gratis toegang met een museumjaarkaart tot het van Gogh Museum in Nuenen maar kunt aan de kassa natuurlijk ook kaartjes kopen.

Heidi Tijburg

Hallo, ik ben Heidi en ik ben geboren en getogen in Nederland.

We gaan vrijwel altijd op vakantie in Nederland en ik vind Nederland zo leuk dat ik besloten heb mijn passie te delen.